Şimdi Ara

Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021 (132. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.714
Cevap
33
Favori
124.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 130131132133134
Sayfaya Git
Git
sonraki

Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021


(En Son Oy Tarihi: 22.8.2023)
Giriş
Mesaj
  • ABD, F35 programındaki gecikmelerden ötürü F16'ları modernize etmeye ve yenilerini satın almaya devam etme kararı aldı.


    Daha önce de gerekli bazı önemli testler henüz uygulanmadığı veya geçemediği için F35'lerin tam kapasiteli üretimini üretici firma Lochead-martin durdurmuştu.


    ABD, F-35 programındaki gecikmelerden dolayı F-16 satın alacak. F16’lar en az 2048 yılına kadar hizmet etmeye devam edecek.


    Son teslimattan neredeyse 16 yıl sonra, ABD Hava Kuvvetleri şimdi yeni F-16 Savaşan Şahin (veya savaş pilotu topluluğunda bu türün adına verilen Viper) jetleri için bir sipariş vermeyi düşünüyor.


    Geçtiğimiz günlerde Havacılık Haftası Savunma Editörü Steve Trimble tarafından Hava Kuvvetleri Satın Alma, Teknoloji ve Lojistikten sorumlu eski Sekreter Yardımcısı Will Roper ile yaptığı röportajın ardından bildirildi.


    Roper,"G.Carolina'daki yeni F-16 üretim hattına baktığınızda, bu sistem, kapasite çözümümüzün bir parçası olarak düşünmeye değer bazı harika yenilenmiş yeteneklere sahip" dedi.

    F-16'nın başlangıçta 2025'te emekliye ayrılması ve F-35 Lightining II ile değiştirilmesi planlanmıştı.


    Bununla birlikte, bütçe kısıtlamaları ve diğer faktörlerle birlikte yeni 5. nesil uçağın beklenenden daha yavaş teslimi, servisi, planların revize edilmesine ve yaklaşık on yıl önce, Viper'ı içeride tutmak için bir Hizmet Ömrü Uzatma Programı (SLEP) başlatmaya zorladı.


    Bu durum programa ortak olan diğer ülkelerin F35 alımlarını da etkileyecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 2 Şubat 2021; 13:59:35 >




  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt
    Abd batar yakında bir tane f35 i üretemediler, fena itibar kaybettiler. Çok reklam yaptılar ama foss. Rusları seversiniz sevmezsiniz ama adamlar sağlam silah üretiyorlar. Bir tane bilim adamı vardı, adam yarınki düelloda öleceğini biliyor, karşısındaki adam çok iyi silahşör. Oturuyor bildiği her şeyi yazıyor. Ruslar da bunun gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • -Rusya'da muhalif siyasetçi Navalni çıkarıldığı mahkemede 3.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve rusya sokakları karıştı.

    Navalny destekçileri başta Moskova ve St. Petersburg olmak üzere farklı bölgelerde gösteriler düzenliyor. Moskova’ya çok sayıda takviye polis sevk edildi.

    Sabah saatlerinden bu yana aralarında gazetecilerin de bulunduğu 503 kişi gözaltına alındı.Ülkede gerginlik had safhada ilerlerken başta biden yönetimi olmak üzere bir çok ülke putin'e navalni'nin derhal serbest bırakılması uyarısı yaptı.


    -Middle East Eye haberine göre İngiltere, uçak gemisi tasarımı satmayı ve üretim konusunda Türkiye’ye teknik destek vermeyi teklif etti.

    Türkiye, geçtiğimiz sene İngiltere ile uçak gemisi alımı hakkında görüşmüştü, ancak görüşmeler sonuç vermemişti.

  • Suriye Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı,


    geçen sene ülkede günde çıkarılan 89 bin varil petrolün 80 bininin PKK/PYD ve ABD güçleri tarafından çalındığını açıkladı.


    Bak sen şu bizim barış elçisi olan Abdye.Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021 

  • -Ukrayna Maliye Bakanı Marçenko:"Savunma sanayisinin dönüşümünde Türk yöntemi en uygunu.Türkiye ile 30 alanda iş birliğimiz var. S/İHA'lar dünyada kendini kanıtladı. ASELSAN'la iş birliğimiz devam ediyor. Türkiye, ulusal savunma sanayisinin gelişim hızında dünya lideri.Türkiye ile ticaretle beraber savunma alanındaki karşılıklı ilişkiler de gelişti "Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülkenin ekonomileri daha rekabetçi hale gelecektir."


