Şimdi Ara

Fotografçılar Neden Bencil? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
0
Favori
2.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ben bak kendi adıma söylüyorum kendi cektiğim dış cekim gelin damat fotoğraflarını veriyorum zaten.ama vermeyen meslektaşlarımıda saygı duyarım ve haklı olduğu sebepler kesinlikle var .cünkü işin içinde olduğum için biliyorum.bunu bildiğim için kendi fotoğraflarıma orjinalleri para verdim düğün salonunda iki yıl önce.işin içinde olan bilir bilmeyen bilmez zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leftercan1907 -- 29 Kasım 2015; 14:32:42 >
  • Photoshop bilince kendilerini fotoğrafçı zanneden çok.

    Resmi evraklar dışında gitmiyorum. Böylelerine her şey müstehak.
  • forumu kullanıcısına yanıt
    Gec bunlari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: umut_baris

    Photoshop bilince kendilerini fotoğrafçı zanneden çok.

    Resmi evraklar dışında gitmiyorum. Böylelerine her şey müstehak.

    Aynen öyle hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dt1907

    quote:

    Orijinalden alıntı: matrix506

    quote:

    Orijinalden alıntı: dt1907

    quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi

    Valla memleketten diycem... şık olmayacak ! Çünki ben hiç mi hiç konuşmadığım halde elin "GAVUR" dediğimiz adamı hepsini de bana dijital olarak da vermişti. Sanırım bizim uyanıkların derdi "Kişi az-çok biliyor ise benim çıkarttığım işlerden kendisine göre farklı sonuçlara da ulaşamasın" olabilir. Çünki ne gibi haklı gerekçesi olabilir ?! Tamam fotoğrafçının da hakları var, o fotoları çeken o. Fakat modellerin de burada hakları var ki mantıken modelin hakları fotoğrafçıdan daha çok. Öyle ya Dünya'da 1 numaralı fotoğrfçı da olsan ben sümüklü bir zibidi de olsam izin vermedikten sonra o çektirdiğim fotoğrafları hiçbir yerde gösteremezsin.

    TR'de kanun ne der hiç bilinemez bir alem o alan da gerçi ama 'kişi dese ki benim görüntülerimi gasp etti vermiyor'(gibi yani bu kadar da abartılı değil de hani) mantıken hepsini alması ve hatta kopyalarını dahi bulundurmaması gerek fotoğrafçının diye düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim elbette, hani şu klişe lafı söyleyeyim "Sesli düşünüyorum" diyeyim .

    Bu arada konudaki yorumlara EKSİ basan arkadaş(lar) ın da böylesi ticari bir ortamda bu işin ticaretini yapanlar olduğuna dair yüksek şüphelerim var. Yeri geldi mi onlar da bir ürün alırlar iken falan "Tüketici hakları" diye yüksek oktavtadn ses etmesini bilirler tabi.

    bende veriyorum dış cekimlerin orjinallerin dvd de .o gavur dediğin yurt dışındaki cekimlere kac bin avro aldı senden onu niye söylemiyorsun.almanyadaysan kesin 2 bin avrodur. :)



    Bilip bilmeden yorum yapıyorsun para aldığını nereden çıkardın iyi sallamışsın










    okuman yazman yok herhalde kendi söyledi tanıdığı olduğu halde 400 avro almış.arkadaşı olduğu halde.hadi ben fotoğrafcılık sektöründeyim işten anlıyorumsen hangi meslektensin burda bilmediğin konularda işkembeden sallayorsun vecihi.




    Ben ne işin ehli fotoğrafçılar gördüm
    O kadar çok tecrübelidi ki berbat fotoğraflar çekiyordu
    (adam hala piyasada tutunmaya çalışıyor yazık ya kendi stüdyosu var)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dt1907

    quote:

    Orijinalden alıntı: matrix506

    quote:

    Orijinalden alıntı: yolcudur_abbas

    iyiki dijital fotoğraf makineleri çıktı da 36 lık poza ayrı,banyosuna ayrı,baskısına ayrı para vermekten kurtulduk. benim yeni lens alacak param bile yok, fotoğraf sütüdyosu dükkanı açacak kadar param olsa zaten açarım. ve fotoğrafların orjinallerini vermeme gibi bir saçmalık da yapmam.



    Aynen

    Dürüst esnaf kazanır her zaman

    İşler kötü olunca vay efendim biz kazanamıyoruz biz açız diye ağlamaya zırlamaya başlarlar

    İşini düzgün yapan dürüst olan helal kazanıpta kolay kolay biz açız diyen esnaf göremezsiniz













    ben işimi düzgün yapıyorum allaha cok şükür işimden de cok memnunum..birdaha burada yorum yaparken genel konuşmayın .kimle sorununuz varsa o kişiyi fotoğrafcıyı söyleyin.



