Şimdi Ara

Asgari ücrete zam yapılmaması gerekliliği.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle Merhaba.
    Hepinizin de bildiği gibi her asgari ücrete zam yapıldığında giyimden teknolojik ürünlere kadar her şeye zam yapılıyor. Asgari Ücrete zam yaparak enflasyonu yenmeye çalışıyoruz ama zam yaptıkça enflasyon daha da artıyor. Şimdi buradaki en büyük probleme gelecek olursak. Sigorta yaptırmayan, asgari ücret vermeyen işletmelerin çok fazla olması. Ben üniversite mezunuyum. Mezun olduğumdan beridir iş arıyorum. Çeşitli dershanelere başvurdum. Birkaç yıl deneyimli olan öğretmenlere bile 3-3.5k veriyorlarmış. Neyse dedim başka iş bakıyım. Gezmediğim mağaza kalmadı. (İlçede oturuyorum bu arada.) Yemin ederim ki en fazla 2.5k teklif edildi. Buna sadece öğle yemeği dahil. Çeşitli lokantalara başvurdum. Motorlu kuryelik gibi tehlikeli bir iş için bile en fazla 3.5k teklif ettiler.

    Ben tabii ki kabul etmediğinden hala işsizim ama bu tarz işletmelerde çalışan yüz binlerce insan var. Bana 1.5k artı prim teklif eden bi mağazada en az 8 çalışan vardı. Sordum primle ne kadar alıyorsunuz diye. 1000tlik ürün satışı karşılığında 7 lira alıyorlarmış. Aylık taş çatlasın maaşları en fazla 3k olabiliyormuş.

    İnsanlar mecbur kaldığı için bu işlerde çalışıyorlar. Asgari ücrete yapılan her zam da ürün fiyatları uçuyor. Asgari ücret alan adam belki aradaki uçurumdan etkilenmiyordur ama olan daha düşük maaşla çalışanlara oluyor.

    Devletin ya bunlarla çok büyük mücadeleye girip kaçak işçi çalıştırmayı, asgari ücret altı vermeyi tamamıyla yasaklamalı ya da uzun bi süre bu ücrete zam yapmamalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serkan1562 -- 19 Ekim 2022; 17:14:9 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • suni bir tartışma. enflasyonu düşürmesi gereken iktidar partisi , buna dair hiç bir şey yapmıyor. asgari ücreti artırarak , bunu kamufle ettiğini sanıyor.(tartışmaya bakarsak kamufle de ediyor olabilir).

    adam asgari ücret çok arttı diyebiliyor. ya sayı saymayı bilmiyor, ya da esaslı dayak yeme hasreti var. kısaca, enflasyonu düşürmesi gerekenler başarısızlık abidesi ve asgari ücret 10 bin olsa dahi yetersizdir. bu kısır döngüden çıkmak için, ampulü dehlemek gerekli. yoksa daha çoook bu konular açılır gider.
  • Aslında devlet hiçbir şeye zam yapmamalı 1 sene ( vergiler harçlar emekli, memur maaşları ile asgari ücret ) bu durumda ekonomi bir ölçüde dengeye gelir . Bunu 2-3 sene önce yazınca lince uğradım bakalım bu sefer ne olacak? Millet akıllandı mı yoksa 3 haneli enflasyonun artarak devam etmesi mi isteniyor bende merak ediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 19 Ekim 2022; 19:13:44 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asgari ücrete zam yapmak saçmalıktır... net !


    şimdi yanlış anlayanlar olabilir ama asgari ücret arttıkça daha fazlası ile herşeye zam gelir. bunun çaresi ÜFE yi TÜFE yi düşürmek ve alım gücünü artırmaktır.

  • Asıl suçluyu kaçırmayın :

    Enflasyon devletin halkından çalmasıdır derdi Rahmetli Nasrullah Ayan.


    Enflasyon vergisi, devletin bütçe açıklarını para basımı ile finanse etmesinin enflasyona yol açması nedeniyle kişilerin ellerindeki paranın satın alma gücünün tıpkı devlete vergi vermeleri durumundaki gibi azalmasıdır.



    Seigniorage as a tax


    Yani asgari ücretlinin suçu yok , suçlu iktidar.Gelinen durum sonuç.Bu ülke kötü oldu ama insanlar bu kadar gıdasızlığa asla mahkum edilmedi.Sakatat vardı , fasulye vb bunlar artık lüks.Fakirin hiç kaçışı yok.





  • Yapsınlar. 2023 mart ayında olacak ekonomik tablo oylarını koalisyon olarak 35 e falan düşürecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir ekmek 50tl olunca zam istemesin mi diyeceksiniz? Amacınız köle ordusu mu kurmak?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yani zaten zam yapılması ekonomimizde ki ana problem. Enflasyon var ki zam yapılıyor. düzgün bir ekonomimiz olsaydı, paramızın alım gücü yerinde olsaydı ne gıdaya zam yapılırdı ne asgari ücrete.

  • her türlü zam geliyor.. dün bimde cola ya 5 lira zam geldi. 30 tane ürün fiyatı değişti..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atını Öpen Kovboy -- 19 Ekim 2022; 22:0:8 >
  • Asgari ücrete zam kaşıkla verip kepçeyle almaktır.

