Şimdi Ara

F1 Motorları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • -Mühendislik yanı:

    F1 motorları makine ve metalurji mühendislerinin çalışma alanına giren oldukça kompleks yapılı makinelerdir. Bu makinelerde genelde değişik metal çözümleri kullanılır. Bunlardan bazıları: Alüminyum, Lityum, Berilyum (yasaklandı ama kullanılıyordu), İridyum, Titanyum, Magnezyum ve diğer metal alaşımları.. Makine mühendisliği kısmını ise teknik özelliklerde zaten açıklıyorum.

    -Çalışma prensibi:

    Bu motorlar atmosferik prensiple çalışmaktadır. Yani herhangi bir özel besleyici (turbo charger gibi) kullanılmaz. Bir zamanlar (1980’lerin ortalarında) turbo şarjlı motorlar kullanılıyordu ve bu makineler sahip oldukları müthiş besleme (ekstra basınç) sayesinde sıralama turları modunda 1000hp’i aşan güçler üretebiliyordu. Bugün ise turbo aksamı atmosferik motorlara uygulanamıyor ancak teknolojinin bu motorlara son derece iyi adaptasyonu sonucunda ortaya 900hp’i aşan güçler ortaya çıkıyor.. Ve bu güç tamamen atmosferik bir motordan elde ediliyor, en şanslı günde bile motor kapağından giren hava basıncı 1.2 bar kadar oluyor ki bu rakam çok ama çok az.

    -Güç sınırı:

    2005 kuralları gelmeden önce F1 motorları 920 hp civarı güç üretebiliyorlardı. Ancak kurallardan sonra şu an için bu limit 825-875 aralığına çekilmiş durumda. Ancak bu motorlar kısa sürede 2004 yılındaki güç barajına ulaşacaklar ancak yine bir zayıflama olacak bunun nedeni FIA’nın 2006’da V8 motorları kullanmak istemesi.

    -Teknik özellikler ve ilginç veriler:

    * Silindir sayısı - şekli :10 silindir,V biçiminde,V açısı 90-110 derece arasında.
    * Hacim : 3000 cc : 3 litre,10 silindirden silindir başına 0.3 lt.
    * Güç : 750 - 875 hp arası(tahmini)
    * Max.motor devri:18500 d/dak.
    * Debriyaj paketi büyüklüğü: Çapı 10 cm’den daha küçük yani bir hamburger kadar.
    * Transmisyon ağırlığı: 30kg civarı


    -88 Mclaren motoru ve 04 Ferrari motoru karşılaştırması:

    * Hacim:1600cc - 3000cc
    * Silindir sayısı - şekli : V6-V10
    * Güç: 680hp’e - 920hp.
    * Turbo basıncı: 2.5bar’a 0 bar.
    * Motor devri: 12500d/dak’a 19200d/dak.
    * Ağırlık: 054 fazladan dört silindire ve iki kat hacme sahip olmasına rağmen 88’in 1.5’luk V6’sından ciddi oranda daha küçük ve daha hafif.


    -Atmosferik motor, 900hp?

    Atmosferik bir motordan 900hp çıkarabilmek gerçekten yetenek ve farklı düşünceler isteyen bir iştir. Bu motorların nasıl bu kadar kuvvetli olduklarını açıklayalım: İlk olarak bu motorlar gerçekten diğer yarış motorlarından hatta ve hatta gündelik motorlardan bile çok daha farklı yöntemlerle üretilirler.

    Bu yöntemleri basitçe sıralamak gerekirse;

    -Piston kolları özel alaşımlardan yapıldığı için çok daha hafiftir ancak daha narindir.
    -Pistonlarda aynı şekilde özel alaşımlardan yapılır, kimyasal işlemlerden geçirilerek mukavemeti arttırılır, sıcağa ve fiziksel darbelere karşı olan direnci artar.
    -Pistonlar boyca çok kısadır
    -V açıları değişiktir
    -Subap sistemleri oldukça farklıdır
    -Volan ve krank mili de çok hafiftir.
    -Yani bu motorlarda hafiflik daha fazla güç sağlar.

