Şimdi Ara

Engellilere yapılan ÖTV indirim zulmü (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
4
Favori
12.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
185 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 6 yaşında serebral palsili kızım var, kendi başına oturamıyor bile, iskenderun devlet hastanesinde 4 yıl boyunca her yıl %80 rapor verdiler, düşünün kedini başına oturumuna gelemeyen çocuğa %60 fiziksel engel verdiler, sonra ankaraya taşındık, kızımızın tedavileri için ankarada heyete girdik bir doktor ne vereceğiz gibisinden heyet başkanına baktı tabiki %90 vereceğiz ne verelim dedi adam. Yani hastanelerde de keyfi uygulama yapılabiliyor.
    Neyse engelli çocuk sahibi olarak yaşadığımız sorunlardan bahsedeyim, iskenderunda kızımızı hayatın içine katalım dedik, komşumuz ana okulu öğretmeniydi, aramız çok iyiydi, dedik sizin okula gelsin 1 saat diğer çocuklarla vakit geçirsin, komşumuz sağ olsun selami sabahı kesti, sonra özel kreşlere gittik sahibine tanıdık vasıtasıyla ulaştık dedik para önemli değil 1 saat çocuklarla vakit geçirsin biz de yanında duralım dedik istemediler. Sonra ankarada serçev in organizasyonu ve milli eğitim vakfının desteği ile gökkuşağı özel eğitim ana okuluna ulaştık allah razı olsun o okulu yapanlardan, dediler tamam olur ama ankarada olmanız lazim, biz de tası tarağı topladık ankaraya geldik, normal insanlardan korktuk açıkçası çocuğumuz kreşe bile gidemezken normal okulda kim bilir neler yaşardık, -bilmeyenler icin serebral palsi de zekada genelde sorun olmaz, birey normal zekasinda olur-kaldı ki devlet okulunda olup da engelli çocuğu sınıfında istemediği için velileri orgutleyen öğretmen bile gördük. Şu an bir apartmanda kirada oturuyoruz, apartmanın girişine 10 tane merdiven basamağı yapmış dangalak mühendis, o 10 basamağı çıkıp inmek o kadar zor ki, anlatamam. Halbuki hepsi 10 tane basamak. Kızım sabah okula gidiyor, öğlen okulu bitiyor, sonra 3 saat rehabilitasyona, oradan özel eğitime giriyor, bunu her gün yapmak zorunda. Ayaklarında plastik afolar, ayaklar terden sırılsıklam, çok şükür azıcık da olsa walker kullanıyor, buna bile çok seviniyoruz, tabi puseti de hep yanında olmazsa olmaz.
    Kızımız ve bizim hayatımızdan ufacık bir kesit vermek istedim, nasıl güzel mi?
    Asıl konuya gelecek olursak %90 rapor ile anneannesinin üzerinden araç almışsa alana kızmayın, yasaya kizin bence. Sonuçta herşey yasaya uygun.
    Benim gibi bir sürü saçma sapan sorunla uğraşan bir sürü engelli kardeşimiz var, sadece benim kızım her gün ortalama 100 km yol tepmek zorunda. Ben aracımı satıp 1 2 hafta bekleyemem, benim aracın bozulamaz, yolda kalamaz, çünkü kızımın terapileri tedavileri aksar.
    Ihtiyaç konusuna gelirsek, hiç baygın birini bir arabaya bindirmeye çalıştınız mı, çalışmadıysanız Allah için deneyin, çok değil 20 25 kiloluk bir çocuk bile olur. Neden engelliler suv ister anlarsınız, bagaj olayı önemli, tekerlekli sandalyesini akülü arabasını taşımak durumunda olan kardeşlerimiz var olmazsa olmaz yani. Derseniz ki git kardeşim doblo al, bu tip araçlar adı üstünde ticari, yukarıda açıkladım benim kızım günlük rutinini olabildiğince dinç olarak yapmak zorunda, onun için biraz konfor.
    Kendi paramla al diyen oluyor, yetmiyor kardeşim, kârı koca çalışıyoruz yetmiyor, gelirimizin yarısı terapilere tedavilere gidiyor. Fazla olsa fazla gidecek, tedavilerin sonu yok cunku. Azıcık devletin desteğini alalim fena mi olur.
    Ama devletimiz sağ olsun bu konuda da bizi yalniz bıraktı, alabildiğim araçlar elimdekinden farkli olmayacak.
    Bütün bunları kendimi acındırmak için anlatmadım, Allah güç kuvvet versin kızıma bakarım, engelin ne demek olduğunu anlamakta zorlanan arkadaşlar için anlattım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akvahti -- 6 Ocak 2021; 9:29:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Araç fiyatları %80 zamlanırken limitin %9 artması engellilerin ihtiyacı olan geniş bagajlı araba almalarını mümkün kılmamaktadır. Acilen düzeltilmeli.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fotifoti

