Şimdi Ara

Türkiye'de Sol-Sağ Karmaşası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
83
Cevap
2
Favori
4.737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Böyle bir konuyu açmak için pek uygun bir zaman olmasa da fikirlerinizi almak istedim.

    Tartışmak istediğim konu, Türkiye'deki sağ-sol dengesizliği. Bildiğiniz üzere sağ muhafazakar-seçkinci, sol ise sosyalist-ilerici kavramlarıyla özdeşleşmiş durumda. Ancak ülkemize ve oy dağılımlarına baktığımızda nedense bunun tam tersi bir durum söz konusu.

    Nasıl mı ? Şöyle ki, "Ben sağcıyım" diye bağıran AKP fakir kesimin oylarının büyük bir kısmını topluyor, ancak bunun yanında CHP, DSP gibi sol partiler her nedense neredeyse sadece zengin kesimden oy alabiliyor. Bu muhtemelen Türkiye'ye özgü bir durum ki zengine hitap eden parti fakirden, fakire oynayan partiyse zenginden oy alıyor. Gerçekten tam bir karmaşa ve büyük bir tutarsızlık.

    Bu durum zengine sunulan eğitim olanaklarından mı kaynaklanmakta ? Zira öyleyse ben sosyalistim diyen CHP neden bu tabloya razı oluyor ?

    Ya da bu durum sola olan güvensizlikten mi ? "Aydın kesim" yoluna devam ederken, eğitimsiz kesim sağa şansını mı deniyor yoksa soldan bir kaçış mı var ? Türkiye'de sol özellikle son yıllarda CHP yüzünden mi kaybetti ?

    Buyrun hep beraber tartışalım...

    ---Lütfen partileri yarıştırmayalım, zira tartışmanın amacı şu parti iyi - şu kötü kavgası yapmak değil. Oluşan olağan dışı tablonun nedenlerini araştırmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Agle Ewing -- 11 Şubat 2008; 23:24:09 >







  • Aklıma ne geldi:

    Birgün gece 11 civarlarında yolda yürüyen orta yaşlı bir adamın önünü keserler ve ellerindeki silahları adama doğrultarak:

    -Sağcı mısın solcu mu?

    diye sorarlar.

    Adam %50 şansı olduğunu bildiği halde kurnazlık yapıp 'salak' rolü oynar ve yolunu kesen adamlara:

    -Siz ne diyorsunuz abi ya, ne sağı, ne solu?Ben Dönerciyim, Dönerci! der...

    Sonrası malum; ..
    ....

    Bu güzel yurdumu ne hallere düşürdüler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NATO_OTAN -- 11 Şubat 2008; 23:23:06 >
  • Halkın sağ ve sol kavramlarından çıkardıkları anlamlar bilmek gerek.

    Genel anlamda;

    Sağ, insanların kendi haklarını hak etikleri kadar aldıkları, kimsenin kimseyle kıyaslanmadığı, herkesin kendisi için yaşadığı düşünce şekli,
    Sol ise, herkesin eşit olduğu, herkesin aynı haka sahip olduğu bir sistemdir.

    diyebilir miyiz?
  • türkiyeden ziyade başka ülkere bakmak lazım. çünkü bizde neyin ne olduğu belli değil. örneğin amerikaya baktığımızda sol partiler ki bunlar demokratlar daha çok ekonomik programları ile ön plana çıkıyorlar. sağ partiler her zaman şahin politikalar ile ön plana çıkıyorlar. yine avrupa ülkelerine baktığımızda yine aynı durum göze çarpıyor. aslında çok şey söylenebilir ama bence yeri burası değil.
  • Kardeşim sağ-sol demekten ne anladığına bağlı bir konu bu ;
    konuşmakla bi yere varılmaz inan