    Yaptığın yorumlarda belli ediyorsun kendini müşteri memnuniyetine önem vermeyen bencil fotoğrafçılarda birisin
    Özellikle çokta fi fi yorumundan kendini belli etmişsin




  • fotografci degilim fakat hic bir fotografci arsivini vermez bu is boyledir ister kizin ister kusun bencillikle alakasi yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr_aKReP -- 30 Kasım 2015; 0:33:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bencillikle alakası yok tabi. O lafın gelişi, mantıklı bir sebep bulamayınca böyle bir ifade kullanarak açmış konuyu. Fakat bu durumu savunan fotoğrafçılar bile haklı olduklarını iddia ederler iken buna dair mantıklı bir açıklama da getirmiyorlar. Yani vermiyor işte. Hiç şüphem yok ki fotoğrafları çekilen kişiler yasal yollara başvursa fotoğrafçıda ne dijital ne basılı 1 tek kopyasının kalmasının haklı bir nedeni hukuken bulunamaz. Eskiden filmli foto zamanlarında fotoğrafçılar arşivlerdi. Kişiler buna memnuniyetle uyarlardı. Çünki vatandaş baskı yapamaz, alsa negatifleri muhafaza edemez, kaybeder vb. Şimdi öyle bir sorun yok ki. Bedava 10-15 gb. alan veren e-posta servisleri var en basitinden açarsın bir hesap oraya atarsın fotolarını. Bedava flickr 1 terabyte alan veriyor ki özel olarak belirlediğin fotoları senden başkası göremiyor. Hani önceden bunlardan başladım ki daha bunun taşınabilir harddisk, flaş bellek, sabit harddisk, DVD gibi başka türlü arşivleme imkanları da var fotoğraf shiplerinin. Bu nedenle o eski filmi fotoğraflar zamanındaki fotoğrafçıların bu arşiv hizmetinin bugün bir önemi yok. Kaldı ki fotoğrafçı olup şurada yazanlardan birisi bile bu detaydan söz edemedi bile. Hani fotoğrafların dijital kopyalarını sahibine vermiyor diye savunur iken bunu yapıyor ise bunun için yapıyor diyen bile çıkmadı.

    İşin içinde olanın bildiği ne ? Mantıklı bir açıklaması var ise neden açıklamaktan çekiniliyor kaç mesajdır ? Yok ki böyle yuvarlak laflar ile uzatılıyor konu. Fotoğraf denen şeyin içinde insan var ise o fotoğraf o insana aittir artık. İzni olmadan ne başkaları arşivleyebilir ne de yayınlayabilir. Belki halka açık alanlarda amaç kişiyi fotoğraflamak olmadığı durumlarda ancak fotoğrafçının hakları olabilir. Buna rağmen eminim ki öylebir ortamda çekilmiş bir fotoğrafın yayınlandığında fotoğraftaki kişi yada kişiler dgörüntülerinin yayınlanmasını istemediklerinde hukuk onları haklı bulacaktır. Bunun ötesinde daha ne laf uzatılıyor ! Fotoğrafçıdan arşivini vermesi istenmiyor. Kişi kişilik haklarına dayanarak fotoğrafçıda kendi görüntülerinin kopyalarının bulunmaması hakkını istiyor. Bunun aksini savunan saçmalıyor, ortada bir saçmalık var. Konuşulan konu da bu. "Vermez" hangi mantıklı ve hukuki sebeplere dayanarak vermemesini kabul edelim bir onu açıklayabilin hele. Öyle hiçbir bilgi, hiçbir mantığı, hiçbir hukuki dayanağı olmayan yuvarlak laflar etmeyin.

    Bilmediğimiz bir şey var ise biz de öğrenelim ama görülen o ki 2 sayfadır birileri yorumlara eksi basıyor, birileri gizemli-açıklanamaz devlet sırrıymışcasına laflar ile lafı geveliyor, birileri olamaz, veremez falan diye kafadan kanun gibi laflar yazıyor. Bir azıcık düşünüp kendi mantığına göre var ise sebeplerin onları söyle. Forum burası, öyle laf ebeliği ile post kasma yada ne ise bu yaptığınızdaki amacınızın adı onun uygulama yeri mi ?

    Buyursun fotoğraçı olan yada fotoğrafçıyı bu konuda haklı bulup savunan cevap versin.
    1. Hukuken izni olmadığı halde başkalarının fotoğraflarını arşivleme hakkını kim fotoğrafçıya verir ? Var ise kanunu madem bu işi yapıyorsunuz bilgilendirin.
    2. Madem arşivliyorsunuz, arşivleme yönteminiz, arşivlerinizin güvenliği hakkında bilgi veriniz !
    3. Başka amaçlar ile başka yerlerde fotoğrafların kullanılmayacağının garantisini fotoğrafçı veriyor mu !?




  • bu sorularini fotografcilar yanitlamali. sunuda soylemeliyim fotografcilara guveniniz yoksa kendi vesikaliginizi benim gibi kendiniz yapmalisiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence bu konudan sonra artık ukala fotoğrafçıları konuşmak gerekecek...
  • matrix506 kullanıcısına yanıt
    istedim bana da vermediler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: matrix506




    Fotografçılar Neden Bencil?


