Şimdi Ara

Su altında, havada ve uzayda çalışacak yeni bir iletişim ağı geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Su altında, havada ve uzayda çalışacak yeni bir iletişim ağı geliştirildi
    Araştırmacılar uzay, hava ve su altı ortamlarında kesintisiz bağlantı sağlayan ve tamamen ışıktan oluşan bir iletişim ağı geliştirdi. Yeni ağ tasarımı, ortam ne olursa olsun bağlantıyı sağlamak için farklı ışık kaynaklarını bir araya getiriyor.



    Ayrıca Bkz.Elon Musk uyardı: 2025 yılında elektrik kıtlığı yaşanacak



    Araştırma ekibinin lideri Yunjin Wang yeni ağla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Tamamen ışıklı iletişim, örneğin sensörlerin çevresel verileri topladığı ve yüzey şamandıralarıyla iletişim kurduğu okyanuslarda ve göllerde kullanılabilir. Bu veriler daha sonra kablosuz olarak su yüzeyi üzerinden ya da şehirler arasındaki uzun mesafeli veri bağlantıları üzerinden gönderilebilir. Ağ aynı zamanda modem aracılığıyla internete bağlanarak, örneğin okyanusta uzak bir konumda bulunan insanlara bilgi alışverişinde bulunmak için omurga ağına erişim sağlayabilir."



    İnternet erişimine de imkan sağlıyor



    Araştırmacılar farklı ortam türleri için dört ışık spektrumu kullandılar. Su altında veriler mavi ışınlarla, yüzeyde beyaz LED'lerle, havada ultraviyole ışıkla ve uzayda kızılötesi lazerlerle iletiliyor. Ayrıca ağı, TCP/IP şemasına dayalı olarak internete kablosuz veya kablolu erişime izin verecek şekilde tasarlayarak Nesnelerin İnterneti uygulamaları için kullanışlı hale getirdiler.



    Su altında, havada ve uzayda çalışacak yeni bir iletişim ağı geliştirildi
    Testler optik iletişim ağının 2560×1440 piksel çözünürlükte ve saniyede 22 kare video yayını yapabildiğini gösterdi. Maksimum veri paketi kayıp oranı yüzde 5.8 ve iletim gecikmesi 74 milisaniyeden azdı. Daha önce Amazon da, lazerler aracılığıyla bilgi aktarımı sağlayacak bir uydu internet ağı oluşturma planlarını duyurmuştu.




    Kaynak:https://www.optica.org/about/newsroom/news_releases/2024/february/all-light_communication_network_bridges_space_air_and_sea_for_seamless_connectivity/







  • Işık dediğimiz şey elektromanyetik dalgaların insan gözünün algılayabildiği tayfında yer alan frekanslardır. Yani 400-700 NM arası lambdaya sahip EM dalgalara biz ışık diyoruz, diğerlerine ise kısaca EM diyoruz. Bu nedenle tayfın UV ve IR tarafında yer alan dalgalara ışık demek linguistik açıdan doğru değildir. Eğer böyle yapmazsak radyo ve radar dalgalarına da ışık dememiz, mikrodalga fırına da "ışık fırını" dememiz gerekir.


    Bu nüansa ne İngilizce kaynaklarda ne de Türkçe kaynaklarda pek dikkat edilmiyor ama aslında dikkat etmek gerekir.

  • Işık dediğimiz şey elektromanyetik dalgaların insan gözünün algılayabildiği tayfında yer alan frekanslardır. Yani 400-700 NM arası lambdaya sahip EM dalgalara biz ışık diyoruz, diğerlerine ise kısaca EM diyoruz. Bu nedenle tayfın UV ve IR tarafında yer alan dalgalara ışık demek linguistik açıdan doğru değildir. Eğer böyle yapmazsak radyo ve radar dalgalarına da ışık dememiz, mikrodalga fırına da "ışık fırını" dememiz gerekir.


    Bu nüansa ne İngilizce kaynaklarda ne de Türkçe kaynaklarda pek dikkat edilmiyor ama aslında dikkat etmek gerekir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 3 Mart 2024; 1:12:51 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Evrim icin hala teori dennesi

    Big bang in huni grafigiyle anlatilmasi gibi..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrim gibi - seleksiyon gibi mekanizmalarla - açıklanmaya muhtaç dallanıp budaklanan kompleks bir olgusal konudan bahsederken teori demek doğru. @sething Bu arada ışık terimiyle ilgili konudaki ilk mesajda söylenene katılıyorum.


    Misal karadeliklerin ışığın kaçamayacağı bir geri dönüşü olmayan bir hududa - Schwarzschild yarıçapına karşılık düşen olay ufkuna - sahip olduğu söylenir ama bu tarz bir anlatımda ışıkla kastedilen karadeliğe giriş yapan görülebilen elektromanyetizmadır (aslında karadeliğin uzay zaman şelalesi dışardan giriş yapan görülemeyen elektromanyetizmayı da alıkoyar ama orada özellikle ışık terimine başvurularak yapılan vurgu karadeliğin çıplak gözle görülen elektromanyetizmayı yani ışığı kaçırmayıp karanlık bir bölge şeklinde karakterize olması üzerindedir).


