Şimdi Ara

0.9 TCE MOTOR TUTULMADIMI ??? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
168
Cevap
2
Favori
36.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Biraz karışık yazmışım sen de haklısın. Şöyle anlatayım. Net olsun:


    Downsizing'in bir yere kadar işleyeceği ayyuka çıkmış vaziyette. İşe yarar ve mantıklı minimum günümüzde B sınıfında 1.2, C sınıfında 1.4, D sınıfında 1.6 gibi durmakta. Bundan daha düşük motorlu araçlar genelde daha çok yakıyor. Emisyonları da daha yüksek çıkıyor. O emisyonlar da üreticilerin başına bela oluyor. "Aşırı downsizing'den dönülecek" demişim ben. Öyle de oldu/oluyor. 0.8, 0.9, motorların piyasada ömrü uzun olmayacak. Ucuz arabaya koymak için mantıklı değil herşeyden önce. Bu motorların sayısı da artmıyor. Aksine, azalıyor. 1.0 ise A sınıfında mantıklı minimum olabilir. Dünyanın bir çok yerinde de endazesi kaçmış downsizing araçlar ile makul motorlu versiyonu arasında önemli bir fiyat farkı yok. Ve gene, dünyanın bir çok yerinde insanlar makul motorlu olanı tercih etmekte. Türkiye ise dünyanın nüfusen %2'sini oluşturan sürreyal bir distopya. Dolayısı ile Türkiye'de işler farklı yürüyor olabilir. Avrupa'da az satılanı buraya ittirmek gibi de çok tatliş bir huyları vardır. Bizim hükümet de vergi politikası ile buna çanak tutmakta.


    Ek olarak üretim maliyetini düşürmek adına tek tip motorlaşma diye bir kavram da mevcut. Ne derece işe yarar, uzun soluklu olur bilmem. 3 silindir 1.5, 4 silindir 2.0 kafası. Silindir başına 500cc olursa durum bu. Silindir başına 400cc olursa 3 silindir 1.2, 4 silindir 1.6 oluyor. Bu tarz oynamaları da gelecekte daha sık göreceğiz. Blok döküm tesisin işini kolaylaştırıyor. Maliyeti düşürüyor bu yaklaşım. Bu yaklaşımı, emisyonu tutturarak getirebilirlerse (BMW grubunda olduğu gibi) maliyet düşürmüş olacaklar. Her şey cc değil. Çünkü her yer Türkiye değil.  Adamların düşünmek zorunda oldukları bin tane şey var. Emisyon kuralları da başlarındaki en büyük bela.


    Yıllar önce paylaştığım elektrikli RC motoru da tamamen işin esprisidir. Bu kadar ciddiye almanın pek bir anlamı yoktur.


    ---------------------------------


    Kendi adıma da, benim belli bir keyif beklentim var. Bu da konfordan önemli benim için. Keyfimden kısıp kalas bir arabaya binmek için para vermem ben. Beleşe veriyorlarsa binerim, orası ayrı konu.  Ama kalasa para vermem.  Günlük aracım 325.000km'de Ford Fusion oldu birden bire. Para verdim mi? Hayır. Kapanan fabrikadan yarı hurda olarak geldi. Topladım. Biniyorum. Kalasa para vermem derken ciddiyim.  


