Şimdi Ara

Üniversiteye Başlayacaklara Hayati Tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
9
Favori
2.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yazdıklarımın çoğu oldukça basit şeyler ama yine de yazmakta fayda var diye düşündüm:


    1. Toplu taşımayı bolca kullanacağınız bir şehre geliyorsanız ilk işiniz öğrenci kartı çıkarmak olsun, üşenmeyin.
    2. Yurt, ders kayıt, kyk, burs, bunların deadlinelarını kaydedin, sonrasında rezil olmayın.
    3. İlk başlarda ailenizi özlersiniz, yalnız hissedersiniz, geçer.
    4. İlk arkadaş grubunuzun dağılma olasılığı çok yüksek, sıkıntı değil başkalarını bulursunuz.
    5. Şehir dışına gidiyorsanız tüm her şeyinizi getirmenize gerek yok ilk seferde, sonrasında getirirsiniz, gereksiz yük olmaz böylece.
    6. Ailenizin yanına sık sık gidecekseniz otobüs fiyatlarını hafife almayın, çok can yakıyorlar. İyi bir otobüs deneyimi olsun ama Pamukkale kadar da pahalı olmasın diyorsanız Varan'dan şaşmayın. Şehrinizin otobüs şirketleri de iyi olabilir (Ede Turizm vs.)
    7. Marketlerin yerini hemen öğrenin.
    8. Ring ve otobüs saatlerini öğrenin.
    9. Harcadığınıza dikkat edin, banka hesabınızı haftada bir kontrol etmek iyidir.
    10. Banka veya kredi kartınız yoksa çıkartın bu yaz.



    Sizin aklınızda başka tavsiye varsa lütfen yazınız. Başlık biraz aşırı oldu ama dikkat çekmek için :D.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phosphophyllite -- 25 Temmuz 2023; 17:29:7 >







  • En önemlisini unutmuşsunuz:


    0. Türkiye'nin kalan birkaç prestijli üniversitesinden birinde Mühendislik, Tıp, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler gibi ciddi iş imkânı sunacak bölümler okumayacaksanız hem ailenizin parasını hem de kendi yıllarınızı boşa harcamayın. Gidin bir meslek öğrenin, ailenizin ya da akrabanızın işletmesi varsa ticarete atılın, daha iyi. Yurtdışına göçme ya da yurtdışında okuma imkânınız varsa zaten tüm bu dediklerimi unutun; direkt uçağa atlayın gidin.

    İTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olarak naçizane şunları söylemek isterim. Özellikle inşaat mühendisliği ve mimarlıktan uzak durun. Şu an ülke belki 15 sene mezun vermese bile yetecek kadar mimar, inşaat mühendisi dolu. 5 senedir sektörde aktif olarak çalışan birisi olarak gördüğüm şey, kesinlikle değersizsiniz. Öğrendiğiniz onca şeyin uygulamada karşılığı o kadar az ki, yazık günah aldığınız eğitime, harcanan paralara, giden zamana. Ne mühendis/mimar olarak değeriniz var, ne de yaptığınız işin maddi karşılığı olarak değeri var. İrtibatta olduğum arkadaşlarımın %70i sektör değiştirdi. Kimi pilot oldu, kimi tarıma geçti, kimi dükkan açtı. Bazıları yurtdışında fakat hayat onlara da güllük gülistanlık değil, Türkiye'deki bir inşaat mühendisine göre daha refah yaşıyorlar görece ama en iyi çalışma saati olanların bile haftada 1 gün tatili var, ki ayda 1 olanları bile duydum, ki bu adamlar Türkiye'de yönetmelik yazan, ülkenin gerçekten eli öpülesi hocalarından dersler alarak mezun oldular, çoğu ülkede diploması geçerli olan insanlar. Keza Türkiye'de yaşayanlar içinde durum farklı değil, proje çizeninde gecesi gündüzü yok, şantiyeye gideninde gecesi gündüzü yok. Muhattap olduğun insanlar ya işçiler, ya da kendisini kral sanan konuşmayı bile bilmeyen cahil cühela müteahhitler. Ne çizilen projenin değeri var, ne sahada doğru uygulatmaya çalıştığın projenin. O kadar can yitirildi depremlerde, değişen tek birşey olmadı desem yeridir. Mimarisi kötü olduğu için kimse ölmüyor ama statiği kötü diye binlerce kişi ölebiliyor bununda farkında olun, sorumluluğunuz çok büyük. Anlatabilecek binlerce şey var böyle gerçekten, konuşsam duramam. Ne okumalıydım bilmiyorum ama ne okumamalıymışım çok iyi biliyorum. İlk girdiğim mülakatta uzun vade hedefimi sormuşlardı, bende sahada ufaktan işi öğrenip ilk aşamada şantiye şefliği, oradan da proje mühendisi olup kaliteli işler yapmak demiştim, hatta buna inanıyordum bile. Vatana millete hayrımız dokunur diyordum, masum, hevesimizi çaldılar, umutlarımızı yıktılar, inancımızı yok ettiler. Yakında bende sektörü değiştiriyorum zaten inşallah.
    Ek:Ya biz zaten inşaat işindeyiz diye okuyacaksan inan hiç gerek yok, hobi olarak yine öğren mimarlığı mühendisliği.
    Ek2:Tabii ki benim tanımadığım işinden memnun olanlarda vardır. Köprüler, barajlar yapıyor, belki hakettiği parayı bile alıyordur.

