Şimdi Ara

Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
170
Cevap
10
Favori
10.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    3 Ağustos 2020 tarihinde, çok az bir 3d yazıcı bilgisiyle ben de bu boyuta adım attım. Bu konu altında da deneyimlerimi, keşkelerimi , iyi ki lerimi paylaşıp konuyla alakalı olarak da soru sormak isteyenler olursa soruları elimden geldiğince yanıtlayacağım.


    Öncelikle tercih ettiğim yazıcıdan ve sebebinden bahsetmek istiyorum. Hali hazırda kullandığım yazıcım olan Ender 3 Pro yu almadan önce bir çok video izledim. reddit gibi, thingiverse gibi bir çok sayfadan ve blog sitesinden ürün hakkında ki yorumları okudum. Modifikasyonlara açık olması, olumsuz yorumların çok çok az olması ve fiyatından dolayı Creality Ender 3 Pro'yu tercih ettim.


    Yazıcı aldığımda 3d modelleme programlarında çok fazla tecrübem yoktu. Denemek için bir kaç defa Maya ve SketchUp kullanmıştım o kadar. Ancak yazıcı geldikten sonra 3d tasarım programlarında da kabiliyetimi artırdım ve şu an neredeyse istediğim şekilde tasarım yapabiliyorum. Sonuçta yazıcıyı almamda ki en önemli sebep aklımda ki projeler için prototipler oluşturabilmekti.



    Tasarım Programları :


    Dediğim gibi çok fazla tecrübem yoktu ve bu alanda kendimi geliştirme işini yazıcı elime ulaştıktan sonraya bıraktım. Çünkü yazıcıların çalışma mantığından dolayı ne tip programlar kullanmam gerektiğinden tam olarak emin değildim. Şimdi sırayla denediğim programlar ve bu programlara ilk kez başlayanlar için tavsiyelerimi anlatayım.


    Cura : Bu program malumunuz olmazsa olmaz bir program. Ürettiğimiz üç boyutlu .stl uzantılı dosyaları bu program sayesinde yazıcının anlayacağı dile çeviriyoruz. Gün geçtikçe bir çok özelliğini öğrendim. Olmazsa olmaz bir program bu programı öğrenmeniz zaruri.


    Tavsiyeler :

    • Mutlaka ama mutlaka yazdırma profillerini en detaylı şekilde öğrenmeye çalışın. Ben tüm ayarların açık olduğu şekilde kullanıyorum
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    • Support ve Build Plate Adhesion ayarlarının ne yaptığını iyi öğrenin. Nasıl kullanacağınıza dair videolar izleyin. Support Blocker ve Custom Supports nerede ne yapar , nasıl kullanılır bunları öğrenirseniz hem daha az filament kullanırsınız hem de baskılarınız daha çabuk biter ve kalite artar.
    • Printer ayarlarında bulunan Start G-Code ve End G-Code ne işe yarar mutlaka öğrenin. Eğer yetkinliğinizi artırırsanız, baskı tablası ve baskı ucunu aynı anda ısıtabilir, baskı başlarken yada biterken müzik bile çaldırabilirsiniz. (Google : Ender 3 playing music at print start and print end)
    • Build Plate Adhesion ayarlarında Raft seçili iken air graft'ın raft ile modeliniz arasında bırakılan boşluk olduğunu bu ayar sayesinde modele zarar vermeden raft desteğini sökebileceğinizi bilin(kullandığım ayar 0.3 mm). Ayrıca Raft Extra Margin ayarı ile oynayarak daha az filament harcarsınız.(kullandığım ayar: 3mm)
    • Mutlaka ama mutlaka Slice butonuna basmadan önce ortada üstte bulunan Previev butonuna basarak baskı ön izlemenizi kontrol edin.


    Maya : Endüstriyel sınıf tasarım programı. Eğer model tasarlamaya sıfırdan başlıyorsanız ve bu programla başladıysanız yanlış yoldasınız. Hem pahalı, hem öğrenmesi çok çok zor olan bir program. Ancak yapabileceklerinin sınırı yok. Ben kullanmıyorum.


    FreeCad : Öğrenmesi çok gıcık bir program. Sözde ücretsiz ancak eklenti ihtiyacınız olduğunda yetersiz. Bir iki defa kullandıktan sonra sildim. Arayüz çok aşırı karışık ve kullanmak gereğinden fazla zahmetli. Stabil değil. Tekrar kullanmayı düşünmüyorum.


    Blender : Çok tatlı bir program açık kaynak olduğu için gelişime çok açık ve ücretsiz. İnanılmaz tasarım yetenekleri var. Oldukça stabil ve hafif çalışıyor. Ancak yine de ölçeklendirme gibi özelliklerinin gereksiz zahmetli olduğunu düşündüğüm için kullanmıyorum.

    Autodesk Meshmixer : Ücretsiz bir program. Eğer hiç modelleme bilginiz yoksa ve modelleme öğrenmek istiyorsanız, modelleri düzenlemeyi bu programla öğrenmeye çalışın. Çok güzel özellikleri var, hazır modellerinden faydalanabiliyorsunuz. Benim özellikle kullandığım özelliği şu: bazen hazır bir modeli basmak istediğinizde tasarım hataları yüzünden modelde eksik alanlar olabiliyor. Bazen bu eksik alanlar o kadar küçük oluyor ki gözle fark edemiyorsunuz bile. Ancak Cura size "Your model is not manifold" hatası verdiğinde bu programın otomatik analiz ve eksik parçaları tamamlama özelliği var (Analysis, Edit / Make Solid) .Bu iki özelliği ile benim ara ara hazır modeller için kullandığım çok hafif olan bir program.


    SketchUp : Ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcut. 3d modelleme hakkında hiç bir bilginiz yoksa, paint terk iseniz kesinlikle başlamanızı tavsiye edeceğim program budur. Kendim de hali hazırda bu programı kullanıyorum. Basit ara yüzü sayesinde öğrenmesi hem kolay hem de keylifli. Tek yetersiz olduğu konu 1mm den daha küçük ölçekler için yeterinde ölçeklendirme yeteneği yok. Bunun dışında bir çok ücretsiz eklentisi var ve programın kendi içinde ki mağazada ücretli ücretsiz bir çok önceden tasarlanmış modeli kendi çalışmalarınıza kolaylıkla dahil edebilirsiniz. Ayrıca diğer programlara göre daha az poligonla çalışma olanağı sağladığından modellerinizin kapladığı alan da az olur. Doğrudan .stl olarak modellerinizi de kaydedebilirsiniz.




    Bu Kısımda sizlerle yaptığım ve yapmak istediğim geliştirmeler hakkında bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle fiyatlarının ve tavsiye edip etmediğime dair ipuçlarının olduğu bir liste daha sonra da fotoğraflı detaylarının olduğu kısım şeklinde iki parça halinde bahsedeceğim.


    Yaptığım ve Yapmak İstediğim Geliştirmeler:


    Aldıklarım:


    • Ürün - Tarih - Fiyat - Aldığım Yer - Tavsiye


    1. Creality Ender 3 Pro yazıcı - 03.08.2020 - 1.700 ₺ - Türkiye - Tavsiye ederim
    2. CR10S PRO Bondtech Çift Dişli Alüminyum Klon Extruder - 03.08.2020 - 100₺ - Türkiye - Tavsiye ederim
    3. 4 lü Tabla Yay Teker Set . Tesviye Yayı - 03.08.2020 - 55₺ - Türkiye - Tavsiye Ederim
    4. Creality V.1.1.5. Ender3 Pro Anakart - 31.08.2020 - 410₺ - Türkiye - Bu saatten sonra tavsiye etmem 32 bit yeni nesil kartlar var.
    5. Creality 3D BL-Touch Oto Seviyeleme Kiti - 02.09.2020 - 399₺ - Türkiye - Tavsiye ederim
    6. NOCTUA NF-A4x10 FLX 40mm Sessiz fan - 03.09.2020 - 150₺ - Türkiye - Kesinlikle tavsiye ederim
    7. Micro SD TF Kart Erkek - SD Kart Dişi Uzatma - 14.09.2020 - 60₺ - Türkiye - Tavsiye ederim
    8. Bigtreetech SKR Mini E3 V2 anakart + TFT35 E3 V3.0 Dokunmatik Ekran Seti - 28.12.2020 - 592₺ - Banggood (Çin) - Tavsiye ederim ancak buglar var.
    9. 3x Lm2596 Voltaj regülatörü - 21₺ - 1 tanesi sessiz hotend fanı için, 1 tanesi sessiz anakart fanı için, 1 tanesi de rgb kontrolcüsü için kullanıldı.
    10. 4x Neopixel 8'li Ws2812 Adreslenebilir Rgb Led Çubuk Klon - 40₺ - Tavsiye ederim. -
    11. Esp8266 Nodemcu Lolin V3 Geliştirme Kartı - 35₺ - Tavsiye ederim
    12. 12 cm Everest Rampage RBW-15 Kasa fanı - 80 ₺ - Tavsiye ederim.
    13. Creality Ender 3 Pro Tempered Glass Cam Tabla - 05.01.2021 - 140 ₺ - Türkiye - Tavsiye ederim
    14. Arctic F8 Pwm Pst - 11.01.2021 - 80 ₺ - Türkiye - Noctua almayı tekrar düşünün, ikinci seçenek olarak tavsiye ederim.
    15. XT30 Li-Po pil konnektörü - 11.01.2021 - 7 ₺ - Türkiye - Tavsiye ederim.
    16. Bigtreetech Akıllı Filament Sensörü - 25.01.2021 - 190 ₺- Banggood (Çin)- Tavsiye ederim
    17. 24V 5015 Salyangoz Fan - 25.01.2021 - 37 ₺- Banggood (Çin)
    18. 1metre Capricorn PTFE Hortum - 21.02.2021 - 80₺ - Türkiye - Tavsiye ederim.
    19. Çeşitli alyan başlı m3 vida - somun. - 21.02.2021 - 30₺ - Türkiye.