    Araçlar da montofon ineğine döndü. Aşırı büyük ve ağırlar. O yüzden sınıf sınıf konuşmayacağım. Şimdi sınıfla konuşurum. 10 yıl sonra biri alıntılar. C sınıfı araç 2 ton olmuş olur falan...  O yüzden ağırlıkla konuşacağım. 1400 kilo bir arabaya 160-180 beygir bana uyar. 1200 kilo bir arabaya 140-160 beygir bana uyar. Hiç sekmedi. 20 yıldır falan... Saab 185 beygirdi. A3 160 beygir. Şimdi mevcut vergi düzeninde montofon ineği gibi arabanın keyifli olması için hayvanca vergi vermem gerekecek. Ben de onun yerine arabayı küçültmeyi uygun buldum. 1.5 dizel Mini'ye chip tuning. 150 beygir. Temiz.  Ama bu benim beklentilerimle alakalı. Ekonomi sınıfı kullanıcıları için ise 1.2'nin altı aşırı downsizing gibi durmakta. Kimseye de tavsiye etmem.  Mevcut olanlardan da eğer araç uzun süre kullanılacaksa uzak durmakta fayda var. Sebebi de basit: yürütme maliyetleri. 0.9 tce 10 yaşında leş bir araçken 7000TL masraf açsa insanın canı yanar. Ama aşırı downsizing'e gidilmemiş bir arabada hem bir sorun yaşanma ihtimali daha düşüktür, hem de o sorunun çözülmesi daha ekonomik olacaktır. Bu konu ile üretici ilgilenmiyor. Üretici için adına laf getirtmeyecek bir ömür yeterli. 5 yıl/150.000km diyelim. Ama yürütme maliyetlerinin düşük olması biz tüketicileri ilgilendiren bir konu. Özellikle de Türkiye gibi belirsizliklerin hüküm sürdüğü ve alım gücünün düşük olduğu bir coğrafyada... Hele ki ekonomi sınıfı araçlarda. 3 kuruş tasarruf edeceğim derken, araç yaşını aldığında ve değerini yitirdiğinde sanayiye 10.000TL gömmek ekonomi sınıfı araç sahibinin çıkmak istemeyeceği bir top olmalı.


    Ama, "3 yılda bir araba değiştiririm" kafası ile hareket edeni çok da ilgilendirmez. O kesin. Olan aracın üçüncü sahibine olur.  Ben ise arabaların turşusunu kuruyorum mesela. Zira bu düzene mümkün mertebe vergi vermemek istiyorum. O yüzden yenisini mümkün olduğunca geç almak istiyorum. Devlete vereceğim vergiyi sanayi esnafına dağıtırım.  Ama bu tamamen benim şahsi fikrim. Başkasını bağlamaz.



    Alıntıları Göster

    Valla Arkadaş yazmış ya çok haklı, yazılarınızı uzun uzun yazıp, lafı eveleyip geveleyerek yazıyorsunuz, gören de çok mantıklı şeyler yazdığınızı zannedecek. 





  • Valla tutuldu tutulmadı ona bişi diyemem ama akrabamda 0.9 tce clio 4 var kasayla motor müthiş uyumlu çok güzel kaçıyor. 2020 modelde bile sorunsuz vs diye inatla satılan bir çok 1.6 atmosferiğin içinden geçer  

  • Arkadaşlar eşime satın aldığım 0.9 tce symbol aracı haftasonları sağa sola gitmeye ve hafta içi küçük işlerimi halletmeye kullanıyorum.Eşimin gittiği rota sabah trafiği ve akşam trafiği olmak üzere toplam 60 km/gün civarı.Size araçtan kısaca bahsedeyim belki tutulmamıştır ama kullanıcı olarak yorumlarımı eklemek istiyorum.


    *Araç 1.5 dci 90 hp ve 1.5 dci 95 hp bluedci'dan daha iyi yürüyor.(Çevremde 2 araçtanda var kullandım ve aynı rota üzeri denemelerde bulunduk.)

    *Soluksuz 180 diyor 200 rahat görüyor sonrası fısıltı.

    *Normal insan gibi sürünce gerçekten 6-6,5 lt ortalama tüketim verisi var.Uzun yolda pek deneme şansım olmadı ama tecrübelerimden 4 lt bandına düşeceğini düşünüyorum.

    *Şanzıman oranları çok uzun değil ideal seviyede (dizel araç ve benzinli hacimli araçların şanzımanı arası birşey olmuş.)