    Belki de dünyada en çok zorlanan makinelerdendir F1 motorları.18000d/dak’da değiştirilen vitesler, ani devir oynamaları,.ok uzun süre tam gaz gitme gibi. Hangi birimiz arabamızla tam gaz gidiyoruz ki? Mutlaka birşeyler oluyor ve ayağını gazdan çekmek zorunda kalıyorsun.(gerçi arada istisnalar olabilir)

    -F1 motorlarında devir barajı nedir? Bu alanda rekorlar kimlere aittir?

    Önceleri 16000-17000d/dak çevirebilen motorlar bana çok güçlü, çok kuvvetli, erişilmez gelirdi ancak günler geçtikçe bu rakamlar yukarı doğru çıkıyor. Hele hele 2004 sezonunu gördüyseniz bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Şu sıralar Ferrari en dayanıklı motorları Mercedes ise en dayanıksızları üretmek alanında gayet başarılı olmuş durumdalar.Ama ikisi aralarında kapışa dursun BMW hakikaten çok iyi motorlar ortaya çıkarıyor. Tamam belki Ferrari’nin ki kadar dayanıklı değil ama optimuma yakın motorlar üretiyorlar. 2000 yılında BMW pistlere döndüğünden beri sürekli marjını geliştiriyor. Her zaman Williams sürücülerine düzlükte en hızlı olma şansı verdiler, tabi onlar bu avantajı değerlendirebildiler mi? Orası tartışılır.. (Juan Pablo’nun bir sıralama seansı sonrasında otomobildeki pakete olduğu gibi “kahrolası” deyip uzaklaştığını biliyorum) Her neyse BMW P83, P84, P85 çok iyi motorlar ancak BMW motorlarından en çok anılmaya değer olanı P82 ve P82’nin sıralama versiyonu yani 2002’de kullanılan motorlar. Juan Pablo bu motor ve FW24 şasisiyle 2002 yılında, İtalya’nın Monza pistinde sıralama turlarında Variante Ascari’den sonra Parabolica’ya doğru uzanan düzlükte 19026 d/dak çevirmeyi başarmıştı. Ki bu bir rekordu ve aynı zamanda atılan tur tarihin en hızlı turuydu.

    Diğer bir rekor ise 2004 Çin Grand Prix’inde J.Villeneuve’den geldi. Villeneuve sıralama turlarında bir viraj çıkışında gaza oturdu ve ekrandaki 20000d/dak’a dayanıverdi. Belki daha fazla çevirmiş olabilir ancak o devir zannediyorum şu ana kadar çevrilmiş en yüksek F1 motor devri. Renault motoru güçsüz diye bilinir padokta, ancak çevirdiği devir gerçekten doğruysa o zaman çok etkileyici bir hal alır olay. Ancak ben bunun doğru olabileceğine inanmıyorum,niçin? Çünkü viraj çıkışında gaza oturup devri arttırıyor ve büyük ihtimalle vites çubuğunu çekmeyi unutuyor ve motoru 20000 d/dak’yı aşmayı beceriyor. Ama gerçekse, bir düşünsenize, elinizin altında bir mil var ve o mil saniyede 333 kere dönüyor.

    -Motorları dayanıklılaştırma problemi

    Yeni çıkan kurallarla takımlar motorları dayanıklılaştırmakta güçlük çekiyorlar. Kimisi yönetmelikteki gri renkli boşluklardan fayda etmek istiyor, kimi ise işini doğru-dürüst yaparak etiğe uygun davranıyor. Peki daha dayanıklı motor üretmek için hangi yöntemler kullanılıyor?

    * Mikrofüzyon teknolojisi.
    * Yanma odasında uzatmalar.
    * Piston-Segman kalınlığının arttırılması.
    * Silindir kafalarının kuvvetlendirilmesi.
    * Geniş sidepod ve dik radyatör kullanılması.
    * Egzos çıkışlarında özel materyaller kullanılması.
    * Aero’dan fedakarlık yaparak motor kapağına yarıklar açmak ya da sıcak hava çıkışı için sidepodların üstüne bacaların konulması.
    * Daha kuvvetli materyallerin kullanılması.

    -Motorların yanma sebepleri:

    Aslında bir motorun iflas etmesinin bir çok sebebi vardır. Sırlarsak;

    1- Vites değişimlerinde motor devrini aşırı arttırmak.
    2- Su soğutmasında problemler.
    3- Yanlış sıkılan valfler.
    4- Rölantide ve kalkış anında fazladan oynayacaktım.
    5- Zamansız vites değişimi.
    6- Yanlış ayar.
    7- Egzosta kırılma ya da çatlamalar vb..

