Şimdi Ara

Akü Şarj Kesici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
3.460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • lapon japon kardeşim... Akü Şarj Kesici devresi . Aslında düşük akü seviye kesicisidir ancak akü şarjı tamamlandığında şarjı kesme işlemini de yapabilir sadece uygun seviye ayarı yapmanız gerekir...
     Akü Şarj Kesici



  • kenakord kullanıcısına yanıt
    hocam teşekkür ederım devreyı yapınca denemelerımı paylaşırım
  • japon_japon kullanıcısına yanıt
    kenan hocam elımde suanda lm 1458 maalesef yok ama tahmınımce uyacak olan lm358 - lm741 var

    tlc2272 de var ama uyarmı bılmıyorum sizce bunlardan uyan olurmu ve aynı ıslevı olupta çizimde degşiklik
    olması gereken varsa eger bana soylermısınız eger yok olmaz uymaz dıyorsanız

    yeni sipariş edeceğim cevabınızıbeklıyorum hocam
  • Lm 1458 yerine LM358 - 4558- TL072 - TL062 gibi herhangibir 8 ayaklı kılıftakı dual opamplar olur... Ancak 741 olmaz..
  • kenakord kullanıcısına yanıt
    SAOLUN HOCAM lm358 var elimde bu opampla yaparım semaya sadık kalıyoz yıne degılmı hocam

    bı degısıklık yada değerlerde oynama yok ..?
  • 741 ile çalışan bir şey isterseniz alternatif olarak şöyle bir şey geçmişti elime.
    Elektrik kesilince otomatik devreye giren bir sistemin aküsünü bitmek üzere devreden çıkarmak için kullanmıştım.
    Akü gerilmini, trimpot ile 10.8V un altına düşünce çıkışı kapatacak şekilde ayarlayıp bırakıyoruz.

     Akü Şarj Kesici
  • Evet gayet uygun bir uygulama daha.. alt seviye kesim voltajını 11.5 volta ayarlamak daha iyi olacaktır...
  • Kenakord'un paylaştığı devre uygun değil, emeğinize yazık olur sayın japon-japon.

    O devrenin çalışmasını kısaca anlatayım;Aküden yüksek akım çekildiğinde akü tam deşarj olmasa da kapasitesinden dolayı voltaj düşümü olur.O düşümde sınır voltajlara geldiğinde bu devre anlık kapatır,kapanınca voltaj yükselip tekrar yük çalışmaya başlar.Tekrar voltaj düşümü ve tekrar kapanıp açılma.Yani kısaca röle tırlatır....Tırlatan rölenin halini bahsetmeme gerek yok sanırım.
    Tırlama ile rölenin kısa sürede bozulması bir yana sizin aküden çalıştırdığınız yüklerin durumu daha fena olacaktır.Ör;DC motor.1-2 saniye içinde defalarca start-stop yapan bir motorun halinin ne olacağının tahminini de sizlere bırakayım.

    Peki nasıl bir devre olmalı denilirse 2. arkadaşın paylaştığı devreyi dikkatli yaparsanız sonuç alırsınız.Dikkat edilecek kısmı;Out ucundan(6 no.dan) 3 no.ya giden 100K direnç değeri iyi tespit edilmelidir.Yani bu 100K değer Opamp'ın tekrar aktif olma aralığını tespit eder.Bu 100K sabit direnç yerine 100K ayarlı direnç yapıp restart voltaj stabilitesini ayar edebilirsiniz.Ör;Alt voltajı 11V'da ayar edip 11V'a geldiğinde tekrar start vermeyi 12,5-12,7V'larda ayar edebilmek için işte bu tavsiye ettiğim 100K ayarlı direnç(pot)ile çok rahat sabitlersiniz.Hatda bu ayarlı öncesi doğru yönde 1 ad. 4148 gibi küçük bir diyot atılırsa daha süper olur.




  • Demek istediğimi hemen şimdi ISIS ile çizdim.Ayrıca devrenin çalışma tekniğini sizlerinde görebilmesi adına ISIS dosyasını yükleyip linkini vereceğim.Sizde kendi PC'nizde Proteus programı ile bu devreyi çalıştırıp ayrıntıyı görebilirsiniz.
    Dosya linki;http://s5.dosya.tc/server/fp7wq7/low_voltage.rar.html
    Şifresiz.

    Not=LM358'in sürdüğü TR isim çok önemli değil.Pin uçlarını doğru bildiğiniz NPN tipi TR'lerin çoğu olur.Ör;C945,,KSP44,BD139,241,hatda TIP120,122 hepsi de uygun olur.Burada önemli olan küçük C945 tipi TR kullanımında base ucunu korumak adına BASE-Eksi arası drenç iyi tesit edilmelidir.

    Ekleyeceğim resimde zaten durum ortada....Daha profesyonel istenilirse,,,LM358+4011'li şarj kontrol devresinin tersini tavsiye ederim.Bence hiç gerek yok.Paylaştığım devre gayet uygun... Akü Şarj Kesici



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 27 Mayıs 2016; 19:53:04 >




  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    hocam bılgılendırmenız ıcın teşekkür ederım
    aslında ben aku sarjda diyelim 14v geldiğinde voltajı kesen bır devre arıyorum


    bu devreyı bu amaç ıcın kullanabılırmıyım

    yanı bana hem alt sınırda hem ust suanıda roleyı çekecek bır devre gerekiyor hocam
  • Bende teşekkür ederim.
    Elbette kullanabilirsiniz.Bu opamp devresi çok amaçlı kullanılabilir.Yeter ki bizler nasıl bir devre kurduğumuzun bilincinde olalım.Şarj devresinde kısaca;
    opamp bir komparator gibi karşılaştırıcı olarak kullanılır.Aynen alt voltajda kesici olarak kullanıldığı gibi.Akü voltajı yükseldikçe 2 ve 3 nolu pinler arası voltaja göre çıkışından voltaj verir.Diyelim ki siz bir küçük npn tr. ile P channel fet sürüp artı üzerinden akü şarjı yapıyorsunuz.İşte akü voltajı 14-14,5V olduğunda opampın 2 nolu pin ucunun voltajı 3 no.dan daha yüksek hale gelerek çıkışta mosfeti süren npn tr.yi söndürür ve şarj kesilir.Bu sebeple,paylaştığım ISIS devresinde 2 ve 3 nolu uçlara birer voltmetre eklediğime dikkat çekiyorum.Bütün mesele 2 ve 3 nolu pinler arası voltaj farkını gerektiği gibi kullanmak...

    İşin özü;opamp entegresi,artı ve eksi pin girişlerinin hangisinde artı voltaj yüksek ise çıkışına onu yansıtır.Ör;2 no(eksi giriş) voltajı 3 no voltajından yüksek ise çıkış eksi,,,,,,2 no(eksi giriş) 3 no(artı giriş)voltajından düşük ise yani 3 nolu uçta daha yüksek voltaj varsa çıkışında VCC voltajının 1,5V düşük voltajı artı çıkış verir.

    Ez cümle;bir opamp ile çok çeşitli devreler tasarlanabilir ve sonuçlar alınabilir.Önemli olan pinler arası ahengi bilmek,opampın dilinden anlamaktır.Anlayan çok yol alır vesselam..

    Önemli not=Yapmak isteyen,opamp öğrenmek isteyen arkadaşlar bu yazımı dikkatli okumanızı,ISIS üzerinde de uygulamanızı tavsiye ederim.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.