    *Araç yapı itibariyle LPG ile %100 uyumlu.Uyumlu değil diyenler tekrar araştırsın bilmeden yorum yapmasın.Mühendis gözüyle yazıyorum bu kısmı.(Çok nokta enjeksiyon klasik mimariye saghip 3 silindirli motora çokta bi değişiklik yapmadan turbo eklenmiş hali.)

    *Motorun ömrü konusunda gerçek veri sahibi değilim ama yabancı forumlarda vs. bakıldığında anormal bir yorum görülmemektedir.

    *ARAÇTAKİ MOTOR MERCEDES BÜNYESİNDE ÜRETİLEN SMART MARKA UFAK OTOMOBİLLERDE KULLANILMAKTADIR.(YILLARDIR 135 NM TORK'A SAHİP VERSİYONU KULLANILIYOR.)Smart gibi bir marka saçma sapan bir motoru alıp araca takmaz.

    *LPG taktırmayı düşünen arkadaşlar çokta markaya takılmasın fabrikasyon lpgli versiyonunda giriş seviye italyan bir markanın kiti var tek özelliği mükemmel ayara sahip.

    *LPG taktıran arkadaşlar AFR ayarını ihmal etmesinler motor çok sağlıklı ve düzgün yürümesi açısından.(Genelde AEM wideband ile egsoza sensör takılarak bilimsel veriler eşliğinde yapılıyor ayarları , sözüm ona bir çok usta gibi gidiyomu yeeenim teklemiyor demi şeklinde ayar değildir.)

    *LPG ile kullanımda %10-12 gibi litre farkı denk geliyor.(Ortalama 7 lt civarını yakalıyoruz 100 km'de)

    *SYMBOL TAM BİR TENEKE ARAÇ KALİTESİZLİKTEN KIRILIYOR AMA KONUMUZ TCE MOTOR ARAYA NOT DÜŞMEK İSTEDİM.

    *Motor 4 silindir gibi pürüzsüz çalışmıyor ama 3 silindire göre gayet uslu rolantisi var.

    *Kullandıkları şanzıman kombinasyonu diğer renault modellerinde de aynı ise debriyaj kavrama noktası çok yukarıda sürüşkeyfini biraz bozuyor.Fakat taksici bir abiden öğrendiğim kadarı ile BASKI-BALATA kombinasyonu çoook çoook uzun gidiyormuş.Orj debriyaj balatasıyla 200 bini devirdiklerini söylüyor.

    *Baskı balata seti araç çok yaygın olmadığı için piyasada MAİS olarak satılıyor haliyle biraz pahalı kendileri.(Meraktan araştırdım.)

    *ÖZETLE LPG İLE UYUMLU , YAPI İTİBARİYLE SORUN ÇIKARACAĞINI DÜŞÜNMEDİĞİM , YILLARDIR SMART FOR FOUR VE FORTWO MODELLERİNDE KULLANILAN (YÜKSEK BEYGİRLİSİDE BRABUS VERSİYONLARINDA VARMIŞ.) , YAKIT TÜKETİMİ VE VERGİ VS. İŞLETME GİDERLERİ DÜŞÜK BİR ARAÇTIR.,

    *Bir dönem üretimlerinde ortalama 1000 km de 100-200 ml soğutma sıvısı eksiltmesi sorunu olduğu baş geziyor forumlarda bizim araçtada vardı garantiden güncellenmiş termostat contası değişti.(sanayide 100 tl parçası orjinal olarak **sorunlu olan turuncu - güncellenmişi daha etli siyah renk) değişince sorunda çözüldü.

    *TR servisleri 20 binden 20 bine bakıma cagırıyor.(Buda avantaj maliyet açısından)


    SYMBOL YAPI İTİBARİYLE VASAT BİR ARAÇ , AYNI MOTOR EMİNİM Kİ İTHAL RENAULT MODELLERİNDE DAHA KEYİFLİDİR.KULLANAN ARKADAŞLARDAN YORUMLARI BEKLERİM. 





