Şimdi Ara

Evrim ve Tesadüf (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
3.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir teoriyi anlayıp kavramak, bu kişisel bir durum. Bilimsel bir deney değil. Suyun -3000 derecede kaynadığına dair bir teoriyi de anlayıp kavrayabilirsin. Daha fazla utanç duymak için bahane olarak kullanabilirsin. Kişisel bir şey. Seni bağlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Gerçekten komedi hala aynı zırvalıklar yahu size bir şey öğretemedik gitti. Kanunlar, tek başlarına herhangi bir açıklayıcı güce sahip değildir. Bir gerçeği gözlemlemiş veya tespit etmiş olmak, yalnızca onun gerçekliğini doğrulamamızı mümkün kılar. Fakat onun neden ve nasıl o şekilde olduğunu açıklamamızı mümkün kılmaz. Bunu yapabilmek için tespitlerden fazlasına ihtiyacımız vardır. İşte burada teoriler devreye girer. Yani bir şeyin teori olması onun zayıflığını değil sağlam temellere dayandığını gösterir. Evrim bir yasadır fakat bu yasanın nasıl çalıştığını evrim teorisi açıklar. Bilimin eleştirel ve araştırmaya/deneye dayalı yöntemlerini kullanarak, bu gerçeklerin arkasında yatan mekanizmaları açığa çıkarmamız gerekir. İşte gerçek bilimsel efor, burada devreye girer.

    Evrim ve Tesadüf

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • ben ne kadar evrimden bi haber olunca cahil oluyorsam size göre;

    siz de yaratıcının kudretinden bi haber yaşamakla kat be kat cahil olursunuz bana göre.

    bu kadar basit yaklaşım

    masallarınızı başkasına anlatın
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    kimin söylediğinin zerre kadar önemi yok

    basit insanlar kişileri tartışır.
    git kendi çapında birini bul
  • Evrim teorisini ispatlayan bir deney yok. Birkaç molekülün uçabilen bir kuşa evrimleştiğini milyarlarca yıl boyunca gözlemleyen bilimsel bir deney yok. Birden fazlası da yok. Azı da yok. Evrim yok. Yaratılış var.



    .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Bilimin adını ağzına aldın ya onun için söyledim. Senin söylediklerini söyleyen tek türk bilim adamı ad. oktar, yurtdışında onları iddia edenlerde oktarın tarzındaki adamlar. Yanındakileri bil istedim

    Kendi çapında birini bul lafına katılıyorum. Senin gibi laf anlamazlarla tartışmayı ben hiç istemiyorum ama habire yazıyorsun ya, bana cevap veremediler diye. Onun için bazen yazıyorum. Halbuki cevap veremeyen sensin. Mesela mahkemedeki kanıt sayılan evrime neden karşı gelemiyorsun?

    Öbür sivrizekalıda - 3000derecede kaynayan su teorisi demiş. Daha teorinin bilimdeki tanımını bilmiyor cahil, gelmiş burda milyar yıldır gözlemlenen deney yok diye evrime sallamış. Bilimi sadece bekleyerek yapılan deneyden ibaret sanıyor Kaldı ki bakteriler ile gözlemlenen deneylet var. Antibiyotikler var, grip virüsü var.

    İşin daha ilginci, bakterinin balinaya dönüştüğünü görmedikçe evrime inanmayan arkadaşlar, bir şeyin(?), bedeni öldükten sonra ruhunu çekip çıkaracağını ve sonra bir kayığa bindirip, pardon bu bi öncekiydi, sonra ipten bi köprüden geçireceğini, karşı tarafa geçincede şarap nehirleri yanında hurilerle yaşayacağına sorgusuz sualsiz inanıyor...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadDeveloper

    Evrim teorisini ispatlayan bir deney yok. Birkaç molekülün uçabilen bir kuşa evrimleştiğini milyarlarca yıl boyunca gözlemleyen bilimsel bir deney yok. Birden fazlası da yok. Azı da yok. Evrim yok. Yaratılış var.