    • işler değişti. Bir işgüzar var bakanlıkta ha bire yönetmelik değişiyor. Artık ehliyete heyet dışında kimse kod yazamıyor. Heyette de bir tane cins varsa diğer doktorlar ona uyuyor. İşte hepsi ikna oldu, nörolog tutturdu mr göreyim. 1 ayım daha gitti. İnşallah ay sonu alırım artık.
    • Ben araba için değil ehliyet için uğraşıyorum. Araba konusu da dediğin gibi olmuyor. Kulaklarım %100 duymadığı, pazarlık fln işleri de sevmediğim için (beni kesin dolandırırlar) arabamı sıfır alayım 5 sene de binerim 10 sene de binerim kimseyle muhatap olmayayım yeter.
    • Eller zayıf, özellikle kışın soğukta tutmuyor. Anahtarsız giriş resmen nimet. kör nokta keza öyle. bunların olmadığı araba beni yorar.
    • senin al-satı zaten yapanlar var. Araçlar limit üstünde kaldığı için güzel paralara da satıyorlar. Ama gerçekten ihtiyacı olan böyle işlerle uğraşmaz. Adamın 3 çocuk var, puset var,tekerlekli sandalye var miniye mi binsin? herkesin ihtiyacı farklı.


    Alıntıları Göster

    Annemin durumu sizinkinden farklı zaten. Siz ehliyet için bu heyet düzenine muhtaçsınız. Annem ise gençken almış ehliyeti, duyma kaybı yokmuş. Yaşı ilerleyince duyma kaybı oluştu. 65 yaş üstü ehliyet yenileyeceği zaman da aile hekimi raporu gerekiyor. Aile hekimi de herhangi birşeyden işkillenirse heyete sevk ediyor. Annemin durumu farklı özetle. Annem eski ehliyetini hiçbir şeyi yokmuş gibi kullananlardan. Dünyanın annemin ileri düzey işitme kaybından haberi yok özetle.  olmasın da zaten öte dursunlar.


    --------


    Leş arabadan kastım mini gibi bir şey değil zaten. 240 lira ikinci eli. 4000 küsur lira kaskosu. Über saçma bir alet.  bizdeki otomobil mantığı şu: 3 kişi 3 araba kullanıyoruz. İkisi leş. Biri uzun yola uygun. Bizdeki uzun yola uygun araç mini. Ben 325.000km'de bir Fusion kullanıyorum. Eşimde de 2005 model kalos var.  

    Uzun yola gideceğimiz zaman anneme verdiğim mini'ye çöküyoruz. Binip gidiyoruz.  

    Ben çocukluğumdan beri cins arabalara bindim. Ford s-max'la da arka koltukta uzun yola gittim. Saab 900 ile de, Volvo S60 ile de, Cabrio A3 ile de... A3 ile uzun yola gittiğimde 30 yaşındaydım. Boyum 1.86. kilom 87. O zamanlar 100 kilo idim. Sığıyorum. Çocukluğum alfa 75 arkasında geçti. Mutluydum.  

