Şimdi Ara

Evrim ve Tesadüf

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
3.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evrim, canlılığın tesadüfen ortaya çıktığını söyler. Tesadüften bilim olmaz! Her şeyin tesadüf olduğunu söyleyen bir varsayımın bilimsel olduğunu söyleyemezsiniz. Bu açıkça çok saçmadır. Bu sebeple evrim bilim olamaz. Öyle değil mi?
    Tam olarak öyle değil… Bir şeye/olaya/olguya tesadüf derken o olayın gerçekleşmesinin herhangi bir amaç üzerine gerçekleşmediğini ve o olgunun bilinç dâhilinde, özel bir plan sonucunda tercih edilmediğini ifade etmeye çalışırız. Örneğin yolda yürürken bir arkadaşınızla karşılaştıysanız bu karşılaşma tesadüftür zira yolda yürürken o arkadaşınızı görmeyi planlamamışsınızdır. Fakat arkadaşınıza telefon edip onu evinize davet ettiyseniz, arkadaşınızın evinizi ziyaret etmesi tesadüf değildir zaten plan dâhilinde gerçekleşmiş bir durumdur. Eğer yanlışlıkla kolunuzu bardağa çarparsanız ve bardak yere düşüp kırılırsa bardağın kırılması tesadüftür; fakat bardağı elinize alıp yere fırlatırsanız bardağın kırılması tesadüf değildir. Bizler bir şeye tesadüf derken o şeyin bilimsel anlamda açıklanamayacağını değil bir plan dâhilinde gerçekleşmediğini ifade ederiz. Örneğin şu an gökyüzünde hava açıksa ve buna tesadüf diyorsak kastettiğimiz şey, havanın açık olmasının nasıl gerçekleştiğini açıklayamayacağımız veya bunu tasvir edecek doğa yasalarına sahip olmadığımız değil havanın açık olmasının bir bilincin özel olarak tercih etmemesidir. Bu durumda bizlerin bir şeye tesadüf dememiz, o şeyi bilim dışı yapmaz. Yalnızca o şeyin bir plan dâhilinde gerçekleşmediğini açıklar. Örneğin Everest dağının var olmasının tesadüf olduğunu söylerken o dağın nasıl oluştuğuna dair hiçbir mekanizmamızın olmadığını değil, o dağın olmasını sağlayan fizik kuvvetlerinin bunu zorunlu kılmadıklarını ve özel olarak Everest Dağı’nı planlamadıklarını açıklamaya çalışırız.

    Tam bu noktada canlılığın tesadüfen oluştuğunu söyleyen biz, bunu söylerken canlılığı özel olarak tasarlayan ve planlayan bir sürecin olmadığını tasvir etmeye çalışırız. Bununla beraber canlılığın tesadüfen oluştuğunu söylemek kişisel bir görüş olup evrimin zorunlu sonucu değildir. Tıpkı Güneş Sisteminin doğal bir değişim süreciyle oluştuğunu kabul eden bir teist, bunun Tanrının iradesi altında gerçekleştiğini bu sebeple tesadüf olmadığını söylerken aynısını evrim süreci için de söyleyebilir. Bu sebeple diyorum ki evrimin tesadüfen gerçekleşmesi kişilerin dünya görüşlerine göre şekillenir. Fakat evrimin tesadüfen gerçekleştiğini söyleyenlerin görüşü de aynı zamanda bilim dışı ve “budalaca” bir görüş değildir.

    Peki ya evrimde rastlantının yeri nedir? Tam bu noktada çeşitlenme mekanizmaları ile seçilim mekanizmaları arasındaki farkı anlamak gerekir. Evrim sürecinde çeşitlenme mekanizmaları herhangi bir plan dahilinde gerçekleşmez: canlılar çeşitlidir ve bu çeşitlilik kimi zaman doğaya uyumluyken kimi zaman değildir, kimi zaman karşı cinsi etkileyebilecekken kimi zaman değildir, kimi zaman grup içi dayanışmayı arttırırken kimi zaman bireysellik yönündedir. Evrimin çeşitlenme mekanizmaları tesadüfîdir.