    Karadelik ışığın kaçışını bile alıkoyar ile kastedilen ışık mesela karadeliğin - Schwarzschild yarıçapının/olay ufkunun boyutu gözle görünür radyasyonun yani ışığın dalga boyunda olmadığı sürece ama o başka hikaye fazla karıştırmaya gerek yok - kendi ısısı değildir (Hawking Sıcaklığı). Yoksa karadeliğin ısısı da elektromanyetik bir radyasyondur (Hawking Radyasyonu), ama genelde karadeliklerin kilometrelerce büyük olay ufuklarının boyutuyla tam orantılı ısı dalgalanması düşünüldüğünde epey görünmez, sönük, yani De Broglie dalga formülü uyarınca devasa bir dalga boyutunda çok düşük frekanslı bir radyasyon. Yani karadelik de ışıma yapar. Ama - bahsettiğim verilmiş bir karadeliğin olay ufkuna ilişkin özel bir boyut koşulu sağlanmadığı sürece - görünür elektromanyetizmada ya da ışık ışını frekansında değil. O sebeple karadelik - bildiğimiz o büyük astrofiziksel örnekleriyle zayıfça - ışımasına rağmen "ışığın kaçamadığı karanlık bölgedir". Popüler anlatım budur. Kısaca ışık terimini gelişigüzel genişletirsek karadeliklerin sönük Hawking radyasyonu da "ışık" sayılır. Aklınıza gelen - mevcut internet işlemleri veya televizyon yayınları dahil - her türden elektromanyetizma/foton içeren başka ışıma da "ışık" sayılır.


    İnsanlara "Hawking Işıması" deyince kulağa oldukça egzotik gelen karadelik ışıma fenomeni çoğunlukla olay ufku civarı vakum enerjisiyle sanal biçimde negatif-pozitif frekanslarda oluşup tüm bir olay ufkunu çevreleyen aşırı güçlü kütleçekimsel etkiyle dağılmasından hareketle yayılan aşırı belirsizlik içeren lokalize olmamış fotonlardan başka şey değildir. Buna mukabil görülebilir elektromanyetik spektrum da 380–450 nanometre dalga boyu 670–790 terahertz ile 625–750 nanometre dalga boyu 400–480 terahertz bandında çok daha kolay yakalanabilir tarzda fotonlardır. Özünde ama hepsi - elektromanyetizma veya dalga-parçacık ikiliğinde ışın dalgası/foton temelli - kuantum alan dalgalanmalarıdır. Yani - ister görünür olsun, ister görünmez - bize farklı modlarda aynı parçacık gibi görünen değişik tip uyarılmalardır. Bu uyarılmaların gözümüzce yakalanabilir olan kısmı ışıktır.


    Ama özünde internetle mikrodalga fırınların, X-Ray cihazlarıyla karadeliklerin, Güneş ile bir lambanın zannedebileceğimiz kadar da farklı çalışmadıklarını ve elektromanyetizma gibi aynı temel fiziksel alanları paylaştıklarını/bu alanların bir takım etkileşimleri ve ajitasyonlarıyla karakterize olduklarını bilmek hoş bir duygu. Burada olay ölçek, ölçü ve referans sistemleriyle ilgili. Fiziksel algımızı ve maddi paradigmalarımızı bunların üzerine kuruyoruz. Daha etkin yeni iletişim altyapılarını ve ağlarını böyle meydana getiriyoruz. Sadece ışıkla yani gayet zayıf çıplak gözümüzle görebildiklerimizle sınırlı kalırsak bunları yapamayız ya da aslında o kadar da karanlık olmayan karadeliklerin ilk bakışta karanlık görünen yanıltıcı doğasını anlayamayız.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Adana yamaçlı da yapay zekanın deneyi ve yamaçlı daki yapay zekanın uygulattigi isgence ve deneyle esir edilip isgence görmekteyim aylardır isgence mağduru deney magduruyum bana yardımcı olup bakanlığın el atmasına yardımcı olurmusunuz tehlikeli ısgenceli bi deneye aylardır magruz kalmaktayim hayatımı işimi yaşamımı herseyimi isgence etmek için kullanıp aylardır isgence görmekteyim bunun araştırılıp el koyulması gerek inanması mümkün olmayan olağanüstü bi deney ve icat bu bi araştırıp Bu deney ve işkenceden kurtarın artık vücuda herturlu komut verip her istediğini uygulatip davranış düşünme yaşama konuşma yeme içme hastalık oturma kalkma uyuma uygulama sınır kasılma tarzı her şeyi uygulayabiliyorlar bunun için acilen yardım bekliyorum acilen el konulması gerek aylardır onaması mümkün olamayan düşünce gücünü zorlayan yada bu deney inanması mümkün olmayan bi icat ile deney görmekteyim bunun haber yapılması gerekli el koyulması gerekli adana yamaçlı da uygulatilmaktadir





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.