    • Toplam harcanan tutar: 4.206 ₺




    Yaptıklarım (Modellediklerim) :

    • 2 li çekmece - Kesinlikle tavsiye ederim
    • Kablo zincirleri - Şart değil ama olursa iyi olur
    • Harici Sd Kart yuvası - Tavsiye ederim (Anakartın sd kart girişi çabuk deforme olmayacaktır)
    • V-Slot korumaları - Kesinlikle tavsiye ederim
    • Z-Axis mil başı topuzu
    • Sol aşağıya takılı rulmanlı filament askısı
    • Rgb Body kit + 12cm Rgb Güç Kaynağı fanı yükseltmesi (Wi-Fi Kontrolcülü) - Çok sessizleştirdi kesinlikle tavsiye ederi kendi tasarımım.
    • Anakart Fan yükseltmesi - Tavsiye ederim anakart hem daha serin hem de daha sessiz.
    • Btt Akıllı filament sensörü
    • Direct drive (Tpu için).



    Yapmak istediklerim :


    • Doğrusal ray sistemi.
    • Kameralı Octoprint.



    Başlamadan Önce:


    Anakart Yükseltmek İsteyenlerin Dikkatine :


    Arkadaşlar burada 3 adet anakartdan bahsedeceğim. Bunların ikisi creality diğeri de benim satın aldığım bigtreetech skr olan. Böylece neden v1.1.5 den yükseltme yaparken creality değil de başka bir marka seçtiğimi de açıklamış olacağım.


    Burada ki bilgiler size ip ucu vermek içindir. Kesin karar size ait. Kartlara sonraki üretimlerinde gelecek güncellemeler olursa konuya eklerim. Yanlış bildiğim bir şey görürseniz lütfen uyarın düzeltirim.


    Özelliklerle alakalı bazı açıklamalar:

    • Sensör slotundan kastım BL-Touch gibi otomatik seviyeleme sensörü için ayrıca anakart üzerinde bulunan yer.
    • Bazı yükseltmelerde daha iyi sonuç alabilmek için ikincil bir step motor ile Z ekseni güçlendiriliyor. Örnekler için Google: double z axis.
    • Filament sensörü filamentin bitmesi ya da kırılması durumunda yazıcıyı durduruan bir sensör. Yaptığı iş düşünülürse çok ucuz bir parça.
    • Step motor sürücüleri yazıcınızın anakartında bulunan ve step motorlarınızı kontrol eden sürücülerdir. Kalitesi yükseldikçe baskı kalitesi artar gürültü düşer.
    • Sensörsüz otomatik merkezleme özelliği yazıcınızın tıpkı bir seviyeleme sensörü takılıymış gibi otomatik olarak merkezlemesini sağlar.
    • Doğrusal İlerleme step motor sürücüsüne bağlı olan bir yetenektir. Bu yetenek sayesinde daha yüksek basım hızlarında daha iyi kalitede basım alabilirsiniz.
    • 5v güç çıkışı ihtiyaç duyabileceğiniz (kamera, led, arduino, raspberry vb.) ek yükseltmeler için anakart üzerinde bulunan ve sizi ekstra voltaj düşürücü ihtiyacından kurtaran bir özelliktir.
    • Rgb kontrolcüsü anakart üzerinde Neopixel yazısı ile belirtilmiş adreslenebilir rgb ledleri kontrol etmenizi sağlayan kontrolcü çıkışıdır.


    Creality V4.2.2 :


    İşlemci : 32 bit ARM Cortex-M3

    Sensör için ekstra slot : Var

    Çift Z ekseni için ekstra slot : Yok - Var olan Z eksenini aparatla çoğaltabilirsiniz

    Filament sensörü için ekstra slot : Var

    Dokunmatik ekran desteği : Var

    Step motor sürücüleri : TMC2208 , HR4988

    Step motor sessizliği : Sessiz (TMC2208) , Gürültülü(HR4988)

    Sensörsüz otomatik merkezleme (auto home) desteği : Yok

    Doğrusal İlerleme : Yok

    5v güç çıkışı : Yok

    Rgb kontrolcüsü : Yok


    Creality V4.2.7 :

    İşlemci : 32 bit ARM Cortex-M3

    Sensör için ekstra slot : Var

    Çift Z ekseni için ekstra slot : Yok - Var olan Z eksenini aparatla çoğaltabilirsiniz

    Filament sensörü için ekstra slot : Var

    Dokunmatik ekran desteği : Var

    Step motor sürücüleri : TMC2225 *

    Step motor sessizliği : Sessiz

    Sensörsüz otomatik merkezleme (auto home) desteği : Yok

    Doğrusal İlerleme : Yok

    5v güç çıkışı : Yok

    Rgb kontrolcüsü : Yok


    Bigtreetech Skr E3 V2:

    İşlemci : 32 Bit ARM Cortex-M3

    Sensör için ekstra slot : Var

    Çift Z ekseni için ekstra slot : Var

    Filament sensörü için ekstra slot : Var

    Dokunmatik ekran desteği : Var

    Step motor sürücüleri : TMC2209 [UART]

    Step motor sessizliği : Sessiz

    Sensörsüz otomatik merkezleme (auto home) desteği : Var

    Doğrusal İlerleme : Var

    5v güç çıkışı : Var

    Rgb kontrolcüsü : Var


    *TMC2225 için 2208S diyorlar. Bu durumda 2209 bir üst model oluyor. Ama bilgi kesin değil.



    Anakart Ses Karşılaştırmaları Videoları :



    Creality V4.2.2 (muhtemelen gürültülü versiyon.V1.1.5 anakartta da TMC2208 sürücü var ama hiç bu kadar gürültü çıkmıyor) ile Skr Mini e3 V2 nin gürültü karşılaştırması:



    Creality V1.1.4 (videoda bu anakartta tmc2208 sürücüler olduğu yazıyor ancak benim bildiğim kadarıyla bu anakartta tmc2208 yok) ile Skr Mini e3 V2 karşılaştırması:








    Geliştirme Detayları :



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Öncelikle 3d yazıcı bu şekilde yarı demonte halde geliyor. Kutuyu açtıktan sonra karşılaştığımız manzara bu şekilde. Yazıcının ilk montajını yaptıktan sonra çok büyük bir heyecanla ilk baskı olan tekne modelini basıyorum. Ancak heyecanıma yenik düştüğüm için baskı yatağını iyi seviyeleyemiyorum ve manyetik baskı tablasına kalıcı hasar veriyorum. Mutlaka ama mutlaka ilk baskı almadan önce yatak seviyesini doğru yaptığınızdan emin olun. Gerekirse 10 defa kontrol edin!!!


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Gördüğünüz gibi manyetik kısımda sağda ki iki kırmızı çizgi kalıcı hasar olarak kaldı. Neyse ki değişebilen bir malzeme o yüzden çok fazla kafaya takmadım.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    O kadar acemiliğe rağmen aldığım ilk baskı sonucu hiç te fena değil. Ancak tabi 0.1 mm baskı kalitesinde baskı aldığımı da eklemem gerek.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Yazıcının harici yükseltmelerim olmadan ilk hali bu şekilde idi. Ancak tabi ki yükseltmeleri çoktan belirlemiştim ve hızla yükseltmelere başladım.



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Yazıcımın güncellemelerden sonra şu an ki hali.


    Z-Axis (Boyut) Topuzu :


    Yazıcı çalışmıyorken bazen yatak seviyelemesi yaparken ya da başka bir şey yaparken z boyutunda yazıcı ucunu yukarı yada aşağı almak gerekebiliyor. Elle komple alüminyum profili kaldırıp indirmektense bu yöne hareket veren step motorun hareketini taklit edip elle mili çevirmek çok daha kolay ve daha az hasar verici. Bence her yazıcıda mutlaka bu tip bir aksesuar standart olarak gelmeli.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:3588485

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Kablo Zinciri :


    Özellikle baskı alırken kabloların hareketi çok sıkıntı oluşturabiliyor. Hatta bu zincir konusunun ilk ortaya çıkışı da yanlış bilmiyorsam bir kullanıcı 3d baskı alırken cihazı kendi haline bırakıyor, geri döndüğünde cihazın kendi kablosunun baskının içinde kaldığını görüyor. Ben hem kabloları derli toplu tuttuğu için hem de görsel olarak katkısı olduğu için kullanıyorum. Benim kullandığım bir başka güncelleme olan filamenti sol yana alan parça sebebiyle zincirin ilk parçası tam ideal yerde duramıyordu, ben de orijinal tasarımı diğer yan tarafta ki filament tutacağının parçasıyla birleştirerek ideal bir parça elde ettim.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:3769941

    Yan taraf için geliştirdiğim modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4570065


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    45 Derece Eğimli ve Rulmanlı Yan Filament Askısı :


    Orijinal tasarımda, filament askısı yazıcının tepesinde. Ancak şöyle bir sıkıntı var ki arada ki mesafe çok uzak. Ve bu mesafe, filament besleme sisteminin hareketleri de eklenince özellikle ucuz filamentlerin kırılıp kopmasına sebep oluyor. Bu yan askı sayesinde filament beslemesi oldukça doğrusal. Ayrıca açıkçası gerçekleşme ihtimali düşük de olsa orijinal tasarımdaki kullanım sebebiyle filament tekerinin bastığım modelin üzerine düşmesini istemem.



    28.02.2021 Eklemesi:

    Akıllı sensörü taktıktan sonra filament tekerinin çok yakında kaldığını ve sensöre neredeyse değdiğini farkettim. Bunun üzerine aynı modelin orijinal geliştiricisi tarafından sunulan daha uzun versiyonunu tekrar düzenledim. İlk düzenlediğim modelde acemilikten dolayı zincirin takıldığı yer yerine güç bela oturuyordu bunu da düzelttim ve modeli yazdırıp eski parçayla değiştirdim. Eğer benzer yükselme yapacaksanız uzun olan versiyonu yapmanızı tavsiye ederim gelecekte tekrar basma derdinden kurtulmuş olursunuz.


