Şimdi Ara

Türkiye, yenilenebilir enerjide rekor üretim sağladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye, yenilenebilir enerjide rekor üretim sağladı
    Ramazan Bayramı'nın kutlandığı 10-11-12 Nisan tarihlerinde Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar ortalama yüzde 76 payla öne çıktı. 12 Nisan’da günlük elektrik üretiminde ise yeni bir rekora imza atıldı. Türkiye, 12 Nisan’da günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise ülkenin yenilenebilir enerji hedeflerini açıkladı.



    Bayramda elektrik yenilenebilir enerjiden geldi



    TEİAŞ verilerine göre bayramın üç gününde toplam 1 milyon 692 bin 329 megavatsaat elektrik tüketildi. Aynı dönemde üretilen elektrik miktarı ise 1 milyon 703 bin 521 megavatsaat oldu. Bayramın ilk gününe gelen 10 Nisan'da elektrik üretiminin yüzde 22,44'ü barajlı hidroelektrik santrallerinden, yüzde 16,62'si rüzgardan, yüzde 14,88'i akarsulardan, yüzde 10,72'si güneşten, yüzde 5,02'si jeotermal ve yüzde 4,33'ü biyokütleden karşılandı.



    Türkiye, yenilenebilir enerjide rekor üretim sağladı
    İkinci gün olan 11 Nisan'da elektriğin yüzde 22,79'u rüzgar, yüzde 19,9'u barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 13,63'ü akarsular, yüzde 11,63'ü güneş, yüzde 4,94'ü jeotermal ve yüzde 4,24'ü biyokütleden üretildi.



    Ayrıca Bkz.Tesla, Powerwall 3 ile ilgili daha fazla detay paylaştı: Daha yüksek güç çıkışı sunacak



    Bayramın son günü 12 Nisan'da ise elektrik üretiminde barajlı hidroelektrik santralleri yüzde 24,52 pay ile ilk sırada yer aldı. Aynı gün elektrik üretiminin yüzde 20,93'ü rüzgar, yüzde 12,8'i akarsular, yüzde 11,27'si güneş, yüzde 4,68'i jeotermal, yüzde 3,92'si biyokütleden ve yüzde 0,4 atık ısıdan oluştu.



    “Her yıl 3,5 GW güneş ve 1,5 GW rüzgar devreye girecek”






    Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3,5 GW güneş ve 1,5 GW rüzgar santralini devreye alacağız. 2035 yılı hedefimiz yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55'e yükseltmek" dedi.



    2023 yılında Türkiye’nin elektrik üretiminin, %36,3'ü kömürden, %21,4'ü doğal gazdan, %19,6'sı hidrolik enerjiden, %10,4’ü rüzgardan, %5,7’si güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3,2’si diğer kaynaklardan elde edildi.



    2024 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla kurulu gücün kaynaklara göre dağılımı ise şu şekilde oldu: %29,7’si hidrolik enerji, %23,3’ü doğal gaz, %20,3’ü kömür, %11,1’i rüzgâr, %11,5’i güneş, %1,6’sı jeotermal ve %2,5’i diğer kaynaklar.




    Kaynak:https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi-enerji-elektrik
    Kaynak:https://www.dha.com.tr/politika/yenilebilir-enerjide-rekor-uretim-2422460







  • Elektrik zaten uzun zamandır yerinde sayıyor. Enflasyona göre 2 sene önce 300 lira ödeyen ben şuanda 700-800 ödemem gerekliyken hala 300 ödüyorum. 300 lira para mı artık? 4 kişilik aileyiz; kurutma makinesi vs olmayan elektrikli cihaz yok, ekmek makinesi ile ekmek yapıyorum yine de elektrik 300'ü geçmiyor. Klima da mevcut kışın bile açarım sabahları.
    Ülkeyi kör bi cehalet biz reziliz paronayası esir aldı, Yunanistan dediğin ülke AB tarafından fonlanan nüfusu belli ülke, bir de kişi başı rakam vermiş ne kadar rezil(!) durumda olduğumuzu göstermek için, ne iyi ne kötü demeyi bi öğrenemediniz, medya yularınızı nereden tutarsa oraya gidiyosunuz
  • Bahar aylarında tabii barajlar ve akarsulardan gelen pay arttı üstelik rüzgarlı ve güneşli bir günde üstüne koyunca %78’e gelmiş süper ileride %100 ve sonrasında bunu aşma durumu olacak o durumda pompajlı hidro elektrik depolama santrali şart.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Fiyatlar düşecek mi? Hayır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • byJuck kullanıcısına yanıt
    Elektrik zaten uzun zamandır yerinde sayıyor. Enflasyona göre 2 sene önce 300 lira ödeyen ben şuanda 700-800 ödemem gerekliyken hala 300 ödüyorum. 300 lira para mı artık? 4 kişilik aileyiz; kurutma makinesi vs olmayan elektrikli cihaz yok, ekmek makinesi ile ekmek yapıyorum yine de elektrik 300'ü geçmiyor. Klima da mevcut kışın bile açarım sabahları.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Elektrik ucuz bence. En azından yerinde sayıyor. Tarihte hep su elektriğin yarısı gelirdi. 6 aydan fazla oldu. Artık su elektriği geçti. 400-450 su geliyor 280-300 elektrik geliyor hâlâ.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • byJuck kullanıcısına yanıt
    Klasik ezber işte. Matematik sıfır

