Şimdi Ara

Teknolojinin beşiğindeki trenler “48 yıllık” disketlerle çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Teknolojinin beşiğindeki trenler “48 yıllık” disketlerle çalışıyor
    Silikon Vadisi, dünya çapında ünlü bir yer zira buradaki ikonik şirketler yapay zeka gibi çağın son teknolojileri üzerinde çalışıyor. Bölge genelinde bulunan laboratuarlar, ofis kompleksleri ve fabrikalar modern teknolojilerden yararlanırken görünüşe göre toplu taşıma altyapısı çağın gerekliliklerinden çok uzak. Aktarılanlara göre San Francisco Belediye Ulaşım Acentesi’nin (SFMTA) tren kontrol merkezi 1998 yılından bu yana disket tabanlı bir bilgisayar sistemiyle hizmet veriyor. SFMTA ise zaman ilerledikçe katastrofik bir arızanın yaşanma ihtimalinin giderek yükseldiğini söylüyor.



    Disketlerle çalışan trenler



    SFMTA, 1998 yılında otomatik tren kontrol sistemini kurduğunda çağın neredeyse en son teknolojilerini benimseyerek öncülerden birisi olmuştu. SFMTA’dan Mariana Maguire, ABD'de bu otomatik kontrol teknolojisini benimseyen ilk kurum olduklarını, sistemin sabit diskinin olmadığı bir dönemde kurulduğunu ve bu nedenle yazılımı disketlerden bilgisayara yüklemeleri gerektiğini söyledi.



    Ayrıca Bkz.IBM'in kuantum bilgisayarı ilk defa bilimsel keşifler için bir üniversiteye kuruldu



    Aradan 26 yıl geçmiş olsa da SFMTA personeli her sabah trenlere nasıl çalışacaklarını söylemek için hala disketlere güveniyor. Sistem 5.25 inçlik disketlere dayanıyor. Bu diskler ise bundan 48 yıl önce piyasaya çıkmıştı. Öte yandan sabit diskler aslında 1998’lerde rahatlıkla bulunabiliyordu, hatta o yıllarda CD-ROM’lar da yaygındı. Günümüzde ise disketler son derece spesifik alanlarda ve kurumlarda kullanılıyor. Çağın en modern kuşağı olan "Z kuşağı" ise muhtemelen daha önce hiç disket görmedi veya kullanmadı.



    Her geçen gün arıza riski artıyor



    Teknolojinin beşiğindeki trenler “48 yıllık” disketlerle çalışıyor
    SFMTA'nın direktörü Jeffrey Tumlin, sistemin yenilenmesinin bir risk meselesi olduğunu ve halihazırda sistemin gayet iyi çalıştığını belirtiyor. Bununla birlikte Tumlin, her geçen yıl disketlerdeki verilerin bozulma riskinin arttığını ve bir noktada feci bir arıza yaşanacağının da altını çiziyor. 20 ila 25 yıl dayanacak şekilde tasarlanan sistemin yenilenmesinin 10 yıl daha süreceği aktarılıyor. Bu sürecin maliyeti ise yüz milyonlarca dolar olacak. Ancak henüz yüklenici firma bulunmadığından bu on yıllık takvim başlamış değil. Yetkililer ise San Francisco dahil olmak üzere çevresindeki tüm tren ve metroları tek bir sistemden yönetmeyi hedefliyorlar.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/floppy-disk-reliant-san-francisco-train-control-system-spurs-concerns-of-catastrophic-failure-and-it-wont-be-replaced-for-at-least-another-decade







  • Sorunsuzca çalışıyorsa dokunma. Bu mantığı İngiltere'de gördüm. Adamlar ister 100 yıllık ister 500 yıllık olsun sorunsuzca işleyen herhangi bir şey varsa aynen kullanmaya devam ediyorlar. Bizdeki sorun daha bir kaç yıl önce yenilenmiş bir şey için avucunu ovuşturarak tekrar ihale bekleyenler.
  • Sorunsuzca çalışıyorsa dokunma. Bu mantığı İngiltere'de gördüm. Adamlar ister 100 yıllık ister 500 yıllık olsun sorunsuzca işleyen herhangi bir şey varsa aynen kullanmaya devam ediyorlar. Bizdeki sorun daha bir kaç yıl önce yenilenmiş bir şey için avucunu ovuşturarak tekrar ihale bekleyenler.

