Şimdi Ara

Titan'da yaşamı araştıracak nükleer drone son aşamaya geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Titan'da yaşamı araştıracak nükleer drone son aşamaya geçti
    NASA'nın Satürn'ün uydusu Titan'ı keşif görevinde yeni bir aşama geçildi. Eğer herşey planlandığı gibi giderse araba büyüklüğündeki nükleer drone 2028'de hazır olacak.



    Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL), NASA'nın onayını alarak Dragonfly drone'nun tasarım ve geliştirme aşamasında son evreye geçecek.



    Neden Titan'a gidiliyor?



    Jüpiter'in Europa'sı ve Satürn'ün Enceladus'u da dahil olmak üzere güneş sistemimizdeki bazı buzlu uyduların kalın buzlu kabuklarının altında yer altı okyanuslarını barındırdığına inanılıyor. Titan, güneş sistemimizdeki en büyük ikinci uydu ve güneş sisteminde kalın atmosfere sahip tek uydu olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda dünya dışında sıvı nehir ve göllere sahip tek gök cismi olma özelliğini de taşıyor. Titan'ın atmosferi de tıpkı dünya gibi azottan oluşuyor ve az miktarda da metan bulunuyor. Ayrıca dünyadakine benzer şekilde yağmur yağıyor. Ve bu büyüleyici uydunun yüzeyinde organik moleküllerin de olabileceği düşünülüyor. Dolayısıyla keşfetmeye değer bir yer.



    Ayrıca Bkz.NASA, ikonik Hubble teleskobunun çalışmayı durdurduğunu açıkladı



    Dragonfly, Titan'a ulaştığında birçok alete sahip olacak. Kameralar, sensörler ve örnekleyici sondalar ile organik bileşikleri arayarak Titan'da yaşam olup olmadığını araştıracak. Aynı zamanda prebiyotik kimyasal yapının ne durumda olduğunu da inceleyecek.



    Titan'da yaşamı araştıracak nükleer drone son aşamaya geçti



    Zorlu testlere tabi tutuluyor



    Tabiki bu uzay görevi çok büyük mühendislik zorlukları içeriyor. Herşeyin kusursuz çalıştığından emin olmak için drone birçok teste tabi tutuluyor. Örneğin Kaliforniya çöllerinin Titan'ın yüzeyine benzer kumlu toprağında drone'un yönlendirme, navigasyon ve kontrol sistemleri test ediliyor. Rüzgar tünelinde de uçuş sistem testleri gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda özel inşa edilen Titan'ın atmosferik koşullarını taklit eden odada Dragonfly, sıcaklık ve basınç testlerine de tabi tutuluyor.



    Başlangıçta, Titan görevinin 2027 yılında yapılması planlanıyordu ancak bütçe sıkıntıları sebebiyle 2028'e sarktı. Herşey yolunda giderse Dragonfly, Titan'dan edindiği bilgilerle bize yeni ufuklar açabilir.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/science/nasa-nuclear-powered-drone-saturn-2028







  • bi gün başka gezegenlerde yaşam ararken dünyaya bir hastalık bir virüs getirecek ortalığı kırıp geçirecekler. Bunu acaba düşünüyorlar mı ? ekstreme durumda yaşayan bir canlının dünyada neler yapabileceğini ön görebiliyorlar mı ? belki milyarda bir ihtimal gibi gelebilir fakat yine de bir ihtimal var.

  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt
    ademoglu demiski: ben yoksam gunes dogmasin.

  • Düşünsenize çorak bir gezegende uzaylısınız ve üzerinize böyle birşey geliyor, sizden organik örnek almak için .d

  • Kameraların 4k çözünürlük sunmasına rağmen halen bu tarz konularda yeterli kalitede video olmaması ve yapay görüntüler paylaşılması ilginç. Pazarlama çıkarlarını korumak için sanırım yüksek kalite uzaydan videolar iletmiyolar.

  • Senin göremediğin bir ekosisteme nükleer bir araç göndereceksin oranın sana uygun olmayan iklimine atıklarını salacaksın.

  • alimfirsati A kullanıcısına yanıt

    @alimfirsati adlı kullanıcının, yanıtlanan mesajı:

    Kameraların 4k çözünürlük sunmasına rağmen halen bu tarz konularda yeterli kalitede video olmaması ve yapay görüntüler paylaşılması ilginç. Pazarlama çıkarlarını korumak için sanırım yüksek kalite uzaydan videolar iletmiyolar.