    Yani... Bagaja sigilabiliyor ise, araca sığılır. Beğenmeyen otobüsle gelsin. Tabii bu benim mantığım ve alışkanlıklarım.


    Türkiye gibi memlekette ben arabaya mümkün mertebe para vermem. Ben de sık alıp satmayı hiç sevmem. Al satçılara da illet olurum. İki yılda bir araba alıp satan adamı al-satçı saymam. Ama ya böyle yapmak lazım. Ya da tutulmayan cins arabayı alıp 10 yıl binmek lazim. Benim kafa da uzun süre binmek üstüne. 250.000km binerim.  zaten cins arabalar çok daha keyifli. Keyfim de gıcır olur. Ya da dibine kadar leşcilik yaparım. Fusion, kalos...  


    Çok yol yapan biri iseniz sıfırdan başka çok seçenek yok. Ancak çok yol yapmayan biri iseniz, 5 yaşında 100.000km'de araba alınır. 250.000km, 15 yaşında iken satılır.  genelde de Subaru gibi kaya gibi sağlam araçlar bu iş için biçilmiş kaftandır. Kör nokta artık hiçbir arabada kalmadı. Sıcak araba için de nispeten pahalı çözüm webasto'dur. Eğer aracınız evin önündeki otoparkta ise otoparka evden elektrik çekip ucuz çözüm yaratmak mümkündür: elektrikli ve devridaim pompalı su ısıtıcıları mevcuttur. Motor suyunu ısıtır. Arabaya sıcak sıcak binersiniz. Çoğu Subaru'da kıç ısıtma da zaten standarttır.


    Cins arabaların bir diğer güzelliği dolandırıcı proof olmalarıdır. Subaru'yu vurdun mu pert olur. O yedek parça fiyatları ile kimse toplayamaz. Bir de camialar küçüktür. Patlak arabayı tespit etmek çok kolaydır. Benim station legacy'den Türkiye'de 12 adet satıldı mesela. Tekrar trafiğe çıksa damgalı eşek gibi. Tüm camia benim aracın pert olduğunu biliyor. Ki çıkamaz zaten. Şanzımanı 70.000tl. Nereye çıkıyor?  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cs_assault C kullanıcısına yanıt

    Dedik yukarıda. 2 kulak bağışlayana corrolla hediye :) acaba cümleyi yanlış mı kurdunuz? Gerçekten bir ötv için kulağınızdan, bacağınızdan vazgeçmek mi istiyorsunuz?

  • akvahti A kullanıcısına yanıt

    Okurken ağladım. İnsanımız değişik bir hale geldi. Herkesin kendisi gibi düşünmesini, konuşmasını isterken bir de bu vasat insanların karşısına engelinizle çıktığınızda içlerindeki mahluk dışarıya fırlıyor. O insan görünümlerinin altında nasıl bir yozluk, şeytanlık, vicdansızlık varsa hepsini yüzünüze vuruyorlar. Hele bir de araba aldıysan yandın. Zaten şu zorluk çıkaranlar olmasa, hasta da hasta yakını da mücadele edecek gücü bulacak. onun yerine hayata tutunmak için kullanacağımız enerjimizi, bu insanlara derdimizi anlatmaya, aptal bürokrasiye, halden anlamayan, bağıran çağıran doktorlara harcıyoruz.


    Suiistimalin hası bizlere yapılıyor. Allah yardımcınız olsun, kızınızla mutluluklar dilerim .

  • fotifoti kullanıcısına yanıt
    Az mı bir kitle?
  • akvahti A kullanıcısına yanıt
    Öncelikle Allah yar ve yardımcınız olsun. Sizin yaşadığınız şeylerin Türkiye gerçeklerinin bir parçası olduğuna bizzat 40 yıldır ailecek şahit oluyoruz, ve buna kahroluyorum.