    Kaç yerde fotoğraf çekindim resimleri alıyorum fakat fotoğrafları usb den almak istiyorum orijinal dosyasını bana ver diyorum vermiyor

    Neden?







    düğün fotoğrafçılarını mı kastediyorsun normal ürün çektirdiğin fotoğrafçıyı mı?
    düğün fotoğrafçısıysa zaten onlara birşey demiyorum. adamlar tokatçı. çektikleri şeyler de b.. gibi. çok kıro, klasik şeyler.salak salak yok arkadan dalga var yok güneş var adam stok görüntü sitesinden araklamış bir dalga fotoğrafı,perspektif yok birşey yok. şu forumdan kimin eline makinayı versek aynı şeyleri çeker. evlenirken düğün saloluna 8-10 bin tl veren adama da allah akıl fikir versin. kıy nikayı salonun ikinci bir odaıs oluyor orada 20 dakikalık bir tebrikleşme takma takıştırma merasimi hadi herkes evine.birinci derece akrabalar ile kutlama babından ufak bir yemek yersin 2bin tl yi imkanı yok geçmez. gerisine de gerek yok zaten bir zahmet cebimden ellerini çeksinler.




  • olayın nasıl geliştiğini bilmeden yaptığın bu yorum çok seviyesiz ve gereksiz bir yorum olmuş.sen de o şipşakçılardansın diyeceğim ama sen orijinalleri veriyormuşsun.ne güzel sen onlar gibi değilsin demek ki..
    benim aklıma böyle birşey geleceğini bilemezdim hayatımızda 1 kere evleniyoruz ve bazı meslek mensupları bunu fırsat biliyor..
    3 sene öncesinin 600 lirası bu..ne yaptı ki parkta 5-10 fotoğraf çekildi..şaban fotoğrafçının çektiği fotolar da net değildi de neyse..
    üstelik 1000 lira ver orijinalleri de vereyim deseydi onu da verecektim fakat hiçbir şekilde orijinalleri vermedi.
    her gereksiz insan fotoğrafçı oluyor işte..aceleye geldi mecburen ona gittik.
    eşimin gelinliği kiralıktı eğer parasını verip alsaydım o albümü fotoğrafçının suratını da vurmasını bilirdim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webislander -- 30 Kasım 2015; 22:58:06 >
  • Buraya kadar yazılanları tamamına yakınını okuyan biri olarak şunu söylemeliyim ki tartışılan fikirlerden çok burada sözüm ona fotoğrafçıları savunan arkadaşın üslubu en çok rahatsız etti beni. İnsanları yaftalamak bu kadar kolay olmamalı. Pazarlık edeni fiyat araştıranı mezarcı ölücü gibi bayağı tabirlerle küçümserken sen yaptığın alışverişlerde hiç araştırmıyor ve karşılaştırmıyor olmanı beklerim. Öyle misin gerçekten. Misal biri sana geldi ve sen 1000 dedin o 750 olmaz mı diye sordu. O zaman senin görüşüne göre mezarcı oluyor. Peki sen de onun gözünde aç gözlü olabilir misin acaba. Nereden bakarsan öyle görünür. O yüzden empati yapıp üslubu bozmamak lazım. Hele ki sen esnafsın.

    Ben de konuyu açan arkadaşın yaşadıklarını dış çekimde yaşadım malesef. Her konuyu düşüneceğini iddia edenler ya evlenmemişler sanırım ya da onlar için herşeyi halleden insanlar varmış şanslılarmış diye düşünüyorum. Çünkü eksikte ihtiyaçta bitmiyor malesef. Konuya dönersem fotoğrafçı tavsiye edilmişti arkadaşlarımız tarafından ve açıkçası memnun da kaldım. Yaşadığım yerde olmadığından fotoğrafçıdan çekimleri istediğimde olumsuz yanıt aldım ve ihtiyaç olursa yardımcı olurum dedi. Uzun konuşmalardan sonra istediği fiyat neredeyse dış çekim kadardı. Sonuçta aldım o kadar daha ödeyerek, tavsiye eden arkadaşta mahcup oldu tavsiye ettiğine pişman oldu. Şimdi bundan sonra o fotoğraflardan para kazanacak mı hayır. Kulanabilecek mi yasal olarak o da hayır. Potansiyel müşterilere engel oldu mu (arkadaşım sizce tavsiye eder mi) evet. Ondan sonra ne oldu. Bana tecrübe oldu. Düğün fotoğraflarını ve stüdyo çekimlerini baştan konuştum gıkını bile çıkaramadan verdiler. Malesef bazı şeyleri yaşamadan tahmin edemiyorsunuz, düğün yaparken ilk öncelikleriniz arasında fotoğrafçının alacağı 500 tl fazla eksik para olmuyor haliyle. Ben 30-40 bin harcıyorken inanın 400-500 ü zaten dağıtırım bahşiş diye. İnsanın canını sıkan bunların emrivakiye getirilip insanların çaresizliğinden faydalanılması.