    ne yap et en azından ingilizce öğren.

    kendi alanında ya da istediğin iş alanında 2. sınıfta iş ara, yaz tatilinde 3 e 5 e bakma işe başla.

    3 ve 4 ü okurken bulduğun işte part time,freelance vs devam et. kendini geliştir.


    okul ve pratikte iş hayatı aynı ya da benzer değil. okul pembe bir dünya gibi gerçeklikten uzak.


    okul bitince hızlıca askerlik işini çöz. geç'e bırakma. sonra hayatını nasıl yaşamak istiyorsan öyle yaşa. ister yurtiçi ister yurtdışı.


    ne bölüm okuyarsan oku ingilizce bana lazım olmaz deme.

  • ellerinize sağlık hocam gayet yararlı olmuş.
  • faydalı konu

  • Faydalı.
    2. maddeye dikkat. ODTÜ için özellikle
  • Kredi kartı bataklığına girmeyin bence. Para olmayınca neyse bursu alınca yerine koyarım diyorsun; hesap kesim tarihi gelince bir bakmışsın kartın limiti kadar borç olmuş. Sonra asgarisini ödüyorsun, sonra onu tekrar harcıyorsun falan kısır bir döngüye giriyor. Aman.
  • İlk sınıfta ortalamanızı yüksek tutun sonradan yükseltmek zor oluyor.
  • kredi kartınızın limiti 1000 tl olsun ihtiyacınız olduğu kadar kullanın limitini ASLA yükseltmeyin(harcama yapmamış olursunuz)


    kullanım ücreti olmayan kredi kartı kullanın


    hesapta veya cebinizde tl bırakmayın aileniz veya yakınınız maaşı aldığı gün hesap kesim tarihiniz olsun gönderdiklerinde hemen borcu yatırın ERTELEMEYİN


    kyk dan borç almayın işe başladığınız zaman zorlanırsınız aileden gelen para fazlasıyla yeter




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M0meNtS -- 26 Temmuz 2023; 11:11:4 >
  • Hemen hızlıca arkadaşlıklar edinmek yerine ilk önce etrafı gözlemleyin , kimin kim olduğunu öğrenin . Önemli olan çok arkadaşınız olması değil sağlam arkadaşınız olması
  • En önemlisini unutmuşsunuz:


    0. Türkiye'nin kalan birkaç prestijli üniversitesinden birinde Mühendislik, Tıp, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler gibi ciddi iş imkânı sunacak bölümler okumayacaksanız hem ailenizin parasını hem de kendi yıllarınızı boşa harcamayın. Gidin bir meslek öğrenin, ailenizin ya da akrabanızın işletmesi varsa ticarete atılın, daha iyi. Yurtdışına göçme ya da yurtdışında okuma imkânınız varsa zaten tüm bu dediklerimi unutun; direkt uçağa atlayın gidin.

  • ne yap et en azından ingilizce öğren.

    kendi alanında ya da istediğin iş alanında 2. sınıfta iş ara, yaz tatilinde 3 e 5 e bakma işe başla.

    3 ve 4 ü okurken bulduğun işte part time,freelance vs devam et. kendini geliştir.


    okul ve pratikte iş hayatı aynı ya da benzer değil. okul pembe bir dünya gibi gerçeklikten uzak.


    okul bitince hızlıca askerlik işini çöz. geç'e bırakma. sonra hayatını nasıl yaşamak istiyorsan öyle yaşa. ister yurtiçi ister yurtdışı.


    ne bölüm okuyarsan oku ingilizce bana lazım olmaz deme.

  • En hayati tavsiye geliyor;


    -Türkiye'de hiçbir üniversite ya da hiçbir bölüm size hayatta yetecek eğitimi ve niteliği vermeyecek. O nedenle önünüzdeki 4 senenin büyük kısmını alanınızdaki gerçek hayattaki gelişmeleri inceleyip çalışıp takip ederek geçirmelisiniz. Aksi taktirde 4 sene bittiğinde elinizde bir diploma ile uzun süre iş arar KPSS kovalarsınız. Tekrar ve üstüne basa basa söylüyorum, "Alanınızdaki çalışan insanları 4 sene boyunca takip edip gerçek hayatta ne gerekliyse ona göre çalışıp hazırlanmalısınız".