    Ağabeyim sereblal palsi ayrıca ağır epilepsi hastası şu an 40 yaşına geldi, annemin göz yaşlarının kurulduğunu bilmem. Dile kolay tam 40 yıldır yoldaşlar. Ama gelin siz birde bize sorun o 40 yılı... Maalesef insanımız bunu anlayamıyor, anlamasını geçtim çoğu zaman hor görüyor. Annem kanser hastası son 10 yılda 2 defa kemoterapi aldı, 3 farklı ağır ameliyat geçirdi, yetmedi beyin kanaması geçirdi ve daha bir gün olsun kendisini düşündüğünü görmedim. Yoğun bakımdan çıkar çıkmaz ilk işi ağabeyimi sormak oldu. Öylesine bir bağ, öylesine bir korku... 40 yıldır götürmediğimiz doktor, hastane kalmadı çözüm yok, hani iyileşmeyi geçtik epilepsi nöbetleri azalsın dedik yine olmuyor. Allah'a şükür bende kardeşlerim de birbirimize çok bağlıyız, aile bağlarımız kuvvetli ve ölene dek hep yanında olacağız. Biz yanındayız yanında olmasına ama birde yanımızda destek olmadığı gibi köstek olanlar olmasa...

    Biz 3 yıl öncesine kadar ne araba aldık nede herhangi bir sosyal haktan yararlandık, ailecek şükrettik. Taa ki akraba eş dost dediğimiz insanların o incitici sözlerine şahit olana dek. Bunlar ne mi? Mesala bir yakınımızın anneme " ohh hayat sana güzel devlet oğluna maaş da bağladı" ( anneye verilen 1500 lira olan maaştan! Bahsediyor) ya da başka bir akrabamızın anneme " yenge şu oğlanın kimliğini verde üzerime araba alayım" demesi gibi, tabi bunun üzerine annem istedi ve araba aldık. İyi ki de almışız... Şimdide arabayı konuşuyorlar ve bende her defasında söylüyorum Allah SİZE NE BU DERDİ VERSİN NE DE ARABAYI NASİP ETSİN diye, bu kadar kolay mı yaa, o insan 40 yaşında ve hala annesine muhtaç, sağlıklı olsaydı oda çalışacaktı, oda para kazanacaktı devlet 3 kuruş hak vermiş çok mu? Annem hayatında onsuz bir plan dahi yapmamış, gezememiş, hayatını hep ıskalamış buna rağmen şükretmiş,bütün bunların karşılığı yarı parasına araba sahibi olmuş çok mu? Keşke ağabeyim sağlıklı olsaydı da bizim hiç arabamız olmasaydı...

    Suistimal konusuna gelince evet benimde bir arkadasım yaptı, kendisi doktor eşi hemşire aylık geliri 25.000 civarı olan bir insan halası adına (aynı evde yaşadığı insan olsa yine anlarım) gitti sıfır passat aldı. İşte bunları görünce bende çıldırıyorum. Yapmayın abiler yapmayın çok hassas konular üzmeyin engelli ailelerini.
    Buradan tüm engelli ailelerine sağlık ve sabır diliyorum....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuammA_ -- 5 Ocak 2021; 2:10:42 >




  • fotifoti kullanıcısına yanıt
    ilk mesajınızda neden ehliyeti yenilediğinizi dair bilgi olmadığından bende rapor zannetmiştim. bence asıl yapmanız gereken mevzuat ve cimer yazısıyla vergi dairesine gitmek yine konu anlatılamazsa idari hiyerarşiye göre ilçe kaymakamlığına gitmenizdir. sorununuzun kaynağı orası olmasına rağmen uğraşmamak için rapor-ehliyet yenilemeye gitmişsiniz. sorununuz 15 km mesafedeki hastane yada yüklenen birinci derecede sorumluluklar nedeniyle hekimin tam tetkik yapması değil. zaten @kayihani arkadaşımız açıklamış.

