Şimdi Ara

Tam Otomatik** şanzıman bakımı ve arızalar (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.938
Cevap
62
Favori
746.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hocam bu yağla çok sıkıştırmadan hareket edilir değil mi? ben cumartesi biraz dolaşayım araçla gitmem lazım yağcılara
  • edilir tuncay merak etmek aracı çok zorlamadan kullanman yeterli olacaktır.Urfa güneydoğudaki önemli şehirlerden biridir ve eminim ki bir şekilde uygun yağ bulunur.veya getirtilir..


    kolay gelsin..
  • sağolun hocam.
  • Merhaba.
    2005 model 2,0 CRDİ Otomatik Hyundai Santa fe aracım var. 112.000 KM'de. Aracın tahminen hiç şanzıman yağı değişmemiş. Değiştirmek istiyorum. Ancak çevremden değiştirirsen aracının şanzımanında problem çıkar. Fabrikada konulan yağın yerini hiçbir yağ tutmaz diyorlar. Bu araçta tam sentetik yağ mı kullanmalıyım ve hangi yağ olmalı?
  • Selamlar gurnur arkadaşım,


    çevrenizde söylenenler ne yazık ki bu ülkede yanlış bilinen doğrular olarak kabul edilir.. daha önce defalarca yazdım gene yazıyorum hiçbir yağ sonsuz ömüre sahip değildir.bütün yağların belli bir ömrü vardır ve bu süreden sonra bu yağlar artık yağ olmaktan çıkar... araç üreticileri otomatik vites kutusu yağlarının değişimi için 60,000 km veya 6 sene olarak periyod belirlemiştir.60,000 km dolduğunda veya 6 sene dolduğunda hangisi daha önce dolarsa..


    kullanılması gereken yağ Dexron3g özelliklerinde olmalı ki bu yağ zaten tam sentetiktir.aşağıda size totalin sattığı ve elf in ürettiği bir yağı örnek olarak veriyorum:

    http://www.total.com.tr/Os/osturkey.nsf/VS_OPM/095FF30ADA0418D9C125737500485584?OpenDocument#FLUIDE_AT_42

    alacağınız yağın markası illa ki bu olmak zorunda değil.ama dexron3g standardında olmak zorunda..

    iyi günler..




  • Teşekkür Ederim aklımdaki soru işaretini sildiğiniz için.
  • rica ederim.. keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa..
  • biraz önce renault yetkili serviste aracımın otm. vites yağını değiştittirdim. Araçta kullanımda hiçbir şikayetim olmamasına ragmen sadece önlem olarak. Şunu belirteyim megerse benim araç vites geçişlerini hissettiriyormuş :))) şimdi hissedilmiyor. Yagın litre fiyatı 30 tl, degişimde 40 liraydı devamlı gittigim serviste. forumda umutech 135 liraya degişim yaptırmış bende bu rakamı söyleyip aynı fiyata yagı değiştirdim, bu forumun-umutech in sayesinde 25 lira kardayım. ---meteg-- hocam sanada yönlendirmen için teşekkür ederim.
  • Arkadaşlar aslında maalesef Türkiye'de Otomatik şanzıman yağ değişimi eksik yapılmaktadır. Bunun nedeni de yağ değişim cihazının hiçbir serviste olmamasıdır.

    Normal şartlarda kuru bir şanzımana (aracın yapısına göre farklı olmakla beraber) ortalama 5-6 litre yağ konur, bu rakam araca göre aşağı yada yukarıda olabilir, bunu kullanım klavuzundan yada servisinizden öğrenebilirsiniz. Yağ boşaltma tapası açıldığında kirli olan yağın yaklaşık yarısı boşalır. Siz yeni yağı koyduğunuzda değişim yerine sadece ilave yağ koymuş gibi olursunuz ve koyduğunuz yeni yağ kısa sürede eski yağ ile karışıp yine kısa sürede bozulacaktır. Boşaltma tapası açılmasına rağmen yağın büyük bir bölümü Torkkonvertör, hidrolik kanallar, kavramalar ve valf gövdesi içerisinde kalır.

    Yağ Otomatik şanzımanlar için en önemli faktördür. Doğru ve tam değişim için bir yağ değişim cihazına ihtiyaç vardır. Bu cihaz, otomatik şanzıman ile ön radyatör tarafında buluna yağ soğutucusu arasında bulunan gidiş ve dönüş hortumları çıkartılarak araya bağlanır. Motor rölantide çalıştırılır ve soğumaya gelen kirli yağ cihaza alınırken, cihazın içinde bulunan temiz yağ şanzımana gönderilir. Değişim bittiğinde cihaz otomatik olarak kendi içinde baypas yapar ve yeni yağ geldiği de göstergesinde görülür.

    Servis tamir kitaplarında gördüğüm bu cihazı uzun yıllar aradım ama Türkiyede bulamamıştım. iki sene önce bir firma bu cihazı ithal etmişti ve ilk denemesini bizzat birlikte yapmıştık. Ama maalesef ne distribütör firmalar ne de yetkili servisler bu konuya rağbet göstermediler. ama bu cihazı alıp kullanan İstanbul Topkapıda bir usta vardı. Merak eden olursa araştırıp bu ustayı bulabilirim.

    Saygılarımla.




