Şimdi Ara

Dünya’nın 1 milyar yıllık evrimi sadece 40 saniyeye sığdırıldı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
1
Favori
4.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt

    bomboş eğitim sisteminin sonuçları, kişisel merakım olmasa anlatılan her hurafeye bende inanacağım. kişilerin öğrenme isteğide olmayınca sıkıcı bir ortam oluşuyor.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Sahi Kingman29 vardı doğru. Onu da hatırlıyorum. Az tartışmamıştım onunla.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Leportabim vardı, çok kaliteli, çok nitelikli ve bilgili bir dindardı. Tom Waits vardı. Zodion hala var mı bilmiyorum. Tom Waits sanırım onun yan hesabıydı. Mephalay vardı, Perceptron vardı. daha böyle bir sürü keyifli üye vardı.


    Şimdi baktım, 815 üyeyi bloklamışım.


    1000. üyeye plaket yaptıracam.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Leportabim'i hatırlar gibiyim. Diğerlerini hatırlıyorum. Zodion çok anlaşılmaz derecede konuşurdu. Felsefe jargonu olmadan konuşmuyordu bu arkadaş nerdeyse.  


    815   Benim 200-300 filan yani tahminim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayret semavi dinlere mensup inanışlardan yazılar gelmemiş daha

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    Geldi, gelmez olur mu. Bir kaç tanesine sapladık sonra modlar mesajlarımızı sildiler. Klasik paracı yönetim altında kalmış DH işte.

  • Hindistana bakın son anda yetişmiş sahile

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hikaye bunlar inanmayın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrimin avukatları komisyon oranınizi yüksek tutun.Hayat zor malum herşey pahalı.Savunabildiginiz kadar savunun hayda bree pehlivan.Yer yerinden oynasın kıtalar çatlasın yeni kıtalarla buluşsun hayda bree.Bunlar resmen evrimin askerleri yok la o evrenin askerleriydi dimi.Geçen bir orangutan gördüm.Bir evrilmiş bir evrilmiş.Baya akıllanmış kerata.Muzu parmaklariyla soyuyordu.Acaba meşrebi nerden baya meziyetliydi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu an göremediğiniz üyeleri aratın. Bir mesaj atın. Pat diye size dönebilirler. Bu oluyor. İnsanların yaşamlarının, alışkanlıklarının değişmesi ve üstüne forum kültürünün gerilemesiyle sitenin kültür bilim gibi daha leisure bölümlerinde bir gerileme oldu; daha ticari veya ana akım denebilecek bölümleri canlı kaldı. Bazısı da artık oralarda yazıyor. Genel üye profili de aslında aşağı yukarı aynı. Bu umuma açık sanal ortamda toplumun bir aynası olarak düşük nitelikler sergileyenler her zaman çoktu. Kültür bilim senelerdir (ama çoktandır değil) daha "elit üyeleri" kendisini çektiği için sanki çok iyi üyelerden çokça vardı izlenimi yaratıyordu. Şimdi de varlar ama farklı bölümlerde dağınık haldeler. İşlerine güçlerine bakıyorlar.

    Bu arada şaka bir tarafa kültür bilim bölümündeki eski üye nesilleri gerçekten iyidir. Kültür bilim serbest sohbet ve eski konulara bakın onların yazışmalarını - hatta Fetö eksiden bir şeyken Fetöcü üyelerle olan amansız kavgalarını ve sonunda zamanın adminleri tarafından Fetöcülerin nasıl paketlenmiş olduğunu - hala görebilirsiniz. Bayağı gerilere gitmeniz lazım ama. Sitenin kümülasyon halindeki devasa arşivinde tamamen tesadüf denk gelmiştim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Üyelik tarihim 2016 ama siteyi 2006 yılından beri takip ederim. Özellikle otomobil forumunu. O yıllarda akıllı telefonlar piyasaya ya yeni düşmüştü ya da daha düşmemişti bile. Foruma sabit internetten bağlanılabiliyordu. Bu da doğal olarak bir filtre görevi görüyordu çünkü o yıllarda internet erişimi de bugünkü kadar yaygın ve hızlı değildi. Ya evdeki ADSL'den ya da şirketteki internetten siteye erişiliyordu. Bunlar da görece vasat bireylerin değil, biraz daha nitelikli ve biraz daha eğitimli bireylerin imkanı dahilinde olan şeylerdi.