    Fotoğrafçılarında abartılarak 3-5 ergen gibi gösterilmesi ise bence saçma olmuş. Sonuçta seçme hakkı sizde yapmış olduğu işe bakarsınız olur biter. Kimse zorla kimsenin fotoğrafını çekmiyor sonuçta. Açıkçası düğün fotoğraflarının da çok bir önemi yok açıkçası benim için. Düğüne katılanların gelin ve damat ile çekildiği fotoğraflardan ibaret. Makinayla netlemeyi bilsin azcık da flaş tecrübesi olsun bana yeter. Zaten düğün fotoğraflarından ne bekliyorsunuz ki çılgınca oynayan insanlar topluluğu İnanın sokak fotoğrafçısı bulsan çok daha güzel çok daha anlamlı fotoğraflar çeker düğünde gizlice.

    Önemli olan dış çekim ve stüdyo fotoğrafları ki bence aldıklarını hakediyor çoğu. İlla da muhteşem makineler sahibi olması gerekmiyor hepsinin. Yaptığı işe bakmak lazım. Zaten iyi iş de her zaman takdir ediliyor.




  • Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye, oda sormuş nerem doğru diye...

    Öncelikle düğün fotoğrafçılarından başlayalım. Bursa Mustafakemalpaşa'da düğün fotoğrafı çeken birisi vardı. Yani bir şekilde uzaktan haberdardım adamdan Bursa içerisinde bir yerde denk geldik. Çekim yapıyordu. Hobi için bende kuş falan çekeyim diye gittim ama çekemedim orası ayrı konu, bendeki ekipman ondaki ekipmandan daha iyi idi. Komple ekipmanı verdim kendi belleğini takıp biraz çekti.

    Neyse kaç para alıyorsun diye sordum, 600 TL para aldığını söyledi. 100 küsür km öteden gelmiş, çekecek, dükkan çalıştıracak, baskı yapacak, koca gün adamların kahrını çekecek, haftada belki 2 sefer çekecek. Diğer türlü mekanda biri bir şey çektirecek diye bekleyecek vs.

    Elbette toplam da baktığımızda haksızlık. Parayı veren dünya para verdi zannediyor, alan da masrafı şusu busu çıkınca kuş kadar para kalıyor.

    Ben dükkan çalıştırdım. Namusumla, alnımın akı ile çalışayım dedim battım. 3 e alıp 13'e satmadım. Toplamda yapacağım cironun %70'ine yakınını vergi olarak vereceğimden haberdar olmadım. Devletin kar olunca ortağım olduğunu ama zarar etsem de umurunda olmadığını öğrenemedim.

    Dışarıdan konuşması çok kolay.

    Hele düğünler yok mu?
    Salon desen salon ruhsatı olmaz, yangın merdiveni olmaz. Hijyenik değildir, içecekler yiyecekler nasıl hazırlanır kimse umurunda olmaz ama fotoğrafçının çektiği fotoğraf sorun olur :)

    Geçen Bursa'da arkadaşımla bir yere gittik. Yiyecek bir şeyler aldık. Bir yere oturup çay istedik. Çay vermediler, dışarıdan yiyecekle gelenleri kabul etmediklerini söylediler kalktık.
    Madem fotoğrafçılar düğünlerde çekiyor siz kendi fotoğraflarınızı çekemiyorsunuz, almazsınız, çektirmezsiniz olur biter. Veya o imkanları size verecek bir salon tutarsınız. Veya sokağınıza iki çarşaf gerin orada düğün yapın. Kır düğünü yapın ne bileyim alternatif çok.

    Efendim basit ekipmanlar ile fotoğraf çekiyorlarmış. Peki oturduğun zaman, adama sormuyor musun, raw verecek misin, nasıl ekipmanla çekeceksin. Bunları sormayın, ancak çekimden sonra şikayet edin bana pek mantıklı gelmiyor nedense.

    Ben şu an çekmiyorum ama muhtemelen yakında çekeceğim. Ekipmanları tamamlarsam bu yaz çekmeyi düşünüyorum. Ancak tamamlayamaz isem yine ürün çekmeye devam edeceğim. Ürün çekerken de anlaşıyorum, nasıl anlaştım ise öyle teslimat yapıyorum.

    Ürünü web te kullanacağım diyen oluyor, onlara jpeg ve düşük çözünürlükte fotoğraf verirken katalog için çektirenlere ise direkt raw veriyorum sorun olmuyor.

    İnsanlar ile hiç bir şey konuşmayıp, kahvede, forumda şurada bura ahkam kesen tipler her zaman oldu. Yine olacak. Ülkenin zaten genel karekteristik sorunu bu. Adam televizyonda görüp olmayacak şeyler söylediği adamın karşısına geçince cevap bile veremiyor ne yazık.