    Modelleri indirebileceğiniz thingiverse adresleri :


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Daha güçlü baskı tablası yayları :


    Ender 3 pro'yu henüz satın almadan önce kullanıcıların yaşadıkları sorunları araştırmıştım. Ve gördüm ki yazıcının kendi üzerinde gelen orijinal baskı tablası yayları biraz kullanımın ardından esniyor ve sürekli olarak tabla seviyeleme (bed leveling) ayarı sıkıntısı yaşanıyor. Ben de yazıcıyı aldığım gün yeni yayların da siparişini verdim. Yayların farklı renkleri mevcut önemli olan yayların yapısı. Aldığım yayların tekerlekleri çok küçük olduğundan orijinal tekerleri kullanmaya devam ettim. Yay takımı aldığınızda civatalar da geliyor eğer değiştirmek isterseniz ancak ben gerek görmedim.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Filament Besleme (Extruder) Yükseltmesi :


    Ender 3 Pro ve Ender 3 yazıcılarda yine sık görülen şikayetlerden biri beslemeyi yapan extruder sisteminin aşınması. Henüz cihazı almadan önce bu problemi, kaynağını ve ne tarz çözümlerden faydalanıldığını araştırdım ve çift dişli sistemli alüminyum extruder almakta karar kıldım. Bu olmazsa olmaz yükseltmelerden biri. Mutlaka ama mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum. Extruder değişiminde önemli bir filament ayarı var, bu ayar parça değiştiği için yapılması gerekiyor, çünkü orijinal yazılımla gelen ayar sizin cihazınızın orijinal parçası için ayarlanmış oluyor. Altta bir video linki paylaşacağım. Bu ayarı nasıl yapacağınızı çok güzel bir şekilde anlatıyor.



    Orijinal parçada filamentin sürtünmeden kaynaklı aşındırmayla Extruder üzerinde oluşturduğu hasarı gösteren görsel :


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Satın aldığım alüminyum extruder :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yükseltme sonucu :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Bahsettiğim extruder ayarlarını anlatan youtube videosu:



    Harici Sd Kart Yuvası Yükseltmesi :


    Ender 3 pro ve Ender 3 de mini sd kart girişi var. Bu tip girişler bir süre sonra kullanımdan dolayı laçkalaşabiliyor. Ben de buna önlem amacıyla bu yükseltmeyi yaptım. Hem de bu yükseltme sayesinde micro sd'yi doğrudan adaptörüyle birlikte kullanma şansınız var. Tavsiye edeceğim güzel yükseltmelerden biri. Özellikle modelin tasarımı gerçekten çok kaliteli. Bu yükseltmeyi yapabilmek için "Micro SD TF Kart Erkek - SD Kart Dişi Uzatma" parçasına ihtiyacınız var.

    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:3537808



    Almanız gereken parça görseli :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yükseltme sonucu :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Çekmece Yükseltmesi :


    Eğer bir yazıcınız varsa, mutlaka ama mutlaka, anahtarlarınızı, nozzle uçlarınızı vs koyacağınız bir yere ihtiyacınız var. Ender 3 ve Ender 3 pro için onlarca farklı tasarım mecvut. Benim tercih ettiğim modelin tasarımı çok beğeniyorum. Nozzlelar için özel alanlar diğer parçalar için özel alanlar tüm ihtiyacımı fazlasıyla karşılıyor.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4287385


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Fan Yükseltmesi :


    Bu yükseltmeyi yapmadan önce çok düşündüm. Çünkü maliyeti boyutuna göre en yüksek olan yükseltmelerden biriydi. Çok acelesi de yoktu ancak ben yine de bu yükseltmeyi yaptım. Yükseltme sonucunda ise adeta bir susturucu takılmış gibi yazıcımın yazıcı fanı tamamıyla sessizleşti. Darısı diğer fanların başına. Bu yükseltmeyi yapmadan önce çok araştırdım. Ve şu video benim karar vermeme vesile oldu.

    Açıkçası ben bu video da ki kadar bir farkın gerçekleşmeyeceğini düşünürken gerçeklikte bu videodaki farktan az olmayacak hatta belki daha fazla şekilde fark oluştu. Stok fan adeta çığlık atarken şimdi uysal bir kedi gibi tatlı tatlı mırıldanan bir fana sahibim. Fan yükseltmesi için Noctua marka 40mm fan tercih ettim. Bu fanın iki tipi var, daha kalın gövdeli olanı orijinal yuvaya sığmadığı için ben ince olan gövdeyi tercih ettim.


    Bu yükseltmede dikkat etmeniz gereken şey , orijinal stok fan 24 volt ile çalışıyor. Gücünü doğrudan anakarttan alıyor. Noctua fan ise 12 volt ile çalışıyor. Sessiz bir fan takmak isterseniz sizin de alacağınız fan muhtelemen 12volt olacaktır. Bu sebeple fanın anakart üzerinden gelen beslemesi ile fan arasına bir lm2596 voltaj regülatörü (düşürücü) koydum. Regülatör için de basit bir kapaklı yuva basıp bunu alüminyum gövdeye basit bir şekilde taktım.



    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi :https://www.thingiverse.com/thing:3372894


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Maalesef fanı takarken resim çekmemişim ancak çok da önemli bir ayrıntı yok zaten. Üstte solda ki resim voltaj düşürücünün kutusu ve yerini , sağda ki resim de fanın orijinal yuva içinde ki görünümünü gösteriyor. Her ne kadar resim çekmemiş olsam da ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiler şu videoda mevcut :





    I. Anakart (V1.1.4=>V1.1.5) Yükseltmesi :


    Yazıcıyı aldığım üzerinde V1.1.4 anakart vardı. Bu bir çok özellik olarak çok kısıtlı ve 8 bit işlemcili bir anakart. Şimdi sıfır ürün alacak olan arkadaşlar çok şanslı çünkü yeni modellerde 32 bit anakart var. Ayrıca ilk anakart üzerindeki motor sürücülerinin daha düşük seviyede olmasından dolayı step motorlar hareket ettiğinde yazıcı inanılmaz gürültü yapıyordu. Sanki bir iş yapacağında aşırı derecede zorlanıyor gibiydi. Sesi tarif etmek gerekirse hani şu eskiden her yerde gördüğümüz nokta vuruşlu yazıcılar vardı yüksek ses çıkartan. Tıpkı onlar kadar gürültü yapıyorlardı.v1.1.5 anakartın vaad ettiği en önemli şey sessizlik idi. Yaptığım araştırmalar sonucunda gerçekten çok az ses çıkardığını gördüm ve kararımı verip bu anakartı taktım. Tabi ki ürünü aldıktan 1 hafta sonra çok pişmanlık yaşadım. Çünkü ben kartı aldıktan 1 hafta sonra yatak seviye sensörü yükseltmesi yaptım ve o yükseltmeyi yaparken adeta parayı nasıl çöpe attığımı anladım. Şöyle bir durum vardı ki 8-32 bit anakart konusundan hiç bir haberim yoktu. Sensör gelmeden önce de anakartın yazılımını nasıl kuracağımı öğrenmemiştim. Tek araştırdığım şey nasıl kullanılacağı, montajının nasıl olacağı, olumlu ve olumsuz yorumlar idi. Meğer 8 bit anakartların kapasitesi çok fazla değilmiş. Eğer yatak seviyeleme sensörü kullanmak isterseniz başka bir özellikten feragat etmeniz gerekiyor. Mesela diyelim ki sensörü kullanıyorsunuz o zaman sd kart yuvasının kullanımı kapatacaksınız veya basım esnasında filament değiştirme olanağı sağlayan özelliği kapatacaksınız...


    Pişmanlığım 32 bit (başka bir marka) kart alabilecek parayla creality 8 bit kart almış olmam. Veya 1 hafta daha beklesem creality kendisi 32 bit kart çıkartmış olacaktı onu alabilirdim. Sağlık olsun bu da bir tecrübe oldu. Hem belki o zaman 32 bit kart alsa idim skr marka şimdi yeni çıkan v2 yerine v1.5 almış olacaktım ve muhtelemen yine pişmanlık duyacaktım.


    Tabi ki sd karttan vazgeçemeyeceğime göre filament değiştirme özelliğinden vazgeçmek zorunda kaldım. O kısımı sensör yükseltmesini anlattığım kısımda tekrar dile getireceğim.


    v1.1.5 gerçekten çok sessiz bir anakart. Muhtemelen artık piyasada bulunmuyordur. Yinede anakart yükseltmesi yapmak istiyorsanız yukarıda kırmızı başlıkla Anakart Yükseltmek İsteyenlerin Dikkatine kısmını iyi okuyun.


    Sonuç olarak v1.1.5 anakarttan yine de tatminkarım.



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Anakart yükseltmesi sonucu oluşan sessizleşme farkını şu videoda görebilirsiniz:






    Sensör (BL-Touch) Yükseltmesi :


    3 boyutlu yazım işlemlerinde en önemli olay ilk katmanı nasıl bastığınızdır. İlk katman ne kadar başarılı ise modeliniz o kadar başarılı olacaktır. 3d yazıcıların en büyük problemi tabla yaylarından ve kullanımdan kaynaklanan , tabla ayarının bozulması her baskıda baskı öncesi bu ayarın tekrar tekrar yapılmasıdır. Yazıcımı ilk basıma hazırladığımda bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığım için tablamın kaplamasına kalıcı hasar verdim. Siz öyle yapmayın ve tabla ayarının yani bed leveling olayının nasıl yapıldığını çok iyi öğrenin. Bu konuda onlarca video mevcut. Ben bu kısımda sadece sensörle alakalı bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağım. Sensörü almadan önce sürekli her basım öncesi tabla ayarı yapmak benim de canımı sıkıyordu. Bolca sayfada bolca yazı okuduktan sonra bu güncellemeyi de yapmaya karar verdim. Bu güncellemenin en güzel yanı beğenmezseniz bu parçayı elden çıkartabilirsiniz. Ayrıca hemen hemen tüm anakartlarla da uyumlu olduğu için sıkıntısız kullanabilirsiniz. Benim aldığım sensör orijinal BL-Touch Smart v3.1 sürümü. Ben aldığımda en son bu sürüm üretilmişti. Sensörün kolaylık kattığı bir gerçek. Ancak baskı kalitesine çok fazla bir katkısı olduğunu söyleyemem. Ancak yine de iyi yapılmamış tabla ayarı problemlerini ortadan kaldırdığı bir gerçek.


