Şimdi Ara

Ay’a tekrar gitmek neden bu kadar zor? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
1
Favori
1.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • "Gerçekten gidildi" diyen arkadaşlar, geri nasıl döndüklerini açıklayabilir mi? Gerçekten bilmediğim için soruyorum. Ay yüzeyinden nasıl kalkış yaptılar ve o kadar mesafeyi geri dönebilecek hıza, ivmeye nasıl ulaştılar? Üstelik 60'ların teknolojisiyle.

    @Nat Alianovna Size sorayım mesela? Ay yüzeyinde roketleme nasıl yapıldı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sonic.Storm -- 23 Nisan 2024; 17:39:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aya gidil'mediki aradan geçmiş 60 yıl ve aya gidilmemiş gidilememiş.ya o zamanki bilimadamları daha zekiydi gidildiyse yada o zamanki teknoloji daha gelimişti.işte maliyet falan diyorlar bahane zaten uzay harcamalarına harcıyorlar dünya kadar para.

  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    saadettin teksoy varken gerisi boş hocam :D

  • Sonic.Storm kullanıcısına yanıt

    Problemi tam anlamadım. Ay'dan kalkmak aslında daha kolay zira daha az kütlesi uyarınca kaçış hızı aşağı yukarı Dünya'dakinin beşte biri kadar ve Ay'ın sürtünmeye yol açacak bir atmosferi bulunmuyor. 60'larda zaten uzun süredir varolan roket teknolojisi ciddi gelişim göstermişti. Basit mühendislik bilgisidir, roketler bildiğimiz jet motorlar gibi hava emip yanma odasında sıkıştırarak tepkime üretmiyor. Kaçış hızını aşmak ve diğer hareket girdileri için gereken itici gücün tepkimesini hava toplamadan içerisindeki kimyasalları yanma odasında sıkıştırarak yapıyor. Kısaca atmosfere ihtiyaç duymuyor. Uygulaması ve hesaplamaları ayrıntılı uzmanlık işi ve ciddi bir organizasyon ve yatırım meselesi ama prensipleri veya temel mantığı basit. Fizik yasaları da, mühendislik uygulamaları da bunlara izin veriyor. Roketlere, atmosferin ötesine gidilmediğine vs inanmayan insanlar bile var. Onlara yönelik olarak söyleyeyim.


    Tarihsel bağlam haberde ve mesajlarda da bahsedildiği gibi belli, ideolojiler ve sistemler arası Soğuk Savaş, Amerikan - Sovyet Uzay Yarışı. Bu devletler gerçekten dünyadaki diğer ülkelerle mukayese edildikleri zaman açıkça süper güçtüler ve farklı ideolojiler ve ticari ilişkileri bulunsa da birbirinden bağımsız kabul edilen sistemleri / bloklarıyla birbirleriyle yarışıyorlardı (Batı ve Doğu Blokları). Günümüzün çok daha karmaşık ve tüketime meraklı dünyasının aksine adeta rakipsiz gibiydiler ve bu iki süper devlet için kıtalararası balistik füze (ICBM) teknolojileri bazında askeri gücün de göstergesi olacak şekilde uzay sanayisi ve programı yatırımları çok revaçtaydı. Bu işlere muazzam kaynaklar dökebiliyorlardı ve zaten bu söz konusu aşırı bipolar rekabetçi konjonktür gereği dökmeye teşvik vardı.


    Daha kişisel veya bireysel denebilecek etkenler, Kennedy gibi başkanların Ay programlarının başlaması ve sürmesi konusundaki ısrarı, III.Reich'ın roket programında başat rol oynamış ünlü Alman roket bilimci Werner von Braun'un dahil edilmesi vs.


    Bu arada çoğu insan ilk Sovyetlerin Ay'a - insansız, hem de defalarca kez- ulaştığına fazla dikkat etmez. :) (bknz: Luna Programı, Луна / Luna zaten "Ay" demek) Yani Amerikalılar açısından bunu geçmenin tek yolu insan göndermekti. Sovyetler çünkü uzay yarışında neredeyse her konuda öncülüğü üstleniyorlardı. Mesela uzaya ilk insanı onlar göndermişti (bknz: Yuri Gagarin, 1961). İlk erkekten sonra ilk kadını da (bknz: Valentina Tereşkova, 1963). Kaçış hızını aşıp Dünya'dan kurtulan ve Ay'ın bulunduğu uzay boşluğuna açılan ilk insan yapımı nesneyi de (bknz: Luna 1, 1959). Dünya'nın yörüngesine oturan ilk insan yapımı nesne de malum (Sputnik 1, 1957) Burada Werner von Braun'un Sovyetlerdeki muadili denebilecek direktör ve tasarımcı Sergey Korolyov'a da atıfta bulunmak gerekir.


    Kısaca ABD'nin - kendisinin geriden geliyormuş gibi bir profil teşkil ettiği - bu manzara karşısında prestij kaygısı inanılmaz derecede fazlaydı ve Amerikan politika yapıcı elitin üzerinde Sovyet uzay programındaki süratli ilerlemeden dolayı ABD'nin ve kapitalist liberal dünyanın - komünizm - karşısındaki genel imajına dair politik baskılar mevcuttu. Eğer ABD bu konuda kararlı adımlar atmazsa kendilerinin gözünde "uzay tamamen kızıla boyanabilirdi".


