Şimdi Ara

Engellilere yapılan ÖTV indirim zulmü (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
4
Favori
12.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
185 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Geçen yıl(2020) fiyat artışları dizel otomobilde yüzde 83.8, Benzinli otomobilde yüzde 60.7 artış olmuş. Engelli limiti ise YDO oranında % 9 artış oldu. Limiti 2017 yoşondan beri döviz kuru bazında eriyip gitmiş.


    Buna "yeter size" diye savunma yapanlara sormak istiyorum?


    1- Başta her vatandaşın ÖTV artışına itiraz etmesi gerekmez mi? Kimse mi bu durumdan rahatsız değil?

    2- Neden kamuda bürokratlara alınan araçlara da Limit Sınırlaması getirilmiyor? Neden sadece halka kısıtlama getiriliyor ki anayasa da engellilere pozitif ayrımcılıktan bahsedilirken bir kanunun kısıtlanması ne kadar doğru?

    3- KDV den vergi kaçıran bir mükellef tespit edildiğinde ona ceza mı kesilir yoksa KDV kanunu kaldırıyoruz suistimaller var şeklinde savun ma mı yapılır?





  • benım konu hakkında cıkarımım ve gozlemlerım su sekılde;

    1 engelli olan ve gercekten bu arabaya ıhtıyacı olan ınsanlar var,

    2 engelli olup esasen arabaya ıhtıyacı zorunlu olmayıp engelli oldugu ıcın kendıne otv ındırımını hak gorenler var


    3 engelliler uzerınden bu hakları kullanmaya calısan uyanıklar var,

    4 bu uyanıklar yuzunden amac dısında kullanımdan dolayı tepkılı olan halk var

    5 devlette bu ıstımallerın onune gecmek ıcın denetımlerı artırmakta

    6 bu denetımlere kızan engelliler var. (asgarı ucretın 2800 yenı oldugu ulkede 5 yıllık asgarı ucret karsılıgı ındırımı hıc bır zahmet cekmeden versınler ısteyenler).



    benım fıkrım; %37 otv varken. ınsanlar tanınan bu hakları kabullenebılıyordu. %80 otv de verılen hak bence fazla. olması gereken otv de bellı ındırım. ama konuyu acan arkadas gıbı cok ozel durumu olan ve arabayı kendılerı kullanacak ınsanlar ıcın daha farklı bır duzenleme olabılır. ha bana kalsa engellıye degıl herkese otv 0 olsun devlet 1 araba bedava versın. ama bir taraftan asgarı ucrete ıs bulamayan ınsanlar varken asgarı ucretın 60 katı bir hakta fazla. konuyu acan yazarın samımıyetıne ınanıyorum, lakın engellılerın yuzde 90 u bu hakkı en ust fıyatlı arac almak tarafında kullaıyor. hepsının mı en ust araca ıhtıyacı var. bırbırımızı kandırmayalım. 170 bın araca para ver, 5 yıl bın mtv yok zaten. 5 yıl sonra sat 220 ye sat gene 0 la arabayı cebe de bıraz para at e ömür boyu senı fınans mı edelım. ben aynı arabayı almak ıstesem ve aynı sekılde 5 yılda bır yenılemek ıstesem anam aglar. engellı hakları tekrar duzenlemelı, ne ıhtıyac ne degıl karar verılmelı. Adamın 80 yasındakı anası babası engellı oluyor. kosa kosa rapor alıyor. bır cogunun zaten arabası var. amac bellı 1 kere volıyı vurayım. demogojı laf satası yapmaya gerek yok. ıhtıyacı olana sonuna kadar destek olalım somurenınde allah belanı versın. onların yuzunden dr lar herkesten suphelenıyor ve bu baslıgı acan arkadas gıbı gereksız testlere maruz bırakılıyorlar. ben vergı veren bır vatandas olarak gerekmedıgı halde sıstemsel acıktan faydalananlara hakkımı helal etmıyorum.





