Şimdi Ara

Ücretli/Ücretsiz/Makine Çeviri Tartışma Konusu (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
501
Cevap
6
Favori
7.867
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kendi tarafından baktığın için haklılık payın var ancak bu sektörün neden bu duruma geldiği ile alakalı bir fikrin veya bilgin olmadığı için yazdıkların anlamsız kalıyor.İnsanlar neden paralı yama veya çeviri satmaya başladı sizce ? Durup dururken mi oldu bütün bunlar ? Elbette hayır.Her türlü hakareti,saçma sapan cümleleri ve hatta yedikleri küfürlerden sonra sektör bu yöne doğru gitti.İnsanlara demediğini bırakmayan sığ zihniyet yüzünden her çeviri ücretli olmaya başladı.Şimdi yama konularının bilirkişileri gelecek ve yine alakasız şeyler yazacaklar.Zamanında Oyun Çeviri'ye,Technogame,U-Crew tarzı gruplara demediğini bırakmayanlar yüzünden bunlar yaşanmakta.Bazı insanları sektöre küstürüp,isteğini kaçırdılar şimdi de yamaları paralı satıyorlar diye her konuda sayfalarca tartışma yapıyorlar.

    ''Bu kişilerin para istemesi GÖNÜLLÜ ÇEVİRİ YAPAN BÜTÜN SERBEST ÇEVİRMENLERE SAYGISIZLIKTIR.''
    Zamanında bu gönüllü çevirenlere ettikleri küfürler,hakaretler,yama korsanda çalışmıyor diye kötü kötü cümleler yazıldı peki sizce ne kadar saygı çerçevesi içerisindedir bu yapılanlar?.Bende istemem ama artık bu işler bu şekilde yürüyor.Kıymet bilinseydi bunları konuşmuyor olurduk.2 dakika geç çıktı diye ana avrat sövenleri gördü bu gözler.Küstürdükleri insanlar onlar Türkçe oyun oynasın diye çeviri yapan insanlardı.İnsanlara küfür etme hakkını kim veriyor ?

    Bağış falan demeyin kimse bağış yapmıyor.Paralı olmasın isteyen bağış yapsın diyorlar mesela Civilization VI çevirisi ücretsiz yayınlandı.Bağış yapan kişi sayısı 0.Bağış işinin arkasına sığınıyor herkes.Bunun gibi nice çeviriler var.Sıfır bağış alan.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R-10 -- 8 Temmuz 2020; 19:25:17 >




  • Eşekherif örneği veriyorsun GOT çevirisi kaç tane var piaysada kim parayla alır, parayla satsa para verecek vardır o ayrı konu.Divinity Original Sins'i yada Rdr 2 yi kim bedavaya çeviricek sen istiyorsun ki firma gelsin size başvurusn lisansını versin para kazanın siz çevirin yok öyle bir dünya.

    Firma haksız kazanç olduğunu düşünüyorsa zaten itiraz eder kaldırılır.Etik değil midir?Kime göre! yoo gayet etik! Emulator yapılıyor,anime,manga çevirisi yapılıyor bunalr firmaya zarar veren şeyler aslında ama itiraz etmiyorlar çünkü yararıda var, yinede firma istemiyorsa Youtube da lets play bile yaptırmayan nintendo gibi yaptırmıyor zaten.

    Şunun da farkında değilsiniz,bugun 3-5 tane resmi çeviri yapıp para kazanan var ise bunlar yine bu paralı parasız çeviri yapan guruplar sayesinde , insanlar bunlar sayesinde orjinal oyun alıyor ya da oyunu oynayıp fanı oluyor, bir değer yaratıyor.yoksa iş mütercimlere kaldıysa, yandık.bırakın tercüman taksiciliği yapmayı,yapın 60 saatlik bir rpg çevirisi bedava oynayalım . ama yok zamanımız yok diyorsan parayla sat onuda alırız mereak etme.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aminoasit -- 8 Temmuz 2020; 21:57:3 >




  • Telif hakki olmadan,uzerinde oynama yapip satanlar hangi duzeyde etik yada hakli🤔.
    Yamayi ucret karsiligi saglam bir programci bulup,belki aylarca ugrasip koruma sistemini kaldirip.kendi koruma sistemini entegre edip,ucret ile satmak😁😁sonucda emek var 👏👏👏

