Şimdi Ara

Fotografçılar Neden Bencil? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
0
Favori
2.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Elbette ben herkesin bakış açısına saygı duyan birisiyim. ancak siz insan tabiatına aykırı bir durumdan bahsediyorsunuz.

    Öncelikle bu sadece bizde fotoğrafçılık ile alakalı bir konu değil. Trafik Polisleri ve aynı zamanda Doktorlar içinde hemen dile getirilebilecek bir konu. Örneğin sağlık sektörü. Devlet belirli stanartlar getiriyor ancak bir adama kürtaj yapıp, 3 ay sonra doğurtabiliyorsunuz.

    Tekrar söylüyorum ve konu 'namus' üzerinden algılanmasın ancak ahlaklı bir toplum değiliz. Otobüse binmesini bilmiyoruz. Sırada durmasını bilmiyoruz. Trafik kurallarına uymuyoruz.

    Dolayısı ile toplumda bir değişim olması için önce bireylerin kendisini değiştirmesi ve bu değişimde ısrar ederek bu davranış şeklinin yayılmasına katkı bulunması gerekiyor. Yine trafikten örnek verecek olursak, trafik kurallarında anlaşılmayan ne var? Kırmızı sarı ve yeşil gibi üç basit rengin anlamını bilmeyen milyonlar var. Bırakın sivil toplum örgütünü kural var, kanun var, cezası yani yaptırımı var. Peki, böyle bir sonunun olmadığını söyleyebilir misiniz?

    Diyelim sivil toplum örgütü kurduk. Fotoğrafçılara dedik ki raw çekeceksin, dijital halini vereceksin vs vs. Adam yok der, silinmiş der. Bastık kart bozuldu der yine vermez, yine vermez. Müşteri olarak baştan anlaşırken şartlarını koyar bir miktar kapora verir diğer kısmını da iş teslimi vereceğim dersin. Raw veya dijital vermedi mi, parasını vermezsin.

    Merak ediyorum.
    Kaç kişi düğün fotoğrafı çektirmeden önce, fotoğrafçısı ile sözleşme yapıyor?
    Bu soruyu lütfen burada atıp tutan, fotoğrafçılara giydiren ve fotoğrafçıyım diye bunlara cevap veren herkes cevaplasın.
    Kaç adet fotoğraf çekilecek, çekim yerleri, teslimat zamanı ve şekli vs.

    Oysa aldığımız 50 TL lik bir elektronik ürüne fatura alıyoruz. Fatura nedir? Bir sözleşmedir. İnternetten alış-veriş yaparken ücretsiz kargo ibaresinden sonra 5 TL kargo parası istenince neden tepki koyuyoruz? Çünkü öyle bir ibare olduğu için. Olmasaydı sen kargo parası isteyen bir firmaya neden istiyorsun diyebilir miydin? Hayır...

    O zaman sizde gittiğinizde bunları sorun. ekipman sorun, teslim türünü sorun. Salonda çektirdiğiniz fotoğraf için dijital alamayacağınızı bilin, öyle çektirin.
    Müşteri talep etmedikçe ne yazık ki değişen bir şey olmaz. Müşterinin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.




  • X Files kullanıcısına yanıt
    quote:

    Elbette ben herkesin bakış açısına saygı duyan birisiyim. ancak siz insan tabiatına aykırı bir durumdan bahsediyorsunuz ...


    Vermiş olduğunuz örneklerde insanların ilk fırsatta uygulamaktan kaçındığı kurallar ve kanunlar söz konusu ama söz konusu fotoğrafçılıksa ortada neredeyse hiç kural yok, asıl sorun orada. Ki profesyonel anlamda fotoğrafçılık dendiğinde akla ilk gelen düğün fotoğrafçılığı olmasına rağmen bu konuda yayınlanan kanun veya oda tebliği hiçbir yazılı metin olduğunu sanmıyorum.

    quote:

    ... Kaç kişi düğün fotoğrafı çektirmeden önce, fotoğrafçısı ile sözleşme yapıyor? ...

    Merak ettiğiniz soruya gelince düğün fotoğrafı çektirmeden önce fotoğrafçıyla oturdum ve bütün taleplerimi önceden belirttim ve sözlü de olsa ön anlaşmaya vardık, düğünden sonra da bütün fotoğrafların dijitallerini taşınabilir harridskim ile teslim aldım.

    quote:

    ... Müşteri talep etmedikçe ne yazık ki değişen bir şey olmaz. Müşterinin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor ...

    Kısa bir örnekle açıklamaya çalışayım, arsanız var ve ev yapacaksınız ama ruhsat alabilmeniz için önce projesini çizdirmeniz ve bu projeyi ilgili belediyesine onaylatmanız gerekiyor. Hemen yanınızdaki bir mimarlık ofisine gittiniz, size yüksek gelen de bir fiyat talep etti ve altına da bir türlü inmiyor çünkü mimarlar odasının yayınladığı bir minimum bedel tarifesi var ve mimarların bu fiyatın altında bedel verip piyasayı düşürmesi yasak, ha buna rağmen bu fiyatın altında veren yok mu, elbette var ama şikayet edilirseniz veya yakalanırsanız çok ciddi cezaları var. İstemeye istemeye fiyatı kabul ettiniz diyelim, o da size projeleri hazırlayıp verdi, üzerine imzasını da attı. Belediyesine götürdüğünüzde ise projelerin standartlarına uygun çizilmediği için geri çevrildiğini söylediler size. Neden, çünkü işi ofiste yeni mezun bir mimara vermişler, o da proje A0 kağıda sığsın diye uygulama projesini olması gereken 1/50 yerine 1/100 ölçeğiyle hazırlamış. E şimdi ne alaka, bize ne 1/100'ünden, düşük bedel hesabından diyebilirsiniz, size ne kadar uzak kavramlar değil mi? Belki de bu kavramlarla ilk kez karşılaşıyorsunuz ve ne mimari standartlar ne de kanuni zorunlulukları hakkında hiçbir bilginiz de yok. Peki böylesi bir durumda "müşteri talep etseydi" veya "müşterinin bilinçlenmesi gerekiyor" denilebilir mi?