    Motorlar patlama aşamasına yakınken silkeleme, tekleme mi yapar diyorsunuz? Yanılıyorsunuz, çünkü F1 motorları anlattığım gibi oldukça kompleks ve farklı aletler. Lafı uzatmadan bir motor patlamadan önce nasıl tepki verir onu söyleyeyim: Bir motor patlamaya yakınken anormal denecek kadar fazla devir çevirir. Düzlükteyseniz her zaman çıktığınızdan daha fazla hıza çıkarabilirsiniz,ardından bir tıkırtı gelir ve bum. Araba gaz pedalı komutlarını algılamamaya başlar, trrrt stop! Kafanızı çevirip aynadan baktığınızda göreceğiniz ise arka kısımdaki beyaz dumanlar..







  • Güzel bilgi vermişsiniz ancak yukarıda değindiğiniz gibi bu veriler 10 silindir döneminden kalma. Teknik olarak pek çok prensip aynı ancak performans değerlerinde bir düşme var.

    V8, 2.5 litre (2.4) olan motorlar biraz daha devirli çalışıyorlar ancak tur başına 2 saniye kadar yavaşlattılar arabaları. 800 beygirin üzerine çıkıldı, ancak yine nereden bakılırsa 100 beygir kadar bir eksiklik var geçen seneye göre.

    V8 motor kullanmaya bütçesi yetmeyen takımlar geçen senenin devir sayısı sınırlandırılmış V10 motorunu kullanabiliyorlar, mesela Toro Rosso, bu motor 10 silindirli olduğu için daha rahat devirleniyor ve Toro Rosso bu sayede düzlüklerde gayet başarılı.

    Mercedes ve Cosworth firmaları V8 kuralı ile bayram ettiler çünkü bu firmalar geleneksel V8 üreticileridir, ancak iki takım da beklenen performansı veremedi. Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 22 Ağustos 2006; 16:39:42 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.




    Herzamanki gibi reno mu? bence fanatiklik yapıyorsun

    formula ile ilgilenen senin gibi birinden bunu duymak üzücü.

    formulaya damgasını vuran firma "Ferrari" dir.

    En çok şampiyonluk kazanan takım bellidir.reno boş değil demek daha uygun

    6 sene üstüste ferrari şampiyon olmuştur.

    izlenme oranları ve rekabet düşünce fia kuralları değiştirmek zorunda kaldı.

    geçen sene renonun şampiyon olması tamamen yapılan kural değişikliklerine ve raikonen in başına gelen

    talihsizlikler sonucu olmuştur.

    bu sene ne olur ya da kim en iyi motoru yapıyor polemiklerine girmeye de gerek görmüyorum




  • Yoo bunu polemik olarak algılamaya gerek yok.

    Ferrari elbette ki sayısal olarak çok üstündür, 50 yıldır Formula 1 içinde...

    Benim kastettiğim dönem, modern dönem olarak da tanımlayabileceğiniz ve 6 kere üst üste Renault motorunun şampiyon olduğu 97-96-95-94-93-92 dönemidir. Daha önceki yarım asırlık başarıları katmadım.

    Yarış takımı olarak değil, Renault tarihine motor sağlayıcısı olarak katıldığı dönem ağırlığında baktım.

    Son dönemlerde takım olarak Ferrari gerçekten atılım yapmıştır da 90'lardaki Renault'un çıkışı ve öncesinde Ferrari acınacak haldeydi uzun süredir. Benim kanımca modern zamanların en başarılı motoru Renault'tur bu yüzden.

    Renault dendiğinde aklıma hala Williams-Renault ve Benetton-Renault günleri gelir... Şu andaki başarılarınından yola çıkarak deminki iddiada bulunmadım yani. 2000'ler olarak bakarsınız Ferrari'nin çok iyi başladığı ve Renault'un da hemen ardında bulunduğu bir gerçek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 22 Ağustos 2006; 17:08:19 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Yoo bunu polemik olarak algılamaya gerek yok.

    Ferrari elbette ki sayısal olarak çok üstündür, 50 yıldır Formula 1 içinde...

