Şimdi Ara

Türkiye'nin güneş enerjisindeki kurulu gücü 8 bin 835 megavata ulaştı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bundan elektrik faturasının haberi var mı?

  • Schtroumpf Grognon kullanıcısına yanıt

    ytbs.teias.gov.tr daha detaylıdır. hangi gün, hangi saat, hangi enerji kaynağından ne kadar elektrik enerjisi üretilmiş detaylı görebilirsiniz.

  • Emocanhoca. E kullanıcısına yanıt
    Ustteki tuketim zaten, santral bazli uretim filtreleme de burada. Keske tuketim bolgesel detayli olsa en azindan dagitim sirketine kadarki olani.
    https://seffaflik.epias.com.tr/transparency/uretim/gerceklesen-uretim/gercek-zamanli-uretim.xhtml

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2016-2017 arasında diğer yıllara göre enerji kapasitesi baya artmış. Umarım gelecek senelerde aynı ivmeyle artmaya devam eder.

  • denn.zent D kullanıcısına yanıt

    Bu nasil bir yorumlama ve elestiri mantığı ya.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektriği de temmuzda bir daha zam gelecekmiş diyorlar..

  • -kurulu gücü 100 bin megawatt ı aşan 14. ülkeyiz dünyada.

    -Kurulu güçteki yeşil payı yüzde 54

    -yerli kaynakların payı yüzde 65


    yüzde 65 düşük, ithal doğalgaz ve ithal kömürden üretilen miktarlar çok yüksek. bunu ancak yenilenebilir kaynaklarla çözebiliriz.


    -Son 4 yılda yapılan elektrik üretim yatırımlarının ise yüzde 86'sını yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. bu sayede doğalgazdan yapılan elektrik üretimi oranı yüzde 50 lerden (hatta ben sınava çalışırken sınav kaynak kitaplarında elektriğimizin yüzde 60 ı doğalgazdan , haliyle ithal kaynak, üretiliyor yazıyordu 10 sene önce) yüzde 25 seviyelerine düşmüş. sıfırlanması gerekiyor bence bunun. ya da en azından ithal kömürün sıfırlanması lazım, doğalgaz ona göre yine zararsız...


    bu hızla giderse 5-10 yıl içinde yerli kaynak payı 80 leri geçer umarım.

    ama bir sıkıntı var ki almanya bizden az güneş gören bir ülke iken bizden fazla yatırım yapmış güneş enerji santrallerine.


    Güneş ve rüzgar santrallerine 3-5 katı yatırım yapmamız lazım ki ithal enerji işini azaltalım. tabi bu arada ülkenin enerji ihtiyacı da durmadan artıyor, o da ayrı bir eksi tarafı işin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 24 Haziran 2022; 15:23:11 >




  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Sadece güneş ve rüzgar gibi dalgalı kaynaklar ile olmuyor bunlardan enerji üretemediğiniz zaman bir enerji depolamadan çekmek gerek.

    Bunun en kolay yolu şimdilik pompalı hidro depolama santrali gerekli.

    Kısaca iki rezarvuar var biri aşağıda diğeri yukarıda elektrik fazla olduğunda yukarı pompalıyor ihtiyaç olduğunda aşağı bırakıyoruz.

    Coğrafyamız çok uygun ama şimdiye kadar yapmamış olmamız ayıp.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • speedycihan kullanıcısına yanıt
    Var bunlar olmasa elektrik faturası şimdi ödediğinin iki katı gelir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Bu tür yorumlar, düşünceler ve dedikodular yeni yatırımcıların piyasaya girmesini engelleyen en büyük etken durumunda.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    kış aylarında rüzgardan elektrik üretimi artıyor, hatta güneşin iki katıydı sanırım rüzgarın oranları, yaz aylarında da güneşten üreliten miktar ve oranı artıyor, şimdi yaklaşmış birbirine ki yine de rüzgar oranı daha yüksek görünüyor istatistiklerde.


    birbirini dengeliyor gibi bir durum var.

    depolamak ise çok ayrı bir dünya çünkü çok maliyetli diye biliyorum. elektrikli araçların maliyetinin yüzde 60 kadarının pil olması bunun göstergesi, bataryalar çok pahalı ve daha da artıyor fiyatları zamanla dünya piyasasında. dediğiniz yöntemi bilmiyorum tabi maliyeti düşükse kurulabilir, uzmanları illa ki araştırıyordur.


    bildiğim kadarıyla depolamak yerine sınır komşularına hatta denizden yunanistana veriliyor üretim fazlası, üretim azaldığında da geri alınıyor. bu daha ekonomik bir çözüm gibi duruyor depolamaktansa.

  • Depolama teknolojilerinin gelişmesi lazım.

    Şu anda kurulum ve maliyetleri çok yüksek. Bunun yanısıra verimlilik oranı çok düşük.

    Keşke devletimiz özel sektörle birlikte enerji depolama, enerji üretimi argeleri yapsa.

