Şimdi Ara

Yapmamak ve yapamamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu ikisi aslında aynı değil mi? Bir eylemi yapma imkânı olup istemeyince buna yapmamak imkân olmayınca yapamamak diyoruz. Ama istencin olmaması zâten imkânın da olmaması değil midir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • yapıp yapamamanın tek şartı istek olmadığı için aynı değil

    çok istediği hatta hayatını bir şeyi yapmaya çalışarak harcayıp da yapamayanları yok mu sayacağız
  • Fark var bence. Yap(a)mamak, yapmayı gerekli bulmana rağmen bir şekilde engellenmendir. Hapsedilmekten, tehdit edilmekten, saçma bir fikre kapılmaktan tut; dikkat dağınıklığı bozukluğunun yol açtığı ön lob dopamin eksikliği problemine uzanan geniş bir engellenme skalasından bahsedilebilir.

    Yap(ma)maktaysa, yapmayı görekli görmüyorsundur o kadar.
    Benim kafamdaki anlamları böyle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 18 Ağustos 2018; 20:40:11 >
  • Yapamamak fiilinde ifade edilen şey, öznenin gerçekleştirmek istediği eylemin bir uyarıcı ya da nesne tarafından engellenmesiyken, yapmamak fiilinde ise öznenin kendi iradesiyle tercih ettiği bir olumsuzlama veya red söz konusudur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi konuda degerlendirecegimize bagli bence. Yapmak ve yapamamak eylemin 'sonuc' bakimindan ayni olsalarda, 'niyet' bakimindan ayni seyler degildirler.



    Bir eylemi yapamadiginda; o eylemi yapmak 'istersin' fakat yapamazsin cunku bazi engeller vardir veya yapmak icin yeterli bir seyin yoktur. Bu durumda imkandan veya imkansizliktan soz edebilmek anlamlidir cunku imkan, 'istek' mevcut iken AKTİFTİR, fakat istegin olmadigi bir yerde imkanligini soz etmenin geregi yoktur, anlamsizdir cunku istek yoksa, istek olmadigi icin imkandan da bahsetmenin bir onemi kalmiyor, cunku imkan veya imkansizlik 'istek' var ise soz konusu olabilir.

    Fakat o eylemi yapmadiginda 'istek' diye bir sey yoktur, istek diye bir sey olmadigi icinde imkandan da bahsetmek anlamsizdir. Dolayisiyla istencin olmamasina imkansizlik gozuyle bakamayiz, ve ayrica bu bakis bile kendi icinde bir istenc barindirir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aradaki fark "istemek" .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.