    -Terör örgütü PKK/KCK’nın sözde yürütme kurulu üyesi Mustafa Karasu: "MİT’in, KDP (Barzani) ile kurduğu istihbarat işbirliği nedeniyle yüzlerce PKK'lı öldürüldü.KDP, MİT’e sağladığı istihbarat ağını genişletiyor."


    -İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır’ın başkenti Kahire’yi ziyaret etmek istiyor. Ancak darbeci Sisi, bu ziyareti Netanyahu’nun Filistin konusuna olumlu yaklaşımı ve iki devletli çözümü yeniden taahhüt etmesi şartına bağlıyor.


    -Nijer ile Türkiye Hükümetleri arasında “Askeri Eğitim İş Birliği Anlaşması” CB Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle; Türkiye, Nijerli askerlere askeri alanda eğitimler verebilecek.

    Nijer Ordusu’nun askerleri MSB’nin tatbikatlarınada katılabilecek.





  • -Fransa Cumhurbaşkanı Macron:

    "Türkiye, Suriye'de SDG'ye savaş açtı. Operasyonu bizim uzantılarımıza karşı yaptılar. Türk askerleri Libya'dan çekilmeli. Türkiye'ye güvenemeyiz.

    Kilit kararların sosyal medya şirketleri tarafından alındığı bir demokraside yaşamak istemiyorum.Temsilciler veya hükümet tarafından oylanan bir yasa kapsamında demokratik liderler tarafından onaylanarak alınmasını istiyorum."


    -Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Türkiye'de S400'ler var ve elbet bir gün F35 de alacaklar. Almanya'dan gelişmiş denizaltılar ve parçalarını alıyorlar. Bunların hepsi bizi çok endişelendiriyor."


    -ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price: "15 Temmuz FETÖ darbe girişimiyle herhangi bir ilgimiz yok"


    -Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personelinin SİHA eğitimi tamamlandı.


    -TPAO, Norveçli Fred Olsen Enerji'ye ait 'Bolette Dolphin' sondaj gemisini almak için ön sözleşme imzaladı. Bolette Dolphin alındığı takdirde 4 adet sondaj gemimiz olmuş olacak.Gemi 2014 yılında Güney Kore’deki Hyundai tersanesinde denize indirildi. Boyu 228.93, eni 36 metre. Bolette Dolphin maksimum 40 bin ft. (yaklaşık 12 bin 192 metre) sondaj yapabiliyor.Derin deniz sondaj gemileri arasında ileri teknolojiye sahip.

    Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021



    -Bugün Libya için önemli bir gün. 24 Aralık 2021'deki seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici birlik hükümeti seçiminde 4 liste Cenevre'de yarışıyor.Kimse %60'a ulaşamadı, tekrar seçim yapılacak.

    Bu sefer 50+1'i alan kazanacak. Bu seçimde en fazla oy alan liste Akila Salih ve Başağa'nın da bulunduğu 4. Liste.

    Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 5 Şubat 2021; 14:44:25 >




  • Libya'da geçici yönetimin Başkanlığına Muhammed Menfi, Başbakanlığa Abdulhamid Dibeybe seçildi.


    Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021



    Şu an Yüksek devlet konseyi üyesi Tobruk doğumlu Muhammed El menfi Yüksek devlet konseyi başkanlığına seçildi.Başbakan ise Misrata'lı işadamı eski Atina büyükelçisi Abdülhamid Dibeybe seçildi.

    Dibeybe 70 üyenin 39 oyunu aldı. Akıla Salih ve Fethi Başağa ise 34 oyda kaldı.


    Muhammed el-Menfi, Aralık 2018-Aralık 2019 döneminde Libya’nın Yunanistan Büyükelçisi olarak görev yaptı.


    Türk Dışişleri Bakanlığı Libya'da yapılan seçim sonucundan çok memnun olduğunu açıkladı.


    Katar Dışişleri bakanlığı ise yeni seçimi memnuniyet ile karşıladığını yeni yönetime tam destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 5 Şubat 2021; 23:6:38 >




  • -NATO, Türkiye'ye S-400'lere alternatif HSS sistemi sunduklarını açıkladı. - El Arabiya

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt
    akp'nin ülkemize verdiği zararlar hanesine , bir de s400'lere ödenen ve ödenecek paraları yazıyoruz o zaman.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1234Rambo

    akp'nin ülkemize verdiği zararlar hanesine , bir de s400'lere ödenen ve ödenecek paraları yazıyoruz o zaman.