    ülkece soruna değil direk çözüme odaklanıyoruz. belge mi istediler illa o belgeyi alalım yapıver uğraştırma düşüncesi. hepimiz ülkede düzen nizam kanun yok diyoruz ama bunu uygulanmasına en çok biz engel oluyoruz. bu hepimiz için geçerli. sizin durumunuzda mevzuata uymayan kim peki?

    size kendimden örnek vereyim karşımda üniversite mezunu adama yönetmeliği en son mevzuatı ve il valiliğinin yazısını gösterdim adam illa verin belgeyi diye tutturdu neymiş okul müdürü öyle istiyormuş, şirket muhasebecisi öyle demiş. hatta nüfus müdürlüğünden tamamen saçma isteklerde geldi. hatta sinirlenip okul müdürünü aratmıştım yanımdayken milli eğitime bağlı okul müdürü olmana rağmen valiliğin yazısına nasıl uymazsın diye.
    ötv indirimi konusunda bence de daha fazla destek hatta bazı hastalıkların engel yüzdelerinin arttırılması taraftarıyım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: man-at-arms

    ilk mesajınızda neden ehliyeti yenilediğinizi dair bilgi olmadığından bende rapor zannetmiştim. bence asıl yapmanız gereken mevzuat ve cimer yazısıyla vergi dairesine gitmek yine konu anlatılamazsa idari hiyerarşiye göre ilçe kaymakamlığına gitmenizdir. sorununuzun kaynağı orası olmasına rağmen uğraşmamak için rapor-ehliyet yenilemeye gitmişsiniz. sorununuz 15 km mesafedeki hastane yada yüklenen birinci derecede sorumluluklar nedeniyle hekimin tam tetkik yapması değil. zaten @kayihani arkadaşımız açıklamış.

    ülkece soruna değil direk çözüme odaklanıyoruz. belge mi istediler illa o belgeyi alalım yapıver uğraştırma düşüncesi. hepimiz ülkede düzen nizam kanun yok diyoruz ama bunu uygulanmasına en çok biz engel oluyoruz. bu hepimiz için geçerli. sizin durumunuzda mevzuata uymayan kim peki?

    size kendimden örnek vereyim karşımda üniversite mezunu adama yönetmeliği en son mevzuatı ve il valiliğinin yazısını gösterdim adam illa verin belgeyi diye tutturdu neymiş okul müdürü öyle istiyormuş, şirket muhasebecisi öyle demiş. hatta nüfus müdürlüğünden tamamen saçma isteklerde geldi. hatta sinirlenip okul müdürünü aratmıştım yanımdayken milli eğitime bağlı okul müdürü olmana rağmen valiliğin yazısına nasıl uymazsın diye.
    ötv indirimi konusunda bence de daha fazla destek hatta bazı hastalıkların engel yüzdelerinin arttırılması taraftarıyım

    Maalesef vergi dairesinin yapabileceği bir şey yok. Adam mevzuatı gösterdi, ehliyet yada raporda kısıtlayıcı kod olması lazım. Yani tek tek ehliyet de rapor da geçerli ama ikisini bir kullanayım ötv indirimi alayım dersen yönetmelik izin vermiyor. Aksi durumda Usülsüz almış oluruz, ben de o işlere girmem. Biz dürüst olduğumuz için mutlaka başımız ağrır. İlk mesajda yazdığım "işgüzar bürokratlar"dan kastım buydu. 20 ekim 2020'den önce özel hastaneden kod yazılıyormuş. Ben işleme 3 kasımda başladım bana patladı :) Bir insan pandeminin ortasında neden il sağlığın, hastaların, hastanelerin yükünü artırır anlamak mümkün değil. Eski tip ehliyetlerin süresi 31 Aralık 2020'de doluyordu ama pandemi nedeniyle 2 yıl uzattılar. Orada güzel bir iş yapıp bu noktada batırmışlar.