    Buradaki şöyle olsaydı şu kadar para veririm diyen tiplerden çok gördüm. Atıyorum bin TL diyorsun, işi hakkı ile yapıyorsun ama yine de pazarlık yapıyor seninle. Ne olacak ya, altı üstü makine, lens. 10 kere çekse tamam sermayeyi kurtarıyor, para basıyorlar diye düşünen çok.

    Elbette bu işi hakkı ile yapmayan o kadar çok insan var elbette bu insanlar sektöre her yerde olduğu gibi zarar veriyor ancak bunları sektörden temizlemek istiyorsanız, işi hakkı ile yapan adamlara değer vermeniz lazım. Adam gibi parasını verir, adam gibi ödemesini yaparsanız, adam gibi iş yapanlar da çoğalacaktır.

    Ben çok şükür az çok çevre edindim. Çok kişiye iş yapmıyorum ama iş yaptıklarımda artık pazarlık etmiyor. Yeri geliyor müşteri de seçiyorum. Bu tip işler geliyor ekipmanım yok diyorum çekmiyorum. Buna rağmen 'biz sorduk bin TL istediler seni falanca tavsiye etti, işte güzel çekiyormuşsun bizim şu işimiz var çek ama şu paraya çek' diyen çok oluyor.

    Yani suçu sadece karşı tarafta aramayın. ARZ - TALEP meselesi. Hem işin üç kağıdına kaçıp sonra sızlanmanın anlamı da yok.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: X Files

    Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye, oda sormuş nerem doğru diye...

    Öncelikle düğün fotoğrafçılarından başlayalım. Bursa Mustafakemalpaşa'da düğün fotoğrafı çeken birisi vardı. Yani bir şekilde uzaktan haberdardım adamdan Bursa içerisinde bir yerde denk geldik. Çekim yapıyordu. Hobi için bende kuş falan çekeyim diye gittim ama çekemedim orası ayrı konu, bendeki ekipman ondaki ekipmandan daha iyi idi. Komple ekipmanı verdim kendi belleğini takıp biraz çekti.

    Neyse kaç para alıyorsun diye sordum, 600 TL para aldığını söyledi. 100 küsür km öteden gelmiş, çekecek, dükkan çalıştıracak, baskı yapacak, koca gün adamların kahrını çekecek, haftada belki 2 sefer çekecek. Diğer türlü mekanda biri bir şey çektirecek diye bekleyecek vs.

    Elbette toplam da baktığımızda haksızlık. Parayı veren dünya para verdi zannediyor, alan da masrafı şusu busu çıkınca kuş kadar para kalıyor.

    Ben dükkan çalıştırdım. Namusumla, alnımın akı ile çalışayım dedim battım. 3 e alıp 13'e satmadım. Toplamda yapacağım cironun %70'ine yakınını vergi olarak vereceğimden haberdar olmadım. Devletin kar olunca ortağım olduğunu ama zarar etsem de umurunda olmadığını öğrenemedim.

    Dışarıdan konuşması çok kolay.

    Hele düğünler yok mu?
    Salon desen salon ruhsatı olmaz, yangın merdiveni olmaz. Hijyenik değildir, içecekler yiyecekler nasıl hazırlanır kimse umurunda olmaz ama fotoğrafçının çektiği fotoğraf sorun olur :)

    Geçen Bursa'da arkadaşımla bir yere gittik. Yiyecek bir şeyler aldık. Bir yere oturup çay istedik. Çay vermediler, dışarıdan yiyecekle gelenleri kabul etmediklerini söylediler kalktık.
    Madem fotoğrafçılar düğünlerde çekiyor siz kendi fotoğraflarınızı çekemiyorsunuz, almazsınız, çektirmezsiniz olur biter. Veya o imkanları size verecek bir salon tutarsınız. Veya sokağınıza iki çarşaf gerin orada düğün yapın. Kır düğünü yapın ne bileyim alternatif çok.

    Efendim basit ekipmanlar ile fotoğraf çekiyorlarmış. Peki oturduğun zaman, adama sormuyor musun, raw verecek misin, nasıl ekipmanla çekeceksin. Bunları sormayın, ancak çekimden sonra şikayet edin bana pek mantıklı gelmiyor nedense.

    Ben şu an çekmiyorum ama muhtemelen yakında çekeceğim. Ekipmanları tamamlarsam bu yaz çekmeyi düşünüyorum. Ancak tamamlayamaz isem yine ürün çekmeye devam edeceğim. Ürün çekerken de anlaşıyorum, nasıl anlaştım ise öyle teslimat yapıyorum.

    Ürünü web te kullanacağım diyen oluyor, onlara jpeg ve düşük çözünürlükte fotoğraf verirken katalog için çektirenlere ise direkt raw veriyorum sorun olmuyor.

    İnsanlar ile hiç bir şey konuşmayıp, kahvede, forumda şurada bura ahkam kesen tipler her zaman oldu. Yine olacak. Ülkenin zaten genel karekteristik sorunu bu. Adam televizyonda görüp olmayacak şeyler söylediği adamın karşısına geçince cevap bile veremiyor ne yazık.