    Benim kastettiğim dönem, modern dönem olarak da tanımlayabileceğiniz ve 6 kere üst üste Renault motorunun şampiyon olduğu 97-96-95-94-93-92 dönemidir.

    Ben yarış takımı olarak değil, Renault tarihine motor sağlayıcısı olarak katıldığı dönem ağırlığında baktım.


    Herzamanki gibi reno en iyi motoru üretiyor.ferrari boş değil dersen polemik yaratırsın.

    üstelik 92-97 arasından ilk kez bahsediyorsun ki o da motor üreticisi olarak.

    benim bahsettiğim dönem çok yakın bir dönem tek takımın formula da üstünlük kurduğu ve kuralların değiştirilmek zorunda olduğu dönem.ayrıca en çok şampiyon olan takım belli.dönemlere de bakmaya gerek yok

    zaten ferrari nin büyük üstünlüğü tartışılmaz.bunu sadece sayısal anlamda algılamak da ne derece doğru bilemem.

    neyse polemik burda kalsın...




  • Siz cevap yazarken ben postumu editliyordum. Ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız belki. Polemik falan yok merak etmeyin. Sizin polemik dediğiniz şey kişilerin farklı görüşlere sahip olması ve bunun arkasında durmalarıysa yazık...

    Ben Renault taraftarı da değilim, zaten ben FIA ağzından resmi açıklama yapmıyorum, kendi görüşümü yazıyorum.

    Konu V10'dan açılmışken V10'u zirveye çıkaran ve efsane olan Renault olduğu için bu görüşe sahibim. Ferrari bugün hala V12 ile duman çıkaracaktı yoksa... Ben Renault'un motorlarından bahsettiğimde Williams-Renault'u bilmemeniz sizin probleminizdir, benim değil.


    EDİT: Ferrari'nin sayısal anlamda üstünlüğü zaten kendi büyüklüğünden geliyor. Bunda da Ferrari'yi küçük düşürme yok ki...

    Takım olarak baktığımızda şu anda Renault kimdir ki? İşini iyi yapan bir organizasyon ama zaten yine çekilecek Formula 1'den. Ama bence en iyi motoru da onlar yapar.

    3 büyükler Ferrari-McLaren ve Williams'tır, diğerleri daha çok figüran oldular şimdiye kadar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 22 Ağustos 2006; 17:23:15 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Siz cevap yazarken ben postumu editliyordum. Ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız belki. Polemik falan yok merak etmeyin.

    Konu V10'dan açılmışken V10'u zirveye çıkaran ve efsane olan Renault olduğu için bu görüşe sahibim. Ferrari bugün hala V12 ile duman çıkaracaktı yoksa...

    Ben Renault taraftarı da değilim zaten ben FIA ağzından resmi açıklama yapmıyorum, kendi görüşümü yazıyorum....


    v10 motorları zirveye çıkaran reno olabilir .bu durum en iyi motorları herzamanki gibi reno yapıyor dememiz için geçerli bir neden olmaz.zaten öyle birşey sözkonusu değil.

    ok polemik olmasın da merak etme v12 renolar da çok patladı zamanında.

    ferrari duman yutturur.hertürlü motoru da hakkını vererek yapar.v8,v10,v12 farketmez.

    reno taraftarı değilsin ancak imzanda reno ismiyle özdeşleşmiş williams var.

    ben açık konuşuyorum ben Ferrari taraftarıyım .formula nın en büyüğü de bu takım.

    seninle bunu tartışmam bile sadece reno en iyi ferrari boş değil lafına istinaden yazdım bütün bunları.




  • Yaw bu mercedes neden bir halt edemiyo F1'de...
  • Eh sizin yaptığınız fanatiklik ve polemik o zaman. 14 sürücü ve 14 marka şampiyonluğu ile Ferrari'yi zaten kıyaslamam. Geçmişine ve büyüklüğüne edecek lafım yok. Ben sadece bu işle profesyonel ve hobi düzeylerinde ilgilenen biri olarak, hem de rakip bir firmada çalışmama rağmen Renault'un üstün olduğuna inanırım.

    Tarihte kazanılmış toplam motor galibiyetinde Ferrari üstündür ama adamların 40 yıldır kaç yarışa katıldıkları da malumdur. Yarış başına başarı konusunda ne kadar üstünler emin değilim.