  • suskun3457 S kullanıcısına yanıt

    1- katılıyorum ıtıraz edıyorum

    2- okullara ucretsız goturuluyor,otv mtv ındırımı,bakım ucretı bakıcı ucreti,su telefon kablo ındıırim ucak otobus tren ındırim. bu devlet daha ne yapsın daha nasıl bır pozıtıf ayrımcılık beklıyorsunuz.

    3- gelır vergısı toplanamadıgı ıcın kdv, toplanamadıgı ıcın otv, oda cok ıse yaramadıgı ıcın ekstra duzenlemelr var zaten.

    4 sız 4. maddeyı yazamıssınız bunu da ben sıze sorayım. siz ne onerıyorsunuz su-ıstımallerın onlenmesı ıcın hep kendı tarafınızdan bakmıssınız. bırazda bızım taraftan bakın.

  • Ötv artıiının tepkiyi artırması konusunda haklısınız ama bunun bir gelir haline gelmesi engellinin suçu değil. Misal ilk arabamı 2010'da aldım 3 yıl borç ödedim ,2015'de onu satıp üzerine 3 yıl borçlanmam gerekti. Film sanırım 2017'den sonra koptu. sürekli araç fiyatları artınca 2. elleri de arttı.2017'den önce araç değer kaybediyordu. 5 yıllık araç nasıl değer kaybetmesin diyoruz ama tl eriyince böyle bir avantaj ortaya çıktı. Şimdi 2019'da araç alan neredeyse 2 katına satıyor. Bir de engelli yakını diyerek ,ikilik çıkarmak da yanlış. Benim ihtiyacım var öbürünün yok diyemem ,siz de demeyin. Yani babanız parkinson vs oldu, size bir hak tanındı kullanamayacak mısınız? Neden kullanmayasınız?


    esas problem faydalananlar değil. Al-sat yapanlar. Şimdi siz günlerce aylarca uğraşıp işinizi görecek bir araç aldıktan sonra neden satasınız?


    Sorun limit ve engelliden engelliye satış. Size ispatlayayım


    https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pickup-peugeot-sifir-ayarinda-dolu-paket-engelliye-satis-ta-yapilabilir-883853813/detay

    Bu arkadaş ilan koymuş , 375*1,8 =675bin eder. Aracın sıfırının en pahalısı 520bin :) limit olmasa engelli bu aracı 288bine alması lazım yaklaşık. Onun yerine engelli arkadaşımız, başka bir engellini geniş araca ihtiyacı olur diye düşünerek 375'e satıyor bak ne kadar ince :)


    Bir de engellinin sırtından para kazananlara bakalım

    https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pickup-kia-fer-group-tan-sportage-full-engelli-indirimine-uygun-891930481/detay

    bu da bayi mi galeri mi neyse. 265 fiyat çekmiş: Ötv ekleyelim = 477bin tl yapar. Aracın liste fiyatı 219bin!. full falan değil otomatik bile değil. Yani ötv düşünce %60 toplam fiyat 145 falan olması lazım. Peki bu adam nasıl 265'e satıyor?


    Bunun gibi çok ilan vardı azalmış. Hem bayiler hem galeriler limit artmadığı için önceki yıldan düşük fatura kestikleri araçlara sözde aksesuar adıyla fahiş fiyatlardan satıyor. Acil ihtiyacı olan da alıyor.


    Halbuki 330/1,8= 183-185 diyelim hadi üzerine bir aracın engelliye fatura edilmemesi lazım. sarı siteyi bir inceleyip fiyatlara bakın. Bayiler normal karlarına 20-30-40 ekliyorlar. Bu araçlarla kaza yapan engelli aracı pert olursa ötvsiz fiyattan ödeme alıyor. Bir de oradan zarar ediyor.


    Engelliden engelliye sadece 17 ilan var, kabaca istatistik üzerinden gidince Ötv indiriminden yararlanan yılda 4bin araç gibi rakam buldum (yukarıda var). Maalesef resmi veri yok.