  • orhuntetik O kullanıcısına yanıt

    Uzun uzun yazmışsınız ama sizin de pek bilginiz yok sanırım, sadece kullanıcı gözüyle bakmışsınız. 0.9 TCe Motor tüm dünya da rüştünü ispat etmiş bir Motordur. Ülkemiz de geldiği ilk yıllarda "Küçücük benzinli Motor mu olur, erkenden bu Motor patlar çatlar" diyen üstün zekalı çok bilmiş yorumcular sayesin de ilk başlarda şüphe ile bakıldıysa da sonradan gayet iyi satmış ve tutulmuştur. Zaten bu her bir halttan anlayan üstün zekalı yorumcular 2002 Yılın da 1.3 Multijet Motorlar geldiği zaman da "1300 Hacmin de Dizel motor mu olurmuş, bu Motorlar 100 Bin km yi göremez" diye zamanın da az yorum yapmamışlardır, sonra Multijet ve diğer küçük hacimli Dizellerin ömürlerine gördükçe sesleri bir taraflarına kaçmıştır. Aynı şey küçük hacimli Turbo Benzinli araçlar için de geçerlidir ki, Volkswagen ilk küçük hacimli Turbo Benzinli motoru 2006 Yılında piyasaya sürmüş ve tam 16 Yıldır piyasadalar yani düşünün daha dün icat edilmedi bu teknoloji.

    Ayrıca Debriyaj Balatası ile ilgili olarak bir şey söyleyeyim. MAİS marka yedek parçaları genellikle büyük OEM üreticiler üretir ve üzerine MAİS damgası vururlar yani Renault Mais üretmez. Örnek olarak Filtreler de üzerin de Mais yazanları genellikle (PURFLUX,UFI,MANN), Debriyaj Balatasını (VALEO veya LUK) üretir. Mais marka arayacağınıza, bu OEM üreticilerinin ürettiklerini daha uygun fiyata alabilirsiniz.





  • Ben tuttum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2020 temmuzdan beri Clio4 0.9 Tce kullanıyoruz 15 bin km oldu.
    Gayet memnunuz. Düşük mtv, az yakıt, yeterli performans.
    Eşime aldım arada ben de kullanırım Clioya göre gayet uyumlu motor

    Duzde ve arac bosken benim dizel Focustan seri bi araç.

    Uzun süreli ortalamamız 6.5 lt.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne yapsaydı yeni kasaya da aynı motoru mu koysaydı? Kasa değişti motoru da yenileyip güncel emisyon standartlarna göre uyarladılar bu kadar basit. 0.9 TCe motor Euro 6 normunda 1.0 TCe Euro 6.2 normunda. Olay tamamen bununla alakalı. Az diye tutulmadığı anlamına gelmez. 0.9 ların Az olmasının nedeni Clio 4 ilk üretildiğinde bir çıktı birde son üretildiğinde. Millet 1.2 alıyordu. 1.2lerin üretimi 2019 da bitti emisyon değerlerini karşılamadığı için. 2019 da tek tük 1.2 olsa da 0.9lar yeniden o zaman üretildi. 2020 de sadece 0.9 laf çıktı dizel Clio 4 çıkmadı emisyon değerlerini karşılamadığı için. Renault diğer markalar gibi değil Avrupada hangi içten yanmalı motorları satıyorsa Tr iç pazarına da aynı motorlari satıyor. FIAT Hyundai ve bir dönem Honda TR pazarına yönelik farklı motorla satış yaptılar. Egea ve i20 deki 1.4 motor emisyon değerlerini karşılamadığı için Avrupa'da satılamıyor. 2020 de 1.6 Civicler emisyon değerlerini karşılamadığı için Kapıkuleden geçemezken Türkiye'de kapış kapış gitti. 1.6 atmosferikleri bize iteleyip fabrikayı kapatıp gittiler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Farfaraway21 -- 22 Şubat 2022; 16:52:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tefennili kullanıcısına yanıt

    Debriyaj balatasını mais'in üretmediğini sen dahil birçok insan da biliyordur.Aynı şekilde diğer ekipmanlarında bir üreticisi vardır sevgili arkadaşım.Ama gerçek kullanıcı gibi parçacılara sorsan alabiliyormusun bakalım mais logosuz ürün dene şansını :) PİYASADA YOK ! . Seve seve mais almak zorundasın.


