Şimdi Ara

Dragon Age II (2011) [ANA KONU] (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.110
Cevap
2
Favori
76.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gokyabgu

    Oyunun PC'deki iki türlü oynanışını gösteren video. Amcamız önce aksiyon tarzı oynanışı, sonra da taktiksel oynanışı gösteriyor. Arabirim çok kötü olmuş, hiç hoşuma gitmedi. Bari Dragon Age tarzını korusalardı:


    http://www.youtube.com/watch?v=1ojefQlGTzE

    İsteyen Bioware'in sitesinden videoyu bilgisayarına indirebilir:

    http://dragonage.bioware.com/da2/gallery/


    Arabirim biraz garip olmuş ama taktiksel anlamda eski Dragon Age oynanışını koruyor oyun, bu sevindirici. Muhtemelen konsol oyuncuları aksiyon tarafına ağırlık verecekken PC'ciler de taktiksel oynanışı göz önünde bulunduracak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: QbLaY!!!


    quote:

    Orijinalden alıntı: AragorN@MIK

    quote:

    Orijinalden alıntı: QbLaY!!!


    quote:

    Orijinalden alıntı: AragorN@MIK


    quote:

    Orijinalden alıntı: QbLaY!!!

    Önerilen sistem özellikleri :

    İşlemci: Intel Core 2 Quad 2.4 GHz / AMD Phenom II X3 Triple core 2.8 GHz ya da daha iyisi
    RAM: 2GB (Vista ve Windows 7 için 4 GB)
    Ekran Kartı: ATI 3850 512 MB / NVIDIA 8800GTS 512 MB ya da daha iyisi
    Ekran Kartı (DirectX 11): ATI 5850 / NVIDIA 460 ya da daha iyisi



    Minimum sistem özellikleri:

    İşletim sistemi: Windows XP 32-bit SP3 / Windows Vista 32-bit SP2 ya da Windows 7 64-bit
    İşlemci:Intel Core 2 Duo 1.8 GHz / AMD Athlon 64 X2 1.8 GHz ya da daha iyisi
    RAM: 1GB (Vista ve Windows 7 için 1.5GB)
    Ekran Kartı: Radeon HD 2600 Pro 256MB / NVIDIA GeForce 7900 GS 256 MB ya da daha iyisi
    HDD: 7GB boş disk alanı



    Core 2 Quad'ı da minimumda gördük ya helal olsun.


    Kaynak



    Sistem gereksinimleri gayet makul bence daha ne olacaktı ki?



    Makul olmadığına dair belirttiğim ibareyi nerde gördün merak konusu.Quad çıkalı uzun zaman oldu ve sonunda minimumda da gördük onu, buydu söylediğim şey.Boş boş yazanlarla uğraşın faydalı bilgi yazanlarla değil.

    Uğraştığım filan yok seninle...
    Devrik cümle yazmayı bırakırsan yazdıkların daha net anlaşılır.
    Core 2 Quad'ı da minimumda gördük ya helal olsun. Bunu okuyan çoğu kişi iğneleme yaptığını sanacaktır...

    Uzatmaya lüzum yok ama cümle devrik degil , oyuna karsı aşırı düşkün olmandan kaynaklanan savunma pozisyonunu moduna geçiyosun.o yuzdendir ki yanlış yorumladın.neyse foruma devam



    Anlaşılan bu oyunda 1. oyundakinin devamı olmayacak.Morriganı, sadık dost Alistairi, huysuz steni özletecekler bize...Onlar olsaydı hikayede daha iyi olurdu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShadowOfDarkness -- 21 Aralık 2010; 18:20:07 >




  • Kusura bakmayın, çok düz bir yaklaşım olacak ama action RPG oynamak istesem Diablo 3 oynarım.

    Zaten ilk oyundan da o kadar fazla haz etmemiştim. EA her zaman olduğu gibi herkesi memnun etmeye çalışıyor. En azından edebildiği kadarını. Böylece zaten dolu olan cüzdanını biraz daha fazla doldurabilecek. Origins'e Baldur's Gate'in ruhani devamı falan diyorlardı. Bakalım bu yeni gelen oyuna neyin devamı diyecekler? (The King of Fighters, belki de.) Ben Blizzard'ın yerinde olsam, Diablo 3'ün çıkış tarihini bu oyunun çıkış tarihine olabildiğince yakın tutardım ve Dragon Age 2'yi verirdim geri EA'in eline. Hem inanılmaz sükse, hem de süper bir sürpriz olurdu. (Hayali bile güzel.)

    Neyse eski Black Isle ruhu öyle yada böyle canlanana kadar biz de Fallout ve Baldur's Gate oynamaya devam ederiz. Sıkıldığımız yok nasıl olsa...




  • @algol

    oyun çıktığında seni oynarken görmeyelim o zaman:P

    arabirim kötü olmuş windows masaüstü gibi bir gün bir şirket te çıkıp EA yı yutsa ne iyi olur adamlar kara delik gibi ne girerse yokediyor..
  • Safkan H&S oyunu Diablo ile özgürlüğü Fallout (New Vegas) kadar olmasa taktikselliği ile tavan yapan, son zamanların en özgürlükçü RPG'lerinden Dragon Age'i aynı kefeye koymak...

    Ne diyelim, görüş tabi o da.

    Baldur's Gate'e ben de taparım ama Dragon Age şu anki en sağlam varisidir benim için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musAKka -- 21 Aralık 2010; 19:49:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: musAKka

    Safkan H&S oyunu Diablo ile özgürlüğü Fallout (New Vegas) kadar olmasa taktikselliği ile tavan yapan, son zamanların en özgürlükçü RPG'lerinden Dragon Age'i aynı kefeye koymak...

    Ne diyelim, görüş tabi o da.

    Baldur's Gate'e ben de taparım ama Dragon Age şu anki en sağlam varisidir benim için.


    Nesil çatışması. Yeni nesil oyuncular Diablo serisini RPG sayıyorlar. Eğer Diablo RPG olsaydı çok başarısız bir RPG oyunu olurdu. Diablo'yu başarılı yapan H&S özellikleridir, RPG özellikleri değil. Kavram karmaşası yaşanıyor. Ben buna biraz da anlayış ile bakıyorum. En nihayetinde; başarılı oyunlar olsalar da RPG oyunları olmayan oyunlar RPG olarak anılıyor (Mass Effect serisi gibi), yapımcılar ve yayımcılar artık kolay oynanan/kolay kavranan oyunlar üzerine yoğunlaşıyorlar ki bu durum RPG oyunları için pek de mümkün değil. Anladığım kadarı ile Dragon Age insanları zorlamış ki Dragon Age: The Lite Edition tarzında bir devam oyunu hazırlanıyor gibi (umarım çok fena yanılıyorumdur). Eh, pazarda bir de RPG oyuncuları var, onların da ağzına bir parmak bal çalmak lazım. Bunun yolu da bildiğin hack&slash'in yanına ekle bir RPG takısı ya da yap bir aksiyon oyunu içine de bir karakter geliştirme ve item sistemi koy, al sana bir parmak bal.
    Kısaca, Diablo çok başarılı bir seridir. Herbirini ben de keyifle oynamışımdır, ancak Diablo sadece RPG suyuna şöyle bir bandırılmış ve arkasından süratle geri çekilmiş bir oyundur. RPG sevip de Diablo'yu sevmeyen kişi görmedim ancak, Diablo sevip de RPG'den hazetmeyen bir sürü kişi tanıyorum.

