Şimdi Ara

Tanrı Varsa Biz Neden Göremiyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu soru felsefe tarihi boyunca pek çok kez sorulmuştur. Bu soruya şu şekilde cevap verilebilir.

    İlah demek bütün yaratılmışlardan ötede olan, Kendisi yaratılmışları kavrayan ama yaratılmışlar tarafından onların algılarını aştığı için kavranamayan varlık demektir. Normal algıyla görülebilen bir ilah, ilahlık vasfına aykırıdır. İnsanların Allah'ı görmek istemelerinin sebebi, Allah'ı Yunan veya Sümer tanrılarına benzetmek istemeleridir.

    İslam'daki ilah anlayışı bütün batıl dinlerin anlayışından daha derindir. Allah'ın görülemeyeceğini her ne kadar tam anlatamasa da aşağıdaki örnekle konuyu somut olarak anlatalım:

    “Bir hücrenin içinde yaşayan mikro ölçekli bir canlı düşünün, beyni olsun, konuşup araştırabilsin. Bu canlı ne yapılırsa yapılsın dışarıda bir evren olduğunu anlayamaz. Anlasa bile çok ama çok uzun araştırmalar sonucunda anlayabilir. Çünkü bu canlı önce kendisi için bir dünya büyüklüğünde olan hücrenin içinde yaşadığını kavramalıdır. Sonra o hücre gibi trilyonlarca hücre olduğunu kavramalıdır. Sonra bu hücrelerin oluşturduğu dokunun dışına çıkmalıdır. Dokuyu da kavradıktan sonra dokunun bulunduğu organizmayı, organizmanın yaşadığı çevreyi, çevrenin varolduğu gezegeni, gezegenin bulunduğu solar sistemi, galaksileri ve en sonra evreni kavramalıdır.”

    Görüldüğü gibi bunları kavramak bu canlının algılama kapasitesinin dışındadır. Aynı şekilde insan da evrenin dışına çıkıp ne olduğunu anlayamaz, evreni de kaplayan, herşeyi sarıp kuşatmış olan Allah'ı göremez. Çünkü gerçekte hiçbir insan beyninin dışına çıkamamaktadır.

    Ayrıca Allah’ı görmek imtihanı ortadan kaldıracak bir durumdur. Çünkü Allah’ı gören biri ister istemez iradesini kaybederek ona ibadet edecektir. Fakat Allah insanın vicdanını kullanmasını, iradesini kullanmasını istemektedir. Ayrıca Allah’ın var olduğunu anlamak için mutlaka zatını görmek gerekmez. Kainatta Allah’ın sonsuz gücünü, aklını, ilmini, sanatını ve varlığını ispatlayan milyarlarca ve hatta çok çok daha fazla delil vardır. Bunlara bakan ve aklının sesine kulak veren biri Allah’ın var olduğunu hemen anlar ve O’na ibadet eder.

    Bununla birlikte Allah'ın görülmesi bu dünyada imtihanı bozduğu için mümkün değildir ama sahih hadislerden anlaşıldığı gibi Allah cennette tecelli edecek ve çok güzel bir görünümde insanlara (tecelli olarak) görünecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi prf23 -- 8 Mart 2020; 9:19:31 >







  • Konudan ayrı olacak ama

    Bizim kenfi dilimizde Tanrı gibi bir sözcük varken gidip Arapların ilah sözcüğünü kullanmak veya dindarlastikca Türkçe sözcükleri dışarı itip dilimize Arapça ve Farsça sözcükler koymak bizim kültürel olarak kimliğimizi yitirmemize yol açıyor.

    Dini konular veya bu görüşe sahip insanların dili araplastirmak yerine bu terimleri Türkçeleştirme ye çalışması bana kalırsa ülke için daha iyi olacaktır . (Örneğin eski Uygurlar başka bir dine geçerken bu dinin terimlerini Turkcelestirerek kullanmışlar bu sayede din ile Arap kültürünü ayırabiliriz birbirinden)

    Zaten İslam'la ilgili pekcok terim arapça bile değil Farsça . Biz neden bunların Turkceleri yerine yabancıların kullanıyoruz. Bildiğiniz gibi din kavramı üzerinden insanların atalarının adları bile yokolarak hepimizin adları Arap adlarına dönüştü .