  • artık 3,5 inç disketlere geçme vakti gelmiş.

  • alaz1903 kullanıcısına yanıt
    Ruslar da öyledir. Çalışan bir şeye elleme.

  • salak bunların hepsi. 5.25'lik disk kullanımı dos 6.0 yada 6.2'dir. DOS bugün bilinen en aptal 90'ların amiga sisteminden daha aptal. Yani yapacakları binlerce 5,25 diks simülatörü. Bu simülator bir amiga bir windows 11 yada windows 95 simülatörü değil en adi 5,25'lik disk simülatörü.. Ben diyeyim 50 siz diyin 500 bilgisayar yenilensin bu similaör trilyon kere yazılıp silinen disk görevi yapar.

    Ama işin içinde birileri security deyip para kazanmak istiyorsa bu iş asla olamaza.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeşilmişik -- 9 Nisan 2024; 0:39:8 >
  • alaz1903 kullanıcısına yanıt

    ihale bekleyen derken 128 bit şifrelemeyi kırılabiliyor oldu en azından biz kırdık gelin buyrun 256 bit şifrelememiz burda diyen ingiliz uyanığı şirket mıdır?

    Nedir bu ırkçılık çocuğum?

    Herkes kendi teknolojisini satmak isterken bu Türk olunca mı ihale oluyor?

  • ben 2010'larda aldığım netbook'uma windows server 2004 kurmuşum.. Bu amerikalılar bu kadar zavallı olamaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeşilmişik -- 9 Nisan 2024; 0:45:15 >
  • İhale verelim kazansın yüklenicilerimiz mantığı olmayınca böyle oluyor. 48 yıl önce bu sistemi itina ile kuran mühendislere de helal olsun.

  • Yeşilmişik kullanıcısına yanıt

    Birincisi ben senin çocuğun değilim sen de benim annem değilsin Üslup sorunları yaşıyorsan başkaları ile iletişime girme istersen.

    İkincisi ne ırkçılığı, yazdıklarımın neresinden ırkçılık çıkardın. Ülkemin kaynaklarının ona buna peş çekilmemesini savunmakla ırkçılık konusunu nasıl bağdaştırdın? Konuyu bağlamından çıkarıp bambaşka mecralara taşımaya çalışan pek çok insanla karşılaştım ancak bu kadar başarısızını ilk kez görüyorum.

    Üçüncüsü 128 bit, 256 bit ne alaka, tam olarak neden bahsediyorsun sen? Anlamadın galiba istersen bir daha oku.Benim mesajımda itiraz ettiğin şey tam olarak ne? Ben orada genel bir durum üzerinde söylemde bulunuyorum. Kaynakların kötüye kullanımı ve israfla ilgili her durum için geçerli olabilir. Ne İngiliz şirketi, ne 256 bit'i ne alakası var benim söylemimle?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alaz1903 -- 11 Nisan 2024; 0:14:45 >
  • Bizde son teknoloji kullanılıyorda ne oluyor.Hergün arıza hadi arıza olmadı diyelim bu seferde ak troller arıza çıkarıp provakasyon yapıyor...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayatımda gördüğüm en saçma ve mantıksız haberlerden biri. 1998 de cd'de vardı dvd'de, kaldı ki o zaman 3.5 " diskette zaten son zamanlarını yaşıyordu. Yani kullanılan teknoloji o zaman bile ilkel. Disketten alınan bilgileri yeni bir sürüm bir bilgisayara aktarmak çok zor olmasa gerek. Yapamıyorlarsa ben yapayım karşılığında bir amerikan vizesi versinler başka bir şey istemez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acr -- 19 Nisan 2024; 18:13:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Disket güzeldir,disket okuma sesinin keyfi başka. Belki adamlar nostalji yaşamak istiyor 😁

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.