    Şimdi internet herkesin elinde. 12 yaşındaki çocuk bile siteye erişebiliyor. Bu da haliyle niceliği artırdı ama niteliği düşürdü.


    Şöyle 10 yıl önceki kültür-felsefe konularıyla şimdiki konuları ve mesajları karşılaştırmak bile nitelikteki düşüşü gözler önüne serebilir.


    Kuşkusuz yalnızca nitelik düşmedi. Yaş ortalaması da düştü.


    Son bir tespit: Eski nitelikli üyelerin bir kısmı süresiz banlandılar ya da hesaplarını sonlandırdılar. Bunu eski konulara bakınca hemen görebiliyoruz. Bir sürü "Guest..." ile başlayan nik var.


    Zaman zaman eski üyeleri aratırım. Çoğunun 3-4 yıldır siteye girmediğini söyleyebilirim. Bir kısmı dediğin gibi bilim-kültür felsefeden başka forumlara kaydılar ama çoğu gerçekten ya hesap sildirmiş ya da uzun süredir pasif. Kalanların bazısı siteye zaman zaman giriyor ama mesaj yazmıyor. Bazısı siteye bile girmiyor.





  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Leportabim yorumlarını beğendiğim üyelerdendi, keza Mephalay da öyle.

    Sabah yıldızı ve Kingsman ile olan "kavgaları" da hatırlıyorum ve zaman zaman o atışmaları özlemiyor değilim ki benim de hatalarım oldu o zaman ki özellikle evrim tartışmalarında.

    Tarih bölümünde bir arkadaş vardı, onu da beğenirdim. Erwin Rommel miydi neydi, öyle bir ismi vardı.

    Felsefe bölümüde farklı bir kişilik vardı, Benim de sevdiğim Plantinga hayranı olan, o da ilginç biriydi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ugarb kullanıcısına yanıt

    Leportabim üslubunu hiç bozmayan, çok efendi, çok saygılı bir dille yazan ve çok derinlikli, zeka dolu akıl yürütmeler yapabilen bilgili üyelerdendi. O bir teistti ben az çok ateisttim ama birbirimize çok saygı duyardık.

    Keşke tüm üyelerle ilişkilerim böyle olabilseydi.


    Gandalf vardı bıraktı. Tarihçi vardı, artık görmüyorum. Kingman29 fanatikti, sabah yıldızı da öyle ve üslupları kışkırtıcıydı. Haliyle sizi de çirkin bir üslupla cevap vermeye kışkırtıyorlardı. Ama yine de bilgili üylerdi. Kingman29 beni severdi ama rahatsız edici üslubuna ancak 2 yıl dayanabildim, sonra mesajlarını görmemek için bloklamak zorunda kaldım.


    Plantinganın cini daha sonra ortaya çıktı sanki yani 2-3 yıl öncesine kadar sitede vardı sanki. Sonra işi cıvıttı, sürekli nik değiştirip alaycı şeyler yazmaya başladı, sonra da yanılmıyorsam süresiz banlandı.


    Seninle de evrim konusunda tartışmıştık hocam. O tartışmalarda kırıcı bir üslup kullandıysam özür dilerim. Biraz sinirli ve sabırsız biriyim, çabuk öfkeleniyor, sonra da pişman oluyorum.


    Eski üyeler daha nitelikliydi. Şimdi pek öyle üye kalmadı sanki.


    Belki de yanılıyorumdur, kimbilir...


    Saygılar.





  • syphonfilter kullanıcısına yanıt

    hahahaha   çok iyi demişsinn

  • Bahsettiğiniz kültür bilimdeki kaybolmadan önceki son iki ila üç nesil. Bu son nesillerin önceki nesillere nazaran öne çıkan bazı belirgin özellikleri vardı. Birincisi kültürel ve geleneksel tarihi temalardan ziyade teolojik, ontolojik ve epistemolojik tartışmalara ağırlık vermeleriydi. İkincisi daha belirgin biçimde entelektüel gelenekleri temsil etmeye ve savunmaya, karşı olduklarını da yadsımaya ve karalamaya yeltenmeleriydi. Üçüncüsü de ilgili entelektüel hararetlerine ve teorik partizanlıklarına rağmen oldukça apolitik karakterde olmaları, en azından politikaya karşı küçümseyiciliğe ve şüpheciliğe yatkınlıklarıydı. Tarihe din ve düşünce tarihi hariç genel bir ilgisizlik de buna eşlik ederdi. Ama bölümdeki teolojik ve ontolojik spekülasyonlar zamanla kurudukça, savundukları geleneklerden tahminimce koptukça ve sık sık tekrara düştükçe, polemikleri açmaza girdikçe, ülke ve dünya gündemi gibi ana akım popüler tartışmalara ve siyaset muhabbetine dahil olmayı reddettikçe, arkadaş olarak belledikleri ortadan kayboldukça burada vakit geçirmeyi bıraktılar.