    Sensör yükseltmesi yapacağınız zaman anakartın yazılımını da değiştirmeniz gerekiyor. Creality anakartların yazılımları kendi sitesinde mevcut. Ücretsiz bir şekilde indirip kurabilirsiniz. Yazılımı yükseltme işlemi için değişik yöntemler var. Ben en kolay görünen ve en pratik yöntemi seçtim. Sd kartın içini boşaltıp creality sitesinden indirdiğim yazılımı sd karta attım. Sadece yazılım varken kartı yazıcıya takıp yazıcıyı çalıştırdım. Yazıcı da otomatik olarak sd kartta bulunan yazılımı anakarta yükledi. Hiç bir sıkıntı yaşamadan bu şekilde kullandım. Ancak başka marka anakartlarda yükleme yöntemi değişebilir kesin bir şey söylemem doğru olmaz. Creality anakart için sadece sensörün olduğu paketi tercih ederseniz yeterli olacaktır.


    Sensör seçiminde birden fazla seçenek mevcut. Bl-Touch bildiğim kadarıyla en pahalı seçeneklerden. Ancak internette biraz araştırınca daha ucuz sensörlerin yaptıkları işin de ucuz olduğunu öğrendim. Yetersiz seviyeleme yüzden modellerinizi riske atmamakta fayda var.


    *Eski anakartlarda sensörün kurulumu biraz zahmetli yeni kartlar bu konuda daha avantajlı çünkü özellikle sensör için özel slot var. Yinede mutlaka internetten anakartınıza uygun montajı araştırın. Paylaştığım video v1.1.4 ve v1.1.5 için geçerli olan videodur. Skr Mini E3 v2 anakart yükseltmesi yaptığımda o anakartla ilgili bilgileri de buradan paylaşacağım.


    Sensör hiç bir şekilde yazıcınızın işine engel olmuyor. Ve konumu itibariyle de hasar görmekten korunuyor. Kutu içerisinde yedek ucu da mevcut

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Sensörün kurulumu ile ilgili şu videodan gereken bilgileri alabilirsiniz :



    V-Slot Yükseltmesi :


    Bu tip bir yazıcıyı kullanırken, özellikle atık filament parçaları ve toz , alüminyum iskeletin V şeklinde ki gözlerine çok doluyor. İster istemez hem kötü bir görünüm oluşturuyor hem de deformasyon ihtimali oluşturuyor. Yazıcınızı ne kadar sık da temizleseniz bir süre sonra bu iş sıkıcı ve zahmetli bir hal alıyor. Bunun için en güzeli bu slotlara bir koruma sağlamak ve sorunu kökten çözmek. V-Slot koruyucuları bu konuda çok iyi iş görüyor.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:3379068

    Kendi yaptığım ekran arkasına uyumlu 3 parçalı Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi :


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    II. Anakart (Creality V1.1.5=> BIGTREETECH SKR E3 V2) Yükseltmesi :



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Anakart Kutu içeriği :

    • BTT Skr Mini E3 V2 Anakart
    • Micro usb kablo
    • 4 adet alüminyum soğutma bloğu (motor sürücüleri için)
    • Devre tamamlayıcı aparatlar
    • Micro Sd kart 128mb (yazılım yüklemek için)
    • Plastik ördek



    BTT SKR E3 V2 anakartı takarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var. Öncelikle bu anakart üzerinde ki bazı slotların yerleri farklı. O yüzden cihazlarınızın zarar görmemesi için çok fazla dikkatli olun.

    Yazıcıyı koltuk üzerinde geriye doğru yatırıp anakartın alt kapağını açtım.Kapak fan pinini çıkardıktan sonra eski anakartı dikkatlice söktüm.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yeni anakartın güç girişini bağlayıp yerine taktım ve diğer kabloları da yerine taktım. BL-Touch seviyeleme sensörünü anakart üzerinde Z- PROBE yazan yere takıyoruz. Ancak takmadan önce dikkat edilecek bir husus var.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Eğer benim gibi orijinal BL-Touch kullanıyorsanız, 3 pinli olan dupontta kabloların yerini değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için resimde ki işaretli yerde bulunan ve çok ama çok hassas olan tırnakları bir tornavida yardımı ile hafifçe yukarı kaldırıp kabloları yerinden söküyoruz.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Üstte ki gibi kabloları mavi, kırmızı, sarı olacak şekilde sıraladıktan sonra Z-Probe soketine altta ki resimdeki gibi takıyoruz.

    Ben diğer 2 li kabloyu normal Z-Stop soketine taktım dilerseniz siz bu 3'lü dupontun yanına takabilirsiniz.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Bu anakartta Creality anakartlardan farklı olarak fan girişleri tam ters şekilde. Allta ki giriş Hot End (Baskı ucu) Fanı için, üstte ki giriş de kasa fanı için.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)





    Bu anakartın montajı ile ilgili olarak (aynı zamanda ekran montajını da içeriyor) şu videodan faydalandım :




    Anakart Hakkında Görüşlerim :

    Anakartı kullanmaya başlayınca ilk dikkatimi çeken şey step motor sürücüleri sayesinde step motorların daha canlı hareket ediyor olmaları. Özellikle otomatik seviyeleme yaparken Creality V1.1.5 'e göre çok çok hızlı. X ve Y eksenlerinde eksenlerin sonuna gelindiğinde Creality anakart adeta çarpma etkisi yaratıyordu. Düşünün ki tabla en geriye gidiyor , oradaki sonda bulunan anahtara hızla çarpıyor ,tıpkı geri sekmiş gibi biraz öne gelip tekrar geri gidiyordu. Bu anakartta ise hareketler çok emin bir şekilde gerçekleşiyor. Çarpma yada sekme olmuyor. Eksenler çok yumuşak ve nez bir şekilde hizalanıyor. Genel olarak yazdırma işleminde çok bir hız farkı henüz göremedim ama otomatik seviyeleme oldukça hızlı.


    Gelgelelim anakartın yazılımı konusu biraz sıkıntılı. Çünkü github'dan indirmeniz ve kendi cihazınıza göre düzenlemeniz gerekiyor. Yani en azından Btt'nin kendi sitesinde çeşitli seçeneklere göre hazırlanmış indirme alanı bulunabilirdi. Benim indirdiğim yazılım 4 ay kadar önce birisi tarafından hazırlanmış ama çok stabil değil. Muhtemelen güncelleme yaparım. Bir de alüminyum soğutucuların termal pedleri biraz gevşek. Tuttuğundan emin olmak için bir süre bastırın hafifçe. Bunun dışında olumsuz bir durum görmedim.



    Aldığım ilk baskı oldukça hoşuma gitti:


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Anakart yükseltmesinden sonra cura'da ufak bir dokunuşla basıma başlarken uyarı vermesini ekledim. Videoda belli oluyormu bilmiyorum ama şu anda anakart fanı en çok gürültü yapan parça durumunda



    Anakart Yazılım Güncellemesi (Kendi yazılımınızı derleme rehberi): https://forum.donanimhaber.com/3d-yazici-yazilim-derleme-rehberi-ss-li-marlin-derleme--147615341





    Ekran (Creality Lcd Dipslay => BIGTREETECH TFT35 E3 V3.0 Dokunmatik Ekran) Yükseltmesi :


    07.01.2021 tarihinde elime ulaştı. Ekran dokunmatik olduğu için ekran koruyucu uygulamak istiyorum. Telefoncudan aldığım temperli ekran koruyucu camı denedim ama kesemedim, maket kesme bıçağı da işe yaramadı dremelde. Bugün gün içerisinde telefonculara bakacağım. Bulamazsam üzerinde gelen koruyucu jelatin, yeni bir yol buluncaya kadar üzerinde kalacak.


    Ekran kartının ön kısmında potansiyometreyi değişik renklerde aydınlatan ledler var. Muhtemelen bu ledlerin ışık verebilmesi için orijinal yuvada delikler açmam gerekecek



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Ekran özelliklerinin bu kadar gelişmiş olduğunu bilmiyordum. Ekranın üzerinde de arm 32 bit işlemci var. Ayrıca ekstradan filament sensörü girişi gibi hali hazırda anakart üzerinde de bulunan ekstra girişler var. Bunların nasıl kullanılabileceğini şu an için bilmiyorum ama mutlaka araştırıp burada sizlerle paylaşacağım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    En güzeli belki de ekran üzerinde bulunan Sd Kart girişi ve Usb girişi. Bu girişlerden faydalanılarak baskı yapılabiliyormuş. Yani ekran sayesinde micro sd kullanımı mecburiyetinden kurtulma şansım var. Dediğim gibi ekranın bu derece gelişmiş olduğunu bilmiyordum. Açıkçası ikili paket fiyatını sadece anakart fiyatına göre uygun bulduğum için almıştım ama üzerinde o kadar çok geliştirme yuvası var ki çok şaşırdım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Ekranın üzerinde Wi-Fi girişi var. Ön araştırmalarım sonucunda şu tip bir entegre devreyle Wi-fi bağlantı özelliği sağlanabiliyormuş. Şansıma daha önce başka bir proje için bu devreyi almıştım ve kullanmamıştım kenarda duruyordu. Eğer çalışırsa değerlendirmeyi düşünüyorum. Anladığım kadarıyla bu Wi-fi özelliği sayesinde bilgisayar üzerinden yazdırma işlemimizin anlık durumunu görebiliyoruz.