    Aslında çok zor değil, aile hekimi, sevk al şehir hastanesi, sevk al il sağlıki ayda bir toplanan heyete çıkmak neticen donana kadar bekle. Elini ayağını göster ehliyetini al :) desem de öyle olmadı :D





  • | OMG! | kullanıcısına yanıt

    senin için araştırdım


    https://ailevecalisma.gov.tr/media/9085/buelten-haziran2019-son.pdf


    Ulusal Engelli Veri Tabanında kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.384.054’ü erkek, 1.064.300’ü kadın olmak üzere 2.448.354*’tür. Ağır engeli olan kişi sayısı 697.901’dir


    İndirimden faydalanan toplam araç sayısı, yıllık araç sayısı vs bunların istatistiği yok ama biz yuvarlayalım



    https://www.ntv.com.tr/galeri/otomobil/2020nin-en-cok-satan-araba-modelleri-hangi-otomobil-markasi-kac-adet-satti,72hIZ6U6fEaQLr4okdn6KA#:~:text=Otomobil%20sat%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1%2C%202020%20y%C4%B1l%C4%B1%20on,8%20artarak%20139.107%20adede%20ula%C5%9Ft%C4%B1.

    "Otomobil satışları, 2020 yılı on bir aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 67,3 oranında artarak 529.388 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 92,8 artarak 139.107 adede ulaştı."


    2020 nüfus: Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'nin 2020 nüfusu 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişiye yükseldi.14 Ağu 2020


    Ağustos verilerine göre nüfusa oranla engelli sayısı: %2,9

    Bunun içinde ancak ağır engelli olanlara raporla araç alabiliyorlar. Yani suistimal edildiği iddia edilen kitle. Onun oranı da 0.8


    2020'de 529bin araç satılmış aynı oranı alırsak, (bütün engellilere her sene araç alındığını varsaydım ki 5yılda bir araç alınıyor) 4235 araç eder! Bütün bu nefret bunun için mi?


    isterseniz bir de siz hesaplayın yada verilere ulaşırsanız daha garanti olur. Kaç kişi faydalanmış bilelim





  • MuammA_ kullanıcısına yanıt

    Allah yardımcınız olsun :( Annenizin ellerinden öperim. Ah insanlar ah

  • %90 Engelli raporum var ağır engelli alamıyorum nedenini hiç bilmiyorum doğuştan spina bifida hastalığım var omurilik felci diye geçiyor literatürde neymiş ayaklarıni kullanmıyorsun tuvaletini hissetmiyorsun ama elini kullanabiliyorsun bak bak dediğine sen gel bir gün yerime geç bakalım neler düşüneceksin yaşantım hakkında çok merak ediyorum yani demem ki devlet engellilere çok şey yapıyoruz diyorlar ama gel gör ki yaptıkları işlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez fazla kafana takma ben takıyorum bir an önce öleceğim gün gelse de kurtulsam bu dünyadan diye yer bakıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de engelsiz mi varmış  


    Arabayı satışa koydum zamanında(neyse ki satmadım, bir daha yerine koyamayacakmışım) malum sitede, arayanların tamamına yakını engelli olarak alacağını söylüyordu. O zamanlar bayağı garipsemiştim muhabbeti bilmediğim için, sonradan öğrendim.


    Denemesi kolay, arabanızı biraz uygun fiyatlı satışa koyun. Görün gelen çağrıları. Tahminim bu işin de açığını bulmuş söğüşlüyor galericiler. Aksi halde ülkede sağlam adam kalmamış, gerçekten durum vahim.

  • ailesinde engelli birey olan ve bu kişiye bakmak zorunda olanlara Allah sabır versin.

    bu ötv mevzusu suistimalden ziyade halkın ötv ye karşı psikolojik bir savaşı bence.


    tıpkı asgari ücretten %15 vergi kalksın deyince evet haklısınız kalksın ama benden de %27 alıyor bu devlet o zaman benden de %12 alsın yani herkese eşit yaklaşılsın demek gibi.