    Tavır olarak ortalama üyelerden üstün değillerdi ama halkta gördüğümüz daha sıradan ve alışılmış inançların ve kabullerin ötesinde mürekkep yalamışlığın bir ifadesi olarak onlarda sözünü ettiğim gibi bir entelektüel ekol tutuculuk ve entelektüel duruş vardı. Bu da zengin bir spekülasyon ortamı yarattı. Ama önceki kültür bilim nesillerinden daha toksik ve birbirlerine karşı çok daha hasmaneydiler. Önceki nesiller daha konvansiyonel ve alışıldık konularda paylaşım ve tartışma yapıp daha senli benli bir ahbapça tavır içerisindeydiler. Son nesillerin aksine bölümdeki sohbet konusunu düzenli olarak kullanırlardı. Birbirlerini reelde de tanırlardı. Daha çok teoloji ve metafiziğin tartışmalı kulvarından ve anlık gelişen raslantısal sohbetlerden ziyade genel kültür çevresinde gelişen sürekli bir sohbet ortamı onların habitatıydı. Ve kesinlikle daha politiktiler. Onlar için esas belirleyici olan ülke gündemindeki gibi politik duruşlardı, son nesillerdeki gibi felsefi ve teolojik duruşlar değil.

    Kültür bilim forumlarındaki nesillere ve trend değişimine dair kurduğum anlatı - biraz tutarsız ve indirgemeci, ilaveten sanki nesiller arasında hiç ortak nokta yokmuş izlenimi bırakabilecek bir resim olsa da - aşağı yukarı bu biçimde. Ama kronolojik olarak takip ederseniz ve hangi üyelerin aşağı yukarı ne aralar kimlerle beraber aktif olduklarını (kısaca birbirine kısmen geçirgen biçimde nesilleri) ve az çok forumdaki faaliyetlerini anımsayabilirseniz bölüm hakkındaki anlatımımın ve çıkarımlarımın az çok isabetli olduğunu görebilirsiniz.