    Neden 3 silindir olarak üretildiğini , neden 4 silindir tercih edilmediğine kadar teknik olarak (mesleğimden ötürü) ileri derecede bilgiye sahibim.Burada insanlara gerçek kullanıcı deneyimini herkesin anlayacağı dilden anlatırsanız insanlar asıl o zaman bilgi sahibi olur.Oraya buraya laf sallayanlarla ilgili metnimde herhangi bir cümle veya kendim dahil etmedim.


    Kopuk kopuk yorumlar yapmayın lütfen

  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt

    Ben de 50000 km kullandım, aracı sattım, ama nedense çok sağlam motor gibi geliyor bana aracı satmasaydım 300k sorunsuz giderdi bence.

  • Bu tip turbo benzinli araçlarda çok küçük hacimlisini almak risk ve pek doğru iş değil. Kesinlikle 1,2 ve 1,5 lt arası hacimdeki motorlar 0,9-1 lt gibi motorlardan çok büyük oranda daha sorunsuz ve uzun ömürlü olur.

  • 0,9 lt'den ancak süt kutusu olur. motor olmaz.

  • command_4 kullanıcısına yanıt

    Siz kaç cc motor kullanıyorsunuz merak ettim.

    900 cc yi begenmediginize göre kesin 3000 5000 cc vardır aracınız.

    1200 1400 1600 hattâ 2000 olacak hali yok ya.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt

    1.2 lt. kendi aracımı da beğenmiyorum ki  

    zorunluluktan biniyorum hocam.

  • Benim bir arkadaşın sıfır aldığı 0.9 motor Clio sunu sürdüm. Daha doğrusu o nasıl motormuş mobilet gibi diye takılınca zorla kendisi sürdürttü. Öyle kötü değil turbo devreye girdikten sonra araç iyi hızlanıyor ama kalkışı çok hantal. Sırf o kalkış için gene para verip almam ben


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konunun en beğenilen ikinci mesajı



    Öngörüler;

    1- çok yakıyor
    2- fayda sağlamıyor
    3- markalar toplanmışlar. Vazgeçmeye karar vermişler.
    4- emisyonu düşürmüyor.
    5- 3 silindirlerin faydasız olduğu. Biteceği.

    5 sene sonra bu öngörülerin kaçı gerçekleşti?

    Forumun öngörüsü bu kadar. Bir kişinin düşüncesi olsa tamamda konuda en çok beğenilen 2. Mesaj.

    Vakti zamanında bu kafalar dizele aynı gözle bakıyorlardı.
    Şimdi yavaş yavaş 1-1.6 arası turbo motorlara alıştılar sıra hibrite isyan etmekte faydasız demekte.

    Bu arkadaşlar için bir ipucu vereyim ilk küçük hacim turbo saab ya kullanılalı yarım asır oldu.
    Toyota hibrit çıkartalı çeyrek asır oldu.

    Neyse nehrin tersine gitmeye devam edin. Aynı yere varacağızda biraz geç geleceksiniz. Geç olsun güç olmasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ARES007 -- 22 Şubat 2022; 22:4:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Uzun yazdığın zaman haklı olmuyorsun kardeş. Haksız çıkmışsın. Kısa ve net şekilde senin mesajını alintilayarak anlattım. Hala daha konuyu çevire çevire alakasız yerlere getirmişsin. Yanılmışım kusura bakma diyeceğine bir dünya laf salatası.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Maalesef gerçekleri öngördüğünü sanıp boş boş mesaj yazan birisi daha. Dediklerin tutmamış kardeşim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • karamanli-70 K kullanıcısına yanıt

    13000 km dir kullanıyorum yani sizin gibi deneme sürüşü değil, kalkışında en ufak bir hantallık yok aksine çok seri gaza azıcık basıldığı anda patinaja düşüyor.