    Fransız kralın sağında oturanlara sağcı , solunda oturanlara solcu denmiştir ve o günden beri
    bu tartışma sürüp gitmektedir, Konu sağ-sol dengesizliği olmamalı , konu Neden biz bu sistemi (sağ-sol) aldık uyguladık olmalı
    şu ülkemde başka milletlerden almadan bi kanun yapamıyoruz , konu bu olmalı kendi kanunlarını yap Türkiyem , kendin ol.
  • Bende bunu bilir bunu sölerim her seçimde kafası karışmış garib halkım her seçimde farklı partiye oy vermekten kendisinin ne oldugu farkında bile değil.Özellikle çevreme baktıgımda her seçim zamanında bu sene A partisine vericem diye yapıcaklarını anlatan kişi bir sonraki seçimde B partisine vericem diye ortaya çıkıyor. Sonrası malum
  • @Miralge
    Kanunlar bir günde yapılmazki hele bizim devrimimiz cok hızlı gelişen bi devrimdir doğrudur tabiki kanunlarımızı dısardan aldık ama işte o kısa sürede kimse oturup kanun yazamazdı sunu da hatırlatmak isterimki secilip alınan ulkelerdeki kanunlar alınırken iyice incelenmiştir günümüzün tabiriyle önüne gelen copy_paste yapılmadı Cumhuriyetin bu gune gelene kadar kendine ait orijinal yasaları yoksa suclu bu ulkeyi yöneten politikacılardır konuyu daha fazla dagıtmadan burda bitireyim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: EagleWING
    Zira öyleyse ben sosyalistim diyen CHP neden bu tabloya razı oluyor ?



    çünkü ne chp ne dsp sol değil. yani uluslararası siyasi kriterler anlamında.

    akp hiç değil. neo-liberal olduğu için chp nin yanında sol gibi duruyor.

    ülkede örgütlü ya da kurumsal ciddi bir sol akım yok sonuç olarak.
  • chp ve dsp yi sol olarak görmek, sosyalist olarak nitelendirmek kediye köpek demek gibi birşey.

    sol biliyor ki ne chp si, ne akp si, ne mhp si, ne dsp si vs.. hiçbiri bu sorunu çözemez. Biraz araştırırsanız akp, chp, mhp millet vekillerini çoğunun büyük holding patronları olduğunu göreceksinizdir. Ve soruyorum bu insanlar işcinin emekçinin hakkını düşünürmü?

    Gerçek SOL boykottan yanadır. Devrimle tabanı atılacak proletarya diktatörlüğünden yanadır.
  • türkiyede sağ sol kavramları ekonomik anlamda değil de dini anlamda anlaşılıyor. sağ dediğin zaman din ile barışık, sol deyince din ile arası ılık, soğuk vs.

    ekonomik durum pek söz konusu değil. fakir eğer mütedeyyin ise asla sol görüşlü olmaz. zengin din ile arası soğuk olsa sağ görüşlü olmaz.