    Nick vermeden son nesillerde yer alanların fikirlerinden ve edimlerinden az biraz hatırladığım ve sonradan da gördüğüm kadarıyla bahsedeyim: Bir tanesi meta-perspektif ve meta-söylem yaparak herkese tepeden bakmaya ve aşağılamaya çalışan post-modern bir sufi kafaydı. Marksizme ütopik bir terör dini derdi. Marksizmin radikalizmini bu yorumlama şekli nedeniyle hiç de şaşırtıcı olmayan biçimde Müslümanlıktaki radikalizmi Marksizmi doğuran moderniteye bağlardı ve modernite öncesi erken dönem ve sonrasındaki İslamiyet tarihindeki radikalizmi dikkate almazdı. Onun basit sağduyuya aykırı Sufi / Tasavvufi neo-Platonist düşünce sisteminde hakiki "İslamiyet" asla ve asla radikal olamazdı. Bir Peyami Safa romanından fırlama ders verici türde dinginlik ve anlayışta, ruha dair derin kavrayış sahibi sufi karakterin sezgisel İslamiyet'i gerçek İslamiyet idi. "Gerçek İslamiyet nedir" sorusu bir tarafa elemanın diğer üyelere ve sevmediği tüm filozof ve ekollere karşı tavrı açıkça toksik ve kibirliydi. Benzer toksikliği son derece asabi ve agresif, ağzından kuantum fiziği lafını düşürmeyip kuantum fiziğini materyalizmi ve dolayısıyla ateizmi reddiye maksadıyla kullanan başka bir eleman sergiliyordu. Aslında ikisi de kuantuma epistemolojik sonuçlarından dolayı bayılırdı ama ikincisi söylem bazında bir kuantum aşağı bir kuantum yukarıydı. Artık can sıkacak şekilde devamlı olarak kuantumun nasıl ateizmi yerlebir ettiğinden bahsederdi. Benzer toksiklikte ama tamamen zıt görüşten bir eleman onunla hep dalga geçerdi. O zeka inceliği yansıtacak şekilde alaycıydı ama alaylarında çok tekrara düştüğü için kabak tadı veriyordu. Dine hep aynı noktalardan dokundurma yapmaya çalışıyordu ve kültür bilimin bir ara din tartışma konularıyla istila altında kalmasında ve tarihle ilgilenen sevdiğim üyelerin bölümden kaçmasında bu tarz toksikleşen üyelerin büyük rolü oldu. Daha nelerden bahsederim! Hem Hıristiyan apolojisi yapan hem de Hıristiyan numarası yapan ateist analitik felsefeciler mi dersin, darmaduman yazan ve bu şekilde aslında karşısındakine saygısızlık sergileyen kıtacılar mı dersin, realiteyi reddeden ama her nasılsa kendilerince post-modern bir realite inşa eden tamamen bilim düşmanı post-modern karakterler mi dersin, insan sarrafı olduğu konusunda ısrar eden ve aşırı psikanaliz yapmanın yol açtığı bir amaçsızlık ve boşluk hali sonucu kendi başına İslamiyet'e eklemeler yapan, kendi "İslamiyet'ini" kurgulayan yapısökümcüler mi dersin, cinsiyetçi amatör antropologlar, Marksizme varoluşsal hastalık muamelesi yapan fanatik Popperyen pozitivistler, her şey doğar ölür büyür gibi diyalektik önermeleri papağan gibi tekrar eden ve anti-Marksist olan, kapitalist olan her şey ölsün bitsin gitsin diyen Ortodoks Marksistler vs yani kimler gelip geçti. Her şeyin bir tarihi olduğu gibi forumun da bir tarihi varsa ve bir tarihsel anlatı kurmamız gerekiyorsa içini dolduracak aktörler ve onlara yapıştırılabilecek etiketlerim hazır. Entelektüel spekülasyonu teşvik eden bir manzara yarattılar kabul. Kültür bilim forumu Türkiye ve forumdaki değişimlerden çok etkilendi bu da kabul ama son jenerasyonların bu bölümün kuruyup gitmesinde bence çok muazzam bir rolü oldu. Ayıptır söylemesi daha çok içine edip sonra resmen sırtlarını döndüler. Buhar oldular. Öncül nesiller gibi - Webbie, Neommy, Lokomatif Portakal, Kabuska, Tarihçi, Kraven vb - gerçekten belirli bir saygıya layık bir mazi bırakmadılar çünkü onların tutarlılığı ve istikrarına asla sahip olamadılar. İrdeleme mesajımdan da anlayabileceğiniz gibi onlar kadar net, öz, dolambaçsız, kültürlendirici olamadılar. Hipokrasilerde ve tekrarlarda boğuldular. Teorik açmazlara düştüler. Çözümsüz ve tatmin sağlama seviyesi giderek düşen kavgalarda tıkandılar. Son zamanlarda Denamint vardı mesela, halen arada sırada konu açar. Benim açımdan gerçek kültür bilim bölümü müdavimi odur. O tarz mütevazi, terbiyeli, genel kültür sahibi ve meraklı bir karakterdir. Kültür bilimin düşüşünü temsil eden kayıp son nesillerin üye profilini yansıtan o toksik post-modernler, sufiler, psikanalizciler, kıtacılar, apolojistler vb değil. "Teolog", "felsefeci", "psikolog" narsisistik üye profili kültür bilimi önce çalkalayıp sonra kuruttu. Onlar bölümü ve oradaki diğerlerini kendi sözde üstünlüklerini ispat etmek için kullanıp sonra bir köşeye attılar. Eski nesillerin üyeleri gibi doğal yollardan zamanla alışkanlık değişimiyle bırakmadılar.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bana yazdığın cevap uçmuş. Nedenini anlamadım.


    @Nat Alianovna

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Birisi durduk yerde bir anda bilenir; tartışma çıkarır. Uğraşmak istemedim. Kendim sildim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Evham yapmışsın!  

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Peki. Seni mi kıracağım? Geri aldım.  

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.