    Benim tek önerim Formula 1'in daha heyecanlı ve sizin açınızdan daha biraz iç karartıcı olan 80-90 dönemlerine bakmanızdır. Biraz eksik olduğunu düşündüğüm Formula 1 tarihi bilginizi geliştirir ve ona göre yorumlarsınız yazdıklarımı. Renault F1 takımıyla Ferrari'yi kıyaslamadım çünkü.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 22 Ağustos 2006; 17:47:36 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Eh sizin yaptığınız fanatiklik ve polemik o zaman. 14 sürücü ve 14 marka şampiyonluğu ile Ferrari'yi zaten kıyaslamam. Geçmişine ve büyüklüğüne edecek lafım yok. Ben sadece bu işle profesyonel ve hobi düzeylerinde ilgilenen biri olarak, hem de rakip bir firmada çalışmama rağmen Renault'un üstün olduğuna inanırım.

    Tarihte kazanılmış toplam motor galibiyetinde Ferrari üstündür ama adamların 40 yıldır kaç yarışa katıldıkları da malumdur. Yarış başına başarı konusunda ne kadar üstünler emin değilim.

    Benim tek önerim Formula 1'in daha heyecanlı ve sizin açınızdan daha biraz iç karartıcı olan 80-90 dönemlerine bakmanızdır.


    Arkadaşım kendin söylüyorsun Ferrari üstün ama kulp takarak sayısal diyorsun.

    ne sayısal ne de benden kaynalanan fanatiklik sözkonusu

    80-90 arasına değil genele bakıcaksın.ya da ara dönem bakıyorsak 1999-2004 e bakmanı öneririm

    diyorum ya en büyük belli .tartışmaya gerek yok.

    ferrari nin çok yarışa katılması negatif bir özellik olamaz heralde

    neyse senin fikrin ya da gerçekler değişmez.

    sağlıcakla kal.




  • Zaten burada en büyük tartışması yapan sadece siz varsınız.

    Çok yarışmak negatif değildir ama nicelik şunu getirir: Ferrari 190 civarı yarış kazanmıştır bu çok iyidir ama 40 yıldadır bu (735 yarış). Williams 477 yarışta 113 galibiyet almıştır. Bu oran aynı mıdır? Ben bundan bahsettim. Williams'ın daha büyük olduğu sonucuna değil ama katıldığı yarış başına daha başarılı olduğu sonucuna varıyorum ben.

    Yani sene ortasında transfer edilip 17 maç yapıp 10 gol atan bir futbolcu mu daha iyi bir performans göstermiştir, yoksa 34 maçta 15 gol atan biri mi?

    Bir de bana yanan V12 Renault gösterseniz de merakımı gidersem... Çok merak ettim bu aracı ben, siz gördüğünüze göre Oxon ve Toulouse civarlarında gizli testleri izliyorsunuz demektir... Bulamazsanız çok zorlamayın ama kendinizi.

    Sevgiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 22 Ağustos 2006; 17:56:00 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Akincl

    quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.




    Herzamanki gibi reno mu? bence fanatiklik yapıyorsun

    formula ile ilgilenen senin gibi birinden bunu duymak üzücü.

    formulaya damgasını vuran firma "Ferrari" dir.

    En çok şampiyonluk kazanan takım bellidir.reno boş değil demek daha uygun

    6 sene üstüste ferrari şampiyon olmuştur.

    izlenme oranları ve rekabet düşünce fia kuralları değiştirmek zorunda kaldı.

    geçen sene renonun şampiyon olması tamamen yapılan kural değişikliklerine ve raikonen in başına gelen

    talihsizlikler sonucu olmuştur.

    bu sene ne olur ya da kim en iyi motoru yapıyor polemiklerine girmeye de gerek görmüyorum









    fanatiklik değil gerçekler öyle
    al sana bir istatislik
    bu da motor üreticilerinin kazanma oranı
    Engine #

    1 Offenhauser 91,667%
    2 Climax 41,237%
    3 TAG 36,765%
    4 Vanwall 35,714%
    5 Ford 33,588%
    6 Renault 28,800%
    7 Ferrari 25,412%
    8 Mercedes-Benz 24,651%
    9 Honda 24,483%
    10 Repco 24,242%
    11 Maserati 10,280%
    12 BRM 9,524%
    13 BMW 9,360%
    14 Alfa Romeo 6,103%
    15 Weslake 5,556%
    16 Mugen Honda 2,721%
    17 Porsche 2,703%
    18 Matra 2,419%