    sağ sol kavramında din önemli bir faktör ...
  • Şöyle diyelim.Ülkemizde emek-sermaye çelişkisi çeşitli araçlarla köreltilmiştir.Bu bakımdan sağ sol ayrışmasını gereksiz ve yanlış bulan ,”sağ sol da neymiş,”boş ver sağı sol u”,”benim ekmeğimi sağ sol mu veriyor, ya da 12 Eylül darbesi ile hala toparlanamamış sol zihniyete karşı “futbolcuyum abi” tanımlamalarını hepimiz çevremizden duyarız.
    Ya da diğer bir propaganda da ülkemizde sınıfların olmadığı yalanıdır. Emek sermaye çelişkisinin olmadığı zihinlere kazınır. Korkuya dayanan bu söylem esas olarak sermayenin etkinliğine ya da çıkarlarına karşı işçilerin çıkarlarının korunması ve hak taleplerinin yükseltilebileceğine ilişkindir.
    Sol tüm dünyada programını genel olarak işçi sınıfının çıkarlarına atıfta bulunarak yapar. Planlı kalkınmayı ve devletçiliği savunur.
    Sağ ve sol sanayi toplumlarına özgü burjuva kavramlarıdır. Sağlıklı demokrasi için her iki oluşumun iyi işlemesi gerekir. Sağ genellikle kapitalist ya da liberal ekonomiyi savunur. Sol ise sosyalist ekonomiyi.
    Bizde ise sağ partilerin yanında bu anlamda sol bir partinin olmayışı ya da etkinliğini çeşitli nedenlerle gösterememiş olmasında burjuva demokrasisi açısından bir eksiklik vardır. Bilinenin aksine CHP sol bir parti değildir. Solcuların oy vermesine rağmen tarihinde hiç bir zaman sol parti olmamıştır.CHP nin sol bir parti olarak gösterilmesi sermayenin ve sağ partilerin de işine gelmektedir. Sosyal demokrat olarak nitelenen bu parti maalesef en azından bu niteliğini topluma sunamamaktadır.Ekonomik programları da sağ partilerle neredeyse aynı.Sadece laiklik vurgularıyla oy toplamaya çalışıyor.
    Öteden beri Türkiye de sanayileşmenin yavaş gelişmesi, sendikalaşmaya uygun olmayan orta boy işletmelerin olması, aşiret ve feodal düzen, tarikat ilişkileri içinde sağ partilerin dini inançları sonuna kadar sömürmesinde din ile emeğin çıkarları arasına düşürülmüş işçiler, sınıf bilinçlerini oluşturamamışlardır.Sanayi atılımının olduğu 40-50 sene öncesinde sanayi, devletin kontrolunde iken, işçilerin iyi ücret alması kısmen de olsa bu bilincin oluşmasını engellemiştir.Sendikacılık yasaktı veya yeni yeni oluşuyordu.(Buna rağmen o yıllarda yükselen sol muhalefetin dinamikleri farklıdır.Ve askeri darbe ile sonuçlanmıştır.Sermaye partileri ise-Yeşilleri dahil- olanca hızıyla partileşmiştir.)
    Ülkemizde oluşan sendikacılıkta Amerikan tipi sendikacılıktır. Sınıf çıkarlarını gözetmeyen, partiler üstü sendikacılıktır yapılan. Her iki, alanda sıkışmış işçilerin çıkarlarını savunacak ve gündemi oluşturup inisiyatif alacak emeğe dayanan sol veya sosyalist bir partinin oluşması imkansız değilse de ülkemizde oldukça zordur.
    Ülkemizde ABD yanlısı(Ya da ona karşı çıkma cesaretine sahip olamayan) ve Laik Cumhuriyete karşı olan bir kesim var.Bir de tabi fırsatçı takımı ,liboşlar ve rüzgar gülleri var.
    Ama ülkemizde en azından tam bağımsızlığı özümsemiş, başka bir milletin veya oluşumun bayrağı altına girmeye karşıt olan bir kesim de var.
    Eğer bağımsızlığı, ulusal devlet ve anti emperyalizmi ortaya koyduğunuzda küresel atölyecilerden hemen özgürlük ve din düşmanları, ateist laikler şeklinde aynı tornada çıkan yaylım ateşi başlıyor.
    AKP ılımlı islamın temsilciliğine soyunmuş. ABD ya da AB karşıtlığı yok. CHP ise AB ve özgürlükler kozunu AKP kadar iyi kullanamadı. Bu açıdan CHP kendi gardını iyice düşürdü. Burada laiklik ayırımı tarafları belirlemiştir.Başka bir şey değil.
    Peki sorun nerede?
    Yukarıda belirttim.Batı demokrasilerinde işçi veya sermaye sınıfına dayalı siyaset yapan partilerin bizde bir ayağının eksik olmasındadır.Sorun buradadır.Bu yüzden sapla saman karışmakta, “bunların,sağın ve solun birbirinden pek farkı yok” denilmesinin sebebi budur.
    Böyle olunca da emeğin gücü yansımıyor ve güdük kalıyor. Sermayenin ve sendika ağalarının da zaten canına minnet.
    Yani Türkiye de demokrasi, bir çeşit burjuva oligarşisi içinde dönüp duruyor.
    Benim değerlendirmem bunlar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mutlucuk

    Halkın sağ ve sol kavramlarından çıkardıkları anlamlar bilmek gerek.