    İşte hemen her meslek dalında meslek erbablarının uyması gereken kanunlar ve yönetmelikler söz konusuysa fotoğrafçılıkta da olmalı diyorum, çekim fiyatlarının bir en az bedel tarifesi olmalı diyorum, fotoğrafçılar müşterilerini yönlendirip çekimden önce sözleşme hazırlayıp karşılıklı imzalatsa, çekimlerle ilgili medyaları yönetmeliklerle belirlenmiş sınırlarda teslim etse keşke. Müşteriler kendisine bu haklarını önceden belirtmeyen ve sözleşme bile imzalamayan fotoğrafçılardan örneğin sonradan sayısal dosyaları talep edip alamadıklarında şikayet edebilecekleri bir yönetmelik ve merci olsa. Bugün birçok meslek gurubunda bahsettiğim tarzda müşteri hakları varken fotoğrafçılıkta yok maalesef ve tüm bu eksikler sadece ve sadece müşterinin bilinçsizliği üzerine yıkılamaz, yıkılmamalı.




  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Peki, güzel açıklamışsınız. Sonra da kendi verdiğiniz örneği kendiniz çürütmüşsünüz.

    Fotoğrafçılık ile mimari projeyi karşılaştırmak biraz anlamsız olmuş. Çünkü fotoğrafçılık yukarıda arkadaşların örneği verdiği gibi herhangi bir meslek dalında çalışan, hiç bir estetik duygusu gelişmeyen ve taşımayan herhangi birisi tarafından, basit bir şekilde deklanşöre basılarak yapılabilecek bir durum.

    Aynen korsan taksi gibi.

    Peki, yasa yok mu? Var. Korsan taksiyi İstanbul'da engelleyebiliyorlar mı? Hayır.

    Taksiciler şikayet ediyor mu, evet. Denetim yapılıyor mu, evet. cezası var mı? evet. Peki, İstanbul'da bir taksi plakası kaç para? Milyon TL. Kaç tane korsan taksi var? On bin üzerinde(rakam muhtemelen doğru)

    Bu sektör de böyle. Doğru çözüm üretmek için, mimarlık ofisi ile kıyaslamayın. Avukat veya Mimar olabilmek için üniversite bitirmek gerekiyor. Proje çizmek için en azından AutoCad veya benzer programlara hakim olmak gerekiyor. Siz böyle bir çalışan kitlesi içerisinde belirli yaptırım ve eğitimler ile sektörü düzeltebilirsiniz. Ancak fotoğrafçılık sektörü böyle değil.

    Yani siz pratikte korsan taksiciyi, taksiye binince fatura kesen taksiciyi ne zaman eğitirseniz, o zaman fotoğrafçıları da eğitebilirsiniz demek.

    Stüdyosu olmayan korsan fotoğrafçılar da gizli şeker gibi. Var ama muayene olmadan anlamıyorsun. Muayene olunca da iş işten geçiyor. O yüzden nasıl doktorlar 6 ayda bir kontrolden geçin illa hasta olunca doktora gitmekten vazgeçin diyorsa aynı işi burada da uygulamak gerekiyor.

    Bakın ne güzel, siz gidip konuşmuşsunuz, sorun çıktı mı?
    Çıkabilir de. Lakin burada önlem alması gereken ve sürekli istenen bir davranış şekli, esnafı ister istemez bu yöne itecektir.




  • Ham goruntulerinin verilmemesinin sebebi iclerinde hatali fotograflarinda bulunduklarindan dolayi eger verirse aciklari ortaya cikacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En radyoaktif olanları düğün fotoğrafçısı kezbanlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: First_Person

    Fotoğrafçıya gidip vesikalık çektirdiğinizde negatifleri veriyorlar mıydı eskiden? Aynı mantığı devam ettiriyorlar kendilerince. Ama anlamadıkları şu, artık fotoğraflara albümlerde bakılmıyor, dijital albümlerde , telefonda, bilgisayarda, televizyonda bakılıyor. Bu ortama aktaramadığımız bir fotoğraf bizim için neredeyse yok gibi bir şey. Ama fazla direnemezler, çağa ayak uydurmak zorundalar. RAW dosyayı vermezler belki ama bugün için 4k bir jpeg verilmesi gerek bence.



    çok şey kaybediyorlar çok

    elinde sonunda çağa ayak uydurmak zorunda kalacaklar yada batacaklar




  • Ben dijital kopyasını email'ime göndermesini istiyorum. Paşa paşa gönderiyorlar.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.