  • Enerji ihtiyacının yerli imkanlardan ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanması ülkenin refahına büyük katkı sağlar. Bu konuda gösterdiğimiz gelişim takdire şayan. Burda durmak yok, aynen çalışmaya devam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Evet sıfır üni okuyorum hâlâ sıfır. Çarpım tablosunu bile bilmiyorum unuttum. Doğru yani.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    maalesef bu konuda da gelişmişliğimiz takdire şayan değil. sadece basit bir karşılaştrıma olarak rüzgar enerjisi konusunda yunanistan ın çeyreği kadar (kişi başı üretim) üretimimiz var. Yunanistan 10. sırada bu arada. son olarak günlük üretim çok önemli değil. genel üretim önemli. yine yunanistan bir ara tüm hafta enerji ihtiyacının %100 ünü yenilenebilir enerjiden karşılamıştı.https://www.google.com/search?q=yunanistan+t%C3%BCm+enerjisini+yenilebilir+enerjiden+kar%C5%9F%C4%B1lad%C4%B1&oq=yunanistan+t%C3%BCm+enerjisini+yenilebilir+enerjiden+kar%C5%9F%C4%B1lad%C4%B1&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIJCAEQIRgKGKABMgkIAhAhGAoYoAEyCQgDECEYChigAdIBCTE5Mzc3ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8





  • Tüketim üretimden daha fazla.Milyarlarca dolar doğalgaz alıyoruz Rusya dan Katar dan

  • Tüm türkiye'de yol ve sokak lambaları led yapılsa büyük tasarruf sağlanır, led bu kadar yaygın iken neden yapmazlar anlamam.

    Edit: 10w 5000k veya beyaz led ampül elektrik direğine 3 metre yükseklik'te bağlanırsa yeterli gelebilir, yollar için max 25w yeterli olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloody Roar -- 19 Nisan 2024; 18:02:36 >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Klasik ezber mi? Üretici firmalar elektrik fiyatlarının çok düşük olduğundan dert yanıyor, kısa zamanda ciddi zamlar gelecek. Elektrik üretiminde de devlet payı arttırılmaz ise yakın gelecekte isterse üretim maliyeti 0 olsun, çok daha yüksek fiyatlara elektrik tüketeceğiz...

  • buzdagibalik B kullanıcısına yanıt
    Ülkeyi kör bi cehalet biz reziliz paronayası esir aldı, Yunanistan dediğin ülke AB tarafından fonlanan nüfusu belli ülke, bir de kişi başı rakam vermiş ne kadar rezil(!) durumda olduğumuzu göstermek için, ne iyi ne kötü demeyi bi öğrenemediniz, medya yularınızı nereden tutarsa oraya gidiyosunuz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • buzdagibalik B kullanıcısına yanıt
    Yunanistan İstanbul kadar nüfusu olmayan (10 milyon), yüzölçümü küçük, sanayisi ise bizim kadar gelişmemiş bir ülke. Onlar rüzgardan 10,87 TWh enerji üretirken bizler 35,14 TWh üretmişiz. Türkiye 118,555 GWh yenilenebilir enerji üretimiyle 13. sıradayken onlar 22,195 GWh yenilebilir enerji üretimiyle 44. sırada.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_by_country
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_renewable_electricity_production





  • uysaloguz U kullanıcısına yanıt

    yurt dışı bağımlılık azaldığı sürece fiyatlar aşağıya gidecek, Dolar ile Doğalgaz alıp elektrik üreten bir ülkeyiz. Doğal gaz ile elektrik üretim oranı sürekli düşüyor. yatırımlar bu şekilde devam ederse su faturalarından yakınacaksın ama elektrik faturasından yakınmayacaksın.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Hocam yurt dışına bağımlılık yalnız doğalgaz ile mi oluyor sanıyorsun? En basit örnek, yerli linyit ile çalışan bir termik santralin neredeyse bütün ekipmanı yurt dışı kaynaklı. Esas anlatmaya çalıştığım şey ise eskiden devlete ait santraller ile tüm memleketin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyordu ve elektrik satış fiyatı maliyetine çok yakındı. Şu an devletin payı %10 civarına geriledi. Özel firmalar da öyle sandığınız gibi doğal gaz ile elektrik üretmedi diye fiyatları aşağı çekmez! Tersine kar marjını arttırmaya bakar. Yıllar önce, büyük bir enerji firmasının ceosunun ağzından bizzat duyduğum cümle "şu devlet işin içinde olmasa da elektrik fiyatını yükseltsek" idi.

  • En memnun olduğum konulardan bir tanesi, Elektrik ve su enflasyona göre çok uygun geliyor. Bunu yatırımlara borçluyuz.


    Tabi bunlar temel gereksinimler orası ayrı konu ama bu imkanların uygun fiyatlı olması güzel birşey.


    Umarım güzel ülkemizde herşey uygun ve herkesin erişebileceği fiyatlarda olur.

  • Aşırı komik, uzun uzun yazmıştım ama sildim..

  • uysaloguz U kullanıcısına yanıt

    Devlet kurumları yan gelip yatma yeri olduğu için dolaylı yoldan ülkeye çok zarar veriyor. bırakalım bu gibi işleri özel sektör yapsın. devlet de kendi işine baksın.

  • xbatmanx X kullanıcısına yanıt
    Ülke elektriğinin büyük kısmının doğal gaz dan üretildiği bilmeyen milyonlarca kişi var..

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.