    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Ürün elime dün ulaştı ancak montaj yapmadım. Çünkü dokunmatik ekranı korumak için bir ekran koruyucu kullanmak amacındayım. Sabahı zor ettim heyecandan. Hemen koştum telefoncuya temperli ekran koruma camı aldım ama malesef telefoncunun da dediği gibi kesmek mümkün olmadan kırıldı. Eğer telefonculardan bir çözüm bulamazsam üzerinde gelen jelatini çıkarmayacağım. En azından yeni bir çözüm bulana kadar bu şekilde kullanmayı düşünüyorum.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Ekleme:

    Ekran maalesef kapasitif değil. Açıkçası fiyatı düşünülünce çok da beklemiyordum kapasitif olmasını. Bu sebeple koruyucu jelatinden vaz geçtim. Üzerinde ki usb ve sd kart girişleri çok güzel bir şekilde çalışıyor rahatça kullanım imkanı sunuyor.


    Çok hoşuma giden özellikler:

    • Türkçe dil desteği
    • Ekranı bir süre kullanmazsanız kararması (bekleme süresini ve aydınlatma seviyesini ve ayrıca karardığında ki aydınlatma seviyesini seçebiliyorsunuz)
    • Eski tip menüye alışanlar için marlin tipinde menü simulasyonu (Arka plan ve font rengi değiştirilebiliyor)
    • Potansiyometre aydınlatması için ekstra delik delmeye gerek kalmıyor.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Ekranın yazılımını güncellemenizi tavsiye ediyorum. Gelen yazılım eski sürüm olabilir. Hatta Yazılımda gereksiz dil paketleri olabilir ki zaten kısıtlı olan hafızada gereksiz yer kaplamasını istemezsiniz.


    Ekran yazılımını güncelleme ve yazıcı dilini Türkçe yapma rehberi:


    Yazılım güncelleme :



    Ön Hazırlık:

    Yazılım güncellemesi için içinde hiç bir şey olmayan ve Fat32 formatında olan bir SD Karta ihtiyacımız var.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Yazılımı güncellemek için :

    1- Öncelikle şu siteye giriyoruz : https://github.com/bigtreetech/BIGTREETECH-TouchScreenFirmware

    2- Buradan sağda bulunan "Code" butonuna basıp, "Download Zip" e tıklayarak yazılım klasörünü indiriyoruz.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    3- İndirdiğimiz .Zip dosyasını bir klasöre çıkartıyoruz.

    4- Klasörün içinde "Copy to SD Card root directory to update" klasörüne gireceğiz. Gerekli olan tüm dosyalar burada.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    5- Bu klasörde bulunan config.ini dosyasını ve hangi Btt ekranını kullanıyorsak onun adının olduğu .bin uzantılı dosyayı seçip önceden hazırladığımız sd kartın direk içine kopyalıyoruz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    6- Yüklemek istediğimiz temaya karar verdikten sonra o tema klasörüne giriyoruz.(temaların görünümü hakkında web sitesinden veya tema klasörü içinde ki herhangi bir klasör içinde bulunan bmp isminde ki klasörde ki resimlerden fikir edinebilirsiniz.)

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    7- Tema klasörü içinde bulunan ekranlara özel klasörlerden ekranımıza uygun olanı kopyalayıp doğrudan sd kart içine ana dizine yapıştırıyoruz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    8- Dil paketi yüklemek için bir önce ki klasöre dönüp Language Packs isimli klasöre giriyoruz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    9- Burada bulunan dil paketlerinden dilediğimizi kopyalayıp doğrudan sd kartın ana dizinine yapıştırıyoruz. (Türkçe için tr isimli dosya)

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    10- Dosyalarımızı sd karta attığımızda şuna benzer bir görünüm olmalı :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    11- Şimdi yazılımı yüklemeye hazırız.Yazıcımız tamamen kapalı durumdayken Sd kartımızı Tft ekranımız üzerindeki sd kart yuvasına takıyoruz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    12- Yazıcımızı açıp bekliyoruz. Yazılım otomatik olarak yüklenecektir.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    13- Yazılım yüklemesi bir süre devam edebilir. Bu sırada tema resimlerinizin de yüklendiğini fark edeceksiniz. Dilerseniz, tema klasöründe bulunan bmp isimli klasör içindeki .bmp uzantılı dosyaları aynı isim, boyut ve uzantı ile değiştirerek kendi kişisel temanızı oluşturabilirsiniz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    14- Yazılım başarılı bir şekilde yüklendiğinde yazıcının ana menüsü açılacak.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    ve sd kartınızı bilgisayarınıza taktığınızda dosyalarınızın isminin sonuna Cur eki eklendiğini göreceksiniz.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    SD kartınızı tekrar kullanmaya başlamadan önce içindeki bu dosyaları sildiğinizden emin olun aksi taktirde sürekli olarak yazılım güncellemesi yapacaktır.

    Yazılım güncellemesi yaparken herhangi bir dil paketi eklemezseniz otomatik olarak sadece İngilizce yüklenecektir. Ve yazıcınız İngilizce olarak başlayacaktır.


    Yazıcıyı Türkçe yapma :

    1- Yazıcınız açıkken ana menüden Menu ye girin

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    2- Settings e girin.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    3- Screen e girin

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    4- English yazan yerden dil ayarlarına girin.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    5- Türkçe yi seçip alttaki geri düğmesine basın

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    6- Eğer yazılımınızı başarılı bir şekilde güncellemişseniz artık yazıcınız tamamen Türkçe kullanılabilecektir.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Cam Baskı Yüzeyi Yükseltmesi :


    Piyasadan elime geçen bir kaç 3d baskı ürününü gördükten sonra ilk katmanın cam gibi pürüzsüz olması sebebiyle cam tabla fikri çok hoşuma gitti. Manyetik yüzeyin bir süre sonra hasar görmesi, kalıcı bükülmelerin olması, modelin yüzeye iyi tutunmaması da beni cam tablaya yönlendiren diğer etmenler oldu. Ben Creality marka orijinal temperli cam tabla aldım. Ancak yabancı forumlarda da sık sık okuduğumda düz cam kestirip gayet memnuniyetle kullanan kullanıcıların da varlığını gördüm. Eğer tabla seviyelemesi (bed leveling) olayını öğrenemediyseniz cam tablaya geçmekte acele etmeyin.


    İlk izlenimlerim aslında bu geliştirmenin iyi olduğu yönünde. Ancak hala anakart güncelemesinin tam olarak stabil hale gelmemesinden kaynaklı sorunlar da yaşamıyor değilim. 63 c° tabla sıcaklığına rağmen ilk denememde baskı tablaya tutunmadı. 70 c° ile deneyeceğim. Bu arada ben tablanın üst kısmında ki manyetik yüzeyi kazımadım. Araştırdığımda kazıyanlarla kazımayanların ortalama olarak aynı olduğunu gördüm.


    Manyetik tablada oluşan ve geçmeyen bükülme kırık izinden dolayı büyük baskılarda bu şekilde baskı kalitesini düşüren sonuçlar alıyordum.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    İlk baskıda metal kıskaçlarla cam tablayı sabitlesem de bu baskı sırasında hot end kısmında bulunan metal kapağa dokunuyor. Kıskaçları kaldırdım zaten ısınan tabla da manyetik yüzeye oldukça iyi tutunuyor.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Temperli camın üst kısmında bulunan çok ince pütürcükler sayesinde baskı kolaylıkla yüzeyden sorunsuzca sökülebiliyor.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Cam tabla ile aldığım ilk baskının alt kısmı bu şekilde. Resimden de anlaşılacağı üzere hala ilk katmanda bir ayarsızlık var. Ayarlamaları yapıp sonuçlarını buradan yeni baskılarla paylaşacağım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)






    Güç Kaynağı (120mm Fan + Wi-Fi Rgb Kontrolcü) Yükseltmesi :


    Tamamen kendi tasarımım olan bu yükseltmeyi yapmamda iki amaç vardı. Öncelikle 60mm lik güç kaynağı fanı o kadar çok gürültü yapıyordu ki aynı odada bulunmak bile rahatsız ediyordu.İkincil olarak da yazıcıma göz alıcı bir aydınlatma sistemi eklemek istiyordum. Uzun süren bir tasarım sürecinden sonra nihayet bu işlem de bitti. Güç kaynağına rgb özellikli en ucuz fanlardan birini bağladım ve sonuç inanılmaz. O kadar sessiz bir hale geldi ki yazıcı, aynı odada bebek uyusa uyandırmaz.


    Tamamen kendi tasarımım olan Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4761267


    Bu videodan yazıcı çalışırken ne kadar sessiz olduğunu görebilirsiniz (part cooling fanı hariç videoda o çalışmıyor)


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Güç kaynağından gelen kabloyu v-slot koruyucusu ile bu şekilde gizledim.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Modelin arkasına koyduğum bir rocker anahtar ile dilediğimde tüm ışıklandırmayı kapatabiliyorum


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)





    Anakart Fan Yükseltmesi :


    Ana kartın çok gürültülü olan stok fanını değiştirmeye karar verdim. Öncelikle 40mm lik sessiz bir noctua fan almayı düşündüm ancak noctua fanların fiyatları düşünülünce bu aşırı bir yükseltme olurdu. Ben de 80 mm'lik sessiz bir fan kullanmaya karar verdim. Fan olarak arctic F8 modelini seçtim. Benim seçtiğim model pwm pst modeli (eğer işe yaramazsa tekrar elden çıkarabilmeyi düşünerek aldım aralarında 20 lira kadar fark var ancak fanı test edince işe yarayacağını düşündüm.) ancak düz f8 de çok güzel iş yapar. Bu fanı ana kart üzerinden beslemeyeceğim. Çünkü ana kart sigortasını yakabileceğine dair yazılar okudum. Bunun yerinde doğrudan güç kaynağından 24v çekip bir lm2596 vasıtasıyla bunu 12v'a düşürerek kullanacağım. Ana kart fanı hiç durmadan çalışmış olacak ancak en azından gürültü olmayacak. Tabi bu fanı kullanabilmek için ana kartın alt kapağının değişmesi gerekiyor. Ben altta ki modeli kullanmayı düşünüyorum.