    Buradaki şöyle olsaydı şu kadar para veririm diyen tiplerden çok gördüm. Atıyorum bin TL diyorsun, işi hakkı ile yapıyorsun ama yine de pazarlık yapıyor seninle. Ne olacak ya, altı üstü makine, lens. 10 kere çekse tamam sermayeyi kurtarıyor, para basıyorlar diye düşünen çok.

    Elbette bu işi hakkı ile yapmayan o kadar çok insan var elbette bu insanlar sektöre her yerde olduğu gibi zarar veriyor ancak bunları sektörden temizlemek istiyorsanız, işi hakkı ile yapan adamlara değer vermeniz lazım. Adam gibi parasını verir, adam gibi ödemesini yaparsanız, adam gibi iş yapanlar da çoğalacaktır.

    Ben çok şükür az çok çevre edindim. Çok kişiye iş yapmıyorum ama iş yaptıklarımda artık pazarlık etmiyor. Yeri geliyor müşteri de seçiyorum. Bu tip işler geliyor ekipmanım yok diyorum çekmiyorum. Buna rağmen 'biz sorduk bin TL istediler seni falanca tavsiye etti, işte güzel çekiyormuşsun bizim şu işimiz var çek ama şu paraya çek' diyen çok oluyor.

    Yani suçu sadece karşı tarafta aramayın. ARZ - TALEP meselesi. Hem işin üç kağıdına kaçıp sonra sızlanmanın anlamı da yok.

    Ben kendi adıma düşen kadarıyla şunları belirteyim. Ahkam kesmek değil yaptığım, çok kazanıyorlar da falan demedim zaten. Kazananı vardır, kazanamayanı vardır. Nasıl ki bu işi yapanlar bile kimilerinin bu işi iyi yapmadığı şeklinde şikayet edebiliyor ise bugün biz de başka alanlarda üreten yada hizmet veren kişileriz ama yeri ve zamanı geldiğinde birbirimizin müşterisi-tüketicisi konumunda olabiliyoruz. Konu sizin mesajınızdaki gibi çok geniş anlamda konuşulacak bir konu ama konuyu açan arkadaş "Bana dijital kopyalarını da veremez mi" , "Neden vermiyorlar" gibi gayet açık bir konuya parmak basmış. Bu kadar konuyu açarsak asıl konudan hayli sapıyoruz. Siz de dahil henüz bir meslek erbabından orijinal kopyalarını vermeme nedenini, arşivleme ise arşivlerinin güvenilirliği durumuna dair hiçbir bilgi alamadık. Ahkam kesmek bu durumda konuyu geniş alana yayarak saptıranların yaptığıdır bana göre. Laf çok ama hiç konuya gelen, esas konu hakkında ortaya mantıklı (onu da geçtim mantıksızına bile razıyız), var ise kanuni hakkı, var ise maddi gerekçeleri vs. bir açıklama getiren olamadı.

    Bakalım konuyu açan arkadaşın sorduğu ne imiş ?
    quote:

    Orijinalden alıntı: matrix506

    Fotografçılar Neden Bencil?

    Kaç yerde fotoğraf çekindim resimleri alıyorum fakat fotoğrafları usb den almak istiyorum orijinal dosyasını bana ver diyorum vermiyor


    Konu iki sayfadır konuşulan mesajlarda bir tane savunma konumundaki kişi de
    1. Bencillik değil, bunun sebebi şu şu şudur !
    2. Orijinallerini USB yada DVD şeklinde veremem(veremeyiz) çünki şu şu şu nedenlerden ötürü !
    diyemedi !!! Ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz yada kasıtlı olarak konuyu saptırıyorsunuz. Kimse "Oooh kaymak gibi iş, cillop da para kazanıyorsunuz" demedi takip ettiğim kadarı ile. Aksine "Öyle ise sen de yap" diyenler oldu. Madem bu kadar zor ve feci şartlar biz de sizlere "E öyle ise yapma bu işi" diyelim mi ? Bu şekilde mi ilerlemeli bu konu ? İstediğiniz şekilde saptırıp şu 2 basit soruya cevap vermemek amacındasınız. Artık besbelli.

    Aman ha ! Sizden alıntıladım diye bütün mesajımın içeriğinin şahsınıza cevap olduğunu düşünmeyin lütfen. Konu genel, herkes okuyabileceğinden dolayı da cevap verebilecek herkes içindir mesajım. Öğrenmek istiyoruz , soruyoruz, meslek erbabları da var ama bir türlü cevap alamıyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 1 Aralık 2015; 12:37:24 >




  • jiddi kullanıcısına yanıt
    Dijital kopya verip vermeme konusu karşılıklı iki tarafın anlaşması meselesidir.

    Yazımın içerisinde belirttim. Türkiye yeteri kadar halkı ile de, ticaret yapan tarafı da profesyonel değil. Bazı işler var, vermek işime gelmiyor.