    .
    Evrim teorisi zaten ıspatlanamaz, teoriler sadece açıklama yapar. Herhangi bir keşif söz konusu değildir, yani ıspattan bahsedeceksek bu evrim yasası için olmalıdır. Evrim yasası hakkında dediklerine gelirsek bu çok uzun bir konu, bunun için makale versem okumayacağını biliyorum, bunun için özetleyerek açıklamaya çalışacağım.

    İlk öncelikle şunu bilelim bilim camiasında "evrim kanununun" tartışması artık bitmiştir, gözlemlenmiş ve kanıtlanmıştır. Bir bilim insanı türleri 5 kategoriye ayırma çabasındaydı fakat türler, basit bir şekilde 5 kategoriye bölünemiyordu! Çünkü türler arası kesin sınırlar yoktu bu da canlıların ortak bir geçmişini ortaya koydu. Modern bilim dahilinde "çift isimli sınıflandırma" olarak bilinen Linne-tipi isimlendirme, evrimin gerçekliğini pratik bir şekilde karşımıza çıkmış halidir. Eğer ki türler bağımsız olarak var olsalardı, onları net kategorilere ayırmamız çok kolay olurdu. Ama böyle bir durum yok. Doğada bir süreklilik var ve bu sürekliliği izah eden tek biyolojik doğa yasası da evrim.

    Birbirinden tamamen bağımsız gruplar olan balıklarda (bazı gruplarında), amfibilerde, sürüngenlerde, kuşlarda ve memelilerde şaşırtıcı bir şekilde, tamamen bağımsız ortamlarda yaşayabilecek şekilde uzmanlaşmış türlerin vücutlarında sayısız benzerlikler görürüz. Bilimsel bir şüphecilikle bunu sorguladığımızda, bu canlıların ortak bir geçmişi paylaştıkları sonucuna varmamız gerekir. Bir balina ile bir insan, aynı üretim hattının ürünüdürler. Sadece birbirlerinden çok önce ayrılmışlardır ve farklı ortamlara adapte olacak şekilde evrimleşmişlerdir. Ancak atalarından kalan izleri halen birebir taşırlar.

    Birbirinden tamamen bağımsız gibi gözüken canlıların ana rahmindeki (embriyolojik) hallerine bakacak olursanız, evrimin tartışmasız bir gerçek olduğunu görebilirsiniz. Bir tavuğun, yunusun, filin ve insanın embriyolarını ilk birkaç haftada ayırt etmeniz imkansızdır. Çünkü hepsi, ortak bir vücut planının, ortak bir genetik/evrimsel geçmişin ürünüdürler. Hatta bu ortak genetik yapı, bazen gereksiz üretimlere neden olur. İnsanda atalarından kalma kuyruklar embriyolojik evrede oluşur, sonrasında yok edilir. Benzer şekilde insanlarda embriyolojik evrede solungaç yarıkları oluşur; sonrasında bunlar farklılaşarak başka vücut organlarına dönüşür.

    Eskiden işlevsel olan organlar, sonradan işlevsiz hale gelirler. Çünkü artık doğa değişmiştir. Artık işlevsiz olan bir organı sürekli olarak üretmek, büyütmek, beslemek, bakımını sağlamak büyük bir masraftır. Bunu daha az üretenler, daha avantajlı olurlar. Çünkü o organı üretmek, büyütmek ve benzeri işlere harcayacakları enerjiyi, hayatta kalmaya harcayabilirler. Böylece bu işlevsiz yapıları daha ufak, daha eksik üretebilen ya da hiç üretmeyen bireyler, avantajlı konuma geçerler. Bu da, evrim sürecinin çok uzun bir süreç olmasından ötürü, tam olarak yok olmamış ancak yok olmakta olan organların vücutlarımızda barınmasına neden olur. Evrim gerçek olmasaydı ve türler sabit olsalardı, bunu görmeyi beklemezdik.