    Modeli yaklaşık 18 saat gibi bir sürede bastım. 0.2mm hızla baskı aldım. Model ilk başta çok zayıf gibi görünüyordu ancak çok çok güzel uyum sağladı. Modelin üst kısmında ki cıvata yerini matkapla biraz genişletmem gerekti, alttaki cıvatalardan yerine uymayanları normal m3 cıvata ile değiştirdim. Ancak modelin yazıcının altında daha fazla yer kaplaması sebebiyle yazıcıyı havaya kaldırmam gerekti. Bunun için ekstra ayak basıp altlarına da yazıcının üzerinde gelen ses engelleyicileri kesip yapıştırdım. Arctic fan çok güzel iş görüyor ancak noctua fan tercih edilse daha da sessiz olabilirdi. Artic yine de bir miktar ses yapıyor. Çok rahatsız edici değil ama yine de biraz daha sessiz olabilirdi. En azından eski gürültüden kurtuldum.


    Daha iyi olsaydı dediğim yer şu oldu ki bir 5 mm kadar daha aşağı yönlü büyütülebilirdi model sanki öyle olsa kablolar için daha rahat bir ortam oluşacak gibi. Böyleyken ucu ucuna sığıyor gibi oluyor.


    Tavsiyem; resimlerde de göreceğiniz üzere taktığım fanın hem iç kısmına hem de alt kısmına fan ızgarası taktım. İç kısımda ki ızgara kabloların fana değmesini engellemesi için. Onu yazıcıdan bastım sonuçta kablolar çok fazla bir kuvvet uygulamıyor. Dış kısma ise, ola ki yazıcıyı kaldırmam gerekirse parmak vs girmesin diye metal fan ızgarası taktım. Piyasada 10 liraya bulunabilecek bir malzeme. Tedbir almakta fayda var.



    Genel olarak düşüncelerim olumlu yönde. Ana kart fanı havayı dışarı üflediği için ana kartın takılı olduğu metal kasa buz gibi oluyor. Bu da ana kartın çok iyi şekilde soğumasını sağlıyor. Ayrıca hava akışı sayesinde içeriye toz gitmemiş oluyor.

    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4611026 (Ana kart kapağı)

    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:706812 (80mm fan ızgarası)

    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:3558080 (Yükseltme ayakları 25mm)


    Öncelikle kullandığım malzemeler:

    • Arctic 80mm f8 fan
    • Lm2596 Dc-Dc çevirici
    • Metal ızgara
    • XT30 konnektör
    • Halka terminal konnektörü
    • Makaron
    • Elektrik bandı
    • Moleks-3pin çevirici
    • Elektrik kablosu


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Montaja başlamadan önce basmam gereken parçaları bastım:

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Bu kapak sığmayacağı için yazıcıyı yükselttim:

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Fanın üzerine içeriden kablo girmesini engellemek için ızgara bastım

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Fanın gücünü ana karta zarar vermemek için anakart yerine doğrudan güç kaynağından aldım. Bunu sağlıklı ve daha güvenli bir şekilde yapmak için kabloların güç kaynağına giren kısmında terminal konnektörleri kullandım. Ayrıca gerektiğinde kolaylıkla sökebilmek için tıpkı ana kartı besleyen kablodakine benzer bir şekilde fana giden kablo üzerine XT30 konnektör takıp makaronla sağlamlaştırdım. Böylece istediğim zaman fanın kablosunu bu konnektörden zahmetsizce sökebileceğim.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yazıcının güç kaynağını kolay çalışabilmek için söküp yere aldım ve yaptığım kabloyu bağlayarak LM2596 ya güç verdim. Fanımız 12volt ancak güç kaynağımız 24 volt olduğu için burada voltaj ayarlaması yapmamız gerekti. Ben ne olur ne olmaz diye gerilimi 12 voltun biraz altında bıraktım.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Lm2596 nın çıkışına, moleksden 3 pine çeviricinin kablosunu kesip lehimledim. Böylece 3pin konnektör sayesinde fanın orijinal girişlerine zarar vermemiş oldum. Hem ileride fanı değiştirmem gerekirse tekrar lehimle uğraşmak istemedim.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Fanın kablosunu kendi kasasına sararak yerine sabitledim. Böylece fan için kablo gizlemesi de yapılmış oldu.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Fanın iç ve dış kısmına gelen ızgaralarını da sabitledim. Bu arada metal fan ızgarasını tutan vidalar aynı zamanda fanın kendisini de tutuyor.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yaptığım devreyi ve fanın gürültüsünü test etmek adına montajdan önce sadece fanı tek başına çalıştırdım. Arkasında veya önünde yakınında bir şey olmadığında fanın oluşturduğu hava akımı oldukça gürültü yapıyor.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Yazıcıyı yan yatırarak ayakları ve ana kartın yeni alt kapağını yerine taktım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Ve sonuç :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)





    Filament Sensörü Yükseltmesi :


    Yeni aldığım tornavida setim için iş yerimde ki ufak atölye masasında kullanmak üzere ahşap duvara monte edebileceğim bir yuva yaparken maalesef filamentim kilitlendi.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Aslında daha önce sadece filamentin koptuğu veya filamentin bittiği durumlarda işe yarayan bir sensör modelini yapmayı aklıma koymuş hatta ve hatta montaj adımına kadar da yapmıştım.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Eğer modeli yapmak isteyenler olursa modeli indirebileceğiniz adres: https://www.thingiverse.com/thing:4563996 Gereken malzemeler ise 608zz rulman ve kw12-3 mikro switch. Ancak şöyle bir durum var mikro switch tam olarak aynı modeli bulmak ülkemizde biraz zor. Ben şu ürünü : https://www.direnc.net/dc168-micro-switch alarak mikro switchin metal kolunu birazcık kargaburnu yardımıyla eğdim. İş görüyor.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Dediğim gibi bu sensör sadece filament bittiğinde veya sensörden önce koptuğunda işe yarıyor. Benim yaşadığım durumda ki gibi filamentin kötü sarılmasından dolayı filament kilitlendiğinde sensör hiç bir işe yaramıyor ve yazıcı filament olmadan her bir adımı yaparak basma işlemini bitiriyor...


    Ben de bu durumda daha önceden de haberdar olduğum yine bigtreetech firmasının ürettiği smart filament sensor almaya karar verdim. Ürünü bugün Çin'den sipariş verdim. Geldiğinde de montajını yapıp yine buradan durumu ekleyeceğim...


    Not: aklımda bu tip bir sensör geliştirme planı var. Eğer yapabilirsem sizlere de haber veririm.



    Btt Smart Filament Sensörü Yükseltmesi :


    Bigtreetech'in ürettiği harekete duyarlı akıllı sensörü yükseltmesini de tamamladım. Ürünü yine Çin'den aldım. Sağlam şekilde geldi ve montajını yaptım.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4550063


    Montaja geçmeden önce sensörü extruder önüne sabitlemek için gerekli olan parçayı bastım.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Sensörün arka kapağını söktüm. Çalışırken filament bu şekilde içinden geçiyor

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Yeni yaptığım parçayı arka kapağın yerine takıp vidalarını sıktım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Model gayet güzel şekilde yerine oturdu ancak deliklerden birinde ufak bir matkap müdahele ihtiyacı var. Sonra da bu parçayı extruder önüne taktım. Burada sensörle birlikte gelen ve cihazın üzerindendeki vidalardan daha uzun olan vidaları kullandım.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Montajlandıktan sonra sensör bu şekilde oldu.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Kabloyu kablo zinrici içine alıp anakarta kadar ulaştırdım. Kablo yeterince uzun.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Anakart üzerinde E0-Stop yazan yere taktım

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Filamenti de tekrar takınca şu şekilde görünüyor

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Cihazın yazılımını da güncelledim ve ilk teste başladım.


    28.02.2021 Eklemesi:

    Sensör ile alakalı bir süre sorun yaşadım. Btt 'nin tft ekranında da 32 bitlik bir işlemci bulunuyor. Bu sebeple yazıcının anakartı ile ekranın yazılımları birbirinden bağımsız. Ancak çözümü buldum ve 2.0.6 marlin sürümü yükleyerek sorunu giderdim.





    Hydra Yükseltmesi (Direct Drive ile birlikte) :


    Yazıcımla tpu malzemeler basabilmek için direct drive yükseltmesine ihtiyacım olduğunu öğrendikten sonra part cooling kısmında da yükseltme yapmaya karar verdim. Hydra'yı tercih etmemin en büyük etkeni şu video oldu:



    Bu yükseltme ile birlikte hem tpu malzeme basabileceğim hem de destek kullanımını en aza indirebileceğimi düşünüyorum. Modeli yaparken direct drive tutucusu olan kısımda kendim ek bir düzenleme yaptım. Bu yükseltme ile kullanıcılar genel olarak filamenti yazıcının üzerine takıyor ancak ben bu şekilde kullanmak yerine filamenti sol tarafta yanda kullanmayı tercih ediyorum. Bu sayede hem filament sensörünü de yerli yerinde kullanmış oluyorum.


    Modeli indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4062242

    Kendi düzenlediğim extruder modelini indirebileceğiniz thingiverse adresi : https://www.thingiverse.com/thing:4778590


    Bahsettiğim parça extruderi tutan kısım. Altta ki resimde orijinal parça solda ki parça iken kendi düzenlemem sağda ki parça.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)

    Bu parçayı düzenlerken filament tekerinin olduğu yerden extruder'e kadar ptfe boru ile filamenti getirmekti. Ancak orijinal modelde ptfe boruyu tutacak bir parça yok keza extruder'imin üzerinde de ptfe boruyu tutacak bir pnömatik konnektör yoktu. Ben de bu şekilde konnektör için bir yuva ekleyerek var olan modeli geliştirdim.