    Soğuk Savaş'ın son sıcak fazının bir "Yıldız Savaşları" muhabbeti altında geçtiğini unutmamalıyız. Bu son fazda Sovyetler uzaydan gelecek Amerikan teşebbüslerine karşı bir korkuya kapılmışlardı. Soğuk Savaş'ın birazcık bahsettiğim ilk fazında ise tam aksine Amerikalıların kendisi Sovyet uzay programının uğursuz görünen gelişiminden ve başarılarından gayet rahatsızdılar. Çünkü Amerikalıların gözünde Sovyetler bunu özellikle ICBM'lere ilişkin ölümcül ve önlenemez bir askeri kabiliyete - ve hatta hayal gücü için daha da beteri bir uzay istila gücüne - dönüştürebilirlerdi.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt

    dıt dıt

    dıt dı

    dııııııı


    diye bi müziği vardı  

  • Aslında ABD aya gitmedi.


    Oh be şunu bir kerede ben yazdım, cahillik mutlulukmuş  

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bilgi için teşekkürler. Açıkcası ben uzaya gidilmedi iddiasını savunmuyorum. Ama diğer tarafta da aklıma takılan noktalar var o nedenle sorguluyorum ve mantık çerçevesinde iddiaları değerlendiriyorum. Mesela Ay'a kadar ulaşan kısım nasıl bir araçtı? Serbest yönlendirilebiliyor muydu? Nasıl bir roketleme sistemine sahipti? Sonuçta ciddi bir mesafeden bahsediyoruz, yeterli ivmeyi ne şekilde elde ettiler dönüş yolunda? Yer çekimi olmasa bile yüksek hıza ulaşmak yine de kolay olmamalı. İnternette bu detaylarla ilgili basit ve anlaşılır bilgiler var mı bilmiyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Mesajın başına özellikle yıldız koymuştum. :) Ama Kubkric kısmı doğru, hatta bu yüzden öldürüldüğünü söyleyenler de var.

  • @Metin Yasir Akpınar Yazı güzel ama gözü tırmalayan bazı imla hataları var. Onları düzeltirseniz güzel olur. Elinize sağlık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Kuşkucular sis attı

     


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ay'a Nasa tarafından Artemis projesiyle gidilmesindeki asıl maksad oradaki Helion (Helyum-3) izotopunun çıkartılarak Dünya'ya gönderilmesine altyapı oluşturmaktır. Çünkü o maddenin füzyon tepkimesi elektrik üretiminde çok faydalı ve o tepkimenin zararı yok, lakin o madde Dünya'da çok nadir bulunuyor.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    dogru aslinda,sadece gidilmeyi birak,dünyanin yüzeyindeki radrasyon okadar yüksekki,hangi materyal ile korunacaksin uzaydaki,miknatisa ve radyoslanlara karsi,bugün uzay istasyonu uzayda degil,dünyanin yörüngesi bulunuyor,sowyetler bunun farkinda olmasa onlarda gönderirdi,uzay araclarini..birgün gercekler ortaya cikacagini bildigi icin ve yarisma geregi duymadi cünkü ozamanlar asiri bir yaris vardi aralarinda,dünyanin sermayesini bir ay icin harcamak ozaman aptallik olurdu,dünyanin yörüngesindeki uzay istasyonu,dünyanin manyetik alaninda durdugu icin bir takim radyasonlari almiyor..

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    neden uzay istasyonu dünyanin yörüngesinde duruyor neden aya biraz yakin durmuyor demek gerekir,dünyanin yörüngesinde durma sebebi,uzayda dursa uzay istasyonu asiri radyasyona maruz kalacak,dünya bir nevi o radyasonlari absorbe ediyor yani filitriyor,aya giden insan yok,amerika ozaman showa cevirmek icin yaptigi virseydi yoksa sowyetlerin roketleri ve teknolojisi yokmuyduda sadece amerikalilarda vardi demek gerekirdi :)))...

  • ilerde aya gitmek mümkün olurmu radyasonlara ve manyetik alanlara dayanikli materyallar üretilirse evet,peki radikal islamcilar birakin uzaya gitmeye dünyanin yörüngesine gidermi, hayir diyecem cünkü onlarin tek derdi dünyayi paylasmak, napcaklar uzaya gidibte :))))

  • Mürettebatlı olarak kimse ay a gitmedi, keşifler yapıldı. İçinde insan olan hiçbir uzay aracı gökkubbeyi aşamadı, çünki canlı olarak çıkış yok. :)

  • Sonic.Storm kullanıcısına yanıt
    uzaya gidilmedi,dünyanin uzay yörüngesine gidildi sadece,dünyanin manyetik alani,bir takim radyasonlari engelledigi icin,uzay istasyonu mesela dünya yörüngesinde,suanki teknoloji bile yeterli degil,cesitli radyasyonlara karsi astronotlari korumaya,hem farkettiyseniz,amerikan bayragi dalgalaniyor,ayda rüzgar yokki hava olsunda,bayrak dalgalansin :)))

  • alfa-x kullanıcısına yanıt
    gerek yok,sadece amerikan bayraginin havanin ve rüzgarin olmadigi bir ortamda dalgalanmasi imkansiz,amerikalilar cekim yaparken o hatayi yapmislar :)))

  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    Evet işte akla, mantığa yatmayan noktalar var. O yüzden şüphecilik ve sorgulama :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.