    Tabi bir de Dragon Age 2 meselesi var. Madem bu konuyu Dragon Age 2 sahiplenmiş, biraz da ben kendi fikrimi dökeyim bu oyun hakkında. Birincisi her ne kadar çok iyi bir oyun olsa da beklentim o denli yükselmiştiki, oyunu oynar iken bir çok yerinde burun kıvırmıştım. Gerek uzun süren bekleyiş süresi olsun, gerek de sürekli Baldur's Gate ile ilişkilendirilmesi olsun (gördük ki sadece reklam kampanyasının bir parçasıymış bu) beklentimi tavan yaptırmıştı. Baldur's Gate derinliğinin sığ taraflarını bile göremedik serinin ilk oyununda. Tabi oyun gayet başarılıydı ancak koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler gibi bir durumu da hissetmedim değil.
    Serinin devam oyununda Baldur's Gate'in B'si geçmiyor, bunun yerine nerede okusam (gamespot, ign vs...) kullanıcılar ve editörler tarafından bir şekilde Mass Effect refere ediliyor. Sırf bu yüzden bile beklentilerim çok düşük oyun için. Umarım oyun release durumuna geldiğinde şu arayüz değişmiş olur. Emanet gibi duruyor arayüz videoda.
    Aslında oyun bir çıksın da o zaman fikrimizi daha net ortaya koyarız.

    edit: amma -ki kullanmışım yahu düzeltme -ki popülasyonunu azaltmak içindir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thausael -- 21 Aralık 2010; 21:26:27 >




  • İlk önce şu HnS kavramına açıklık getirelim. Bir kere HnS kavramı Diablo 1996'da piyasaya çıktıktan, onu takip eden bir sürü klonu yapıldığından ve yıllardır sessiz sedasız devam eden ama 90'ların sonlarında ve 2000'lerin başında BG ve FO ile tavan yapan CRPG oyunları piyasaya çıktıktan sonra ortaya çıkmıştır. Yani bu kadar lafla demek istediğim, Diablo çıktığında kimse Diablo'ya HnS demedi. Ne zaman Baldur's Gate ve Fallout gibi hardcore RPG'ler çıktı, diğerleri HnS olarak adlandırılmaya başlandı. Aslında HnS biraz argodur. Bazı oyun firmaları ve oyun değerlendirme siteleri kabul etmez. Aslen o alt-türün ismi action RPG'dir. Sonuç; ucundan azıcık yemiş olsa bile Diablo RPG'dir.

    Şimdi sorun nedir? Eğer biz -aslında uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen- sözde BG'nin veliahtı DA ile Diablo'yu aynı kefeye koyuyorsak, bu Diablo'nun değil DA'in suçu. Ama nasıl reklamlar nasıl reklamlar yaptılar. Ben bile bu oyunu gittim orijinal aldım. Yok BG'nin ruhani devamı. (Ki NWN daha çok uygundur bu ünvana.) Yok onyılın oyunu. Bir de baktım Gamespot 9.5 vermiş. Ama olay nedir? DA:O benim gözümde en fazla 7.5 alır. Daha fazla değil. Oyunun eksilerini yazmaya kalksam sabah olur ama kısaca; oyun aksiyon, aksiyon, aksiyon. 4 tane PC'yi al, bir haritaya koy, önlerine çıkanı kessinler. Ha... Yetmedi, bir de sağdan soldan devamlı nereden geldiği belli olmayan yaratıklar spawn olur. Boss karşılaşmaları evlere şenlik. En çulsuz, büyücü olmayan adam bile kendisini klonluyor v.s. Saymakla bitmez. Ama BG nasıldı? Adam gelir, sanırsın koskoca ülkenin kralı. Ama bir INT check yaparsın, korkar kaçar. Veya çok sağlam bir büyücü gelir. Breach> Lower Resist > Disintigrate. Bitti. Sadece 10 saniye. E fark nerede? İşte musakka taktik demiş ya orada. DA:O'de olmayan şey taktik. O combat tactics falan hikaye. En sağlam adama bile tekme tokat dal, iner aşağı. Ama BG öyle mi? Elinde bazuka olsa, Stoneskin veya Pro. from Magical Weapons yapmış bir büyücüye Breach atmadan işletemezsin. Valla kusura bakmayın, ben Diablo II'de Diablo'ya giderken daha fazla taktik yapıyordum. (Sağlam adam Revive et, hazırda portal aç, golem'e saldırırsa Iron Maiden at v.s.)

    Tamam şimdi DA:O iyi bir oyun ama hepsi o. Oynarsın gider. Şimdiki kafam olsa bu oyunu gidip orijinal almazdım. Oynarsın biter gider. Bir daha ne zaman oynayacağım meçhul. Bir de oyun aşırı tek düze. Yan görevler yetersiz ve sıkıcı. Oyunu ikinciye oynatacak hiç bir faktör yok. La oyunda Leliana gibi rogue varken, neden rogue açayım? Morrigan gibi mage varken, neden mage açayım? Allistair gibi templar varken, neden warrior açayım? Nasıl olsa dönüp dolaşıp aynı yere geliyorsunuz. Seçenekler hep iki tane. İyi ve kötü. Eskiler hatırlar belki. Weswood'un Nox diye bir oyunu vardı. Diablo klonu dediler, yazık ettiler. Oyunun sonu hariç her karakter için ayrı senaryo vardı neredeyse. Eee? Adam 10 sene önce yapmış. Senin farkın nedir? Anca iki üç tane ecnebilerin dediği gibi shiny grafik. O da ekran kartının GPU'sunu ısıtmaktan başka bir halta yaramaz RPG'de.

    Şimdi video'ya baktım. Bildiğin the King of Fighters o. Tiger apartcut ne zaman çekecek diye bekledim ama çekmedi kerata. Ona RPG diyip, Diablo'ya HnS diyip, ö kaka diye bir kenara itmek de nedir şimdi? İki diyalog, iki tane de hikayesel alternatif var diye arcade atari oyunu RPG mi oldu şimdi? DA2 süper RPG, yüzyılın RPG'si olacak kesin. Gamespot da 9.9 verir bu sefer. Süper olur. Aynen reklamlarda bunlar döner. Ben ne demişim? Doğru demişim; atari oyunu oynacağıma D3 oynarım level ve item kasarım. Hem de DA gibi tekdüze değil. Yüzlerce item seçeneği, bilmem kaç tane spell kombinasyonu, tamamen random yaratık seçeneği v.s. Mis... Madem action RPG, RPG olsun madem. Atari arcade değil...

    @ Lucifer Roses

    Oynarım, neden olmasın? Çıkmamış oyuna kötü demek olmaz. Şimdi kötü olacağı kanaatindeyim. Çıkınca komple yerin dibine sokarım. Ama bu sefer kesinlike orijinal almam. Zavallı EA 50 bucks'tan oldu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Algol

    İlk önce şu HnS kavramına açıklık getirelim. Bir kere HnS kavramı Diablo 1996'da piyasaya çıktıktan, onu takip eden bir sürü klonu yapıldığından ve yıllardır sessiz sedasız devam eden ama 90'ların sonlarında ve 2000'lerin başında BG ve FO ile tavan yapan CRPG oyunları piyasaya çıktıktan sonra ortaya çıkmıştır. Yani bu kadar lafla demek istediğim, Diablo çıktığında kimse Diablo'ya HnS demedi. Ne zaman Baldur's Gate ve Fallout gibi hardcore RPG'ler çıktı, diğerleri HnS olarak adlandırılmaya başlandı. Aslında HnS biraz argodur. Bazı oyun firmaları ve oyun değerlendirme siteleri kabul etmez. Aslen o alt-türün ismi action RPG'dir. Sonuç; ucundan azıcık yemiş olsa bile Diablo RPG'dir.