    Sıcak hava havyası ile kenara koyduğum ve kullanmayacak olduğum creality'nin kendi extruderinde bulunan pnömatik konnektörü yerinden yavaşça çıkarttım. Bastığım modeli de yavaşça ısıtarak bu konnektörün insert denilen vida yuvası kısmını yerine oturttum. Bu işlemi yaparken 150 °C ısı ile 10-15 santimetreden 5-6 saniye sürekli aynı yere tutmayarak ısıtmanın ideal olduğunu gördüm.


    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Pnömatik konnektör yerine kusursuz bir şekilde oturdu.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Hydra yükseltmesini bu şekilde kullanmak için ptfe boruyu değiştirme ihtiyacı duydum. Çünkü hem sensör öncesinde bir parça, hem sensörle extruder arasında bir parça hem de extruderden hotende giden kısımda bir parça kullanmak gerekiyor. Bu sebeple de capricorn ptfe boru aldım.



    Orijinal ptfe borunun durumu bu şekilde idi. Gördüğünüz gibi hem ısıdan kaynaklanan yanık gibi lekeler hem de kullandığım baskı hammadelerinden kalan birikimler vardı.

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)



    Sonuç bu şekilde :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)


    Not : Hydra koruma kapağı için hali hazırda bir tutma vidası yok bunu da kendim güzel bir şekilde tasarlayıp eklemeyi düşünüyorum.


    ...devam edecek...

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • paylaşım için teşekkürler,hobi olarak bu ve lazer kesici ile ilgili aklımdan geçen zihri sinir projeleri var,Ender 3 pro deneyimleriniz devamını bekliyoruz

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yd33

    paylaşım için teşekkürler,hobi olarak bu ve lazer kesici ile ilgili aklımdan geçen zihri sinir projeleri var,Ender 3 pro deneyimleriniz devamını bekliyoruz

    Merhaba çok teşekkür ederim. Şu an da yazıcı yükseltmeler bakımından çok daha ileri seviyede. Gün gün parça parça yaptığım yükseltmeleri önemli detaylarıyla ekleyeceğim.


    Tabi ki sipariş verdiğim parçalar gelene kadar boş durmayacağım. Bir yandan da güç kaynağının aşırı bağıran fan kısmına üzerinde wi-fi rgb kontrolcüsü bulunan bir 12 cm'lik bir fan yuvası tasarlıyorum. Modellemesi bitince onun da hemen baskısına geçeceğim. Kısmetse anakart ve ekran gelmeden önce güç kaynağı yükseltmesini bitirmek istiyorum.


    Bunlar da güç kaynağı yükseltmesi için yaptığım tasarımın zeminin dün ki testinden görüntüler :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)





    Parça parça elimden geldiğince her gün yapmış olduğum yükseltmeleri konuya eklemeyi düşünüyorum.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kangroo

    Merhaba çok teşekkür ederim. Şu an da yazıcı yükseltmeler bakımından çok daha ileri seviyede. Gün gün parça parça yaptığım yükseltmeleri önemli detaylarıyla ekleyeceğim.


    Tabi ki sipariş verdiğim parçalar gelene kadar boş durmayacağım. Bir yandan da güç kaynağının aşırı bağıran fan kısmına üzerinde wi-fi rgb kontrolcüsü bulunan bir 12 cm'lik bir fan yuvası tasarlıyorum. Modellemesi bitince onun da hemen baskısına geçeceğim. Kısmetse anakart ve ekran gelmeden önce güç kaynağı yükseltmesini bitirmek istiyorum.


    Bunlar da güç kaynağı yükseltmesi için yaptığım tasarımın zeminin dün ki testinden görüntüler :

    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)
    Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS)





    Parça parça elimden geldiğince her gün yapmış olduğum yükseltmeleri konuya eklemeyi düşünüyorum.



    Alıntıları Göster

    Fanı ses yapıyor mu acaba? Ben sesten aşırı rahatsız olan biriyim o nedenle pc kasasının bile fanlarını kapalı tutuyorum sürekli. Bir ara Ender 3 tonlarca yurt dışı vergisi olmadan 800 TL iken almayı düşündüm ancak araya bir kaç şey girdi ve öylece kaldı. Şuan n11 de 1840 TL bu konuyu görünce biran acaba bu saatten sonra almaya değer mi diye düşündüm FP olarak? Ayrıca fan sesi gerçekten de çok mu? Bir de hangi filament ile baskı alıyorsunuz ortalama fiyatları ne kadardır bilginiz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum. Detaylı inceleme için de teşekkürler.





  • CcOsmanLı kullanıcısına yanıt

    Evet fanlar çok ses yapıyor. 4 adet fan var bu model üzerinde, 1 i güç kaynağında , 1 i baskı ucunu soğutuyor, 1 adet baskı malzemesini soğutan ve 1 adet de anakart fanı var. Baskı ucunu soğutanı değiştirdim hali hazırda. Güç kaynağına 12cm lik bir fan taktıktan sonra baskı malzemesini soğutanı da değiştireceğim. Şu anda yolda olan bir anakart siparişim var. o geldikten sonra gerekirse anakart için de bir fan yükseltmesi yapacağım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kangroo

    Evet fanlar çok ses yapıyor. 4 adet fan var bu model üzerinde, 1 i güç kaynağında , 1 i baskı ucunu soğutuyor, 1 adet baskı malzemesini soğutan ve 1 adet de anakart fanı var. Baskı ucunu soğutanı değiştirdim hali hazırda. Güç kaynağına 12cm lik bir fan taktıktan sonra baskı malzemesini soğutanı da değiştireceğim. Şu anda yolda olan bir anakart siparişim var. o geldikten sonra gerekirse anakart için de bir fan yükseltmesi yapacağım.

    Anladım teşekkür ederim yeni yükseltmelerinizi bekliyorum en son şekline göre son durumuna ilişkin bilgilendirme/ değerlendirme de paylaşırsanız yeniden ciddi bir şekilde düşünebilirim. Ancak hem sessiz olması lazım hem de kaliteli baskı yapması lazım özellikle sese karşı aşırı hassasiyetim var. Zaten sizin kadar yükseltemem çünkü maliyeti 2 katına çıkıyor ama hali hazırda şuan ki Ender 3 Pro lar zaten 32 bit anakart ile geliyormuş o yüzden ciddi bir upgrade masrafından kurtarıyor. Son olarak şunu sormak istiyorum elektrik tütekimi nasıl acaba? Malum yeni yılda mesai başlamadan zamlar başladığı için artık insanımız her yönlü düşünüyorlar.





  • CcOsmanLı kullanıcısına yanıt

    Konuyu takip edebilirsiniz. Şu anda güç kaynağının fan yükseltmesinin modelini tasarlıyorum ancak bastırmak için yolda gelecek olan anakartın gelmesini bekliyorum. Elektrik kesintisi konusunda yeni anakartın kaldığı yerden devam ettirme özelliği var, her ne kadar orijinal anakartta da var olarak görünse de ben çalıştıramadım bir türlü. Yeni modeller 32 bit kartla geliyor ancak şöyle bir durum var, bir çok yabancı sayfada da aynı şeyi okudum yükseltmeler hala yetersiz. Creality v4.2.2 kart çıkartıp peşinden v4.2.7 kartı sundu 2 ay kadar önce. İkisinin arasında ki fark yok denecek kadar az. Skr de ise step motorlar için daha iyi sürücüler var ve doğrusal harekette kabiliyeti çok daha üstün böyle olunca da baskı daha hızlı ve yüksek kalitede oluyor. Benim birinci önceliğim en yüksek hızda mümkün olan en kaliteli baskıyı yakalamak. Mesela son attığım güç kaynağı testi için bastırdığım model 2.0mm hız ile alınan bir baskı. Ender 3 serisi için Cura da hali hazırda ön tanımlı 4 baskı kalitesi var 0.12 mm (Süper kalite) , 0.16 mm (Dinamik kalite) , 0.2 mm (standart kalite) 0.28 (düşük kalite) . Konu resimlerinden zincir ile alakalı resimlere bakarsanız onlar orijinal ilk gelen v1.1.4 kartla , otomatik seviye sensörü olmadan 0.16 mm kalite ile alınan baskılar. İki resim arasında dikkatli incelerseniz en son aldığım baskının çok çok daha üst kalitede olduğunu fark edeceksiniz. Modeline göre 0.20 mm baskı 11 saat sürüyorsa 0.12 mm baskı 18 saat sürüyor. 3d yazıcılarda ki en büyük problem zaten hala çok yavaş olmaları.


    Şu an en hızlı yazıcıların da kullandığı baskı yöntemi farklı. Ki kapladıkları alan ve maliyetleri düşünülünce erişilebilir olduklarını pek düşünmüyorum.

    Hızlı tip yazıcılara bir örnek :




    Creality ürünlerde sessiz fan kullanmıyor. En büyük sebebi de fiyatların erişilebilir olmasını sağlamak. Ancak ürünleri yükseltmelere çok açık oluyor. Bugün bir creality ürününe neredeyse istediğiniz her yükseltmeyi yapabiliyorsunuz ki buna lazer markalama uçlarından tutun da , oyucu uçlara , sonsuz Y ekseni özelliği de dahil. Ses konusu ancak yükseltmelerle oluyor. Ben kendim şahsen Noctua fan tercih ettim , markanın ürününü ilk kez kullanıyorum ancak elinize alınca farkı anlayabiliyorsunuz. Tasarım tamamen sessizlik üzerine ki arada ki farkı gösteren bir videoyu da konuya ekleyeceğim. Elektrik tüketimi çok düşük. Sanılanın aksine çok fazla bir elektrik yakmıyor. Zaten üzerinde 24V 30A bir trafo var ki 220 voltta 120 watt filan tüketiyor yanlış bilmiyorsam. 12 saat aralıksız çalışsa 1.5 kw çekiyor. Yani o da 2-3 lira arası vergiler dahil ediyor (en son öyle hesaplamıştım). Şöyle bir hesap yapınca hammadde ve elektrik harcamasını düşündüğünüzde 7 liraya aldığınız plastik bir kutuyu 3-4 liraya mal edebiliyorsunuz.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • kangroo kullanıcısına yanıt

    Hocam gün içinde kurumda olduğumdan fotoğrafları ve videoları görüntüleyemedim engellendiğinden.