    Bu kadar araç için bu kadar öfke, bu kadar eziyete şahsen anlam veremiyorum. çözümü de gördüğünüz gibi satış yasağı ve limitin kalkması. Limit kalkınca ferrariye binmeyecek bu insanlar.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-9ED15FB90

    1- katılıyorum ıtıraz edıyorum

    2- okullara ucretsız goturuluyor,otv mtv ındırımı,bakım ucretı bakıcı ucreti,su telefon kablo ındıırim ucak otobus tren ındırim. bu devlet daha ne yapsın daha nasıl bır pozıtıf ayrımcılık beklıyorsunuz.

    3- gelır vergısı toplanamadıgı ıcın kdv, toplanamadıgı ıcın otv, oda cok ıse yaramadıgı ıcın ekstra duzenlemelr var zaten.

    4 sız 4. maddeyı yazamıssınız bunu da ben sıze sorayım. siz ne onerıyorsunuz su-ıstımallerın onlenmesı ıcın hep kendı tarafınızdan bakmıssınız. bırazda bızım taraftan bakın.

    2- pozitif ayrımcılık meselesini anlamamışsınız. Siz en güzeli bir tekerlekli sandalyeye oturun, yaşadığınız şehirde bir dolaşmayı deneyin. Kaç binaya girebiliyor, kaç otobüse binebiliyor, arabanız varsa kaç boş engelli parkı bulabiliyorsunuz bakın bakalım. Hala engelli rampası yapmayan kurumlar var. Bir de everest gibi rampa yapanlar var. Onları ayrıca tebrik etmek lazım. Elazığ'da kablo yok, o mu gözüne batıyor? uçak bileti indirimi sadece thyde var.O da promo olan en ucuz sefere indirim yapmaz, Business class uçacak adamın da engelli kartına, indirime ihtiyacı olmaz. Elazığ'da hızlı tren yok! Bakım aylığım, bakım ücretim de yok. Tek faydalandığım ötv indirimiydi onu da burnumdan getirdiler :) Ülkenin her yerinde gazilerimiz var, siz onlar için bir şey yaptığımızı mı sanıyorsunuz?


    Pozitif ayrımcılık engelli bireyin topluma kazandırılması demektir. Yani adamın çalışması, sosyal hayatını yaşaması, eğitimine devam edebilmesi, kısaca kendine yetmesi için gerekli şartları, tedavileri , düzenlemeleri yapmak anlamına geliyor. Pozitif ayrımcılık, hayatında kullanmayacağı şeyler için indirim kuponu verilmesi değildir. Kimse sadaka istemiyor. Sapasağlam adam mayına basmış bacak gitmiş ama kabloya indirimi var! vay be


    pess kardeşim pessss




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fotifoti -- 6 Ocak 2021; 3:14:54 >




  • 2017 yılı haberi "2013-2017 Ekim ayları arasında ÖTV istisnası kapsamında engellilere 188 bin araç satıldı; yaklaşık 5 milyar TL vergiden vazgeçildi.". bu sayısının daha cok arttıgını dusunuyorum. 2020 için dusunursek sadece tahmın 60 ya da 80 bın arac oldugunu dusunuyorum. otv nın de yuzde 80 e cıktıgını dusunursek. belkı 3 ya da 4 mılyar demek. ben yuzde 75 kabaca ıhtıyac dısı oldugunu dusunuyorum. yılda 2,5 -3 milyar. az paralar degıl. keske rakamları bılen bırı paylassada gercek yuku gorsek. bu rakamı 12 ye bolersek 250 mılyon yapar onuda 4000 e bolersek, 65-70 bin kısı asgarı ucretle ıse alınır ve 1 yıllık ucretı karsılanır. tamamen varsayım bırı rakamları soylesın haybeye konusmayalım

  • fotifoti kullanıcısına yanıt

    yanlıs anlasılmadan dolayı mesajı sildim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9ED15FB90 -- 6 Ocak 2021; 12:59:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-9ED15FB90

    yanlıs anlasılmadan dolayı mesajı sildim.