    Genel anlamda;

    Sağ, insanların kendi haklarını hak etikleri kadar aldıkları, kimsenin kimseyle kıyaslanmadığı, herkesin kendisi için yaşadığı düşünce şekli,
    Sol ise, herkesin eşit olduğu, herkesin aynı haka sahip olduğu bir sistemdir.

    diyebilir miyiz?





    Bundan daha harika bir cevap olamazdı ülkemiz içinde...Ama arkadaşın tanımına biraz da dine yaklaşmayı eklersek süper olacaktır..

    Sağ, insanların kendi haklarını hak etikleri kadar aldıkları, kimsenin kimseyle kıyaslanmadığı, herkesin kendisi için yaşadığı,bunun yanında dinin koyduğu yasaklar,günahlardan etkilenen düşünce sistemi.....
  • Nedeni basit,çünkü Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu dindar ve açıkçacı islamın sol görüşe yakın olduğu söylenemez.Hele ki solun çıkış noktası dinsizlikken.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Nihonjin

    Nedeni basit,çünkü Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu dindar ve açıkçacı islamın sol görüşe yakın olduğu söylenemez.Hele ki solun çıkış noktası dinsizlikken.


    solun çıkış noktası dinsizlik falan değil. "sağ sol" kavramları ne zaman, nasıl ortaya çıktı bi zahmet araştırın.

    bu kadar da körü körüne ifadeler kullanılmamalı. yani mecliste dinciler bi tarafa dinsizler bi tarafa oturdu. tek ayrım buydu öyle mi.

    sağ statükoyu varolan yapıyı korumayı otorite merkezli düşünmeyi, sol değişimi eskinin yıkılışını insan merkezli

    yönetimi temsil eder. din burada asıl kriter değildir. talidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dasdasq


    quote:

    Orjinalden alıntı: Nihonjin

    Nedeni basit,çünkü Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu dindar ve açıkçacı islamın sol görüşe yakın olduğu söylenemez.Hele ki solun çıkış noktası dinsizlikken.


    solun çıkış noktası dinsizlik falan değil. "sağ sol" kavramları ne zaman, nasıl ortaya çıktı bi zahmet araştırın.

    bu kadar da körü körüne ifadeler kullanılmamalı. yani mecliste dinciler bi tarafa dinsizler bi tarafa oturdu. tek ayrım buydu öyle mi.

    sağ statükoyu varolan yapıyı korumayı otorite merkezli düşünmeyi, sol değişimi eskinin yıkılışını insan merkezli

    yönetimi temsil eder. din burada asıl kriter değildir. talidir.


    Sağ,sol kavramlarının ne zaman nasıl ortaya çıktığını biliyorum.Soldan kasıt sosyalizm ve komünizm olduğu için, bunların çıkış noktaları dinsizliktir dedim.Nitekim bu görüşlerin temellerini ortaya atanların ne kadar dindar olduğu ortada.Tabi ki özellikle herkesi dinsiz yapıcaz diye yola çıkmadılar ama (belkide çıktılar!!!) sonuçta dinleri ideolojilerine engel ve düşman olarak gördüler.

    Körükörüne değilde,düşüncelerimi özet ve biraz agresif bi tavırla yazmak,benim tarzım.Ayrıca ben Türkiye'den bahsediyorum, Fransa'daki sağ soldan değil.Dolayısıyla Türkiye dışındaki ülkelerde tali bi kriter olan din, Türkiye'de ana kriterlerden biri.