    Bu uzar da gider ben önceden aldığım notları buraya kopyaladım, düzenledim ve kısaca özetlemeye çalıştım. Dediğim gibi, evrim kördür, beyinsizdir. Geleceği göremez, düşünemez, kararlar alamaz. Sadece en uyumluları ayıklayan bir doğa yasasıdır. Bu doğa yasası sayesinde, bulundukları ortama oldukça uygun görünen canlılar evrimleşebilmiştir. Bu da, sonradan bakıldığında canlıların tam da orada yaşayabilecek şekilde tasarlandığı fikrini uyandırır. Bu, basit bir yanılgıdır. Suyun bir çukuru doldurabilecek yapıda olması, çukurun su onu doldursun diye oluştuğu anlamına gelmez. Benzer şekilde, canlıların ortamlarına adapte olarak o ortama uygun gözükmeleri, canlıların ve ortamlarının özel bir şekilde belirlendiği anlamına gelmez. Kaldı ki, aslında evrimin ürünü olan insan zekası bile, evrimden başarılı tasarımlara sahiptir. Evrim, elindeki malzemeyi kullanmak zorundadır, her şeyi silip atamaz, baştan yapamaz. Bu nedenle canlılarda hatalı çok sayıda yapı vardır. Bunlardan bir kısmı körelmiş organlarla ilgili bir makaleden görülebilir. Öte yandan insanlar, istedikleri anda başa dönebilir, bir tasarımı çöpe atabilir, yeni bir tasarıma başlayabilirler. Evrimin 4 milyar yıl zamanı olması bakımından, insan biliminin halen basit seviyede olması anlaşılırdır. Fakat şöyle de düşünülebilir: evrimin bir canlıyı yerden havalandırması (uçurması) milyarlarca yıl almıştır. İnsan zekası ise sadece birkaç yüz yılda bir makinayı yerden havalandırmayı başarmıştır. Tabii ki doğadaki ürünler bizimkilerden biraz daha başarılıdır; fakat insan tarafından tasarlanabilecek olan kadar başarılı değildirler. İnsanı genellikle sınırlandıran, teknolojik yetersizliklerdir. Fakat hayal gücümüzün sınırı yoktur ve doğa, bu hayal gücünün oldukça gerisindedir. Bu da, kör bir doğa yasası olarak evrimin var olanın en iyisini çıkarma çabasını doğrulamaktadır. Canlılar, özenle var edilmemişlerdir. Tabii ki bu yorum ilahiyatta farklılık gösterebilir bir teist mantıklı açıklamalar getirerek evrimi kabul edebilir.



    Sen bence evrim tartışma önce şu konuyu bir okuhttps://mantiksalteizm.com/evrim-ve-islam-celisir-mi/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 29 Ağustos 2018; 20:37:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • asderty A kullanıcısına yanıt
    ilk yoruma bak bakim kim yazmış
    yoksa mualla hocanız mı görevlendirdi seni
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Son parağrafınla ironiyi çok güzel örneklendirmiş oldun:



    İşin daha ilginci Allahın varlığını gözüyle görmediği için inanmayan evrimci bir bakterinin bir balinaya evrimleştiğine gözüyle görmeden inanıyor.



    Kullandığın sivrizeka cahil gibi kelimeler ise klasik ateist tepkisidir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Sizin hocanız muallaya kurban olsun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Kıvırman için değil düşünmen için yazmıştım. Umarım bir gün düşünmeye başlarsın (bunu bir dilek olarak söylüyorum)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir teoriyi yeni bir teoriyle desteklemeye çalışmak hep o yeni teoriyi de başka bir yeni teoriyle desteklemeyi gerektirir. Evrim teorisi teoriler evreninin dışına çıkamayan güdük ve zavallı bir teoridir. Evrim teorisinin başına sonuna yanına sağına soluna ne kadar teori koyarsan koy bu bir odanın içinde iskambil kağıdıyla gökdelen yapımına odanın zemininden değilde odanın ortasında havadan başlamaya benzer.