    6 sene Renault'ta williams Renault ve Benetton Renault'la üstüste şampiyon olmuştur.

    talihsizlik ne iyi araç dayanıklı araç yapamamakmı
    güldürmeyin beni

    talihsizlik ancak çöldeki deve kutup ayısı meselesidir bence.
    motorun yanması aracın bir tarafının kopması mmı talihsizlik
    o zaman tüm servisler aracı bozulan kişiye siz çok talihsizsiniz bizim hiç bir suçumuz yok şansınıza küsün mü desin

    Kural değişikleri herkes için var Renault'a özel kural yok bu kadar çekememezlik yapmayın




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Güzel bilgi vermişsiniz ancak yukarıda değindiğiniz gibi bu veriler 10 silindir döneminden kalma. Teknik olarak pek çok prensip aynı ancak performans değerlerinde bir düşme var.

    V8, 2.5 litre (2.4) olan motorlar biraz daha devirli çalışıyorlar ancak tur başına 2 saniye kadar yavaşlattılar arabaları. 800 beygirin üzerine çıkıldı, ancak yine nereden bakılırsa 100 beygir kadar bir eksiklik var geçen seneye göre.

    V8 motor kullanmaya bütçesi yetmeyen takımlar geçen senenin devir sayısı sınırlandırılmış V10 motorunu kullanabiliyorlar, mesela Toro Rosso, bu motor 10 silindirli olduğu için daha rahat devirleniyor ve Toro Rosso bu sayede düzlüklerde gayet başarılı.

    Mercedes ve Cosworth firmaları V8 kuralı ile bayram ettiler çünkü bu firmalar geleneksel V8 üreticileridir, ancak iki takım da beklenen performansı veremedi. Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.



    @emins arkadaş bir web sitesinden aldığı bilgileri(sanırım turkiyef1.com)kopyala yapıştır yapmış
    ama Formula 1'den çok uzak olduğu için yapıştırdıklarını okumamış bile




  • Güzel bir istatistik t_i_t, evdeki bilgisayarıma ulaşabilsem ben de benzer veriler koyacaktım ama şansım olmadı.

    Elbette burada firmaların uzun soluklu olmaları önemlidir. 11 yıl yarışan Offenhauser sonra kayboldu benim bildiğim. Ford, Vanwall, TAG gibi artık olmayan firmalar da bu yüzden çok önemli değil. Zaten Formula 1'in karanlık çağlarından da markalar var burada.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: t_i_t


    quote:

    Orjinalden alıntı: Akincl

    quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.




    Herzamanki gibi reno mu? bence fanatiklik yapıyorsun

    formula ile ilgilenen senin gibi birinden bunu duymak üzücü.

    formulaya damgasını vuran firma "Ferrari" dir.

    En çok şampiyonluk kazanan takım bellidir.reno boş değil demek daha uygun

    6 sene üstüste ferrari şampiyon olmuştur.

    izlenme oranları ve rekabet düşünce fia kuralları değiştirmek zorunda kaldı.

    geçen sene renonun şampiyon olması tamamen yapılan kural değişikliklerine ve raikonen in başına gelen

    talihsizlikler sonucu olmuştur.

    bu sene ne olur ya da kim en iyi motoru yapıyor polemiklerine girmeye de gerek görmüyorum









    fanatiklik değil gerçekler öyle
    al sana bir istatislik
    bu da motor üreticilerinin kazanma oranı
    Engine #

    1 Offenhauser 91,667%
    2 Climax 41,237%
    3 TAG 36,765%
    4 Vanwall 35,714%
    5 Ford 33,588%
    6 Renault 28,800%
    7 Ferrari 25,412%
    8 Mercedes-Benz 24,651%
    9 Honda 24,483%
    10 Repco 24,242%
    11 Maserati 10,280%
    12 BRM 9,524%
    13 BMW 9,360%
    14 Alfa Romeo 6,103%
    15 Weslake 5,556%
    16 Mugen Honda 2,721%
    17 Porsche 2,703%
    18 Matra 2,419%



    6 sene Renault'ta williams Renault ve Benetton Renault'la üstüste şampiyon olmuştur.