    Şimdi sorun nedir? Eğer biz -aslında uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen- sözde BG'nin veliahtı DA ile Diablo'yu aynı kefeye koyuyorsak, bu Diablo'nun değil DA'in suçu. Ama nasıl reklamlar nasıl reklamlar yaptılar. Ben bile bu oyunu gittim orijinal aldım. Yok BG'nin ruhani devamı. (Ki NWN daha çok uygundur bu ünvana.) Yok onyılın oyunu. Bir de baktım Gamespot 9.5 vermiş. Ama olay nedir? DA:O benim gözümde en fazla 7.5 alır. Daha fazla değil. Oyunun eksilerini yazmaya kalksam sabah olur ama kısaca; oyun aksiyon, aksiyon, aksiyon. 4 tane PC'yi al, bir haritaya koy, önlerine çıkanı kessinler. Ha... Yetmedi, bir de sağdan soldan devamlı nereden geldiği belli olmayan yaratıklar spawn olur. Boss karşılaşmaları evlere şenlik. En çulsuz, büyücü olmayan adam bile kendisini klonluyor v.s. Saymakla bitmez. Ama BG nasıldı? Adam gelir, sanırsın koskoca ülkenin kralı. Ama bir INT check yaparsın, korkar kaçar. Veya çok sağlam bir büyücü gelir. Breach> Lower Resist > Disintigrate. Bitti. Sadece 10 saniye. E fark nerede? İşte musakka taktik demiş ya orada. DA:O'de olmayan şey taktik. O combat tactics falan hikaye. En sağlam adama bile tekme tokat dal, iner aşağı. Ama BG öyle mi? Elinde bazuka olsa, Stoneskin veya Pro. from Magical Weapons yapmış bir büyücüye Breach atmadan işletemezsin. Valla kusura bakmayın, ben Diablo II'de Diablo'ya giderken daha fazla taktik yapıyordum. (Sağlam adam Revive et, hazırda portal aç, golem'e saldırırsa Iron Maiden at v.s.)

    Tamam şimdi DA:O iyi bir oyun ama hepsi o. Oynarsın gider. Şimdiki kafam olsa bu oyunu gidip orijinal almazdım. Oynarsın biter gider. Bir daha ne zaman oynayacağım meçhul. Bir de oyun aşırı tek düze. Yan görevler yetersiz ve sıkıcı. Oyunu ikinciye oynatacak hiç bir faktör yok. La oyunda Leliana gibi rogue varken, neden rogue açayım? Morrigan gibi mage varken, neden mage açayım? Allistair gibi templar varken, neden warrior açayım? Nasıl olsa dönüp dolaşıp aynı yere geliyorsunuz. Seçenekler hep iki tane. İyi ve kötü. Eskiler hatırlar belki. Weswood'un Nox diye bir oyunu vardı. Diablo klonu dediler, yazık ettiler. Oyunun sonu hariç her karakter için ayrı senaryo vardı neredeyse. Eee? Adam 10 sene önce yapmış. Senin farkın nedir? Anca iki üç tane ecnebilerin dediği gibi shiny grafik. O da ekran kartının GPU'sunu ısıtmaktan başka bir halta yaramaz RPG'de.

    Şimdi video'ya baktım. Bildiğin the King of Fighters o. Tiger apartcut ne zaman çekecek diye bekledim ama çekmedi kerata. Ona RPG diyip, Diablo'ya HnS diyip, ö kaka diye bir kenara itmek de nedir şimdi? İki diyalog, iki tane de hikayesel alternatif var diye arcade atari oyunu RPG mi oldu şimdi? DA2 süper RPG, yüzyılın RPG'si olacak kesin. Gamespot da 9.9 verir bu sefer. Süper olur. Aynen reklamlarda bunlar döner. Ben ne demişim? Doğru demişim; atari oyunu oynacağıma D3 oynarım level ve item kasarım. Hem de DA gibi tekdüze değil. Yüzlerce item seçeneği, bilmem kaç tane spell kombinasyonu, tamamen random yaratık seçeneği v.s. Mis... Madem action RPG, RPG olsun madem. Atari arcade değil...

    @ Lucifer Roses

    Oynarım, neden olmasın? Çıkmamış oyuna kötü demek olmaz. Şimdi kötü olacağı kanaatindeyim. Çıkınca komple yerin dibine sokarım. Ama bu sefer kesinlike orijinal almam. Zavallı EA 50 bucks'tan oldu.



    Yaw herkesin yorumu kendine elbette; ama saçmalık ötesi konuşmaktan başka birşey yapmamışsın bence.

    BG'sinde tut, Elder Scrolls'una; M&M'inden tut Icewind Dale'ına bir dolu RPG oynadım. Bunların yanına bir dolu da Diablo'dur, Dungeon Siege'dir, Titan Quest'tir, Nox'tur H&S sayılabilecek oyun oynadım. Hepsinin üstüne de UO'dan başlayıp bir dolu MMO oynadım ki kendimi RPG ağırlıklı MMO seven biri olarak görürüm ki EQ ve EQ2 manyağıyım.

    Kim ne derse desin bana senelerdir DA'nın yaşattığı eğlenceyi hiçbir oyun yaşatmadı. Seneler sonra ilk kez koya... D&D'sine dedirtti oyun bana. Resmen tam istediğim ortadaki oyunu yapmışlardı. Ne kusturmacasına masaüstü öğeleri, ne 4-5 yaşına da hitap etsin diye kolaylık, ne de allahıma kitabıma durdurak bilmeden yaratık kesme.

    Hepsinin ötesinde ilk kez solo oynadığım bir oyunda ciddi manada, hep tank'lık, hem rogue'luk, hem mage'lik, hem healer'lık yaptığımı hissettim. Ki bu beni öyle benden alıp götürüyordu ki anlatamam.

    Neyse bunları geçtim de, DA kolaydı diyosun, YUH diyorum sadece. Harbi YUH diyorum. En zor zorluk seviyesinde 4-5 kere bitirdim oyunu ve her bitirdiğimde değişik kombinasyonlar denemeye çalıştığım için her defasında oldukça zorlandım.

    Çağımız oyunlarından zevk almak için lütfen eskilerden vazgeçemeyen zombiliği bırakıp eğlenmeye odaklanalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kralhasanyigit -- 22 Aralık 2010; 5:48:24 >




  • @ Algol, yazdıklarına bakılırsa DA:O'yu tekdüze hale sen getirmişsin biraz.

    quote:

    La oyunda Leliana gibi rogue varken, neden rogue açayım? Morrigan gibi mage varken, neden mage açayım? Allistair gibi templar varken, neden warrior açayım?


    3 Mage içeren bir party ile oynamak ve 3 Warrior içeren party ile oynamak çok farklı, bunu sen de biliyorsun. Oyun bambaşka bir hal alıyor değişik kombinasyonlarla. Klasik H&S'lardaki gibi tıkla/saldır gibi bir durum söz konusu değil, hele ki en zor seviyede hiç değil. Combat sistemi bana göre gayet yerindedir. Izometrik bakış açısıyla oynadım oyunu, yenisini de o şekilde oynayacağım. Senin bahsettiğin combat sistemindeki aksiyon içerikli oynanış önceden de dediğim gibi daha çok Action RPG severler ve konsol oyuncuları için konulmuş. Bunu seçip seçmemek sana kalmış. Dersen ki "Oyun belli bir çizginin dışına çok fazla çıkmıyor", sana katılırım. Ama zaten masaüstü mantığında bir oyun arıyorsun sanırım, bu yüzden sana çok hitap etmemesini de doğal karşılıyorum.

    Günümüzde çok satsın diye içi boşaltılıp RPG öğeleri indirgenen oyunlar (Mass Effect 1 sonrası çıkan Mass Effect 2, Fallout serileri sonrası çıkan Fallout 3 (New Vegas'ı tenzih ediyorum), Morrowind sonrası çıkan Oblivion) varken Dragon Age için aynı şeyi söyleyemem; ki bu oyunlar da manasız şekilde Gamespot'tan yüksek puanlar aldı.