  • Acarbey,


    katkı için teşekkürler.. evet dediğiniz sistem normalde olması gerekendir ama ülkemizde ne yazık ki pek bilinmez. bu yüzden bu işlemin nasıl olduğu ile ilgili bir linki buraya koyacağım.link üyesi olduğum yurtdışı bir volvo forumundan alınmıştır.forumda bir volvonun şanzıman yağının nasıl değişmesi gerektiği anlatılmıştır.ama diğer araçlar için de geçerlidir bu işlem..

    http://volvospeed.com/Repair/Transflush.php


    umarım birçok kişi için aydınlatıcı olur.forumdaki yazılar ingilizcedir ama çoğu kişinin anlamakta sorun yaşamayacağını düşünüyorum..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meteg -- 10 Nisan 2010; 22:12:09 >




  • usta sizin çalıştığınızn yerde bu cihazdan varmı
  • merhaba,


    benim çalıştığım yer diye bir yer yok.ben tamirleri yazlıkta (Kuşadası) yapıyorum orada bir tanıdığımın mekanını kullanıyorum.ve evet o cihazdan orada var,cihaz bana ait yurtdışından getirtmiştim.İstanbul'da bu işi yapmak isterdim ama yer sıkıntısı ve maliyetler yüzünden imkansız.tamire gelen herkesi de kabul etmiyorum çünkü bu işin bir maliyeti var ve eğer insanlar bu maliyeti karşılayamayacksa yapmamayı yeğliyorum.sonuçta biz de üç beş kuruş ekmek yiyeceğiz bu işten.. artık bu tamiratlar para kazandırmıyor.. umarım açıklayıcı olmuştur.
  • bu makine olmadan yapılacak yağ değişimlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor. Alttan boşaltıp tukarıdan tekrar ekliyoruz makine olmadığı için. Daha iyi olamsı için yapmamız gerekenler nelerdir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: meteg




    edilir tuncay merak etmek aracı çok zorlamadan kullanman yeterli olacaktır.Urfa güneydoğudaki önemli şehirlerden biridir ve eminim ki bir şekilde uygun yağ bulunur.veya getirtilir..


    kolay gelsin..


    hocam dün 2 tane total bayisi buldum . 1. si getiremeyiz dedi. Diğerine gittim müdüryle görüştüm inşallah haftaya cumartesi getiririz dedi. Artık orayı bekliyorum 15-20 km kısa kullanımlarında bir sorun olmuyor ama daha uzunlarda vites yükseltme devri oldukça fazla artıyor. Sanırım doğru yağı koyduğumda düzelecek.
  • Tuncay yağ gelince ve değişince bana haber ver merak ediyorum sonucu..
  • haber veririm hocam. Peki yağ geldiğinde yağ değiştirme makinası yoktur. Değiştirirken nelere dikkat etmem lazım?

    ekleme: vites kolu p de mi n de mi dursun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuncay altuntoprak -- 10 Nisan 2010; 23:40:33 >
  • vites p de olmalı,

    araç normal çalışma sıcalığında olmalı..makine olmadığından geleneksel yöntemler ile yağ boşaltılmalı.araç lifte kaldırılır, boşaltma tapası açılır ve yağ boşaltılır.doldurulurken de doldurma tapasından doldurulur.doldurma işlemi için bir çeşit şırınga gibi bir alet gerekir ki çoğu özel serviste zaten bulunur..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sakiiin

    biraz önce renault yetkili serviste aracımın otm. vites yağını değiştittirdim. Araçta kullanımda hiçbir şikayetim olmamasına ragmen sadece önlem olarak. Şunu belirteyim megerse benim araç vites geçişlerini hissettiriyormuş :))) şimdi hissedilmiyor. Yagın litre fiyatı 30 tl, degişimde 40 liraydı devamlı gittigim serviste. forumda umutech 135 liraya degişim yaptırmış bende bu rakamı söyleyip aynı fiyata yagı değiştirdim, bu forumun-umutech in sayesinde 25 lira kardayım. ---meteg-- hocam sanada yönlendirmen için teşekkür ederim.


    yardımım olduğuna çok sevindim.Keyifli sürüşler.

    bende bugün motor üst kulağını değiştirdim orjinali 160tl civarı idi ama ustalarım global marka al onlar çok iyi dedi bende biraz zor olsada buldum taktırdım ama yine bi değişiklik yok tepmeler devam ediyor.Otomatik şanzıman ustası ile de tecrübe sürüşü yaptık yokuşta çekişine baktı hızlanmasına baktı dur-kalk yaptı 4-5 km gezdi.Ustanın dedikleri bu tip şanzımanlarda bu tepmeler normal bir volvo audi yada vw kullanıcısı olsa şazımanda sorun var sanır ama bu şanzımanlarda böyle hiçbir işlem yapmaya gerek yok.Ayrıca çok bilgili birine de benziyordu artık yapacak bişeyimde yok.Durumları toparlayıp şanzıman yağ katkısı koyacam artık kafaya da takmayacağım.
    Meteg hocam siz ne diyorsunuz ustanın dediklerine.




  • umutech,


    benim bir yargıya varabilmem ancak aracı sürmem ile mümkün olabilir.o yüzden fazla yorum yapamayacağım.. ve açıkçası bu tepme dediğin şeyi hala daha tam anlayamadım.şimdilik söyleyebileceklerim bunlar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: meteg



    umutech,


    benim bir yargıya varabilmem ancak aracı sürmem ile mümkün olabilir.o yüzden fazla yorum yapamayacağım.. ve açıkçası bu tepme dediğin şeyi hala daha tam anlayamadım.şimdilik söyleyebileceklerim bunlar..


    tabi hocam sizde haklısınız tecrübe yapmadan konuşmak çok zor bende anlatamıyorum zaten derdimi kısaca tekrar anlatayım vites geçişleri bazen çok yumşak hissedilmiyor bile ama genel itibari ile vites geçişleri çok tepkili araba da pat diye bir ses ve vuruntu oluyor.Ayrıca araç yavaşlarken daha çok rahatsız ediyor ani yavaşlama oluyor kompresyona binince araçta aşırı bir sallantı oluyor.yine anlatamadım değil mi
    İlginize teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.