Şimdi Ara

F1 Motorları (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.553
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Emins


    Yazdıklarım alıntıdır ve tesadüfen webte buldum t_i_t. Allahtan buraya koymuşum ki bazı bilgilerin yanlış verildiğini anlamış olduk. Oxford vardıda biz mi gitmedik tit kardeş, F1 yeni geldi memlekete...


    quote:

    Orjinalden alıntı: t_i_t


    quote:

    Orjinalden alıntı: Eveready

    Güzel bilgi vermişsiniz ancak yukarıda değindiğiniz gibi bu veriler 10 silindir döneminden kalma. Teknik olarak pek çok prensip aynı ancak performans değerlerinde bir düşme var.

    V8, 2.5 litre (2.4) olan motorlar biraz daha devirli çalışıyorlar ancak tur başına 2 saniye kadar yavaşlattılar arabaları. 800 beygirin üzerine çıkıldı, ancak yine nereden bakılırsa 100 beygir kadar bir eksiklik var geçen seneye göre.

    V8 motor kullanmaya bütçesi yetmeyen takımlar geçen senenin devir sayısı sınırlandırılmış V10 motorunu kullanabiliyorlar, mesela Toro Rosso, bu motor 10 silindirli olduğu için daha rahat devirleniyor ve Toro Rosso bu sayede düzlüklerde gayet başarılı.

    Mercedes ve Cosworth firmaları V8 kuralı ile bayram ettiler çünkü bu firmalar geleneksel V8 üreticileridir, ancak iki takım da beklenen performansı veremedi. Renault her zamanki gibi en iyi motoru üretiyor bence, tabii Ferrari de boş değil.



    @emins arkadaş bir web sitesinden aldığı bilgileri(sanırım turkiyef1.com)kopyala yapıştır yapmış
    ama Formula 1'den çok uzak olduğu için yapıştırdıklarını okumamış bile




    hemen kızma Emins kardeş
    seni bilmeden kırdıysam özürdilerim




  • Renault ve Ferrari'nin beraber yarıştıkları dönemlere bakıldığında, pistteki Renault ya da Ferrari MOTORU taşıyan araçların yarış galibiyeti sayısının karşılaştırmasını aşağıya ekledim.

    Bu sayılar takım değil, motor bazındadır, yani Ferrari için yapılan hesaplamada Ferrari, Sauber ve Red Bull takımları da dahil edilmiştir, Renault için de Williams Renault, Benetton Renault, Renault F1, Lotus Renault takımları hesaba katılmıştır.

    Aynı dönemlerdeki iki motor markasının performansını karşılaştırmayı amaçlayan analitik bir tablodur.

    Motor ve şasiyi tamamen kendi üreten takım karşılaştırmasında Ferrari'nin ezici üstünlüğü bulunmaktadır ancak bu topiğin konusu değildir.



    Renault'un Ferrari'den sayıca üstün olmasının sebebi Renault'un, Ferrari'nin aksine esas kimliğinin "motor tedarikçisi" olması ve değişik başarılı takımlara motor satmasıdır. Ferrari ise zaman zaman Sauber takımına motor vermiştir, ancak kimliği her zaman "takım" olmuştur, motor tedarikçisi değil. Renault'un bu konuda daha verimli ve üstün kabul edilmesinin sebebi de budur.

    Zaten Ferrari üstün olduğu yıllarda motor farkıyla değil de, genel özellik olarak baskın gelmiştir. Buradan çıkacak sonuç motorun kötü olduğu değil, ancak aracın diğer özelliklerinin de motordan geri kalır yanı olmamasıdır. Mesela 2004 yılında çok gelişmiş bir şanzıman tekniği kullanmışlardır. Bridgestone lastikler mükemmel uyum yakalamıştır (zaten ana partneridir Ferrari, Bridgestone'nun. Bridgestone en çok eforu ve çabayı lastikleri Ferrari'ye optimize etmek için sarfeder). Pilotaj faktöründen bahsetmeye gerek bile yok. Zayıf bir araba olan 97 yılının Ferrari'si bile MSC ile başarılı olmuştur, şampiyonluğu kıl payı kaçırmıştır.

    Yani elmalarla armutları karıştırmaya gerek yok. Veriler Formula1.com sitesinin arşiv kısmında alınmıştır ve herkes gidip bakabilir.

    Takım bazında Renault'un Ferrari'ye üstünlüğü sadece 2005 senesindedir. (95 yılının Benetton takımını değerlendirme dışı bıraktım, aslında Renault'un takımı gibidir ama dahil etmiyorum, edilseydi 2 kere olurdu üstünlük).


    edit: imla hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 28 Ağustos 2006; 14:09:03 >




  • Eveready;

    Özel Mesaj atamadığım için buradan yazmak zorunda kaldım.
    Eğer mümkünse size bir kaç soru sormak icin mail adresinizi isteyebilirmiyim? (özel mesaj olarak atabilirsiniz)
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.