    Gerçi burada ben ne desem aynı noktada buluşamayacağız belli ki. Eskiye saplanıp kalmak, popüler olanı yermek benim mantığıma sığmıyor pek.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musAKka -- 22 Aralık 2010; 10:08:16 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Algol

    İlk önce şu HnS kavramına açıklık getirelim. Bir kere HnS kavramı Diablo 1996'da piyasaya çıktıktan, onu takip eden bir sürü klonu yapıldığından ve yıllardır sessiz sedasız devam eden ama 90'ların sonlarında ve 2000'lerin başında BG ve FO ile tavan yapan CRPG oyunları piyasaya çıktıktan sonra ortaya çıkmıştır. Yani bu kadar lafla demek istediğim, Diablo çıktığında kimse Diablo'ya HnS demedi. Ne zaman Baldur's Gate ve Fallout gibi hardcore RPG'ler çıktı, diğerleri HnS olarak adlandırılmaya başlandı. Aslında HnS biraz argodur. Bazı oyun firmaları ve oyun değerlendirme siteleri kabul etmez. Aslen o alt-türün ismi action RPG'dir. Sonuç; ucundan azıcık yemiş olsa bile Diablo RPG'dir.

    Şimdi sorun nedir? Eğer biz -aslında uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen- sözde BG'nin veliahtı DA ile Diablo'yu aynı kefeye koyuyorsak, bu Diablo'nun değil DA'in suçu. Ama nasıl reklamlar nasıl reklamlar yaptılar. Ben bile bu oyunu gittim orijinal aldım. Yok BG'nin ruhani devamı. (Ki NWN daha çok uygundur bu ünvana.) Yok onyılın oyunu. Bir de baktım Gamespot 9.5 vermiş. Ama olay nedir? DA:O benim gözümde en fazla 7.5 alır. Daha fazla değil. Oyunun eksilerini yazmaya kalksam sabah olur ama kısaca; oyun aksiyon, aksiyon, aksiyon. 4 tane PC'yi al, bir haritaya koy, önlerine çıkanı kessinler. Ha... Yetmedi, bir de sağdan soldan devamlı nereden geldiği belli olmayan yaratıklar spawn olur. Boss karşılaşmaları evlere şenlik. En çulsuz, büyücü olmayan adam bile kendisini klonluyor v.s. Saymakla bitmez. Ama BG nasıldı? Adam gelir, sanırsın koskoca ülkenin kralı. Ama bir INT check yaparsın, korkar kaçar. Veya çok sağlam bir büyücü gelir. Breach> Lower Resist > Disintigrate. Bitti. Sadece 10 saniye. E fark nerede? İşte musakka taktik demiş ya orada. DA:O'de olmayan şey taktik. O combat tactics falan hikaye. En sağlam adama bile tekme tokat dal, iner aşağı. Ama BG öyle mi? Elinde bazuka olsa, Stoneskin veya Pro. from Magical Weapons yapmış bir büyücüye Breach atmadan işletemezsin. Valla kusura bakmayın, ben Diablo II'de Diablo'ya giderken daha fazla taktik yapıyordum. (Sağlam adam Revive et, hazırda portal aç, golem'e saldırırsa Iron Maiden at v.s.)

    Tamam şimdi DA:O iyi bir oyun ama hepsi o. Oynarsın gider. Şimdiki kafam olsa bu oyunu gidip orijinal almazdım. Oynarsın biter gider. Bir daha ne zaman oynayacağım meçhul. Bir de oyun aşırı tek düze. Yan görevler yetersiz ve sıkıcı. Oyunu ikinciye oynatacak hiç bir faktör yok. La oyunda Leliana gibi rogue varken, neden rogue açayım? Morrigan gibi mage varken, neden mage açayım? Allistair gibi templar varken, neden warrior açayım? Nasıl olsa dönüp dolaşıp aynı yere geliyorsunuz. Seçenekler hep iki tane. İyi ve kötü. Eskiler hatırlar belki. Weswood'un Nox diye bir oyunu vardı. Diablo klonu dediler, yazık ettiler. Oyunun sonu hariç her karakter için ayrı senaryo vardı neredeyse. Eee? Adam 10 sene önce yapmış. Senin farkın nedir? Anca iki üç tane ecnebilerin dediği gibi shiny grafik. O da ekran kartının GPU'sunu ısıtmaktan başka bir halta yaramaz RPG'de.

    Şimdi video'ya baktım. Bildiğin the King of Fighters o. Tiger apartcut ne zaman çekecek diye bekledim ama çekmedi kerata. Ona RPG diyip, Diablo'ya HnS diyip, ö kaka diye bir kenara itmek de nedir şimdi? İki diyalog, iki tane de hikayesel alternatif var diye arcade atari oyunu RPG mi oldu şimdi? DA2 süper RPG, yüzyılın RPG'si olacak kesin. Gamespot da 9.9 verir bu sefer. Süper olur. Aynen reklamlarda bunlar döner. Ben ne demişim? Doğru demişim; atari oyunu oynacağıma D3 oynarım level ve item kasarım. Hem de DA gibi tekdüze değil. Yüzlerce item seçeneği, bilmem kaç tane spell kombinasyonu, tamamen random yaratık seçeneği v.s. Mis... Madem action RPG, RPG olsun madem. Atari arcade değil...

    @ Lucifer Roses

    Oynarım, neden olmasın? Çıkmamış oyuna kötü demek olmaz. Şimdi kötü olacağı kanaatindeyim. Çıkınca komple yerin dibine sokarım. Ama bu sefer kesinlike orijinal almam. Zavallı EA 50 bucks'tan oldu.


    Öncelikle yazdıklarının tamamını okudum. Can alıcı noktalara değinmişsin. Yazında bazılarına katıldığım bazılarına da katılmadığım yerler var.

    Öncelikle Baldur's Gate ve Fallout ile cRPG kavramı ortaya çıkmadı. 2000 öncesinde de Wizardy, Ultima, Might&Magic serileri, SSI'nın yaptığı efsane RPGler vardı. Örneğin Ultima 5 1988 yılında piyasaya çıkmıştır ve bu oyunda bugün adına RPG dediğimiz pek çok oyunda olmayan seçimlere göre değişen senaryo, interaktif dünya, NPC schedule olayı falan vardı. BG ve Fallout artık ölmeye yüz tutmuş bir türü diriltti. Diablo'da her ne kadar yıllardır ne kadar RPG olduğu tartışılsa da bu türün dirilmesinde önemli bir rol oynar. Çünkü ondan önce arabirimini bile öğrenmenin günler aldığı bir oyun türüne kolay öğrenilir, ama zor ustalaşılır bir formül bulmuştur.

    DAO hususunda taktikler konusunda sana katılıyorum. Oyunun BG'ye göre basitleştirildiği kesin. Ancak seçimler konusunda DAO kötü bir oyun değildi. Tamam sonucu etkilemiyordu ancak sonuca varış tarzını etkiliyordu. Oyunu Türkçeleştirirken bunu kendim bizzat bütün yolları ile tecrübe ettiğim için biliyorum. Bir karakterin bazen 5 farklı diyaloğunu görüyordum, aynı diyaloğun farklı seçimlere göre değişmiş hali. Bu konuda DAO BG'nin ruhani takipçisiydi. Çünkü BG2'den beri süregelen geleneksel Bioware senaryo tarzına sahipti. Bir giriş bölümü, ardından istenilen sırayla gidilebilecek dört farklı bölüm ve final bölümü, üzerine epik cila. Bioware bu formulü BG2'den beri yapmakta. Bir tek BG1 oyuncuya gerçek anlamda özgürlük sunmuştu, onda da Black Isle firmasının etkileri yadsınamaz. Bioware'in EA tarafından satın alınması ile durum değişti. EA satın aldığında zaten DAO'nun büyük çoğunluğu bitmişti. EA reklamlarda oyunu bir aksiyon oyunu gibi gösterdi, hatta eski RPGleri hatırlatan tabela şeklindeki Dragon Age logosunu alıp kan lekesi haline getirdi. New Shit'li iğrenç trailerları da üzerine tuz biber ekti. Amaç belliydi, oyunu daha fazla kitleye satmak. Hatta bunun için firma oyunu konsollara yapmaya da zorlandı. Maalesef EA firmayı satın aldıktan sonra Bioware iyice aksiyona kaydı. Daha önce de aksiyon RPG yapmıştı. Jade Empire bunun örneğidir. Ama kayışlar Mass Effect 2 ile koptu. Mass Effect 1 her ne kadar aksiyon RPG sayılsa da oyunda seçimler ve sonuçlar vardı. ME2'de bu olay bitirildi, oyun iyice aksiyona kaydı. Bu formül tutup da satışlar tavan yapınca bu durumun DA2'ye de uygulanması kaçınılmazdı, nitekim uygulandı da.