    talihsizlik ne iyi araç dayanıklı araç yapamamakmı
    güldürmeyin beni

    talihsizlik ancak çöldeki deve kutup ayısı meselesidir bence.
    motorun yanması aracın bir tarafının kopması mmı talihsizlik
    o zaman tüm servisler aracı bozulan kişiye siz çok talihsizsiniz bizim hiç bir suçumuz yok şansınıza küsün mü desin

    Kural değişikleri herkes için var Renault'a özel kural yok bu kadar çekememezlik yapmayın


    11 sene yarışmış takım ile 50 sene yarışmuş kendi motorunu kendi üreten firmanın kazanma oranlarını karşılaştırıp.

    reno daha iyi motor üretiyor şeklinde açıklama yaparsan ,sana sadece yanılma derim.

    en çok şampiyon olan takımın kim olduğunu da yazarsan sevinirim

    kurallar ferrarri nin formula ya damgası vurması sonucu değişti.elbet herkes için değişiyor.

    geçen sene raikonen pit lerde dahi zaman kaybederek birçok puan kaybetti.

    bu iş ekip işi ise en iyi motoru üretenin kim olduğu polemiğinden çıkıp en iyi üreticiyi ve takımı bulmak gerekir.

    o da zaten belli "FERRARİ"




  • quote:

    14 sürücü ve 14 marka şampiyonluğu ile Ferrari'yi zaten kıyaslamam. Geçmişine ve büyüklüğüne edecek lafım yok


    quote:

    Elbette burada firmaların uzun soluklu olmaları önemlidir. 11 yıl yarışan Offenhauser sonra kayboldu benim bildiğim. Ford, Vanwall, TAG gibi artık olmayan firmalar da bu yüzden çok önemli değil. Zaten Formula 1'in karanlık çağlarından da markalar var burada.


    Bunlar zaten söylenmiş. Söylenmemiş sayılıp tekrar gündeme getirmek lafı dolaştırmaktır... Ne diyeceğini bilmemektir.

    Boşa kürek çekmeye gerek yok, fanatik ve gözü kör değilseniz istatistikler size yeterli bilgiyi verir. Ama sizin düşünceniz de sizi bağlar.

    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlarla atışmaya gerek yok aslında. Son 6 yıldır Formula 1 takip ettiği her söylediğinden belli olan bir kişiyle neyin tartışması yapılır ki? Kaldı ki karşıdaki fanatik olduktan sonra ne söylesek boş. Fanatizmin her türlüsü insanlığın en büyük illetidir. Doğru ve makul düşünmesini engeller.



    Ben sorumu tekrar sorayım, kaynamış arada:

    Şu patlayan V12 Renault motorları gösterseniz de merakımı gidersem... Çok merak ettim bu aracı ben, siz gördüğünüze göre Oxon ve Toulouse civarlarında gizli testleri izliyorsunuz demektir... Bulamazsanız çok zorlamayın ama kendinizi. Nasıl bir desteksiz sallamaktır bu?

    Böyle bir söylemde bulunan insanla tartışmak zaten hatadır en başından.

    quote:

    ok polemik olmasın da merak etme v12 renolar da çok patladı zamanında.



    Ben yatıp kalkıp bunu merak ediyorum, nasıl etmem?

    Bir de bilgi vereyim, son 6 şampiyonluğunuzdan önce McLaren ile şampiyonluk sayınız eşitti (8 tane). Öyle yıllardır süre gelen bir ezici üstünlüğü hiç olmadı Ferrari'nin... Açın biraz tarih öğrenin, madem fanatiğisiniz. Ferrari özellikle 1980-2000 yıllarının "acıların takımı Fenerbahçesi" dir. Ne mutlu ki milyar dolarlar saçarak kontrolsüz yatırımlarla şampiyon oldular. Çabanın karşılığını almak iyidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 23 Ağustos 2006; 9:52:34 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    quote:

    14 sürücü ve 14 marka şampiyonluğu ile Ferrari'yi zaten kıyaslamam. Geçmişine ve büyüklüğüne edecek lafım yok


    quote:

    Elbette burada firmaların uzun soluklu olmaları önemlidir. 11 yıl yarışan Offenhauser sonra kayboldu benim bildiğim. Ford, Vanwall, TAG gibi artık olmayan firmalar da bu yüzden çok önemli değil. Zaten Formula 1'in karanlık çağlarından da markalar var burada.