    Özür dilerim kusura bakmayın sinirlendim. Haklısınız. mesajı düzeltiyorum.


    Ama bir şey yapıldığı yok. Verilen haklar ab uyum yasalarıyla gelen şeyler. Halen toplu taşımayı, bina girişlerini düzeltemedik. Dünya kadar eksik var kablo tvden dem vuruyorsunuz :(


    Altyazıyı bile getiremedik. Kültür bakanlığına defalarca yazdım, dvdlere altyazı koyulsun diye kimse sallamadı. divxplanetta bir grup altyazı yaptı da öyle izliyorduk Türkçe yapım.


    Şimdi netflix var oradan izliyorum. Leyla ile mecnunu yeni izliyorum :) BBC 1984'de altyazılı yayın yapıyordu.


    bir iki yurtdışı tecrübem oldu, üzgünüm çok geriyiz bu konularda





  • Sizinki biraz bakkal hesabı olmuş, varsayımlar üzerinden kesin hüküm vermişsiniz, ayrıca devler kdv den vazgeçmiyor otv gibi saçma vergiden vazgeçiyor. Amerikada 25bin dolara satılan araçlar bizde 50bin dolar. Bir de kamuda kullanılan ber biri 2 3 milyon değerinde olan araçların hepsi otvsiz alınıyor. Ayrıca 100bin araç olduğunu ve iki yılda bir değiştirildiğini hesap et, ve bu araçlar yerine yerli üretim corolla egea verildiğini düşün, bak bütün engellilerin otv indirimi cıktı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Sorun engelliler ile değil, engelli adına otvsiz araba alıp arabayı engelliye yarar şekilde kullanmayanlarla.

    Çoğu konuda sizinle hemfikir olan bir forumdaşınız olarak aylar önce yine aynı konuda açılan bir başlığa yazdığım cevabı aynen buraya da yazıyorum ;

    "Böyle sistemi suistimal eden şerefsiz, haysiyetsiz kişiler yüzünden bizim hakkımız neden elimizden alınsın istiyorlar? Benim annem de %90 üzerinde engelli raporu ile taşıt aldı, her gittiğimiz yere kolilerce diyaliz ilacı ve o büyük makinenin kendisini götürmek zorundayız diye biz de büyükçe bir araç aldık. Ancak biz hiç de öyle şerefsiz haysiyetsiz insanlar olmadığımız için ve en önemlisi 200 bin liralımız dahi olmadığı için 2014 senesinde 55 bin olan Fiat 500L model aracı 40bin lira+ 93 Broadway vererek aldık. Bu indirim olmasa bu aracı dahi alamayacaktık. O karaktersiz kendi karaktersizliği ile ihtiyacı olmayan lüks bir aracı almışsa bana ne ? Benim hakkıma niye göz dikiliyor?"


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben bir engelliyim, ehliyet ve araba almaya niyetlenmiştim ama ne ehliyeti alabildim nede arabaya bakabildim.

    Sadece internette açıp resimlerini izliyorum.

    Bu ülkede engellilere, ne zorluklar, iticilik, vurdum duymaz, umurunda olmaz salak saçma sapan bir düzen var. Bir gram bile yardım etmediler. Her poku paraya çevirmişler, engelliler üzerinden bile para koparma derdinde olan bu düzenden nefret ediyorum. Çok küçük bir fırsatım var gibi, basıp gideceğim başka ülkeye. Yazdıkça sinirleniyorum. Allah bizlere yardım etsin diyeyim bari.