    DA2'nin aksiyona kayması RPG piyasasında son yıllarda süregelen bir durum. Piyasada taktiksel oynanışa sahip RPG olayı bitti gibi. Sanılmasın ki aksiyon RPG taraftarıyım, hayır aksine taktiksel RPGleri seviyorum, sıratabanlı oynanışa sahip olanları özellikle. Ama artık basit, oyuncuya seçim sunmayan, dan dun giriştiğiniz RPGler moda. Çünkü bunlar satıyor. Taktiksel RPGler ise satmadığından firmalar ya batıyor, ya da o türü terkediyorlar ki ettiler bile. Gothic 4 mesela buna güzel bir örnek. Diyeceksin ki diğer konuda Gothic 4'ü öven sen değil miydin? Benim durumum farklı. Artık kafam ağır RPGleri o denli kaldırmıyor, yoğun iş temposundan sonra eve gelince insan kolay oynanışa sahip insanı sürükleyen birşeyler arıyor. RPG'den kopamadığım diğer türleri de oynayamadığım için (sevmiyorum) böyle aksiyon RPG arası oyunlar tercihim oluyor.

    DA2'yi orjinal almayacağım, artık hiçbir Bioware oyununu orjinal almayacağım. Çıkmasına 3 ay kalan bir RPG ve daha dövüşler dışında hiçbir oynanış elementi görmedik, hikaye, seçimler falan Hak getire. Videoların hepsini izledim, adamın tek dediği şu: Awesome action falan filan. Bir tuşa basın karakter acayip manyak hareketler yapsın. Başka bir şey yok. Bir de şöyle bir tartışma dönüyor ki madem aksiyon RPG, taktik olsa da bir işe yaramaz yönünde. Tamamen göz boyama amaçlı, eski fanları kaçırmamak için konduğunu söylüyorlar. RPG forumlarında bu oyuna yeni isim bile bulundu zaten: Dragon Turd 2. :)

    Oyun medyasına ise o kadar kafaya takma. Sonuçta o sitelerin geliri oyun firmalarının verdiği reklam paraları. Oblivion'un bile eksikliklerini daha yeni yeni kabul etmeye başlamış bir camiadan söz ediyoruz. Skyrim duyurulunca orada burada çıkmaya başladı yazılar. Bu konuda sana önerebileceğim üç site var: rpgwatch, rpgcodex ve gamebanshee. Bu adamların yazdıklarını oku, diğerlerini salla gitsin. Taktiksel oynanış istiyorsan da ya eskilere döneceksin, ya da indie diye tabir edilen düşük bütçeli serbest yapımları tercih edeceksin. Onlarda da grafik olayını unutmak zorundasın. Bunu başarırsan piyasada pek çok sağlam RPG var: Geneforce serisi, Avernum serisi, Knight Of The Chalice, Eschalon serisi aklıma gelenler. Onların oyunlarını al, inan bana onlar o parayı daha çok hak ediyorlar.

    3 ay sonra çıkınca ak koyun kara koyun belli olacak. Beni soracak olursanız bütün bunları söylemiş olmama rağmen Dragon Age 2'yi de Skyrim'i deli gibi oynayabilirim. Böyle de dengesiz bir adamımdır. :) Yine de kavramlara çok takılmayın. Ne hoşunuza giderse onu oynayın.




  • Açıkçası şu ana kadar yayınlanmış resimlerde görüntü olarak pek bir şey yok, yani eski sürümlerden mi yayınlıyorlar ya da oyunun çıkmasına 3 ay kalmış olmasına rağmen hala yapılacak çok şey mi var bilemiyorum ama hem grafik hem de arayüz hak getire.

    Dragon Age iyi bir oyundu ama bir çok yönden eksiği vardı. Ben bunları 2. oyunda düzeltirler/geliştirirler ve iyi yanlarını korurlar diye beklerken apayrı bir şey çıkarmaya çalıştılar ortaya. Ayrıca oyun çıkarken de gerçekten sanki çok çok iyi bir oyunmuş gibi tanıtıldı, oyunu oynamanın heyecanı ile bunu yutmuş gibi yaptım diyebilirim ama ikinci üçüncü oynayıştan sonra öyle olmadığı kesinleşiyor.

    Neyse, yakında bir şeyler yayınlacaklarını düşünmekteyim, daha iyi bir fikir edinirim o zaman. Umarım bu sefer oyuna güzellik katan ince detayları atlamamışlardır. Ne bileyim, ilk oyunda neden Orzammar'dan aldığımız Cüce ürünlerini, Denerim'de Orzammar'a göre daha yüksek fiyatlarda satamadık. Neden her zaman aynı malı alırken 2 katı fiyatı ödüyoruz ve yarı fiyatına satıyoruz ve bu ürünler neden hiç hasar almıyor. Sanırım çok da bir şey istemiyorum koca oyuna kıyasladığımızı düşünürsek.
    Hani Hawke'ın oraya buraya zıplamasını üçlü burgu yapmasını ayarlayacaklarına keşke buna kafa yorsalardı derim.

    Ayrıca allah için şu NPC görevlerine de bir şeyler yapılsın, daha yaratıcı olalım, "selam verdim borçlu çıktım" havasıyla gidiyor hepsi.




  • Vay canına, forumun ihtiyar heyeti toplanmış neler tartışılıyor. Sürekli ortalama 2 cümleden oluşan notları okumaya alışmıştım DH'de, afalladım biraz. Ben de bir şeyler yazmasam çatlarım;

    - Baldur's Gate ile Dragon Age'i hikaye / lore olarak karşılaştırmak bence haksızlık. FR Greenwood tarafından 1987'de D&D'ye taşındı ve sonrasında Salvatore, Cunningham ve daha pek çokları tarafından çok zengin bir hale getirildi. Dolayısıyla hazır bir setting üzerine inşa edildi. Bir de buna yılların D&D mekaniği eklenince aslında ortaya sadece bir hikaye bulmak kalıyordu. Hatta Time of Troubles gibi bir dönemin devamına bir hikaye inşaa edildi. Keza NWN, Icewind Dale vs. hazır bir "dünya" kullanılarak yaratıldı. Dolayısıyla bizler biraz da FR hakkında bildiklerimizin de etkisiyle hikayeye hayran olduk. DA ise bizi yeni inşa edilmiş bir setting'e gönderdi. Her bir şeyi ilk defa gördük duyduk. Tamamen sıfırdan bir mekaniğe adapte olmaya çalıştık. Dolayısıyla BG'nin hiç bir avantajı yoktu DA'de.

    - Buna rağmen DA besbelli ki daha aksiyonel bir mekanik düşünülerek yaratılmış. Çoğu eski toprak masa üstü D&D'cilerinden oluşan pek çok arkadaşım gibi ben de oyunun en enteresan yönünün melee combat aksiyonları olduğu kanaatindeyim. Yukarıda da bahsedildiği üzere bir benim tercih edeceğim taktiksel derinliği bulamadım. BG ile kıyaslarsak (piyasadaki diğer RPG'ler ile değil aman dikkat) combat sırasında yapılabilecekler sınırlıydı. Ama keyif alarak oynadım, çok da kafaya takmadan.

    - Yeni nesil main-stream RPG'lerde de aynı trendi göreceğimizden eminim. Konsol geldi mertlik bozuldu. Evde bir de PS3 olduğundan game pad ile RPG oynamanın zorluklarına aşinayım. Ekran kartı fiyatlarının konsollar ile yarıştığı bir ortamda illa ki daha fazla insan konsollara yönelecektir. Dolayısıyla her çıkan oyun biraz daha fazla konsocular düşünülerek çıkıyor. Allah'tan SC2, Diablo, MMORPG filan var da PC hepten yok olmaktan korunuyor.