    Bursa'da yine hobi amaçlı cirit atlarının fotoğraflarını çektim. Kulüp ve Kültür A.Ş. den arayıp fotoğraf istediler. Dedim ki, ben size raw hallerini göndereyim düzgünce oynarsınız. Renklerini ve benzer konularda fotoğrafa daha hakim olursunuz.

    Telefonda o gün hiç yoksa 20 den fazla çağrı vardı fakat çok yoğun olduğum için birçoğuna cevap veremedim. Üzerine bir konuşmamızda fotoğrafların (jpeg veya raw) ayaklarına kadar istediler. Bir telif istemedim bir talebim olmadı.

    Başımdan savmak için artık 3-5 tane jpeg Google Drive'a yükleyip gönderdim.

    Bakın insanlar ne, ne istediklerini biliyor ne de ne isteyeceklerini.

    Sokakta fotoğraf çekiyordum. Bir liseli sanırım çift (kız arkadaşı yanında) abi bizi çekermisin dedi, çektim, hemen mikro sd kartı çıkartıp telefonuma taktım ve daha yanlarından ayrılmadan gönderdim bu arkadaşa.

    Ama iş ticarete gelince bu kadar uzun boylu değil.
    Türkiye'de düğünde çekilen fotoğrafın suçlusu veya bu sistemi oluşturan fotoğrafçı değil. Salon sahipleridir. Salon sahipleri bu konuda ihale açar, ihaleye girersin o salonda fotoğraf çekersin. Yerine göre maliyeti en fazla 50 kuruşluk basılmış fotoğrafı muhtemelen en az 5 TL ye duruma göre 10 veya 20 TL ye satanlar var. Yerine göre.

    Bu arkadaş dijital olarak istemek yerine fotoğrafı taratabilir. Ben, benden gazete veya dergide yaptığımız bir yazının PDF'lerini isteyen olunca vermiyorum. Arşive koyacağız diyenlere gazteyi alıp taratmasını söylüyorum.

    Düğün salonunda çekilen fotoğrafta böyledir.

    Fakat dünyaca ünlü bir markaya zaman zaman Bursa'da çekim yapıyorum. Yaptığım çekimlerin hiç birisini jpeg olarak vermiyorum. Tümü raw gidiyor. Dediğim gibi bunlar anlaşmaya bağlı olan şeyler.

    Bu fotoğrafçılar da bu siyasetçiler de toplumun bir parçası. Uzaydan gelmiyorlar. Bir sıkıntı var ise yani yapılanların doğru olduğunu düşünmüyorsanız bu toplumdan kaynaklanan bir sorun. Ve bu sorun tek taraflı değil.

    Ayrıca ben bana gelen bir takım istekleri geri çevirebiliyorum çünkü tuzum kuru. Evde benim elime bakan yok. Maddi olarak bakmakla yükümlü olduğum kimse yok. Hatta ben ihtiyaç duysam bana bakacak, geçimimi sağlayacaklar da var. O yüzden ben yapmamayı tercih edebiliyorum. Ancak 24-70 ve 70-200 lensle beraber büyük ihtimal 5Ds gibi veya en azından 5DM3 bir cihaz alacağım. Toplu olarak almayı planlıyorum. Satın alacak param da şu anda var fakat parayı buraya bağlamak istemiyorum. Uygun görürsem alacağım ve bu yaz bende dış çekim, düğün çekimleri yapmayı planlıyorum.

    Fakat elinde giriş seviyesi ile bu işleri kabul etmeyecek onlarca adam olduğu gibi bırakın kendisine iş gelmesi, bu tip işleri kovalayan da onlarca insan var.

    Bu durumları doğru bulmadığımı söyleyebilirim. Yani neden vermez? Bence teknik eksiklik veya fotoğrafın kötü olması değil, sebep daha fazla para kazanmak ve psikolojik olarak karşı tarafı kendisine bağımlı bırakmak olabilir.

    Ancak suçun büyüğü müşteride.




  • orjinalleri fotoğrafçıda kalsa 1080 düşey pixele düşürüp tüm çektiklerini verse sorun hallolmaz mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X Files


    Dijital kopya verip vermeme konusu karşılıklı iki tarafın anlaşması meselesidir.

    Yazımın içerisinde belirttim. Türkiye yeteri kadar halkı ile de, ticaret yapan tarafı da profesyonel değil. Bazı işler var, vermek işime gelmiyor.

    Bursa'da yine hobi amaçlı cirit atlarının fotoğraflarını çektim. Kulüp ve Kültür A.Ş. den arayıp fotoğraf istediler. Dedim ki, ben size raw hallerini göndereyim düzgünce oynarsınız. Renklerini ve benzer konularda fotoğrafa daha hakim olursunuz.

    Telefonda o gün hiç yoksa 20 den fazla çağrı vardı fakat çok yoğun olduğum için birçoğuna cevap veremedim. Üzerine bir konuşmamızda fotoğrafların (jpeg veya raw) ayaklarına kadar istediler. Bir telif istemedim bir talebim olmadı.

