Merhabalar bu alanda bilgi sahibi olan arkadaşlara bir konu hakkında danışmak istiyorum.
Düşük bütçeli bir radyasyon dedektörü ne önerebilirsiniz? Ölçümlerini baz değer alabileceğim güvenilir ölçüm yapabilen bir cihaz olmasını istiyorum. Şu an en makul cq-320 plus modeli üzerinde düşünüyorum.
Ayrıca diy bir dedektör yapmak istesek bunu en başarılı şekilde nasıl oluşturabiliriz? sbm-20 tüpleri normal cam tüplere göre daha iyi midir?
Merhabalar arkadaşlar. 5oo.ooo civarı nakit bütçem var. Sıfır hafif ticari almayı düşünüyorum. Öncelikle önem verdiğim şeyler İç hacim ve yakıt. Ancak konfor ve iç donanım fonksiyonları da bana cezbedici geliyor. Bu fiyat aralığına sıfır hangi araçları önerirsiniz?
Genel olarak tarım (gübre çuvalı sandık vs. ) ve iş yerimde altyapı malzemesi taşımak için kullanacağım (merdiven kablo vs.). Ayrıca Şehir dışında gezmeyi de severim. Köy yollarında üzmemeli.
Şu an aklımda maxi gövde doblo premio plus var. Muhtemelen çeki demiri ile birlikte alacağım. Bir de hafif ticari araçlarda ön arka tampon koruma yasal olarak bir sorun teşkil ediyor mu? Bilgi, tecrübe ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. Doğalgazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektiğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi.
Pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litresi 23 kuruş zamlanacak.
Dolar/TL kuru ile petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarında da zamları beraberinde getiriyor.
BloombergHT’nin akaryakıt sektörü kaynaklarından edindiği bilgiye göre, pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litresi 23 kuruş zamlanacak
Merhaba arkadaşlar. Yazılım ve teknoloji ürünleri üzerine bir işletme sahibiyim ancak pandeminin etkisiyle gelirimi artırmak adına güvenlik kamerası işine de girdim. Daha önceleri sadece tanıdıklara ısrar ederlerse yapıyordum ancak şimdi tamamen bu iş için bir ekip oluşturdum. Yolun başında olduğumuz için bazı ekipman eksiklerimiz var. Bunlardan biri de montaj sırasında kameraların yönünü ayarlamak için bir test cihazına ihtiyaç duyuyoruz. Başlarda 4-5 inçlik bir ekranla birlikte kendim elde yapar 3d yazıcı ile bir gövde basıp kullanırım diye düşünüyordum ancak şu an zaten 600-700 lira bandından test cihazlarının satıldığını görüyorum. Bu konuda özellikle kullanıcılardan, bu işi yapan diğer arkadaşlardan tavsiyeye ihtiyacım var. Hangi ürünleri tavsiye edersiniz?
Satış ve montajını yaptığımız kameralar ahd kameralar. Bunların içinde 2mp olan da var, 4mp olanda var 5mp olan da var. Henüz hiç ip kamera kurulumu yapmadık ancak ihtiyaç duyulması halinde onun da kurulumunu yapacağımıza göre mümkünse ip kamera uyumlu bir test cihazı arıyorum. Önerilerinizi mutlaka değerlendirmek isterim. Temel olarak test cihazından beklentimiz kameranın montajında yönünü tespit etmek. Şimdiden öneriler ve fikirler için çok teşekkür eder iyi forumlar dilerim.
Selam arkadaşlar. Bu konu altında Pokemon Go da pokemonların en fazla spawn olduğu ve parlak olma ihtimallerinin en yüksek olduğu zamanları paylaşalım istedim. Böylece kendinizi ona göre önceden hazırlayabilirsiniz.
Yaklaşan Önemli Olaylar :
Tepig Topluluk Günü:
3 Temmuz 'da saat 11.00 - 17.00 arasında Tepig topluluk günü olacaktır. Normalden daha fazla tepig ortalıkta olacak, yüksek iv ve shiny yakalama şansı daha yüksek olacak. Güzel bir ateş tipi pokemon kaçırmayın derim.
Legendary Raid
18 Temmuz pazar günü 10.00 - 18.00 arasında Pokemon Go oyununda ki keşfedilmiş tüm efsanevi pokemonlar raidlerde olacak. 5. seviye raidlerle efsanevi avını kaçırmayın.
Yaklaşan (Bu Ay):
Spotlight saatleri yerel saat ile 18.00-19.00 arasıdır.