    - H&S dediğiniz de aslında D&D ile literatüre girmiş bir kavramdır. Role play kasmalar, düşük statlı karakterler ile oynamak vs. sadece masa üstü D&D oynayanlar için daha üst seviye bir faaliyet olarak nitelendirilir (nedenini hiç anlamadım, oyun oynama git tiyatro yap o zaman). Ama benim gibi bilgisayarla daha içli dışlı, MUD gibi oyunları seven insanlar için de biraz bayıktır doğrusu. Biz kendi aramızda daha aksiyonel modüller oynarken (d20 ne kadar çok yuvarlanırsa o kadar heyecan olur kanaatimce) bize H&S'ci diye bakılırdı (sene 1993 filan). Hiç bir itirazım yok aslında H&S oyunlarına ama DA ve BG bence bu konuda gayet dengeli oyunlardır.

    - DA2 çıkacak, alıp oynayacağız. Bu bir gerçek. Diablo da çıkınca alıp oynayacağız, Witcher 2'yi de, Mass Effect 3'ü de, Skyrim'i de. Eldeki malzeme bu. Keşke old school RPG'ler ve 4th edition mekaniği ile oyunlar çıksa da oynasak. Fakat iki satır yazı okuyunca "aman bu ne sıkıcı oyunmuş" diyerek kendini COD'ye ya da NFS Hot Pursuit'e atan yeni nesil genç sayısı bizim 1000 katımız filan olduğundan maalesef seçeneklerimiz hayli kısıtlı.




  • Selam üstatlar ben aranıza rpg faktörünü yeni ögrenmiş bir kardeşiniz olarak bulunuyorum... ve diablo serisini de Da yı da BG yi de yeni oynamaya başlıyorum... ancak HnS dediginiz tür aslında Mini RPG gibi bir şey oluyor yani daha basit ve daha az dialog ile belirli bir hikayeyi oynamak gibi oluyor karakteri istedigin gibi dizayn edersin o ayrı konu... ancak rpglerde karakterin geçmişinden tutunda devamına kadar ne olacagını daha detaylı bir şekilde oyuna aktarmak gibi... Diablo serisi hem oynanışıyla hemde görünüşüyle tam bir HnS oluyor...

    eskiler bilir Commandosta bir HnS - Strateji oyunudur bana göre...

    RPG Hakkında muhabbet edebilecegim abilerimi msn adresime davet ediyorum onların engin bilgilerinden faydalanmak istiyorum... fantastik dünyayı gerçek dünyaya tercih ederim... Birde Masaüstü RYO oynamak istiyorum ancak çevremde bu tarz şeyler ile ilgilenen pek insan bulamadım...

    msn adresim : eonder87@hotmail.com




  • Evet her zaman olduğu gibi ağdalı bir dil kullanmanın önüme getirdiği sonuçlarla tokalaşmak zorunda kaldım. İnsanlar sanki DA'e kötü demişim gibi yargılamışlar beni. Ben sadece iyi dedim. Abartıldığı gibi mükemmel değil dedim.

    @ kralhasan

    Bak ne güzel girmişsin mevzuya; herkesin yorumu ve bakış açısı kendine. Yani şimdi ben DA'e rezalet desem; EA baba "Ooo! Tüh biz bunu nasıl göremedik? Hemen çekiyoruz oyunu geriye. Bütün proje de iptal!" falan demiyecek. Ama şimdi saçmalık ve saçmalamak da göreceli bir kavram. Kelimeler dikkatli seçilmeli bence. Bu da bir bakış açısı. Bir kere ben oyuna hiç bir şekilde kolay demedim. Hatta tam tersi. Verdiğim örnekler ile BG'de nasıl zor durumlardan RPG'sel öğeler ile kolayca sıyrılabileceğimizden bahsetmişim, DA'de ise sadece oyuncuya zaman kaybettirmek ile görevli bayağı aksiyon var demişim. Yani aslında daha oyunu bitirmedim. İş güç gereği zor vakit ayırabiliyorum. Ama o kadar yer geçtim. O kadar Ogre, High Dragon v.s. indirdim; hiç bir tanesi beni o Denerim'deki ordulara karşı yaptığım savaşlardan daha fazla zorlamadı. (Hani şu Denerim'de hırsızlık yaptıktan sonra peşinize düşen, nereden geldiği belli olmayan kolluk kuvvetleri.) Şimdi taktiksel ve reel zeka gerektiren bir RPG'de bu olmaz. İnsan gibi ilerlerken, birden bir cut-scene araya girer. Nereden geldiği belli olmayan bir asker, arkasında ufak bir ordu, "Aha! Grey Warden! Dalın!" Valla saydım; 25 tane adam. Biz ise sadece dört kişiyiz. Hadi okçulara Blizzard attın, ortaya da Fireball. Bu arada okçulardaki Scattershot dolayısıyla benim elemanlar devamlı stun oluyor. He geri çekilmek diye bir şey yok. Arkada da bir sürü adam var. Zaten bir oyunda ambush/pusu varsa, o oyun direkt gözümden düşüyor. Hadi hikayesel sürprizleri anlarım da. Her önüne gelen bizi salak yerine koyuyorsa, ben ne anladım o işten? Sonra güç bela onları indiriyorsun. Oh kurtulduk be derken ve Denerim Market'in yolunu tutmuşken; ana, o ne? Yine bir cut-scene ve bu sefer yaklaşık otuz kişi! Ve adam bu sefer demez mi; dikkat edin, bu eleman daha önce bir ordu harcadı diye arkasındakilere! Güler misin ağlar mısın? Eee? Biz de ne potion kaldı, ne de bir şey? Yani nedir? Orayı elli defa oyna, zaman harca. Eee... kardeş DA böyle işte! Kolay bitmez mesajını vermek. Daha önce dediğim gibi oyundaki eksiklikler saymakla bitmez. Yani adamda deve kadar physical ve mental resistance var, ama adam her defasında yine stun, yine stun. Ama elin fakir okçusuna Ice Blast yapınca resist ediyor, nasıl ediyorsa? He senin hayatının oyunudur, olabilir. Saygı duyarım. Ama şimdi zaten tüm dünyanın beğendiği bir oyuna iyi demek ona bir şey kazandırmaz. Ama eksilerini söylemek her iki taraf için de yararlıdır.

    @ musakka

    Söylediklerine katılıyorum. Zaten eksi olan noktaları yukarıda yazdım ama şimdi taktikten öte biz neden RPG oynuyoruz? Özgürlük için. Ama şimdi ben DA'de BG'de olduğu gibi istediğime saldıramıyorsam nerede kaldı bu özgürlük. Ve daha bunun gibi bir çok hadise. Bu sadece nostaljiye tutku değil. Yani şimdi adamın evine giriyoruz. Adamın sandığından malını alıyoruz. Adam da tık yok. BG'de olsa direk saldırı moduna geçer. Veya adamın birinden bir şey çalmaya çalışıyorum; steal fail oluyor. Adam sadece bana bir daha olmasın diyor. Şimdi nerede gerçeklik, nerede özgürlük? BG'de babam olsa direk saldırır veya gider birini çağırır. He neden ben devamlı BG ile kıyaslıyorum? Çünkü -güya- BG'in devamı ya? Sonuçta bazı şeyleri yapan ruhtur. Ama bu ruh, DA'de yok. Ben de ilk oyuna başladığımda "vay be, çok güzel" durumlarındaydım ama şimdi sadece bitsin diye oynuyorum. Ki ona rağmen RPG mantalitesini elden bırakmadan, tüm yan görevleri falan yaparak oynuyorum. Hatta oyun galiba normalde 60-80 saat sürüyormuş, ben 80'i de geçtim. Ama bir yerden sonra gerçekten sıkıyor.