    Fakat tam bu noktada seçilim mekanizmalarının tesadüf olmadığına rastlarız. Doğal seçilim çok sayıda çeşitten doğaya uyum sağlayanın yaşadığını söyler: doğaya uyum sağlayan bireylerin yaşama şansının artması tesadüfi değildir. Doğal seçilim yaşama şansını arttıran bireylerin yaşayabildiği için üreme şansının da artacağını söyler: bu da tesadüf değildir. Doğal seçilim üreyen canlıların kendine benzeyen canlılar oluşturacağını ve doğaya uyumlu varlıkların yeni nesilde artacağını söyler: bu süreç de tesadüf değildir. Doğaya uyum sağlayan canlıların yaşaması ve üremesi, bunun sonucunda da doğaya uyum sağlayan canlıların yeni nesilde daha baskın olması ve bu durumda popülasyonun gen frekansının değişmesi, rastlantı değil olması beklenen şeydir.

    Bunu bir analoji ile anlatmak faydalı olacaktır. Rastgele bir bölgenin rastgele seçilmiş bir noktasından bir avuç dolusu çakıllı toprak aldığınızı ve bu çakıllı toprağı bir eleğin içine attığınızı düşünün. Elekten geçebilen küçük kum taneleri gözden kaybolacak ve eleğin içinde geriye sadece eleğin deliklerinden büyük olan çakıllar kalacaktır. Eleğin üzerine görmüş olduğumuz çakıllar, günümüzde gördüğümüz canlılarken elekten geçen kumlar doğal seçilimin elediği canlılardır(Dikkat ederseniz bu durumda eleğin tam olarak o çakıllar için tasarlandığını iddia etmek de anlamsız olur.) Tam bu noktada tesadüfün evrimle ilişkisi ortaya çıkar: Seçtiğiniz herhangi bir noktadaki kum ile çakıl sayısı yani çeşitlilik rastlantısaldır fakat eleğin, küçük taneleri eleyip büyük taneleri bırakmış olması tesadüf değildir. Evrimde de durum bu şekilde işlemektedir. Herhangi bir zaman diliminde popülasyon üzerinde gerçekleşen çeşitlilik rastlantısaldır fakat seçilim mekanizmalarının, yaşayan ve üreyen canlılara karşı baskın özellik göstermesi tesadüf değildir.

    Sonuç olarak bir şeyin tesadüfi olması o şeyin bilim dışı olduğunu göstermeyeceği gibi evrim süreci de salt tesadüften kaynaklanmaz. Evrim tesadüfi çeşitliliğin tesadüfi olmayan seçiliminden kaynaklanır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Ah, kusura bakma minik troll. Seni unutmuşum. Yönetime söyle de benim artılarımı bir zahmet sana geçirsinler. Bana hiç mi hiç lazım değil, belki senin ağlamanı keser. Forumda en çok artı oy alan 19. kişiymişim. Bari sen al o oyları da üstüne "prim yaparsın". Benim yüzüne bakamayacağım kimse yoktur, rezil olmuşluğum da yoktur. Evrim konusunda hiçbir şey bilmeden sallayanlara her zaman cevabını vermişimdir. Milletin kapasitesi ve zeka seviyesi düşükse benim yapabileceğim bir şey yoktur. Sizi dünyaya getiren ananıza babanıza ağlayın, bana değil.
  • Eveim canliligin tesadufen ortaya ciktigini iddia etmez.

    Canlilarin cesitli neden ve zamanlarda turlesmesini aciklamaya calisir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamamını okuyun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Güzel bir yazı hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne amacla yazdigina bakmadan kisisel gorusumu ve dikkat edilmesi gereken ifadeyi paylastim..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okumadan niye yorum yapıyorsun ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tommy Shelby

    Okumadan niye yorum yapıyorsun ki
    Çünkü o selo reizdir, yapar mı yapar.

    Bu arada okudum ben de yazıyı, güzel olmuş, +rep.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 27 Ağustos 2018; 22:53:31 >
  • Seni ilgilendirmez..blocklusun..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrimin tamamen rastlantısal olduğunu kimse iddia etmiyor zaten. Mutasyon gibi sürücü elemanlar rastlantısaldır.
  • Adam elek var diyor. Elek tasarlanmış bir şeydir diyor. O canlıları elemek için tasarlanmamıştır diyor. Tasarımı kabul ediyor aynı zamanda da inkar ediyor..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadDeveloper

    Adam elek var diyor. Elek tasarlanmış bir şeydir diyor. O canlıları elemek için tasarlanmamıştır diyor. Tasarımı kabul ediyor aynı zamanda da inkar ediyor..
    Konumuz eleğin tasarımı değil yani doğanın tasarımı değil. Elekten geçebilen kum taneleri olduğu gibi geçemeyen kum taneleri de oluyur. Doğada da böyledir doğal seçilime göre doğaya uyum sağlayan hayatta kalır işte biz tam burada bir tasarımın olmadığı anlatmaya çalışıyoruz. Eğer "tesadüf"ten kasıt, bizim açımızdan seküler bakımdan bir tesadüflük göründüğünü belirtmekse buna karşı çıkmam.