    mevzu ve sorun hiçbir zaman s400 alımı değildi..biz obama döneminde parasıyla almak istediğimiz hava savunma sistemlerini vermeyenler şimdi bunun teklifini yapıyor ise konuyu partiler üstü değerlendirmek daha doğru olur düşüncesindeyim..mesela s400 alınmasaydı dahi şu akdeniz mevzusu yüzünden f35 lerden yine mahrum bırakılacakdık..


    natonun teklifine gelincede,hesaba kitaba uyuyorsa tsk nezlinde alınabilir,zaten bu noktada herhangi bir itiraz yapılmadı.s400 ler ise değerlendirilir her şekilde,ister hazır tutullur elde istenirsede satılır.Konjüktürel gelişmeler süreci belirler.zaten yerli siper hss ler bu yıl sonu envantere girecek ve uzun menzil hss ler noktasında da problemde kalmayacak.





  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt
    ekonomi batakta sen neden bahsediyorsun hocam? iyi misin?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1234Rambo

    ekonomi batakta sen neden bahsediyorsun hocam? iyi misin?

    ekonomi konusu ayrı bir konu ama savunma harcamaları konusu apayrı bir konu.


    misal örnek olarak,yunanistan tarihinde hiç olmadığı kadar muazzam bir borca girerek askeri alanda satın alımlar yaptı ve ülkenin asgari 20 yılını ipoteğe soktu.Üretmeyen ve sadece müşteri konumunda askeri gücünü oluşturan yunanistan AB desteğine güvenerek bu borca girdi ancak şuanki ekonomik koşulları bizden beter bir ülke.


    ekonomimiz kötü,bunda bir beyis yok ancak 2021 yılı için savunma sanayisine ayrılan bütçe rakamını araştırırsanız s400 parasının devede kulak kaldığını sizde göreceksiniz..

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt
    yazınızda hem doğrular hem bir çok yanlışlar var. girersem çıkmam uzun sürer. sadece şunu yazayım, ekonominin neden batağa girdiğini aslında güzelce anlatmışsınız. teşekkürler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1234Rambo

    yazınızda hem doğrular hem bir çok yanlışlar var. girersem çıkmam uzun sürer. sadece şunu yazayım, ekonominin neden batağa girdiğini aslında güzelce anlatmışsınız. teşekkürler.

    yanlışlar dediğiniz şeyler sizin görüşünüz,herkesi bağlamaycaktır ancak ekonomide hemen hemen her ülkenin 1 numaraları harcamaları savunma sanayisinde yapılıyor.ekonomi kötü diye akdenizde,sınır güvenliğinde veya benzeri problemlerde harcama yapmadan ilerlemesi imkansıza yakındır dolayısıyla gülüp geçtiğiniz konu ülkenin başında kim olursa olsun yapılmak zorunda olunan kalemlerdir.Harcama limitleri hususunda tartışılabilir ama mevcut askeri gücünüzü karşılamayacak nitelikde ödeneklerde çıkarılmaz,zaten son 6-7 yıldır Türkiye GSMH'sinin yaklaşık %70 kadarını savunma sanayisine harcadı.Ayrıca s400 özelinde şuan bu üniteler elden çıkarıldığı zaman herşeyin düzeleceği algısına girmekde çok yanıltıcıdır zira konu dediğim üzere s400 alınma mevzusu değildir..





  • Hisarlar hakkında paylaşılan bi gelişme varmı ? Envantere yavaştan girmeleri gerekmiyomuydu bu aylarda. En son "+" versiyonlarının yapıldığı açıklandı gerisinini takip edemedim. Bilen bi arkadaş aydınlatabilir mi ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gerile3

    Hisarlar hakkında paylaşılan bi gelişme varmı ? Envantere yavaştan girmeleri gerekmiyomuydu bu aylarda. En son "+" versiyonlarının yapıldığı açıklandı gerisinini takip edemedim. Bilen bi arkadaş aydınlatabilir mi ?

    Hisar uzun menzilli hava savunma sistemlerinin test süreçleri halen devam etmekde.Gelişen siyasi olaylar neticesinde 2022 yılında envantere girmesi planlanan hisar hss lerin bu yıl içinde gerçekleştirilecek yüksek riskli testlerinin tamamlanması ve ilk üretimlerin 2021 yıl sonuna yetiştirilmesi planlanıyor.şu ana kadarda hisar hss test süreçleri başarıyla sürdürülüyor.

  • ABD’li yetkililerden “F-35 yeni bir sorun” açıklaması


    Forbes dergisine konuşan ABD’li yetkililer, F-35 savaş uçağının “çözmesi gereken sorun haline geldiğini” ve F-35’lerin günlük faaliyetlerde kullanılmaya uygun uçaklar olmadığını dile getirdi.