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yav etiğinize başlatmayın. Adamlar oyun çevirsin yeterki. Parası neyse veririz. 10-20-50. Önemli olan çeviriye para vermek değil çeviri yapıyoruz diye dolandırıcılık yapanlar bitsin yeter.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam ister para ile satar ister kiralar kimse tutupta zorla aldırmıyor değil mi? Bu kadar ses çıkmasının nedeni etik zart zurt değil , yamanın paralı olması, beleşe indirilememesi.Etikliği tartışıcaksak o halde korsan oyun ve film paylaşılan sitelerde oradaki reklamlardan haksız kazanç elde ediyor onu da konuşmak lazım . Ona ses çıkarılmıyorsa buna etik,ahlak,kanun vs ile yaklaşmak kişinin kendi arkasını kollamak gibi birşey

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Egri ye egri dogru ya dogru demek zorundayiz.bir gercek var.oyun yapimcisindan izin alinmiyor.ucret odenmiyor.yamayi alanlar satanlar vergi kaciriyor.
    Ama gel gelelim.milyar dolar.milyon degil MILYAR.tl oyuna butce ayiran firmalar.banane turk dilinden.umurumda olmaz diyor🤷‍♂️hickimse demesin kazanmiyor vsvs yav bi gecin o isleri.
    Turk oyunculari icin,kendi dilimizde anlayarak oyunlari oynamamiza vesile olan,tum grup yada Qnoops gibi bireysel calisan.ucretli yada ucretsiz yama yapan.herkeze destek olmak zorundayiz,baska ucari kacari yok bu isin👍

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeter ki oyunlar çevrilsin parası neyse verilir türkçe oynamanın keyfine değer biçilemez...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence neye para verildiğini anlamak gerekiyor. o kadar insanın emeğine, zamanına, bilgisine, uğraşısına para veriliyor. oyundu, telifti vs. konuyu saptırmaya gerek yok. 46 yaşındayım, ben adventure oyunları elimde sözlükle zırt pırt oyunu durdurup sözlükten faydalanarak anlamaya çalışırdım. o zaman deseler bana bir oyun kadar daha para verip türkçe alt yazı eklenecek takla değil parende atıp amuda kalkardım. Bazen o günler aklıma geldikçe, bir de bu türkçe yama konusunda ki çeşit çeşit yama konusunu gördükçe bu çeşitliliğin kıymetinin yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum.
  • adamlar birde satış sitesi üzerinden satıyor artık. bu kadar rahat oluyorsa yasal sıkıntı olduğundan şüpheliyim.
  • Oyun fiyatı kadar olmasın, mesela 20 TL üzeri olmamalı bence.
  • Resmi olarak hakkınız olmadığı sürece bundan gelir elde edemezsiniz. nokta.

    Bunun tek çıkar yolu yamayı ücretsiz yayınlayıp bağış talep etmektir. Bunun dışında çeviriyi bir ürünmüş gibi satamazsınız.

    Gönüllü çevirenlerin girdiği zahmeti anlayabiliyorum ama durum bu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-9BF23F064

    Telif hakki olmadan,uzerinde oynama yapip satanlar hangi duzeyde etik yada hakli🤔.
    Yamayi ucret karsiligi saglam bir programci bulup,belki aylarca ugrasip koruma sistemini kaldirip.kendi koruma sistemini entegre edip,ucret ile satmak😁😁sonucda emek var 👏👏👏
    minareyi çalan kılıfını...
  • Boş boş konusmalar yıllardır aynı laflar bundan sonra yamalar ücretli işinize gelmiyorsa ing oynayın.. iyi alışmışsınız beleşe skyrim fallout mass effect yamalarına haydi oradan

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ücretli çevirilere karşıyım. Bu param olmadığından ya da beleşçi olduğumdan değil. Zorunlu olmayan bağış sistemi olabilir fakat çevirinin zorla parayla satılması hangi açıdan bakarsanız bakın etik değil. Bu işin artık birazcık b.kunu çıkarmayada başladılar. Eğer emekten falan bahsedecek olursanız hiç girmeyin oralara. Madem çok para kazanmak istiyorlar o zaman yamaları resmi olarak oyuna entegre ederek yani izin alarak çıkaracaklar. Gönüllü çevirileri parayla satmak o oyunun yapımcılarının emeklerine haksızlık olur ona bakacak olursanız. Hatta bunun hırsızlıktan bir farkı yoktur. Başkasının emeği üzerinden çıkar sağlamaktan başka. Bir de hadi 5-10 lira isteyenlerin gerçekten amaçlarını anlamasam bile göz yumayım diyeceğimde oyunun satış rakamının bile üzerine çıkan fahiş fiyatlı yasal olmayan çalışmalara tahammülüm kalmadı artık. Beni sinir eden ise gerçekten beklediğim oyunların çevirilerinin böyle paragöz kişilerin veya ekiplerin eline düşmesidir. Yoksa isteyen istediğini yapsın çok da şeyimde yani. 6 ay ya da 1 sene uğraşıp üç beş kişiye yamayı kakalayıp gerçekten para kazanma derdiyle bu işi yapacak kadar akıl yoksunu ise bu kişiler devam etsinler zaten. Böyle kişilerin emeklerine saygı duymayacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi STENSTEN -- 9 Temmuz 2020; 1:29:47 >