  • sml_akyz S kullanıcısına yanıt

    +1, spesifik olarak hukuk için bir tavsiye: Üçüncü sınıfta büyük ihtimalle ortalamanız düşecek, o sebeple ortalamam iyi olsun diyorsanız ona göre plan yapın.

  • Teşekkürler faydalı
  • Yeni mezun olarak:


    N'olur gençliğinizi yaşayın. İş hayatımın ilk ayındayım. Çok pişmanım. ÇOK.

  • İTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu olarak naçizane şunları söylemek isterim. Özellikle inşaat mühendisliği ve mimarlıktan uzak durun. Şu an ülke belki 15 sene mezun vermese bile yetecek kadar mimar, inşaat mühendisi dolu. 5 senedir sektörde aktif olarak çalışan birisi olarak gördüğüm şey, kesinlikle değersizsiniz. Öğrendiğiniz onca şeyin uygulamada karşılığı o kadar az ki, yazık günah aldığınız eğitime, harcanan paralara, giden zamana. Ne mühendis/mimar olarak değeriniz var, ne de yaptığınız işin maddi karşılığı olarak değeri var. İrtibatta olduğum arkadaşlarımın %70i sektör değiştirdi. Kimi pilot oldu, kimi tarıma geçti, kimi dükkan açtı. Bazıları yurtdışında fakat hayat onlara da güllük gülistanlık değil, Türkiye'deki bir inşaat mühendisine göre daha refah yaşıyorlar görece ama en iyi çalışma saati olanların bile haftada 1 gün tatili var, ki ayda 1 olanları bile duydum, ki bu adamlar Türkiye'de yönetmelik yazan, ülkenin gerçekten eli öpülesi hocalarından dersler alarak mezun oldular, çoğu ülkede diploması geçerli olan insanlar. Keza Türkiye'de yaşayanlar içinde durum farklı değil, proje çizeninde gecesi gündüzü yok, şantiyeye gideninde gecesi gündüzü yok. Muhattap olduğun insanlar ya işçiler, ya da kendisini kral sanan konuşmayı bile bilmeyen cahil cühela müteahhitler. Ne çizilen projenin değeri var, ne sahada doğru uygulatmaya çalıştığın projenin. O kadar can yitirildi depremlerde, değişen tek birşey olmadı desem yeridir. Mimarisi kötü olduğu için kimse ölmüyor ama statiği kötü diye binlerce kişi ölebiliyor bununda farkında olun, sorumluluğunuz çok büyük. Anlatabilecek binlerce şey var böyle gerçekten, konuşsam duramam. Ne okumalıydım bilmiyorum ama ne okumamalıymışım çok iyi biliyorum. İlk girdiğim mülakatta uzun vade hedefimi sormuşlardı, bende sahada ufaktan işi öğrenip ilk aşamada şantiye şefliği, oradan da proje mühendisi olup kaliteli işler yapmak demiştim, hatta buna inanıyordum bile. Vatana millete hayrımız dokunur diyordum, masum, hevesimizi çaldılar, umutlarımızı yıktılar, inancımızı yok ettiler. Yakında bende sektörü değiştiriyorum zaten inşallah.
    Ek:Ya biz zaten inşaat işindeyiz diye okuyacaksan inan hiç gerek yok, hobi olarak yine öğren mimarlığı mühendisliği.
    Ek2:Tabii ki benim tanımadığım işinden memnun olanlarda vardır. Köprüler, barajlar yapıyor, belki hakettiği parayı bile alıyordur.




  • Babanizin parasi varsa catir cutur yiyin, bir daha o yasiniz geri gelmeyecek, madde yerine konur digerleri mumkun degil.
  • hayati bir öneri kredi kartına asla bulaşmayın

  • I.Gıyasettin kullanıcısına yanıt

    hocam pilotluğa nasıl geçiliyor? bunu daha önce de duymuştum, odtu matematikten mezun olup pilot olan birini

  • icepeak kullanıcısına yanıt
    THY, SunExpress, Pegasus(Yakın zamanda görmedim sanırım Pegasus'u) firmaları ara ara yetiştirilmek/eğitilmek üzere pilot ilanları açıyorlar. Sınavlara, mülakatlara sokup seçiyorlar aralarından. Geçenlere eğitimlerini verip (ortalama 2 yıl), hatta eğitim sırasında sana maaşta verip pilot yapıyorlar. Tabi bu eğitimler vs ucuz değil, sonrasında 10 yıl maaşından kesiyorlar.
    2. bir seçenekte özel uçuş okullarından 50-60bin Eurolardan başlayan fiyatlarla eğitimi kendin alarakta pilot olunabilir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.