    çözüm misal ben de 5 yıl satmama sözü vereyim benden de alma ötv veya mtv.

    çözüm aradıktan sonra bulunur, bu yönetim çözüm aramıyor ki.

  • Robinson Crusoe kullanıcısına yanıt

    Ben söyleyeyim, galericilerin bu işin açığını nasıl bulduğunu:


    Engelli bir yakınlarına, bayiden araç aldırıyorlar. Normal insanlar sıra beklerken bazı galericilerin, bazı bayilerle ahbap çavuş ilişkileriyle sıra beklemeden engelliye araç aldırılıyor. Gerekirse engelliye cüzi bir miktar ödeme de yapılıyor, üzerine araç aldırdığı için.


    Asıl olay bundan sonra başlıyor. Galerici, örneğin 160.000 TL gibi aldığı aracı sarı sitede 190.000 TL gibi bir fiyata satıyor. Misal, uzun süre arayıp bulamadığım bir araçtan örnek vereyim, Skoda Kamiq 1.6 Dizel. Aracın en dolu versiyonudur ve engellilere olması gereken fiyat 175.000 TL. Bir çok bayide bulunmuyor (şu anda yeni yıl nedeniyle stokları sıfırlamış tüm bayiler, yeni fiyatlardan sonra girerler sisteme). Peki, malum o sarı sitede olmaz mı, dolu. Engelliyle alakası ne derseniz, iki tane dizel, tam aradığım türdeki aracı 195.000 TL gibi bir fiyata veriyorlar. Aralık'ta aldılarsa aracı 20.000 TL kâr var ki bence daha önce ve daha düşük fiyata aldılar. 30.000 TL'den belki de daha fazla kârları var. İlanda da özellikle yazıyor, sadece %90 üzeri engelliye satışa izin var diye. Güney doğuda iki galerici bunu yapan (hoş İzmir'de de Kia Sportage satan var böyle). Engelli birey, ÖTV muaf aracını normalde 5 yıldan önce satamaz, satarsa da ÖTV'yi alan öder denir ama başka bir engelliye rahatlıkla, ÖTV ödenmeden satılır. İşte burada bahsedilen, bildiğiniz olayın istismar edilmesi. Araç 0 km, hani şöyle 1-2 yıl kullanılıp satılsa diyeceğim ki engelli vatandaşın paraya ihtiyacı oldu, o da galeriye sattı aracı filan ama bildiğiniz sektöre dönüşmüş olay. Bu şekilde onlarca araç var galerilerde. Bayiden almak istesen bazı fırsatçılar, ÖTV indirimli olacağını duyar duymaz, kıytırık aksesuar ekliyor fiyata. Bana 41.000 TL ekledi Hyundai ki o aksesuarlar en fazla 5.000 TL eder. O parayı da elden alıyorlar üstelik, faturada da gözükmüyor çünkü ÖTV indirim tutarından daha fazlaya gelir o şekilde yazdıklarında. Hem devlete gidecek KDV ve ÖTV'yi cukka ediyorlar hem de durumu istismar ediyorlar.


    Yani lütfen, sırf engellilere laf etmeyin. Bu işi istismar eden galericiler de var bayiler de (hepsi değil, dürüst olanlar da var elbette).





  • Beğenmediğin hakaret ettiğin heyet çalışanları senin mevcut durumunla araç kullanıp kullanamayacağına karar verecek. Kendin söylemişsin ellerim güçsüz kulaklarım duymuyor diye. Senin durumundaki biri trafik güvenliğini riske atar mı buna karar verecekler. Mevcut durumunu bahsettiğin tetkikleri yapmadan anlama ihtimalleri yok. Belki mevcut durumunla araç kullanmaman trafiğe çıkmaman gerekiyor. Heyet ötv indirimi ile araç almana karar vermiyor, araç kullanıp kullanmayacağına karar veriyor. Yaşadığın zorlukların ötv indirimi ile ilgisi yok.