    Bunlar zaten söylenmiş. Söylenmemiş sayılıp tekrar gündeme getirmek lafı dolaştırmaktır...

    Ben sorumu tekrar sorayım:

    Bir de gördüm dediğini yanan V12 Renault gösterseniz de merakımı gidersem... Çok merak ettim bu aracı ben, siz gördüğünüze göre Oxon ve Toulouse civarlarında gizli testleri izliyorsunuz demektir... Bulamazsanız çok zorlamayın ama kendinizi. Nasıl bir desteksiz sallamaktır bu?

    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlarla atışmaya gerek yok aslında. Son 6 yıldır Formula 1 takip ettiği her söylediğinden belli olan bir kişiyle neyin tartışması yapılır ki? Kaldı ki karşıdaki fanatik olduktan sonra ne söylesek boş. Fanatizmin her türlüsü insanlığın en büyük illetidir.

    Ferrari'nin 2000'lerdeki başarısının esas sebebi Renault'un çekilip meydanı önce Mercedes'e sonra McLaren'e bırakmasıdır. Renault'un çekilmesinden önceki dönemde McLaren ile Ferrari'nin şampiyonluk sayısı çok farklı değildi... Hatta bir ara eşitlendi bile Hakkinen döneminde. (8'e karşı 8).

    Ferrari genelde yeniyetme formulacıların gözünde rakipsiz en büyük, en yücedir. Diğer pek çok kişi için böyle değildir... Büyük takımdır orası OK ama hiç de öyle rakipsiz bilmemne falan değildir.

    Benden bu kadar. Lafı bir yerden sonra uzatmanın anlamı yok hakikaten. Istanbul GP'si ile meşgul olacağım için zaten laf yetiştirecek durumda olmayacağım.


    Bana bak sen haddini aşmaya başladın.

    asıl sana ne söylesek boş.imzana bak ondan sonra insanlığın en büyük illetinden bahset

    yok ferrari nin motoru patlamış.reno nun patlamıyormuş.masal anlatma bana.

    reno çekilmişmiş.

    kime sorsan sana verileriyle en büyüğün ferrari olduğunu gösterir.benim ferrari yi tutmamın bununla

    ilgisi bile yok.

    uzatan da sensin.

    dünyanın kabul ettiği gerçeği reno masallarıyla değiştirebileceğini düşünüyorsun heralde.




  • Editlediğim postumu bir daha okuyun. Hadi size iyi günler. İstanbul Park'ta başarılar. Ben Ferrari'nin şampiyon olmasını isterim bu sene, sizin aklınız almaz belki böyle düşünmemi ama ne Renault severim, ne de fanatiğiyim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Editlediğim postumu bir daha okuyun. Hadi size iyi günler. İstanbul Park'ta başarılar. Ben Ferrari'nin şampiyon olmasını isterim bu sene, sizin aklınız almaz belki böyle düşünmemi ama ne Renault severim, ne de fanatiğiyim.


    Benim aklım fikrim yerinde senin reno masalcısı olduğun imzandan belli

    hadi güle güle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sephiroth -- 23 Ağustos 2006; 10:02:26 >
  • Bu nasıl bir kıt anlayıştır ki, Renault'un en büyük olduğunu ileri sürdüğüm, Renault motorlarının patlamadığını söylediğim sonucuna varır bilemiyorum.

    Renault motor ürettiği zaman Ferrari'den başarılı olmuştur. Allah üretmemiştir o motoru, kul üretimi olduğu için de patlamıştır. Ama V12 nereden çıktı yahu?

    Istanbul Park'a gelirseniz yarışa, paddocka girebilme imkanınız olursa bulun beni, PM'den ulaşın isterseniz. Ben Cosworth firmasında çalışıyorum. Size bir şeyler ısmarlarım. O listede hem Ferrari'den hem de Renault'dan daha yukarıda olan Ford'un devamı firmada bir nevi. Fanatik olsaydım onların fanatiği olurdum.


    İmzamdaki araba, Ferrari F2004'den sonra bence gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 arabası olan Williams FW18'dir... Kişisel hayranlığım vardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 23 Ağustos 2006; 10:07:27 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.