    Bu arada mevzu eskiye saplanıp kalmak değil. Yani eskiye saplanıp kalsam hala kağıt kalem ADnD oynuyor olurdum ve belki de o zaman BG gibi CPRG'leri yererdim. Benim mevzum o değil. Yukarıda da yazdım; iyi olan bir şeye iyi demek ona bir şey katmaz. Ama eksilerini deşifre etmek, her iki taraf için de iyi.

    @ Gokyabgu

    Yazdıklarına ekleyecek bir şeyim yok. Zaten benim eleştirdiğim noktalardan bahsetmişsin. Ama şunu da söyleyeyim; tabii ki sen bütün diyalogları tek tek okuyorarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin ama her şey diyalog ve hikaye de değil. Bence DA'de sorun tamamen mekanik. Yani oyunda bir ADnD mekaniği olsaydı DA bambaşka bir şey olabilirdi. Yukarıda da bahsettim; oyunda aşırı dengesizlikler ve kısıtlamalar var. Yani her aksiyonu karşı tarafın başlatması kadar sinir bozucu bir şey olamaz bence. Bir de aksiyon başlamadan önce yapılan tüm büyüler v.s. ineffective. Yani özetle mekanik boşluğu, aksiyon ile doldurmayı denemişler ama olmamış.

    Önerilerine de zamanım olursa göz atıcam. Teşekkürler...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Algol

    Evet her zaman olduğu gibi ağdalı bir dil kullanmanın önüme getirdiği sonuçlarla tokalaşmak zorunda kaldım. İnsanlar sanki DA'e kötü demişim gibi yargılamışlar beni. Ben sadece iyi dedim. Abartıldığı gibi mükemmel değil dedim.

    @ kralhasan

    Bak ne güzel girmişsin mevzuya; herkesin yorumu ve bakış açısı kendine. Yani şimdi ben DA'e rezalet desem; EA baba "Ooo! Tüh biz bunu nasıl göremedik? Hemen çekiyoruz oyunu geriye. Bütün proje de iptal!" falan demiyecek. Ama şimdi saçmalık ve saçmalamak da göreceli bir kavram. Kelimeler dikkatli seçilmeli bence. Bu da bir bakış açısı. Bir kere ben oyuna hiç bir şekilde kolay demedim. Hatta tam tersi. Verdiğim örnekler ile BG'de nasıl zor durumlardan RPG'sel öğeler ile kolayca sıyrılabileceğimizden bahsetmişim, DA'de ise sadece oyuncuya zaman kaybettirmek ile görevli bayağı aksiyon var demişim. Yani aslında daha oyunu bitirmedim. İş güç gereği zor vakit ayırabiliyorum. Ama o kadar yer geçtim. O kadar Ogre, High Dragon v.s. indirdim; hiç bir tanesi beni o Denerim'deki ordulara karşı yaptığım savaşlardan daha fazla zorlamadı. (Hani şu Denerim'de hırsızlık yaptıktan sonra peşinize düşen, nereden geldiği belli olmayan kolluk kuvvetleri.) Şimdi taktiksel ve reel zeka gerektiren bir RPG'de bu olmaz. İnsan gibi ilerlerken, birden bir cut-scene araya girer. Nereden geldiği belli olmayan bir asker, arkasında ufak bir ordu, "Aha! Grey Warden! Dalın!" Valla saydım; 25 tane adam. Biz ise sadece dört kişiyiz. Hadi okçulara Blizzard attın, ortaya da Fireball. Bu arada okçulardaki Scattershot dolayısıyla benim elemanlar devamlı stun oluyor. He geri çekilmek diye bir şey yok. Arkada da bir sürü adam var. Zaten bir oyunda ambush/pusu varsa, o oyun direkt gözümden düşüyor. Hadi hikayesel sürprizleri anlarım da. Her önüne gelen bizi salak yerine koyuyorsa, ben ne anladım o işten? Sonra güç bela onları indiriyorsun. Oh kurtulduk be derken ve Denerim Market'in yolunu tutmuşken; ana, o ne? Yine bir cut-scene ve bu sefer yaklaşık otuz kişi! Ve adam bu sefer demez mi; dikkat edin, bu eleman daha önce bir ordu harcadı diye arkasındakilere! Güler misin ağlar mısın? Eee? Biz de ne potion kaldı, ne de bir şey? Yani nedir? Orayı elli defa oyna, zaman harca. Eee... kardeş DA böyle işte! Kolay bitmez mesajını vermek. Daha önce dediğim gibi oyundaki eksiklikler saymakla bitmez. Yani adamda deve kadar physical ve mental resistance var, ama adam her defasında yine stun, yine stun. Ama elin fakir okçusuna Ice Blast yapınca resist ediyor, nasıl ediyorsa? He senin hayatının oyunudur, olabilir. Saygı duyarım. Ama şimdi zaten tüm dünyanın beğendiği bir oyuna iyi demek ona bir şey kazandırmaz. Ama eksilerini söylemek her iki taraf için de yararlıdır.

    @ musakka

    Söylediklerine katılıyorum. Zaten eksi olan noktaları yukarıda yazdım ama şimdi taktikten öte biz neden RPG oynuyoruz? Özgürlük için. Ama şimdi ben DA'de BG'de olduğu gibi istediğime saldıramıyorsam nerede kaldı bu özgürlük. Ve daha bunun gibi bir çok hadise. Bu sadece nostaljiye tutku değil. Yani şimdi adamın evine giriyoruz. Adamın sandığından malını alıyoruz. Adam da tık yok. BG'de olsa direk saldırı moduna geçer. Veya adamın birinden bir şey çalmaya çalışıyorum; steal fail oluyor. Adam sadece bana bir daha olmasın diyor. Şimdi nerede gerçeklik, nerede özgürlük? BG'de babam olsa direk saldırır veya gider birini çağırır. He neden ben devamlı BG ile kıyaslıyorum? Çünkü -güya- BG'in devamı ya? Sonuçta bazı şeyleri yapan ruhtur. Ama bu ruh, DA'de yok. Ben de ilk oyuna başladığımda "vay be, çok güzel" durumlarındaydım ama şimdi sadece bitsin diye oynuyorum. Ki ona rağmen RPG mantalitesini elden bırakmadan, tüm yan görevleri falan yaparak oynuyorum. Hatta oyun galiba normalde 60-80 saat sürüyormuş, ben 80'i de geçtim. Ama bir yerden sonra gerçekten sıkıyor.

    Bu arada mevzu eskiye saplanıp kalmak değil. Yani eskiye saplanıp kalsam hala kağıt kalem ADnD oynuyor olurdum ve belki de o zaman BG gibi CPRG'leri yererdim. Benim mevzum o değil. Yukarıda da yazdım; iyi olan bir şeye iyi demek ona bir şey katmaz. Ama eksilerini deşifre etmek, her iki taraf için de iyi.

    @ Gokyabgu

    Yazdıklarına ekleyecek bir şeyim yok. Zaten benim eleştirdiğim noktalardan bahsetmişsin. Ama şunu da söyleyeyim; tabii ki sen bütün diyalogları tek tek okuyorarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin ama her şey diyalog ve hikaye de değil. Bence DA'de sorun tamamen mekanik. Yani oyunda bir ADnD mekaniği olsaydı DA bambaşka bir şey olabilirdi. Yukarıda da bahsettim; oyunda aşırı dengesizlikler ve kısıtlamalar var. Yani her aksiyonu karşı tarafın başlatması kadar sinir bozucu bir şey olamaz bence. Bir de aksiyon başlamadan önce yapılan tüm büyüler v.s. ineffective. Yani özetle mekanik boşluğu, aksiyon ile doldurmayı denemişler ama olmamış.

    Önerilerine de zamanım olursa göz atıcam. Teşekkürler...


    Evet dostum haklısın biraz yanlış kelimeler seçmişim, kusura bakma.