  • Şunu da belirteyim sizlere;
    Sadece sizin ülkenizde sağ faşizmi(kısmen, temsilen ve takriben diyelim) sol komünizmi simgeler.
    Diğer tüm ülkelerde bu farklıdır daha doğrusu tam tersi!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Nihonjin


    quote:

    Orjinalden alıntı: dasdasq


    quote:

    Orjinalden alıntı: Nihonjin

    Nedeni basit,çünkü Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu dindar ve açıkçacı islamın sol görüşe yakın olduğu söylenemez.Hele ki solun çıkış noktası dinsizlikken.


    solun çıkış noktası dinsizlik falan değil. "sağ sol" kavramları ne zaman, nasıl ortaya çıktı bi zahmet araştırın.

    bu kadar da körü körüne ifadeler kullanılmamalı. yani mecliste dinciler bi tarafa dinsizler bi tarafa oturdu. tek ayrım buydu öyle mi.

    sağ statükoyu varolan yapıyı korumayı otorite merkezli düşünmeyi, sol değişimi eskinin yıkılışını insan merkezli

    yönetimi temsil eder. din burada asıl kriter değildir. talidir.


    Sağ,sol kavramlarının ne zaman nasıl ortaya çıktığını biliyorum.Soldan kasıt sosyalizm ve komünizm olduğu için, bunların çıkış noktaları dinsizliktir dedim.Nitekim bu görüşlerin temellerini ortaya atanların ne kadar dindar olduğu ortada.Tabi ki özellikle herkesi dinsiz yapıcaz diye yola çıkmadılar ama (belkide çıktılar!!!) sonuçta dinleri ideolojilerine engel ve düşman olarak gördüler.

    Körükörüne değilde,düşüncelerimi özet ve biraz agresif bi tavırla yazmak,benim tarzım.Ayrıca ben Türkiye'den bahsediyorum, Fransa'daki sağ soldan değil.Dolayısıyla Türkiye dışındaki ülkelerde tali bi kriter olan din, Türkiye'de ana kriterlerden biri.


    o zaman ki soldan kasıt fransadaki burjuva devrimci akımlarıdır. ne sosyalizmi?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: EagleWING

    Bu muhtemelen Türkiye'ye özgü bir durum ki zengine hitap eden parti fakirden, fakire oynayan partiyse zenginden oy alıyor. Gerçekten tam bir karmaşa ve büyük bir tutarsızlık.


    bence sorun burda...
    fakire mi oynuyor zengine mi oynuyor yoksa ayırt etmeksizin bu topraklarda yaşayana mı hitap ediyor...
  • @Nihonjin

    Sosyalizm ve Komünizmin çıkış noktasıda dinsizlik değildir.. Komünist Manifestoda dinsizlikten vurgu filan yapılmaz.Sadece komünist sistemin kuramcıları (Marx-Engels) ,dinin emek sömürüsü için nasıl kusursuz şekilde kullanılan bir araç olduklarını göstermişlerdir..Kendilerinin inanıp inanmaması bunun için ölçü olamaz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ice Cube

    @Nihonjin

    Sosyalizm ve Komünizmin çıkış noktasıda dinsizlik değildir.. Komünist Manifestoda dinsizlikten vurgu filan yapılmaz.Sadece komünist sistemin kuramcıları (Marx-Engels) ,dinin emek sömürüsü için nasıl kusursuz şekilde kullanılan bir araç olduklarını göstermişlerdir..Kendilerinin inanıp inanmaması bunun için ölçü olamaz


    Evet ama Türk halkı için ölçüdür ve biz burda Türkiye'deki solun neden kaybettiğinden bahsediyoruz.Çoğunluk olan dindar Türk halkıda,bu ideolojilerin din diyanet tanımayan adamlar tarafından ortaya atıldığını ve bunun kendilerine bi hayrı dokunmayacağını,ayrıca o adamların savundukları değerlerin bi çoğunu zaten islamın kendi yöntemleriyle aşma potansiyeli bulunduğunu bildiği için, Türk solu kaybeder veya en azından maça bir sıfır yenik başlar.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.