  • fotifoti kullanıcısına yanıt

    soyledıgınız tum eksıklıkler ıcın haklısınız. soyledıgım gıbı benım aılemde de engellı var. herhangı bır haktan faydalanmak ıstedıgınızde elden rapor ıstıyorlar. oysa olması gerekn bu hakkı saglayan kısı ya da kurumların unu engellı verı kutugunden cekıp, engellıye bır ıs daha cıkarmaması. ama soyledıgım gıbı arac olayında fıkrım degısmedı onerım. cıplak arac fiyatının 100 bın lırası ıcın sıfır otv, sonrası ıcın arac hangı dılımde ıse o kadar otv. egea alıncaksa 90 bın cıplak fıyat dıyelım 0 otv, polo alıcacaksa 120 bın cıplak fıyat dıyelım 100 bın ıcın 0 otv 20 bın ıcın yuzde 50 otv, 3008 alınacaksa 100 bın ıcın 0 otv 80 bın ıcın yuzde 80 otv. aracı kendı kullanacaklar ve ozel tertıbat gerektıren ıcınler ıcın lımıtsız 0 otv 0 kdv.

  • Hayalci kullanıcısına yanıt

    Allah yardımcımız olsun ..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-9ED15FB90

    2017 yılı haberi "2013-2017 Ekim ayları arasında ÖTV istisnası kapsamında engellilere 188 bin araç satıldı; yaklaşık 5 milyar TL vergiden vazgeçildi.". bu sayısının daha cok arttıgını dusunuyorum. 2020 için dusunursek sadece tahmın 60 ya da 80 bın arac oldugunu dusunuyorum. otv nın de yuzde 80 e cıktıgını dusunursek. belkı 3 ya da 4 mılyar demek. ben yuzde 75 kabaca ıhtıyac dısı oldugunu dusunuyorum. yılda 2,5 -3 milyar. az paralar degıl. keske rakamları bılen bırı paylassada gercek yuku gorsek. bu rakamı 12 ye bolersek 250 mılyon yapar onuda 4000 e bolersek, 65-70 bin kısı asgarı ucretle ıse alınır ve 1 yıllık ucretı karsılanır. tamamen varsayım bırı rakamları soylesın haybeye konusmayalım

    Selamlar baştan belirteyim, mesajım EMPAİ içeriyor.

    Bu verileri nereden aldınız diyecektim ki yazınızın devamında VARSAYIM olduğunu belirtmişsiniz, teşekkürler. Ancak girizgahınız o kadar kesin ve net gözüküyor ki, 2013-2017 yıllarına ait veriyi resmi bir yerden aldığınızı düşündüm. Öyle ise lütfen paylaşınız.

    Size bir de şöyle bir bakış açısı sunmak isterim, bu hak sayesinde her satılan araçtan engelli vatandaşlar devlete KDV ödüyor. Ülkemize geçici olarak getirildiği söylenen ÖTV konusu sadece engellilerin değil hepimizin karşı çıkması gereken bir durum olması gerekmez mi? Ülkemizdeki vergi adaletsizliğini bütün devlet büyükleri A partisinden B partisine söylerken, bizler neden bunu doğru imiş gibi savunarak, ortada kaybolan bir ÖTV vergisi var gibi düşünüyoruz. Siz hesabınız ancak şu şekilde raliteye kavuşur. Eğerki bir engelli 2. el araç satın alabilse, böyle bir hak getirilse ve gidip ÖTV sini vergi dairesinden geri iade alsa idi vergi kaybı var derdim. İlk iksap yani vergiyi doğuran olay gerçekleşmeden sağlanan bir muafiyet hakkı var. Bu hak sayesinde de devlet % 18 KDV yi her araçtan alıyor.

    İlave olarak 2002 yılından beri ülkemizde TÜK tarafından engellire dair hiç bir istatistik yok. Herkes tutturmuş bir suistimal var diye. Basit düşünün, eğer bir suistimal var ise bunun denetiminin devlet yapar, vatandaş da şikayet eder. Burada da yazanlar var, komşumda gördüm, akrabam aldı falan filan diyenler var. Alayı hasetkar. Kardeşim gerçekten yasa dışı bir durum görüyor isen şikayet et maliyeye çöksünler tepesine, neden korkuyorsun! Siz hiç gördünüz mü KDV kaçıran bir esnaf tespit edildiğinde vergi kanunun kaldırıldığına şahit oldunuz mu? Yoksa o kdv yi kaçıran kişiye ceza mı keserler. Hangisini yapıyorlar? Ama ne yazık ki engelli haklarına 2017 de böyle bir gerekçe ile yanlış yapanlara ceza kesmek yerine, kolaya kaçarak kısıtlama getirildi. Ve bunu algı yönetimi ile ile haklı göstermeye çalışıyorlar.