    Mesela bilim "tesadüf"ü bu anlamda kullanır. Evrim mekanizmaları tesadüfen işler denirken kastedilen şey "Tanrı" ile ilgisizdir. Hücrelerin "biz şöyle gelişelim" diyerek gelişmediği - kendi istekleri ve seküler anlamda bir varlığın isteği doğrultusunda evrimleşmediklerini kasteder.Ama tesadüften kasıt örneğin "Bir yaratıcı yaratmamış" ise, bu sefer o konu bilimden çıkar. Ve "tesadüf" bilimin kullandığı anlamda bir tesadüf olmaz. Bazıları bu farkı anlayamayıp bazı bilim insanlarının "tesadüf" demesinden ötürü direkt Tanrı'ya bağlayıp, "Bu işler hep tesadüf, bir yaratıcı yok" demesine karşı çıkıyorum - bu doğru değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 28 Ağustos 2018; 11:12:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • her zaman ki gibi bilgi kirliliği ile gerçekleri perdeleme peşinde olan bir evrimci daha

    basit gerçek canlı üremesi için gerekli şart çiftleşmedir.

    türeme adını verdiğiniz şeylerin açıklamalarına bakın. ilk şartlarından biri çiftleşme imkanının olmaması
    neslin devamını sağlayamayan canlı yaşamını devam ettirme adına yaşam koşullarına ayak uyduruyor. ama şunu zıplıyor. o değişim ya genlerinde zaten var olan bir şey ise ve gerekli şartlarda ortaya çıkıyorsa

    iki farklı türün çiftleşmesinden ortaya çıkan üçüncü türün bak üçüncü tür diyorum yavru yaptığını gösteren bir örnek var mı

    aslan ve kaplan birleşmesinden ortaya çıkan niye kısır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    her zaman ki gibi bilgi kirliliği ile gerçekleri perdeleme peşinde olan bir evrimci daha

    basit gerçek canlı üremesi için gerekli şart çiftleşmedir.

    türeme adını verdiğiniz şeylerin açıklamalarına bakın. ilk şartlarından biri çiftleşme imkanının olmaması
    neslin devamını sağlayamayan canlı yaşamını devam ettirme adına yaşam koşullarına ayak uyduruyor. ama şunu zıplıyor. o değişim ya genlerinde zaten var olan bir şey ise ve gerekli şartlarda ortaya çıkıyorsa

    iki farklı türün çiftleşmesinden ortaya çıkan üçüncü türün bak üçüncü tür diyorum yavru yaptığını gösteren bir örnek var mı

    aslan ve kaplan birleşmesinden ortaya çıkan niye kısır
    https://evrimagaci.org/turlesme-yeni-turlerin-kokeni-493

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tesadüf kelimesinin anlamını eğip büküp veya içini boşaltmaya çalışarak evrime kılıf olarak uydurmaya çalışmışsınız. İşe yaramayacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Bunu demen çok normal çünkü bilime hakim biri değilsin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bunu demen anormal çünkü kim olduğumu ve bilimle ne kadar iç içe olduğumdan bihabersin. Biyolojinin alanına giren bir teori ile ilgili sırf sen felsefe bölümünde birşeyler yazdın diye yazdıkların gerçek olmuyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Teori ve yasa farkını biliyor musun dostum? Koyu olarak yazmışsın da bir araştır istersen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • basit soruya basitce cevap vereceğine niye bilgi kirliliğnin kaynağını bana sunuyorsun

    türleşme denen şey zırva evrim teorisinin temeli

    temeli ise sorduğum basit soru parçalıyor.

    basit soruya basit cevap istiyorum

    türleşerek değişen canlı yeni nesil oluşturabiliyor mu
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Genelde kısır olurlar, bazıları doğurgan olabiliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • teori yasa olmanın adımlarından biridir.
    ama evrim teori olmaktan çıkamaz zira anında yalanlanabileceğini teoriyi ortaya atanlar çok iyi biliyor
    yani evrim teorisinin devamı teori olarak kalıp, ihtiyaca binaen dönebilmenin yoludur.
    bilimsellik falan değil dertleri yaşam mücadelesi
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.