  • Atını Öpen Kovboy A kullanıcısına yanıt

    süte zam geldiği gün Şok'taki kasiyer , 300 ürünün fiyatı değişti dedi.

  • dogru


    siz zam yapinca butun esnaf ayni anda ayni oranda kazigi bindiriyor

    bizimkiler iyilikten anlamaz

    herkes birbirini






    sesi acin


    milletin maasi dert oluyor yara oluyor esnafa...








    trt sansure terbiye ve goreneklere onem vere dursun millet ustune para verip terbiyesini nette bozuyor

    acaip dunya

    herkes caliyor

    herkes alev alev yaniyor.

    ne terbiye kaldi ne insanlik

    iste bu cag o cag.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 19 Ekim 2022; 22:46:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • suni bir tartışma. enflasyonu düşürmesi gereken iktidar partisi , buna dair hiç bir şey yapmıyor. asgari ücreti artırarak , bunu kamufle ettiğini sanıyor.(tartışmaya bakarsak kamufle de ediyor olabilir).

    adam asgari ücret çok arttı diyebiliyor. ya sayı saymayı bilmiyor, ya da esaslı dayak yeme hasreti var. kısaca, enflasyonu düşürmesi gerekenler başarısızlık abidesi ve asgari ücret 10 bin olsa dahi yetersizdir. bu kısır döngüden çıkmak için, ampulü dehlemek gerekli. yoksa daha çoook bu konular açılır gider.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malum şahıs asgari ücrete şu kadar zam yaptım deyip şov yapıyor. Kendi seçmenine gaz veriyor. Amaç da bu zaten göz boyamak, ben yaptım demek. Kendi seçmenleri nasıl olsa ekonomi bilmez, enflasyon bilmez, ver mehteri yeter.

  • Yıllık TÜFE %83'lerde. ÜFE de %150 civarlarında, bu demektir ki fiyat artışları devam edecek. Doların küreselde faizleri artmasıyla, doların değeri artmaya devam edecek, bu da enflasyona yansıyacak. Ayrıca seçime giden bir iktidarsınız, yüksek oranda asgari ücret zammı yapmanız kaçınılmaz, bu politikaya girdiniz bir kere mecbur yapacaksınız zammı. Önemli olan bu zammı optimum düzeyde yapmaktır, haddinden fazla olması küçük esnafı ve özellikle Avrupa'dan Türk mallarına gelen talebin kısılmasıyla şirketleri zora sokabilir. ÜFE zaten çok çok yukarılarda, asgari ücret de bunu körükleyebilir.


    Ayrıca enflasyonu tetikleyen çok fazla değişken var, enflasyonu artıran sadece asgari ücrettir diye yorum yapamayız. Asgari ücret zamları sadece enflasyon nedeniyle reel gelir kaybını telafi edecek. Belki biraz da üstüne refah payı ekleyebilirler. Bundan dolayı Sayın Erdoğan'a saygı duyarım fakat bu refah çok uzun sürmeyecek, fiyat artışları arkasından çok kuvvetli bir şekilde geliyor. Birkaç ay sonra o refah eriyecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulduren -- 19 Ekim 2022; 23:17:52 >




  • bulduren B kullanıcısına yanıt
    "refah" derken? bilgi notu: eğer para basıp, emisyonu artırıyorsanız, bastığınız para kadar karşılığına sahip olmanız gereklidir. eğer sahip değilseniz, bastığınız her kuruş enflasyon olarak size döner. burada "refah" nerede? ben arıyorum, bulamıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asgari ucret arttigi icin enflasyon artmiyor. Enflasyon arttigi icin asgari ucret artiyor.

    Asgari ucretin sabit kalmasi enflasyonu durdurmayacak.
    Ama enflasyonun dusmesi asgari ucret zammini durduracak.

    Sebep sonuc iliskisini tersten kuruyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asgari ücretin artışı tüm toplumu etkiliyor çünkü ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyor.


    Ancak durumu iyi analiz etmek gerekiyor. Asgari ücret arttı diye enflasyon artmaz. Enflasyon artarsa asgari ücret artar.


    Enflasyonun artmasının sebebi de yanlış para politikasıdır ve enflasyon en çok sabit gelirliyi üzer. Esnafa bir şey olmaz.

  • 1234Rambo kullanıcısına yanıt

    Hocam anlatamadığım nokta, asgari ücret artışı enflasyon nedeniyle kaybedilen reel gelirleri iyileştirecek. Bir de seçime giden bir partisin, "kusura bakma enflasyon artacak ben asgari ücret zammı yapmayacağım" dersen halktan ne tepki alırsın? Rasyonel olmayan ve bilimselliğin dışına çıkılan bu politikalara girdik bir kere, mecbur yapılacak o zamlar.

    Fakat enflasyon, jeopolitik riskler, yaşanan savaş, uluslararası piyasalarda artan gıda ve enerji fiyatlarından dolayı yükselse de esas nedeni ekonomi yönetiminin uyguladığı rasyonel olmayan politikalar.


    Ayrıca tabandaki halkın daha da katlanılacak gücü kalmadı, devletin kendisi tasarruf yapmalı. Daha fazla fedakarlık beklenemez halktan. Optimum düzeyde yapılacak olan asgari ücret zammını doğru buluyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulduren -- 20 Ekim 2022; 19:44:31 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.