    Bana kalırsa Arap kültürü ve İslamiyet arasina bir fark koymanız gerekli. Çünkü islamiyetten daha çok Arap kültürü empoze edilmesi insanların Araplar gibi giyinip Araplar gibi konuşup Araplar gibi yaşamaya zorlanması İslamiyet'in eğer varsa evrensellik iddiası ile ciddi bir biçimde çelişiyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 8 Mart 2020; 10:16:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Müslüman insanlarin Arap gibi yaşamadığı bir ortamda ancak İslamiyet'in evrensel bir din olduğu bahsi geçebilir...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Bu konu Müslümanların da dikkat etmesi gereken bir konudur. Biz Türkler olarak dilimize sahip çıkmalıyız elbette.

    Bir de bir kısım Arap gelenekleri İslam gibi gösteriliyor. Buna en fazla Müslümanların karşı çıkması gerekiyor. Çünkü hem Kuran'a hem akla aykırı hareketler bulunuyor.
  • konu bakımından konuşursak teorik olarak mesela evrim doğru. peki bu şey neden açıkça evrim var dememiş. yani kendisinden başka her türlü düşünceyi ortadan kaldıracak şekilde hasıl olmamış. sonucu bakımından düşünülecek olursa bu şey akıllı bir varlık. yani en başta insan da olabilirim dememiş de insan olacağım demiş gibi davranmış bir şey olmalı-ki protein-dna zinciri vs aynen böyle dizayn edilmiş hale gelmiş-

    ........................

    yaratıcı ile evrim başka koşullardadır. evrim insan dostudur zira onu amaçlar. ancak yaratıcı zaten ayrıksı olarak tekamülü değil ol lafzını harekete geçirir. yani farazi evrim varsa da bunun dahi ilahı odur.

    aradaki farkı anlamadan ilahiyatı anlayamayız.

    ........................

    yaratıcı apaçıktır zira insanın açmazları çıkmazları apaçıktır. apaçık bir şekilde dünya denen yere sıkıştık, açlık susuzluk çekip bunu gidermeye çalışıyoruz. sorunlarla uğraşıyoruz. zengin oluyorsun tam anlamı olacakken ölüyorsun. kısaca 80 yıl derdini tam manası ile anlatmaya yetmiyor.


    yaratıcı işte bu aşamada senin her türlü açmazını çıkmazını gören bilen ve buna çözüm üretebileceğine inanılan kimse. bu zat yapısı gereği insana apaçıktır. yani ona inanmak ve aramak zorundasın zaten. eşyanın tabiatı bu.

    ......................

    çocuğu yaptın kaza geçirdin öldün. aklın dünyada. ne yer ne içer başına ne gelir dedin. evrime inandın veya doğru dedin. şimdi evrim seni yeniden geri getirip o çocuğun başına getiriyor mu?

    halbuki yaratıcının seni ilk seferdeki gibi ol diyerek yaratması mümkün. yani taştan topraktan ben yeniden insan olana kadar tek bir lafızla yeniden geri gelebilirim.

    açmazını çıkmazını anladığında yaratıcının varlığından görüntüsünden öte olanı anlıyoruz.

    ....................



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 8 Mart 2020; 12:10:4 >




  • Gözlerimiz onu görecek özellikte değiller

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gözlerimiz onu görecek özellikte değiller

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    yaratılmışlar tarafından onların algılarını aştığı için kavranamayan varlık
    dediğinde, aslında yaratılmışlar açısından bu varlığın varlığı da yok olmuyor mu?
    Bir canlının bizim gibi bir beyni olup konuşabildiğine göre ve bu canlıya "canlı ne yapılırsa yapılsın dışarıda bir evren olduğunu anlayamaz" demek, bizimde evreni anlayamayacağımız anlamına gelmez mi? Biz evreni, bizce anlayabiliyorsak o halde bu örnekteki canlı da evreni algılayabilir.

    Ayrıca tanrı denilen şeyinde hiç bir delili olamayacağını düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 30 Mart 2020; 20:52:16 >
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    Değerli kardeşim, biz Allah'ı algılayamayız. Onun gönderdiği bilgiler ile yani Kuran ile anlayabiliriz.

    Biz evreni anlayabiliriz, çünkü algı sınırlarımız içinde, Allah ise söz konusu canlıda olduğu gibi algımızın ötesinde. Çünkü zamansızlık ve mekansızlık hakkında bizim algılarımız kapalıdır.