    Başımdan savmak için artık 3-5 tane jpeg Google Drive'a yükleyip gönderdim.

    Bakın insanlar ne, ne istediklerini biliyor ne de ne isteyeceklerini.

    Sokakta fotoğraf çekiyordum. Bir liseli sanırım çift (kız arkadaşı yanında) abi bizi çekermisin dedi, çektim, hemen mikro sd kartı çıkartıp telefonuma taktım ve daha yanlarından ayrılmadan gönderdim bu arkadaşa.

    Ama iş ticarete gelince bu kadar uzun boylu değil.
    Türkiye'de düğünde çekilen fotoğrafın suçlusu veya bu sistemi oluşturan fotoğrafçı değil. Salon sahipleridir. Salon sahipleri bu konuda ihale açar, ihaleye girersin o salonda fotoğraf çekersin. Yerine göre maliyeti en fazla 50 kuruşluk basılmış fotoğrafı muhtemelen en az 5 TL ye duruma göre 10 veya 20 TL ye satanlar var. Yerine göre.

    Bu arkadaş dijital olarak istemek yerine fotoğrafı taratabilir. Ben, benden gazete veya dergide yaptığımız bir yazının PDF'lerini isteyen olunca vermiyorum. Arşive koyacağız diyenlere gazteyi alıp taratmasını söylüyorum.

    Düğün salonunda çekilen fotoğrafta böyledir.

    Fakat dünyaca ünlü bir markaya zaman zaman Bursa'da çekim yapıyorum. Yaptığım çekimlerin hiç birisini jpeg olarak vermiyorum. Tümü raw gidiyor. Dediğim gibi bunlar anlaşmaya bağlı olan şeyler.

    Bu fotoğrafçılar da bu siyasetçiler de toplumun bir parçası. Uzaydan gelmiyorlar. Bir sıkıntı var ise yani yapılanların doğru olduğunu düşünmüyorsanız bu toplumdan kaynaklanan bir sorun. Ve bu sorun tek taraflı değil.

    Ayrıca ben bana gelen bir takım istekleri geri çevirebiliyorum çünkü tuzum kuru. Evde benim elime bakan yok. Maddi olarak bakmakla yükümlü olduğum kimse yok. Hatta ben ihtiyaç duysam bana bakacak, geçimimi sağlayacaklar da var. O yüzden ben yapmamayı tercih edebiliyorum. Ancak 24-70 ve 70-200 lensle beraber büyük ihtimal 5Ds gibi veya en azından 5DM3 bir cihaz alacağım. Toplu olarak almayı planlıyorum. Satın alacak param da şu anda var fakat parayı buraya bağlamak istemiyorum. Uygun görürsem alacağım ve bu yaz bende dış çekim, düğün çekimleri yapmayı planlıyorum.

    Fakat elinde giriş seviyesi ile bu işleri kabul etmeyecek onlarca adam olduğu gibi bırakın kendisine iş gelmesi, bu tip işleri kovalayan da onlarca insan var.

    Bu durumları doğru bulmadığımı söyleyebilirim. Yani neden vermez? Bence teknik eksiklik veya fotoğrafın kötü olması değil, sebep daha fazla para kazanmak ve psikolojik olarak karşı tarafı kendisine bağımlı bırakmak olabilir.

    Ancak suçun büyüğü müşteride.

    Çok teşekkür ederiyorum size.




  • X Files kullanıcısına yanıt
    "Ancak suçun büyüğü müşteride." Uygulamada kısmen doğru ama müşterinin bu kadar bilinçsiz olduğu yerde onun hakkını korumak devlete veya sivil toplum kuruluşlarına düşmez mi? Burada tek suç müşteride deyip olayı çok küçük bir boyutla irdelemek de hata bana göre. Sivil toplum kuruluşu derken bir iş dalı ilgili sorunları inceleme, çözüm arama ve üretme konusunda başlıca sorumlu olan yapıdan bahsediyorum, yani meslek odalarından. Bugün birçok meslek dalında hizmetlerin hazırlanış ve sunuş normlarını, minimum fiyat seviyelerini belirleyerek gerek meslek erbablarının gerekse müşterilerin haklarını korumak meslek odalarının birincil görevi. Soruyorum size düğün fotoğrafları konusunda bir standart oluşturulması müşterilerin mi yoksa meslek odasının mı sorumluluğuna giriyor? İş, yanlarında vergi memurlarıyla kaçak dış çekim avına çıkmaya gelince her şeyiyle mobilize olan fotoğrafçılar odası neden düğün çekimlerine bir standart getir(e)miyor? Neden oda aidatı yatırmayan fotoğrafçıların peşine böylesi düşülürken düğün salonu sahiplerinin fotoğrafçılara zorladıkları şartlara en ufak bir itirazları olmuyor? Neyse yazılacak çok şey var ama anlatılmak istenen belli sanırım. Böylesine kendi başına bırakılmış bir sektörde bence müşteri en az suçlu kesimdir.




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.