    MadMaxiBo isimli üye beni bloklamış, kendisi bende de bloklu ama mesajına cevap olarak yazıyorum.

    “Rüzgarın güneşi geçmesinin en büyük sebebi üretim verimliliği. Güneşte %15 - 20 arasında dolaşırken, rüzgarda % 35 - 40 arasında.”

    “Depolamanın maliyeti ve kaybı yanlış bilmiyorum taşımacılığa göre daha fazla. Dolayısıyla hem ülkemizde hemde yurtdışında üretim direk şebekeye veriliyor. Sen devlete satıyorsun durumu var.”



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samuray_x -- 24 Haziran 2022; 16:50:20 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    Başka bir konuda alıntıladığınız mesajıma binaen yine elektriğin depolanmasını söylemiştiniz. Gelecek adına bu düşünülebilir fakat günümüzde hala bu ihtiyacın uzağındayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin en yüksek olduğu günlerde bile toplam üretimdeki payı %100 olmaktan çok uzak. Bugünkü üretim kapasitesine göre enerjiyi depolamak yerine fosil kaynakların kullanımı anlık olarak azaltılsa daha verimli olur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    Yapmayın lütfen. Problem yanlışın konuşulması mı yoksa yanlışın meşrulaşması mı? Keşke ülkemizde öyle bir hukuki düzen ve şeffaflık olsa ki Çin'e alternatif arayan batılı şirketler hemen yanı başlarındaki bizim ülkemize akın etseler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jethoca kullanıcısına yanıt

    Gel bak ben sana anlatayım. Mantık çok basit aslında. Diyelim ki üniversite sınavına hazırlanıyorsun. Durumunu öğrenmek istiyorsan kendini diğer adaylarla kıyaslarsın. Ne yaparsın mesela? Bir dershaneye gider deneme sınavına girersin. Sonra sonuçlara bakarsın Atıyorum sınava 500 kişi girmiş ve ortalama olarak 50 soru yapmışlar. Sen 45 soru yapmışsan durumun kötüdür.


    Yorumlama kısmında haklısın. Anlık yapılmış bir yorum. Kuzeyde olan ülkeler var. Okyanusa kıyısı olup havanın genelde kapalı olduğu ülkeler var. Onlar da güneş paneli kurup elektrik üretmeye çalışmaz. Mesela İngiltere'nin elinde Urfa gibi bir il olsa oraya binlerce dönüm güneş paneli tarlası kurar mı? Kurar tabi ki niye kurmasın? Kısacası durumumuz ilk düşündüğümden çok daha kötü.

  • Schtroumpf Grognon kullanıcısına yanıt

    Anlık yok ama Teiaş'ın YTBS sayfasındaki günlük istatistiklerde TEİAŞ'ın iletim bölgelerinin bazı istatistikleri görülebiliyor.

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Güzel yatırımlar yapıldı son zamanlarda. Bakan damat döneminde de önemli yüksek gerilim hatları ve deniz altı hatlar ile şebeke güçlendirildi.


    Ancak hâlâ yönetim tarafımız biraz zayıf kalıyor. Mesela geçtiğimiz yazlarda daha gündüz saati puant vakti gelmemişken kurulu gücün yarısı bile olmayan bir tüketim anında ülke genelinde kesintiler oluşabiliyordu. Kış vakti düşük miktarda bir tüketimi karşılayan bir doğal gaz hattından gelen gaz kesildi diye doğal gazda da elektrikte de sıkıntılar olabiliyor. Daha iyi bir planlama ile ve biraz da daha iyi ekonomik koşullarla bu tür sıkıntıların da önüne geçilebilir tabi...

  • @samuray_x deniz demişken. şu görüntüler olur umarım bizde de yakın zamanda.



    Türkiye'nin güneş enerjisindeki kurulu gücü 8 bin 835 megavata ulaştı


    Türkiye'nin güneş enerjisindeki kurulu gücü 8 bin 835 megavata ulaştı

    Belen geçidinde var bu rüzgar gülleri ama her tepenin başında bir tane. orası bol rüzgarlı bölge. neden şöyle mısır tarlası eker gibi dikmezler yüzlercesini!





  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    Hocam bu işler maalesef rüzgar gülleri için çok kolay değil. Dikilecek yerlerin çok dikkatli seçilmesi gerekiyor. Siyasi görüş farketmeksizin bende görmek isterim. Ülkemiz 4 enerji üretimi için çok uygun.

    İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ——— güneş enerjisi

    Hidroelektrik——— dağlık kesimler

    Rüzgar enerjisi ——— Ege bölgesi

    Nükleer enerji ——— Toryum ( maalesef bu kısım muammada kaldı.)

    Aslında gözüm yese gerçekten ülkede yapılması, üzerine düşülmesi gerekenler hakkında siyasi parti — hükümet farketmeksizin bir konu açıcamda zamanım yok şu anda.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.