    Allah'ın delilleri Kuran'da yüzlerce ayetle ispat edilebiliyor kardeşim.
  • Birşeyi bilmek için illaki gözle görünmesine gerek yok.
    Elektrik de görünmüyor ama elektrik hayatımızın her anında var. Göremiyoruz diye elektriğe de inanmamak ateizmle aynı mantık.
  • Değerli kardeşim, Ateistler bu mantığı doğru bulmayacaklardır. Çünkü elektriği deney ile ölçüp gözlemliyoruz diyeceklerdir. Şu şekilde söyleyebiliriz.

    Elektrik insanlar bilgisizken, eski çağlarda var dense inanmazlardı. Çünkü bilgi seviyeleri yetersizdi. Ama aradan bin yıllar geçtikten sonra anlaşıldı. Aynı şekilde bilgimiz ve beynimiz bu boyutta Allah'ı görmemize izin vermediği için ahirette görebileceğiz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: prf23

    Değerli kardeşim, Ateistler bu mantığı doğru bulmayacaklardır. Çünkü elektriği deney ile ölçüp gözlemliyoruz diyeceklerdir. Şu şekilde söyleyebiliriz.

    Elektrik insanlar bilgisizken, eski çağlarda var dense inanmazlardı. Çünkü bilgi seviyeleri yetersizdi. Ama aradan bin yıllar geçtikten sonra anlaşıldı. Aynı şekilde bilgimiz ve beynimiz bu boyutta Allah'ı görmemize izin vermediği için ahirette görebileceğiz.
    hoca atesitler gelsin cvp versin seni sözcü mü seçtiler?
  • Evet, Ateistlerin cevap vermesi gerekli bu soruya. Ama veremezler kardeşim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: prf23

    Evet, Ateistlerin cevap vermesi gerekli bu soruya. Ama veremezler kardeşim.
    veremezlerse veremesinler sen neden cevaplamaya çalıştın anlamadık.
    deney gözlemse bende gözlemliyorum, bir hücreyi gözlemleyip bu kendi kendine olamaz diyorum ve Allah'ı buluyorum..Allah'ı bulmak için illa ahirete gerek olsaydı imana ne gerek vardı, senin görüşün çok çok yanlış.

    ayrıca deney gözlem ateistlerin kullandığı bir kalkandır, onların ne gözlemleri var, ne deneyleri.
  • Katılıyorum kardeşim, aynı görüşteyiz. Allah görülecek olsa imtihan kalmazdı ve dünyanın yaratılış amacı biterdi.
  • Sorduğunuz soruya kimin cevap verdiğinin bir önemi yok, merak ettiğiniz şeye karşılık bir cevap geldikten sonra...


    quote:

    Elektrik insanlar bilgisizken, eski çağlarda var dense inanmazlardı. Çünkü bilgi seviyeleri yetersizdi. Ama aradan bin yıllar geçtikten sonra anlaşıldı. Aynı şekilde bilgimiz ve beynimiz bu boyutta Allah'ı görmemize izin vermediği için ahirette görebileceğiz.

    Elektrik bulunmadan önce elektrik diye bir şey yok muydu, vardı. Ama bu elektrik bulunduktan sonra anlam kazanan bir ifade. Bakteriler keşfedilmeden önce bakteri diye bir şey yok muydu, vardı; ama bu onları keşfettikten sonra anlam kazandı. Aynı şey neden tanrı için söz konusu olmasın? Tabi burada tanrının neliği ön plana çıkıyor bu da ayrı bir sorun.
    Düşünün ki ben varlıktan bir yokluk yaratıyorum ve bunu şimdi anlayamayacağımızı,bulamayacağımızı söyleyip(bu bilgiye nasıl eriştim?) bu sebebe dayandırarak onun varlığını öne sürüyorum, bu durum size mantıklı geliyor mu? Eğer geliyorsa; o halde qaqi vardır.


    "Ateistler bu mantığı doğru bulmayacaklardır. Çünkü elektriği deney ile ölçüp gözlemliyoruz diyeceklerdir.//Ateistlerin cevap vermesi gerekli bu soruya. Ama veremezler kardeşim."

    @Qtrone
    @prf23




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.