Şimdi Ara

Şöyle bir durumda insan katil midir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Örnek veriyorum gece tenhada baktınız birisi ölüyor ve siz 112yi arama şansınız varken görmezden geldiniz. Bu durumda siz vicdanen veya hukuken katil olur musunuz?


    Hukukçular konuya lütfen.


    @hamza5806




  • İnternetten araştırdığım kadarıyla sorumluluk sagibi olduğunuz bir durum varsa mesela bir işi yaparken bilerek ihmal ettiyseniz ve sonucu birinin ölümü olduysa cezası varmış ama bu benim soruma cevap değil.

    İlgili madde ve başlık:

    Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Suçu

    TCK Madde 83

    (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.

    (2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;

    a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

    b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması, Gerekir.

    (3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Veronicaa -- 31 Ekim 2021; 17:22:36 >




  • Sonradan şu sitede dikkatimi çeken bir yer buldum: https://www.hukukihaber.net/kasten-oldurmenin-ihmali-davranisla-islenmesi-sucu-makale,8014.html


    Fail

    İhmali davranışla kasten öldürme suçunun faili, kanunda da belirtildiği üzere sadece yükümlü olduğu belli bir davranışı gerçekleştirmeyen kişi olabilir. Diğer bir deyişle, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçunun faili sadece neticeyi önleme yükümlülüğü altında bulunan sorumlular olabilir. Demek ki, kasten öldürme suçunda fail herkes olabilirken ihmali davranışla kasten öldürme suçunda ise fail sadece neticeyi önleme yükümlülüğü altında bulunan garantör kişidir.

    TCK madde 83/2’den hareketle kimlerin “ölüm neticesini önleme hukuki yükümlüğü altında bulunan kimse” sayılabileceğinin yani hangi kişilerin bu suçun faili kabul edileceğin tespitinde şu sınıflamalar göz önünde bulundurulmalıdır:

    -kişinin belli bir icrai davranışta bulunmak (ve bu şekilde ölüm neticesini engellemek) hususunda kanundan kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

    -kişinin belli bir icrai davranışta bulunmak (ve bu şekilde ölüm neticesini engellemek) huşunda sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

    -kişinin önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatıyla ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması,[3]

    halleri mevcudiyet gösteriyor ise bu suçun faili konumunda bulunan kimseden söz edilebilecektir. Demek ki kanun koyucu tarafından fail durumuna konumlandırılabilecek kişi sınırlı tutulmuştur.



    Burdan anladığım hukuken bir yaptırım olmuyor galiba. Vicdan kısmını zaten tartışmaya gerek yok.





  • Vicdanen evet kanunen de bildirmezsen cezasi var

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Hangi kanuna göre hocam?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Veronicaa kullanıcısına yanıt
    Tckda olmasi lazim

    Yoksa o sucluyu bildirme miydi ya?

    Vallaha tam hatirlayamadim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Yine de sağol hocam  

  • Merhaba, tam olarak niye sorduğunuzu anlayamamakla birlikte sorunuzun yanıtı TCK m. 98'dir.


    Yardım veya Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Suçu

    TCK Madde 98

    (1) Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

    (2) Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi durumunda, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

  • Özkan kullanıcısına yanıt

    Cevap için teşekkürler hocam  

    Sorumun belirli bir amacı yoktu sadece öylesine aklıma geldi ve kafama takıldı. Yani böyle bir durumun kanunda yeri var mı yok mu onu merak ettim. Sayenizde öğrendiğim kadarıyla varmış.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani bakınca saçma geliyor. bana ne abi yardım etmek zorunda mıyım?


    Bide kanunun bana yardım etmen gerek diye dayatması daha saçma. Ozaman evsizlere fakirlere kanun çıkar yardım yapılmalıdır diye dayat.


    Çok saçma geldi, ama tabi kanunda varsa elden ne gelir.

  • sedatistan kullanıcısına yanıt

    Dayatılması saçma gerkçekten.

  • Niye saçma anlamadım birisi ölüyor orada zaten insani olarak o görevi yapmamak ayrı bir insanlık sıkıntısı ve insanlık suçu

  • Beyacun Çekmezoğlu B kullanıcısına yanıt

    Olaya insanlık olarak değil de kanuni olarak bakıyoruz konuda. Yoksa insani olmadığı konusunda hemfikirim.

  • Kanunda cezası olabilir ama pek uygulanabilirliği yoktur muhtemelen... Adam yerde yatıyordu, evsiz zannettim der geçersiniz... Ayrıca sadece Türkiye'nin değil Dünyanın geldiği güvensizlik ortamında insanlar; acaba beni soymak için numara mı yapıyor diye düşünebilirler... Bir de senin tenhada yerde yatan birini görüp polisi aramadığını birinin söyleyebilmesi için o kişinin de orada olması gerekir, başka birisi varsa zaten onun aradığını düşündüm o yüzden aramadım da diyebilirsin.

  • elturco78 E kullanıcısına yanıt

    Sonradan kameraları izleyip senin oradan geçtiğin zamanıda bulabilirler.


    Bence hertürlü yırtarsın. kanunen bir kanıt oluşturabileceğini sanmıyorum. Dediğin gibi görmedim dalgındım.Ocakta yemek unutmuştum, bakmıyordum çevreme diyip geçebilirsinde.

  • İki şekilde de suçlu olursunuz.

  • Toxdow kullanıcısına yanıt

    Öyleymiş galiba.

    Utku Şentwitter
    “🇩🇪Almanya’da yardıma ihtiyacı olan birini görüp yardım etmemek suçmuş. Kendini tehlikeye sokmadan yapman lazımmış. Polisi aramak da yardım sayılıyormuş. Ama hiçbir şey yapmadan çekip gidemezmişsin. Kanunun ismi “unterlassene hilfeleistung””
    https://twitter.com/utkusen/status/1675930869259706380?t=GXQg4T0yJnUzcK1T9PuLuQ&s=19

    Altta cevaplarda şu yanıtta tckdaki yerini de yazmış birisi:



    Deniztwitter
    “@utkusen Almancasını bilmiyorum ama TCK'da da böyle bir şey var sanki 😂 adı da Yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmesi”
    https://twitter.com/Denizdall/status/1675948334995894295?s=20




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.