    Son sözüm, biraz EMPATİ yapmaya çalışınız. Bir engelli kıt kanaat biriktirdiği para ile bir araç almak istiyor. İster hava atar, ister keyif yapar, isterse yatar sanane/banane, ama o insan bu sayede mutlu olur. Bu hakka itiraz edenlere iş dünyasından kazandığı paradaki eşitsiliği de hatırlatmak isterim. Siz hiç okuyan bir engelliyi CEO, CFO, Koordinatör, Müdür gibi kadrolara atarmısınız. Gözü az gören birini CFO yapar mısınız? Kulağı duymayanı koordinatör yapar mısınız? Normal bir birey ile kendi zorlularına rağmen aynı niteliklere kavuşmuş iki kişi arasından hangisini seçersiniz? Vasıfsız bir engelliye iş öğretmek, onu geliştirmek yerine, çaycı ve temizlikçi olarak ki onu da yasal gerekçeler ile çalıştıran binlerce şirketi düşünün. Bu insanlar evde tıkılı kalıp kendilerini geliştremiyor ise onların değil bu sistemin bir sorunudur!

    Dediğim gibi yazı EMPATİ içeriyor.

    Düşünün...

    Gözlerinizi kapatıp sadece düşünün...

    Siz olsaydınız nasıl olurdu hayatınız ve sonra bu insanlar bu ülkede çok şey mi istiyor diye bir kez daha düşününüz lütfen.

    Sevgilerle.





  • suskun3457 S kullanıcısına yanıt

    https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/engellilere-son-5-yilda-188-bin-arac-satildi/943840#:~:text=Engellilere%202013%2D2017%20Ekim%20aylar%C4%B1,milyar%20TL%20vergiden%20vazge%C3%A7mi%C5%9F%20oldu.&text=Buna%20g%C3%B6re%2C%20engelliler%20i%C3%A7in%20%C3%96TV,yi%20ge%C3%A7meyen%20ara%C3%A7lar%20i%C3%A7in%20uygulanacak. bahsettıgım haber bu.


    ozunde sıze katılıyorum. ötv ye karsıyım her zaman soyluyorum. kdv kaldırılmıyor ama urunlere daha ulkeye gırmeden maktu vergı getırılıyor. cunku duzgun kdv toplanmıyor. eskıden lımıt yoktu 330 bın gıbı lımıt geldı. rapor alma prosudurlerı zorlastı. bunun bır sonrakı adımı engellı oranlarını degıstırmek olacak. yazılarımda engellı ye taınnan haklara karsıymıs gıbı bır algı olusuyor, ben de buna uzuluyorum. ben sadece hakların olculu dagıtılmasından yanayım. yuzde 37 otv varken hak nıspeten olculuydu ama yuzde 80 otv olan bır yerde hak olcusuz (oyle ya da boyle 60 asgarı ucret avantaj var) ve ınsanlar bu yuzden tepkı gosterıyor. empatı yaptıgıma emın olabılırsınız, ama ne kadarda empatı yapsam kendımı engelli yerıne koymamın da ımkansız oldugunun farkındayım. bende sıze olayı su sekılde empatı etmenızı ısteyecegım. otv hakkı makul oranda olsa ve hakedenlere sınırlandırılsa yukarıda yazdıgım gıbı, 60 bın aılenın evıne ekmek gırdıgını dusunun. gozunuzu kapamayın gonlunuzu acın.





  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.