  • STENSTEN kullanıcısına yanıt
    Kimse para kazanmak için ücretli yama yapmıyor hocam. Kimse de akıl yoksunu değil merak etmeyin. Yazınızda da belirttiğiniz gibi almak zorunda değilsiniz beklediğiniz oyunların çevirilerini de oynamazsınız, yamalar kırıldığında da gidip ücretsiz indirmeyin ama ki yazınızdaki gibi biriyseniz indirmiyorsunuzdur da zaten. Almak zorunda değil kimse zorla satmıyor göz yummanıza da ihtiyacı yok kimsenin. Yasal olmadığını düşünüyorsanız mod satışının da gidip şikayet edebilirsiniz dava da açabiliriz hatta ben avukatım sizi temsil de edebilirim ücreti karşılığında benim emeğime de göz yumup öderseniz tabiki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • singlemalt S kullanıcısına yanıt
    Fırsatçı ve her işten nemalanmanın peşinde olan zihniyetler olduğu sürece bu Türkçe oyun sektörü asla gelişmeyecek.
  • STENSTEN kullanıcısına yanıt
    Hocam saygı duyarım düşüncenize ama ücretleri nasıl düşünüyorsunuz anlayamıyorum. Ücretli olan yamaların satış rakamlarını elde edilen parayı bilseniz gülersiniz yani 7 aylık emek 3 aylık emek vs sonrası çevirmenlerin eline geçen para aylık 100 tl etmiyor çoğu zaman bu yama sektörü ücretsizdi gelişmedi insanlar emek verip ücretsiz bir şey yaptığı için küfürler yedi o insanları kaçıran yine tüketici kesimde olan kesimlerdekilerdi. Şu anda emek veren insanlar da en azından sembolik yine karşılıksız bir emek veriyor gönülden gelen bir şey bu ele geçen sembolik para en azından salak yerine konduğunu hissetmesin diye var yoksa merak etmeyin kimse yeri geldiğinde özel hayatından çalıp 5 saatini eline ayda 100 lira geçmeyecek bir şey için harcamaz gönlünden gelmese. Şu an rdr2 çevirisine sabah 6 ya kadar test ediliyor kim yapar 100 tl için bu işi bekleyen insanlar kadar heyecanlı ekibin içindeki kişiler benim görüşüm bu taktir edersiniz etmezsiniz. Kalın sağlıcakla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Eğer olumlu ya da olumsuz yönde eleştirilere hatta eleştiri olmayacak boyutta olan yorumlara tahammül edilemiyorsa en başta bu işlere girilmemesi gerekiyor. Bunlar her zaman olacak. İsterse parayla satsın ya da satmasın fark etmiyor dostum. Ayrıca tamam küfür ve hakaret edilmesi yanlış tabii ama bu sadece tek taraflı olmuyor. Bu olumsuz tepkilere çoğu zaman çevirmenlerde neden oluyorlar.
  • STENSTEN kullanıcısına yanıt
    Hocam tabikide olumsuz eleştiri olsun eleştiri yapıcıdır zaten. Ama ne yazık ki toplum genelinde eleştirinin ne olduğunu çoğu an bilmiyoruz. Eleştiri bizim toplumumuzda hakaret yerine geçmiş durumda çok üzücü bu. Oyunçeviri en etkin dönemiydi daha ben lise okuyordum bir yane yamanın yayınlanma saati iki saat gecikti. Edilmeyen küfür kalmadı e bu insanlar neden küfür yemek için emek versin. Yapıcı eleştirinin zarardan çok motivasyon vereceğini projeleri güzelleştireceğine inanıyorum sonuna kadar keşke herkes o ayarı tutturabilse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.