    “F-35, SORUN HALİNE GELDİ”


    Makalede yer verilen bilgilere göre F-35’lerin ilk başta F-16’ların yerini alacak olan hafif ve düşük maliyetli uçaklar olması kararlaştırıldı ve projede bu şekilde yola çıkıldı. Ancak uçağın daha sonra sürekli gelen güncellemeler ve yeni teknolojiler nedeniyle hem daha ağır hem de daha pahalı hale geldiği ifade edildi.

    Birim fiyatı 100 milyon dolar olan F-35’lerin bir sorun haline geldiği ve aynı zamanda bakımının zor ve uçağın hatalarla dolu olduğu belirtildi. Uzmanlar, F-35’i Ferrari ile karşılaştırdı ve tıpkı bir Ferrari’de olduğu gibi, F-35’in günlük görevlerde kullanılmaya uygun bir uçak olmadığı dile getirildi.


    Forbes’e göre ABD’li yetkililerden gelen bu yorumlar, çok fazla görev yüklenen F-35 programının başarısız olduğuna ve amacına ulaşamadığına işaret ediyor.


    “F-35 SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN YENİ UÇAĞA İHTİYAÇ VAR”

    Öte yandan uzmanlara ve yetkililere göre ABD Hava Kuvvetleri, F-35 sorununu çözmek için yeni bir uçak geliştirebilir. Bu noktada F-35 üretimine sadece birkaç yüz adetin ardından son verilip on milyarlarca doların yeni bir uçak programına aktarılabileceğine vurgu yapıldı.

    Ancak bir diğer sorun ise uzmanlara göre bu yeni uçağın da kaderinin F-35 gibi olması. Uzmanlar ve yetkililer, olası bir yeni projenin de gittikçe daha karmaşık hale gelerek pahalanmasından, uçağın ağırlaşmasından ve bu nedenle programın başarısız olmasından endişe ediyor.



    https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/02/23/the-us-air-force-just-admitted-the-f-35-stealth-fighter-has-failed/?sh=3658bfb91b16&utm_source=ForbesMainTwitter&utm_campaign=socialflowForbesMainTwitter&utm_medium=social





  • Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar:


    -Son dönemde sahadaki etkinlikten sonra dünyanın farklı ülkelerinden TB2 için çok talep gelmeye başladı, Avrupa'dan da talepler var.


    -Rus elektronik harp sistemleri, Bayraktar TB2’leri 1 saat bile durduramadılar. Bayraktar TB2 her zaman havada.


    -İHA teknolojisi konusunda İsrail’den çok daha ileri konumdayız. 2004 yılında daha BAYKAR’ı kimse bilmezken İsrailliler biliyordu. Heron’ları Türkiye'ye satan firma bizle ortak olmak istedi. O dönem daha ortaya çıkmış ürünümüz dahi yoktu.


    -AKINCI aylar sonra envanterde olacak. Tüm akıllı mühimmatlarıyla görev yarıçapı 2.500 km, keşif-istihbarat amaçlı kullanırsanız 5.000 km görev yarıçapı var. AKINCI ilk etapta Hava ve Deniz Kuvvetlerimize teslim edilecek.


    -İnsansız savaş uçağı bizim için çok önemli bir hedef. Şuan konsept çalışmaları aşamasındayız.


    -TCG Anadolu’ya otomatik olarak dikey iniş ve kalkış yapabilecek bir İHA için çalışmamız var. Hedefimiz 1 yıl içerisinde bunu tamamlamak.


    - Perseverance’dan önce Mars’a inen keşif aracı Curiosity’nin radar altimetresini tasarlayan Türk, ülkemize geri döndü ve şu anda Baykar Savunma'da danışman olarak görev yapıyor.





  • -Birleşik Arap emirlikleri Hafter'den desteği çekti.Birleşik Arap Emirlikleri, Biden’in politikaları sebebiyle Hafter’e silah, finans desteğini çekti ve Libya’dan çekildiğini duyurdu.


    -Beyaz Saray: Hedefimiz Suudi Arabistan ile ilişkileri sıfırlamak ve son dört yıldır olduğu gibi devam etmemek.


    -Baykar CEO'su Haluk Bayraktar'ın dün yaptığı röpörtajda "Rus elektronik harp sistemleri, Bayraktar TB2’leri 1 saat bile durduramadılar" açıklaması Rus ve bölge medyasında geniş yer bulmuş durumda.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 28 Şubat 2021; 18:46:12 >
  • 
Sayfa: önceki 130131132133134
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.