    Evrim yoktur. Yaratılış vardır. Allah yaratmıştır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Kimden diliyorsun?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Tanrıdan diliyorum, hadi buyur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Kardeşim, sana vereceğim tek tavsiye sen bu konularla ilgilenme tamam mı daha teorinin ne olduğunu bilmeden gene aynı şeyleri zırvalıyorsun kaç kere açıklıyacağız sana, "teori ıspatlanır ve yasa olur" yönteminin bilimsel camiada geçerliliğini asırlar önce yitirmiş olduğunu anlatamadım gitti. Bak güzel kardeşim, çok basitçe açıklıyorum sana, yasalar gözlem sonucu ortaya çıkar, mesela yerçekimini keşfedersin buna yerçekimi kanunu/yasası denir. Fakat bunu keşfetmek yeterli değildir nasıl çalıştığını, işlediğini açıklaman gerekir işte bunu açıklayan da teorilerdir. Buna da yerçekimi teorisi denir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • O zaman din de bilimsel. Yok değilse o zaman bilim de din.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MadDeveloper M kullanıcısına yanıt
    Din bilim mi :) bak güzel kardeşim, bilim olgularla gözlemlenebilen ve ilgilendiği şeyleri konu alır. Din nedir? Din: İnsanların doğaüstü güçlere, kutsal saydıkları türlü varlıklara, tanrılara ya da Tanrı’ya inanma, tapınma biçiminde katıldıkları gizemsel olgu.
    Bu bilimin konusu mu ? Tanrı olgularla mı gözlemleniyor? tanrı deneysel mi? Aaa elimle tuttum Tanrı varmış mı diyoruz? Hayır, tabii ki Tanrı felsefenin konusudur felsefe ile ıspatlanmaya çalışılır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ama az önce bilimde "elde tutma" yani deney yapmayı asırlar önce yok ettin. Sadece gözlemleme var dedin.O bir yana bilim olgularla ilgilenir diyorsun. Hemen ardına din olgudur diyorsun. Sonrada Felsefeyle din ispatlanır deyip bilimsel olduğunu iddia ettiğin evrim teorisini burda felsefe yaparak ispatlamaya çalışıyorsun. Üye olduğumdan beri böyle çelişenini görmedim.



    Kapak olsun bu sana. Yoruldum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadDeveloper

    Ama az önce bilimde "elde tutma" yani deney yapmayı asırlar önce yok ettin. Sadece gözlemleme var dedin.O bir yana bilim olgularla ilgilenir diyorsun. Hemen ardına din olgudur diyorsun. Sonrada Felsefeyle din ispatlanır deyip bilimsel olduğunu iddia ettiğin evrim teorisini burda felsefe yaparak ispatlamaya çalışıyorsun. Üye olduğumdan beri böyle çelişenini görmedim.



    Kapak olsun bu sana. Yoruldum.
    Ulan sen troll değilsen Arap olayım öyle sallamışsın ki demediğim şeyleri demişim gibi göstermişsin yok din fefsefe ile kanıtlanırmış bilimde deney yok demişim ama sadece şunu söyliyim sana sen troll değilsen sen yaşama gerçekten ya da hiç düşünmeden yaşa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trol olsam senin gibi zeki ve yabancı dil bilen bir insan bunu en başından zaten anlardı. Yok zeki değilsen yazdıkların zaten anlamsız.

    Kendine iki seçenek bıraktın:

    1- Ya trol olmadığımı kabul edip zeki bir arap olduğunu kabul edeceksin,

    2- Ya da gerizekalı olduğunu ve sabahtan beri saçmaladığını kabul edeceksin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.