    Şimdi baktım upgradeleriniz her şeyden önce göze çok hoş geliyor. Benzer bir video da buldum alta koydum. Benzer şeyler yapılmış zaten.

    Dediğim gibi konunun takipçisiyim sizin yorumlarınızdan sonra yine bir maddi aksaklık çıkmazsa 3D yazıcı almayı planlıyorum en kötü ihtimal 2.el ürünlerim var onları satıp bütçe ayırmak istiyorum. Belli ölçüde de upgrade yaparsam en azından kendimi geliştirmeye başlama açısından iyi olur diye düşünüyorum. Teşekkürler bilgilendirme için. Takipteyim


    Not : Ben de sizin gibi sıfırdan başlayacağım için bu konu bana çok yol gösterir diye umut ediyorum. Saygılar.










  • CcOsmanLı kullanıcısına yanıt

    Videoyu biliyorum daha önce de defalarca kez izledim.

    Video ile alakalı olarak şunları söylemek isterim :

    • Video da ki çekmece sistemi benim bastığım modele göre daha az kullanışlı,
    • Spatula aparatı bence gereksiz (yazıcı çalışırken titreyen bir alet ve ufak da olsa ses yapmasını istemem) hem de benim hali hazırda modellediğim güç kaynağı modelini bozan bir parça
    • Y ekseni (yatay derinlik) kısmına yaptığı aparatın neredeyse hiç bir faydası yok. Yani bir yükseltme yapılıyorsa mutlaka faydası olmalı, bunun yerine y ekseni kayışının gerginliğini ayarlayan bir aparat var onu tavsiye ederim : https://www.thingiverse.com/thing:3289057/makes zaten bu parça ender 3 v2 de filan standart donanım olarak geliyor artık.
    • Güç kaynağına taktığı aparat sesi azaltmak yerine çok daha artıyor diye okudum. Bu konuda çok araştırdım hatta bir kaç tasarımda tesla ve da vinci tasarımından faydalananları da gördüm ama malesef her halükarda en iyi sonuç fan değişiminde ki ben zaten 12cm lik fan için yuvayı tasarlıyorum.
    • Z ekseninde (yükseklik) yaptığı 2 tane yükseltme var. Bunlardan ilki Z eksenini sabitleyen aparat. Bu konuyu o kadar çok araştırdım ki inanamazsınız. En sonunda işe yarayan bazı incelemeler ve dökümanlar hatta videolar buldum. Creality firmasının Z eksen milini sabitlememesinin bir sebebi var. Z mili bir müddet sonra eğilmeye deforme olmaya başlıyor. Ve eksen milinin ucu sabit olduğunda bu deformasyon baskı almayı çileye çeviriyor. Öncelikle hem step motoru zorluyor ikincisi olarak mil sabit olduğundan baskı ucu milim milim olması gereken yerden farklı yönlere kayıyor. Bu sebeple Creality zaten ilk başta yaptığı bu parçayı tasarımdan çıkartıyor. Bu konuda bir çok test var. Z ekseninde ki ikinci yükseltmesi eğer gerekli olursa yapılan bir şey. Kurulum bitince milin üstte ve altta gövdeye mesafesi eşit değilse yapılıyor aksi taktirde gereksiz yere yazıcının baskı kalitesini düşürüyor. Bence ikisinin de gereği yok biraz masraflı ama eksen rayları bu işin kesin çözümü ki ileride yapmayı düşünüyorum.
    • Ekran altında bulunan potansiyometre kolu öyle videoda ki gibi zangur zungur aşırı hızlı çevirilen bir parça değil. O yüzden hem aparat gereksiz hemde çok çirkin duruyor.


    Videoyu izleyince zaten amacın daha çok popülarite kaygısı taşıdığını anlıyor insan.





  • kangroo kullanıcısına yanıt

    Hocam o kadar detaylı analiz yapacak bilgiye sahip değilim o yüzden siz diyorsanız doğrudur. Ben sizin upgradelere benzettiğim için paylaştım en azından görsel olarak paylaşıyor. Spatula ve fan kapağı konusunda kesinlikle haklısınız. Bence yaptığı en iyi işlerden biri ekranı kapatmak olmuş ancak benim öyle bir sorunum olmayacak çünkü ben zaten pc yi yattığım odamda kullanmıyorum o yüzden özellikle ben evde yokken ses vs sorunum da olmayacak :) FP olarak önerebileceğiniz hem upgradeye açık hem de malum $ kurunda FP diyebileceğimiz başka bir ürün öneriniz varsa yardımcı olabilirsiniz.

  • Yazıcı olarak en onerebilecegim ürün ender 3 pro ya da ender 3 V2 . Tpu filament basmayacaksaniz size donanım olarak yeterli gelecektir. Yarın gün içerisinde anakart seçimiyle alakalı da bilgi ekleyeceğim. Yazıcı alırken anakartınız modelini ona göre alırsanız avantajınız yüksek olur yeni 32 bit kartlar arasında dezavantajlı olan var
  • Ben de en çok 3d tarama sonrası basım işini merak ediyorum örnek vereyim, sizin bastığınız gemiyi, tarayacak, kendisi basacak, ben çizimle uğraşmayacağım, ya da az uğraşacağım? bu konuyu da açarsanız sevinirim

  • yeniceli2001 Y kullanıcısına yanıt

    maalesef öyle bir şey yok. Genel olarak iki tip yol var:

    • Daha önceden çizilmiş modelleri indirip basmak (thingiverse yada benzer sitelerden ücretli yada ücretsiz olarak bulabileceğiniz modeller)
    • Modeli kendiniz çizmeniz (Sıfırdan bir 3d tasarım programı ile çizim yapmak veya bir kamera ile 3d tarayıp modele çevirmek (son yöntemi hiç denemedim))

    Eğer bir model çıkartmak istiyorsanız bu iki yöntemden birini seçmelisiniz. Bildiğim kadarıyla bir modeli tarayıp kendi kendine modelleyip çizime dökebilen bir yazıcı yok. Keşke olsa Star Trek gibi olurduk ama bildiğim kadarıyla endüstriyel sınıf yazıcılarda bile böyle bir özellik yok.

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    bildiğim kadarıyla böyle bir sistem var ve çoğunluk TLC/Discovery Tamirat-Tadilat programında 3d yazıcı çıktısı öncesi tarayıp bastırıyorlar.











  • yeniceli2001 Y kullanıcısına yanıt

    Bu ürünler bildiğim kadarıyla henüz son kullanıcıya sunulmadı. Geliştirme aşamasında olan ürünler ki ikinci videoda ki ürünün tarama kapasitesinin aslında düşük olduğu aşikar.

    Sadece bir cep telefonu ve kendi bastığınız modellerle de 3d tarayıcı yapmak mümkün. Bu tür özellikler pratik olarak yazıcı üzerinde gelmediği sürece sizin istediğiniz şekilde çalışamayacaktır.






  • Elinize sağlık şimdiden çok güzel bir rehber olmuş. Ben de birkaç gün içinde Ender 3 PRO alacağım. Sizin konunuzu gördükten sonra alüminyum extruder ve tesviye yaylarını sepetime ekledim. Konunuzu takipteyim.


    Filament konusunda bir tavsiyeniz var mı acaba?

  • araseren A kullanıcısına yanıt

    filament konusu şans işi. Ben marka vermeyeceğim ama yerli bir filament aldım, yükseltmeler sebebiyle ilk biten makaram oldu hiç bir sorun yaşamadım, aynı markanın farklı rengini aldım sarımı o kadar kötü ki baskı alırken yazıcının başından ayrılamadım. Ucuz bir çin malı filament denedim siyah renkli, hiç beklemediğim bir kalite aldım, şimdi de çok bilinen en popüler markalardan birine ait iki renk filament aldım onları deneyeceğim. Ender 3 Pro alacaksanız mutlaka hangi anakarta sahip olduğunu araştırın. Yukarıda anakartların özelliklerini yazdım mümkünse v4.2.7 anakartlı alın.

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    Her marka için olumlu-olumsuz yorumlar var filament şans işi sanırım biraz. Alacağım yazıcının üzerinde v4.2.2 anakart var. 1 ocaktan sonra bütün satıcılar yazıcılara zam yaptı, bir yerde 1700tl'ye buldum. Bütçeme uyduğu için ne yazık ki v4.2.2 anakartlı olanını alacağım.


    edit: kampanya sayesinde 20tl farkla v4.2.7 anakartlı aldım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi araseren -- 8 Ocak 2021; 23:48:58 >
  • Anakart ve ekran geldi, cam tabla da bugün geldi. Anakart ile ekran ile ilgili ön bilgileri ilk mesaja ekledim. Cam tablayı da bu ikisinin yükseltmesinden sonra deneyeceğim. Ender 3 Pro Macerası ( Yükseltmeler - Deneyimler - Yazılım Derleme ve Yükleme - Bol SS) 

  • kolay gelsin diyeyim ugrasmak isteyenler icin ender 3 guzel bir printer yani printlerden cok printeri duzgun hale getirmek olayin en cok zaman alan yani. yaptiginiz upgrade lerinde cogu gerekli. stock ender gercekten cok sesli. ben sadece fan modlarini gerceklestirdim cunku fanlar artik beynimi delmek uzereydi. ender 3 hobi olarak guzel olsada alayim isimi gorsun makina ile cok ugrasmak istemem, upgrade e gerek kalmasin, alacagim baskilara odaklanmak istiyorum diyenler icin asla tavsiye edemeyecegim bir makine.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.