    Veriyi oradan 4k hangi şebeke verici vs ile göndereceksin? Kısa Mars yüzey videoları bile bir sürü arka arkaya çekilmiş fotonun birleştirilmiş hali




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brother ToLGa -- 4 Aralık 2023; 4:18:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    başka gezegende yaşam varsa tabi

  • Kimsenin yaşam falan aradığı yok. Aradıkları tek şey dünyaya getirdiklerinde çok para kazandıracak maden veya başka değerli şey. Onca masraf nasıl çıkacak.

  • ?? şu titanla uraşmayı bırakı Tanos gelir duünyayi yok eder bak

  • Biraz hayal gibi sanırsam...

    1.6 milyar km uzaklıktaymış

    Güneş ışığı dünyadan 100 kat daha zayıfmış

    Ve ışık hızıyla 80 dakika bir uzaklık

    Bizim icat ettiğimiz bir mekik saniyede değil saatte 50.000 km hızla gidebilse bile 32.000 saat sürüyormuş.. 3.65 yıl.. yani 3 buçuk yıldan fazla bir zamanda ancak varabilir......



    Peki bu hıza ulaşabilecek bir mekik, ve bu kadar zaman gidebilecek enerji..

    En önemlisi 50bin km hızla yerinde duran küçük bir cisme çarpma ihtimali ki o hızla zaten ev büyüklüğünde olsa bile farkedip rota değiştirmeye bile vakti olmaz ve misket büyüklüğündeki bir su damlasına bile çarpsa mermi etkisi olacaktır belki daha fazlası.. ? Sizce bu yoldaki ulaşabilme olasılığı nedir?



    İmkansız değil. Ama uzuuun bir zaman boyunca hayal...

    Ve 3 buçuk yıl hiç bir nesneye dokunmadan 50bin km hızla gitmek belkide imkansız.. ama faydalı birşey için gidip dönmesi 10 yılı aşkın bir zamanı aşacaktır..





  • 5 yüzyıl öncesine göre müthiş bir ilerleme kaydedildi. eğer insanlık yok olmaz bu medeniyet geliştirilmeye devam ederse 5 yüzyıl sonra belkide uzayda koloniler kurulmaya başlanacak.

  • eger titanda yasam bulunursa iste bu gercekden vizyon acici olur. suyun buz halinde siradan bir kaya oldugu ortamda sivi metani ve etani cozucu olarak kullanan bir yasam dunyadakinden cok cok farkli olacaktir ve biokimya acisindan essiz bilgiler icerecektir. insanligin vizyonuna yasamin anlami ve cesitliligi konusunda katacagi vizyon cok daha baska olacaktir.

  • İnsanlar dünyadaki doğal kaynakları koruyup cogaltmaktan çok , yatakta vakit gecirip çoğalıyor. Yaşadığı gezegeni sadece tüketiyor ve kaynak sıkıntısı yaratıyor. İnsan oğlu gezegenden gezegene daha coook sürterek yaşamını sürdürecek.

  • Araç boyutunda ağır bir dronu uçurmak baya riskli olacak

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Gezegenler arası mesafenin büyüklüğü ve ışık-bilgi taşınma hızı limiti nedeniyle gecikmeli iletişim bence uzay drone'larının esas handikapı. Bu durum geç algılama ve geç tepkiye yol açıyor. Bu da Dünya'dan gecikmeli yönlendirilen drone'u tehlikeye sokup projeyi riske atabilir. Bu sorunun aşılması da elektromanyetizma temelli bilgi aktarma ve alma sistemlerimiz uyarınca mümkün değil. Evren içerisinde bulunup da ışıktan daha hızlı bir unsur bilmiyoruz. Uzay zaman gibi ışıktan hızlı olabilecek bir dokuyu resme dahil etsek ve uzay zamanı ışıktan hızlı bir iletişim vasıtası yapmaya kalksak bile bilginin pratikte nasıl daha hızlı taşınabilecek şekilde uzay zamana kodlanıp üstüne bunun alıcı tarafından nasıl çözümlenebileceğini bilmiyoruz. Uzay zamanı - teoride - bu kadar incelikli biçimde manipüle edecek, bilgi ve nesne taşınmasını bu şekilde "ışık hızı üstü" biçimde "hızlandıracak" herhangi bir teknolojiye sahip değiliz. Fiziksel gerçekliğinin kaideleri, fiziğin yasaları uzay gibi aşkın ve uçsuz bucaksız düşmanca bir ortamda en az bizim kadar drone'ların da aleyhinde işliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.