  • engeli olup gerçekten kendi menfaati için arabayı kullanacaklara üzülüyorum. engellilerin aleyhine yapılan bu yeni düzenlemelerin sebebi de, işi suistimal edenlerdir.


    mesela adamın babası engelli olsun, bilmem nerenin bilmem ne köyünde. adam babasının üzerine ötv indirimiyle alınmış lüks mercedes'i, bmw'yi taa babasından çok uzak bilmem ne şehrinde sürüyor. artık engelli araçlarına engelli plakası da takılmıyor sanırım, engelli arabası olduğunu anlayamıyorsun. bu uyanıklara çok iyi oldu. yallah egea'ya, yallah clio'ya. artık öyle bedavaya mercedes almak yok.


    ama kurunun yanında yaşta yandı maalesef.

  • kayihani K kullanıcısına yanıt
    Hocam ağzınıza sağlık, geçen yıl yedek subay olarak eğitim birliğinde askerlik yaptım. Bulunduğum kışla Merkez olduğu için sürekli Uzman çavuş, sözleşmeli er vs alım mülakatları oluyordu ve bizim eğitimdeki acemi askerler başvuruyordu. Her mülakatı geçen kişinin sağlık raporu için hastaneye yolladığımızda çok hızlı şekilde heyet raporu temin ediyorlardı.

    Yine aynı şekilde askerliğe elverişli olmayanlar için de rapor alması için devlet hastanesindeki rapor işlemleri mümkün olduğunca hızlı sonuçlanıyordu. Sağlık sistemine ve çalışanlarına haksızlık yapmayalım(birkaç kendini bilmez dışında).

    Ötv olayını suistimal edenler için daha fazla koşul bile konulmasını istiyorum, ihtiyacı olan zaten koşulları sağlamış olur ve hayatını kolaylaştıracak araca uygun şartlarda ulaşır
  • en güzeli engelli oranı kadar vergi indirimi.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: erka1907

    ailesinde engelli birey olan ve bu kişiye bakmak zorunda olanlara Allah sabır versin.

    bu ötv mevzusu suistimalden ziyade halkın ötv ye karşı psikolojik bir savaşı bence.


    tıpkı asgari ücretten %15 vergi kalksın deyince evet haklısınız kalksın ama benden de %27 alıyor bu devlet o zaman benden de %12 alsın yani herkese eşit yaklaşılsın demek gibi.


    çözüm misal ben de 5 yıl satmama sözü vereyim benden de alma ötv veya mtv.

    çözüm aradıktan sonra bulunur, bu yönetim çözüm aramıyor ki.

    Burada atladığınız nokta, yukarıda da yazdığım gibi sağlam insanlar zorlanırken engelilerin 2-0 geride olması.

    Yukarıda abimiz var, çocuğa bakmak zorunda. Bu bakımın bir sınırı yok. Bir sürü engelli var, hepimizin engeli ihtiyacı, imtihanı farklı. Yani bir engelli ile sağlam insan eşit değil. Size notere tapuya gittiğinizde okuma-yazma biliyor musun diye soruyorlar mı? yada bir kızı sevdiğinizde nasıl karşılanıyorsunuz? işin sosyal boyutu da var. her şey para değil.

    ÖTV'yi kaldırsan engelliye başka bir kolaylık sağlasan. Bu sefer ona laf edecekler. Engelliye var bize niye yok diye. Çünkü insanımız artık sadece avanta peşinde koşuyor.

    Devlette pek akıllı sayılmaz, yada göz yumuyor işine geliyor. Bu bahaneyle daha az araba veriyor belki.

    5 yıl bir arabaya binebileceğinizi sanıyorsanız o konuda da başarılar dilerim. Aracınızda kronik arıza varsa ne servisten çıkabilirsiniz, ne satabilirsiniz. O kadar matah bir şey değil, o yüzden engelli araçlarına 5 yıl yasak şart. 0 km satılan engelli aracı mı olur?





  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.