    Yalnız söylemek istediğim şeyi benden net söyleyen arkadaşlar olmuş. DA'yı direk birebir banzer türdeki oyunlarla karşılaştırmamak lazım. Seneler önce Fallout Tactics'in yapmaya çalıştığını yapmaya çalıştı bence DA. Tactical RPG diyebileceğimiz bir türü net olarak yarattı. Bu türü deneyen bir dolu oyun olmuştu, hatta başarılı da olmuşlardı herhalde. Ama DA bence bu türü baya bi üst seviyeye taşıyor ve var ediyor.

    Bu arada dediklerinde haklısın. Son derece üst düzey bir hikayeye sahip olmasına rağmen, alakasız encounterlar, cartlar curtlar yüzünden RPG öğeleri çürüyor. Ama şöyle birşey var ki bu düşüncelerden sıyrılıp oyunu Fallout Tactics tadında en zor seviyede oynamaya başlayınca oyun cidden bambaşka bir oyun oluyor. Dediğim gibi sanki Everquest 2'de 4 kişi grup yapılmış ve bütün grubu sen yönetiyormuşsun gibi.

    Hatta bu olayı Awakening ek pakedinde iyice abartmışlardı. Hikaye fln tamamen yalan dolandı ve oyunu bitirirken resmen açıp yapımcılara allaseniz bundan sonraki oyunda konu fln sallayın, tamamen Tactical RPG'nin H&S'ini yapmaya çalışın diyecektim ki videolardan anladığım kadarıyla DA2 öyle bir oyun olacak ve bu beni çok heyecanlandırıyor.




  • o bu diilde diablo 3 çıksın önce bi :D Ben ztn DLC yükleme işini beceremedim error veriyor hep 2 gelirse onuda oynarız :D
    Birde önceki oyun kadar CPU kullanmasın :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _NuWaNdA_ -- 23 Aralık 2010; 4:48:52 >
  • Adamlar bizleri mutlu etmekle değil daha çok para kazandıran FPS oyuncularını kendi pazarlarına çekmekle uğraşıyolar.O da Action RPG dir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Algol

    Yani adamda deve kadar physical ve mental resistance var, ama adam her defasında yine stun, yine stun. Ama elin fakir okçusuna Ice Blast yapınca resist ediyor, nasıl ediyorsa?


    DAO güzel bir oyun, açıkçası uzun zamandır tam olarak RPG diyebileceğimiz bir boşluğu doldurduğuda göz ardı edilmemeli. Bende bu oyunu BG serisi ile kıyaslayarak oynadım ve işte bu noktada yukarıda dediklerin çok doğru.
    Adamımda bilmem ne resistance var ama bir bakıyorum knock down olmuş, stuna değinmiyorum bile benimkiler habire yiyorlardı zaten.
    Taktiksellik açısından da o kadar fakir olduğunu düşünmüyorum. Buradaki çoğu eski rpg oyuncusunun yaptığını düşündüğüm gibi ben de tacticsleri kapatmış 4 elemanada kendim komut veriyordum. En zor seviyede oynadım ve bazı savaşlar 5-10 kere tekrar oynamışımdır. Her birinde taktik değiştirerek galip çıkmaya çalışıyordum. Tabi bu durum oyunun zorluk seviyesi ile mi yoksa benim taktik hatalarımdan mı kaynaklandı kesin birşey söyleyeme çünkü seviyeyi hiç değiştirmedim.

    Bir diğer konuda şu bol diyalog seçenekleri ve okunması durumu. Eskiden BG ler, tormnetler, morrowindler ne varsa artık hepsinde her bir diyaloğu tek tek okurdum. Şimdi ise çalışıyor olmanın ve evde kendine topu topu 4 saat ayırabiliyor olmanın verdiği kısıtlamadan mı nedir, bazı şeyleri okumaya zahmet bile etmiyorum. E bu durmda en çok yeni nesil oyuncuların işine gelen şeylerden biri aslında ve oyun firmalarıda bunun farkında. Az diyalog-bol aksiyon daha çok satıyor çünkü.

    Neyse, DAO kimine göre yetersiz, kimine göre olmuş, kimine göre de oynadığı en iyi rpg oyunu olacaktır.
    Herkesin dediği gibi DAO 2 gelince de alıp oynayacağım tabi... He sarmadı mı, kurtarıcı olarak bilg.da BG Tutu kurulu zaten

    Not: Şu Skyrim iyi bişey çıksa bari, Morrowind sonrası Oblivionda yaşadığım hüsran anlatılamaz.




  • Bence Awakening paketiyle gelen yeni skiller ve classlar ile daha kolay olmuştu oyun en zor seviyede bitirdim ama DoA kadar zorlanmadım arcane warrior ile tank olmutum ilk oyunda zorlandım biraz ama yeni skiller ile devrilmedim neredeyse god mode gibi heal bile ihtiyacım olmadı son bölgeler hariç o da öyle abartılacak kadr değildi..son boss zorladı tabi ama o da olsun yani. 2. oyunun bu action rpg kısmı gözümüzü korkutuyor ama belki bunu taktiksel yönüyle kapatabilecektir umarım.
  • EA hangi oyuna elini atarsa bir daha o oyundan hayır beklemeyin. BioWare'nin EA ile giriştiği yayıncılık ortaklığının imzalandığı gün yanımdaki arkadaş demiştim "BW'nin bittiği gündür" diye.

    Aslında utandıracak bir yapıt ortaya koydular zaten. Mass Effect 1 gibi güzide bir oyun karşımıza çıktı. Ancak ME2'de tahmin edildiği üzere BioWare'nin işleyen tekerine çomağı sokan EA oldu. Günümüzde ki sıkılgan çocukları tatmin etme yarışında açık ara önde giden EA'nın bu durumundan vazgeçmesi, sadık RPG oyuncularının protesto amaçlı toplu halde intihar etmesine bağlı.

    Dragon Age: Origins konusunda ise Fabrice adlı arkadaşa katılıyorum. Tamamıyla yeniden yaratılan ve buna göre de mekaniği oluşturulan bir yapıt oldu DA:O. Fakat bazı yerlerine D&D kokusu sinmiş durumda. Biraz esinlenilmiş aslında. Dövüş sistemi dışında eleştirilebilecek bir çok öğe var. Bunlardan ilki büyü mekaniği. Aşırı saçma olan Mage büyüleri olmamış dedirten kısım bence. Hardcore zorlukta FF zaten açık olduğundan hiç sıkıntı çekmeden oyunu 3 Mage tek Templar ile bitirmeniz çocuk oyuncağı. Aslında bu da bir taktiksel yaklaşım. İsteyen zorluğunu artırabilir. Benim deli olduğum bir başka olay da AOE büyülerin gerçektende çok fazla alana etki ettiği. Misal, bir Fireball, Circle of Magi Tower'in herhangi bir odasında kullanıldığı zaman. Hardcore zorlukta iseniz partiye elveda diyebilirsiniz. Çünkü bu büyü ne hikmetse kitaplıkların arkasından bile geçiyor. etkisiz kaldığı tek yer bazı duvarların arkası. Büyüler konusunda sınırlamalar hiç yok. Ben şahsen Entropy, Blood Mage, Creation ve Elemental büyülerini aynı anda ve aynı karakter üzerinde öğrenip, kullanabiliyorum. Bu büyük bir saçmalık. Blood Mage olacak bir Mage'nin Entropy, Elemental ve Spirit büyülerine ulaşabilmesi fakat Creation büyülerini yapamaması gerekir. Bu gibi varyasyonlar çoğaltılabilir. Grafik açısından kesinlikle bakılmayacak bir oyun. bir RPG sever asla oynadığı oyunun grafiğine bakmaz. Ancak seslendirme çok önemli olduğundan DA:O ve A, tam not almayı başarabilir.

    DA2'ye gelecek olursak, daha hiç bir şey belli değil. BioWare oyuncularını utandırmaz gibime geliyor. Bekleyip göreceğiz.




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.