  • Efsanelerölmezunutmayın E kullanıcısına yanıt

    Valla ben hala bu hıyar arabalardan almıyorum.   1.5d şimdiye kadar bindiğim en küçük motorlu araç. Motoru, gücü düşüreceksem arabayı da küçültürüm. 1 litre bir araç alır mıyım? Alırım. 700 kilo olursa alırım.


    1.5d kaç beygir? Yazılımla bızıklayınca 150 güya da, gerçekçi olalım, hakkıyla 135 beygir bir araç gibi. Tam manası ile B sınıfına uygun bir güç. 🙂 O yüzden 1.5d = b sınıfı. İlaç gibi çözüm. Benim Mini ile de kusura bakma, bu bit motorlu TÜM araçların içinden geçerim. Hatta Türkiye'de 1.6 üstü çok araba olmadığı için, hemen hemen trafikteki araçların %90'ınının içinden geçerim. Az da yakarım. Mini ile bu bit motorlu araçların yakıt tüketimi %10 fark eder.   %10 yakıtın hesabını yapıyor olsam, zaten sıfır veya sıfıra yakın yaştaki bu küçük motorlu araçlara bakmazdım. Bakımı, vergisi, kaskosu derken üzer. Bende gündelik kullanılan yük ırgatı var. Fusion. Çok mutluyum. 1 litre araba gene bakmam. Alırım bir fusion. Çok yaksın. Farkmaz. Araba ucuz. Parçası ucuz. Kaskosu ucuz. Tamir derdi yok. Arıza yok. Kendisi 340.000km'de şu an. Sen bit motorlunla gel bu km'ye tekrar konuşalım.


    Türkiye'yi bu konularda hiç mi hiç sallamıyorum güzel kardeşim.  Ben dünyaya bakarım. Araç alırken veya piyasayı takip ederken Türkiye'ye hiç bakmam. Elektriklilerin satış patlaması yaptığı şu günlerde downsizing'e kurban gitmiş otomobillerin de satışının sürekli düştüğü açık. Bu araçlar en çok gariban ülkelerde satılıyor. Zengin ülkelerde bir ara evin ikinci aracı olarak güzel sattılar. O devir de bitti. Elektrikliler piyasayı hızla ele geçiriyor.


    20 yıla içten yanmalıların defteri tamamen dürülecek. Zaten emisyon kuralları işi çok zorlaştırıyor. Bu keyifsiz araçlar da tüketiciyi çok güzel elektrikliye itiyor.


    Bana farkmaz. Ben V8 57'me binerim güzel kardeşim. Siz takılın. Artık 3 yılda bir araba mı yenilersin, naaparsın bilmem. 57 64 yıldır çalışıyor. Son 25 yılı bizde.   Alın, satın. Güzelleri bize bırakın da ne yaparsanız yapın.  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Efsanelerölmezunutmayın E kullanıcısına yanıt

    Yurtdışı satışları takip etmenizi tavsiye ederim.  Çok da güzel elektrikliye iteliyorlar sizi. Karşı da değilim. Ama bunu daha dürüstçe yapabilirlerdi. Ama karşılarındaki kitle kerizlenmesi kolay olunca tabii, yapacak bir şey yok.


    Sizin araçlar 20 yıl sonra jilet olacak. Kimse almak istemeyecek. Binmek istemeyecek. Neden? Eh pek de parlak olmadıkları için güzel kardeşim.


    Olaya hep böyle bakmak lazım. "Yirmi yıl sonra binilir mi? Keyifçisi olur mu?" Olmaz ise, o malda pek de iş yoktur. İş görüyor. Bu kadar. İlişkiniz bundan ibaretse süper. Araç on numara, lafım yok. Ama durum bu ise de, sizi elektrikliye iteliyorlar.


    Gariban araçların da elektrikli olmasına biraz var. Ama çok uzak bir gelecek değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.