Spotlight Tarihi - Saati (Yerel saat) - Pokemon Adı - Bonus
Bu konuda sizlere kendi tecrübelerim ve araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgiler doğrultusunda, 3d yazıcınız için kendi marlin yazılımınızı derlemeyi anlatacağım. Böylece yabancı çokça rehberi olan ancak Türkçe pek az bilgi paylaşımı olan bir konuda herkesin kullanabileceği bir yol haritası oluşturabileceğiz.
Öncelikle şunu bilin ki bu yazılımı kendiniz derleyeceğiniz için , orijinal markanın tavsiyesinin dışına çıkma ihtimaliniz mümkün. Yapacağınız yanlış adımların cihazınıza zarar verme ihtimali olduğunu unutmayın. Burada tüm sorumluluk size ait!
Konuyu belirli bir indekse göre işlemek istiyorum. Böylece belirli bir düzeni sağlamayı umuyorum. Sizler de eksik veya hatalı gördüğünüz yerlerde beni uyarabilir böylelikle konuya katkı sağlayabilirsiniz.
İndeks: 1-Yazılım derleme araçları, bunların kurulumu 2-Yazılım edinme yöntemi, doğru yazılımı seçme 3-Yazılımı özelliklerine göre adım adım derleme 4-Yazılımı cihazınıza yükleme ve kullanımı
Yazılım Derleme Araçları 3d yazıcılar günümüzde genel olarak Marlin standartı ile gelmektedir. Marlin 2011 yılında ortaya çıkmış C/C++ dillerinde yazılmış , açık kaynaklı bir yazılımdır. Temel olarak filament baskı yapan yazıcıların tamamı benzer mantıkla çalıştığından Marlin tüm bu yazıcıların yazılımlarının ana çatısını oluşturur. Firmalar ürettikleri yazıcıların özelliklerine göre Marlin'de değişiklikler yaparak bu yazılımı derler ve cihazlarımızın ana kartlarına yükler. Biz de bu konuda Marlin derleyeceğimiz için aslında yapacağımız işlem firmaların yaptıklarına benzer. Bu sebeple de C/C++ derlemek için bir yazılım derleme programına ihtiyaç duymaktayız.
Yazılımı derlemek için kullanacağımız program Microsoft Visual Studio Code . Bu program tamamen ücretsiz olup Windows, MacOs ve Linux üzerinde çalışabilen versiyonları bulunmaktadır.
Biliyorum size aşırı karmaşık görünüyor ancak korkmayın. Mümkün olan en sade şekilde size her şeyi ekran görüntüleriyle adım adım anlatacağım.
VS Code programını kurduktan sonra bir de yazılımımızı derlemede bize yardımcı olacak PlatformIO isimli bir eklentiye ihtiyacımız olacak.
Not: bu işlemi sağlayabilmek için internet bağlantısına ihtiyacınız olacak.
Şimdi adım adım resimdeki yolu izleyerek :
1: Vs Code içerisinde sol tarafta ki butondan Uzantı yöneticisine gidelim.
2: İhtiyacımız olan eklentiye kutu içine ismini yazarak online olarak aratalım. Kutu içine Platformio yazın.
3: PlatformIO IDE isimli eklentinin sağ tarafında bulunan Install butonuyla eklentimizi kuralım.
Eklenti kurulumu bittiğinde Vs Code içerisinde PlatformIO eklentisinin hoşgeldiniz sayfasını göreceksiniz. Bu işlemin ardından ihtiyacımız olan derleme programını kurmuş ve hazırlamış olduk.
Yazılımı (Marlin) Edinme ve ön hazırlık Derleyicimizi hazırladığımıza göre artık Marlin yazılımını edinebiliriz.
1-Marlin'in güncel ve halen geliştirilmekte olan tipi. Bu tip muhtemel buglar barındırabilir. 2-Marlin'in buglardan arındırılmış en güncel tipi. Bu tipte buglar düzeltilmiş ve güvenle kullanıma hazır hale getirilmiş. Benim tavsiyem bu tipi edinmeniz.
Açılan sayfadan Marlin "Nightly" Builds kısmından Marlin x.x with bug fixes olanı indiriyoruz.
Yazılımlarımızı indirdikten sonra ufak bir müdahelede bulunmamız gerekiyor. İndirdiğimiz Marlin henüz bizim yazıcımızın hangi marka model olduğunu bilmiyor. İndirdiğimiz Marlin dosyasında cihazımıza ait özelliklerin bulunduğu ayarlar dökümanları yok. Bunu bizim elle eklememiz gerekiyor! Bunu yapmak için :
İndirdiğimiz .zip uzantılı dosyayı temiz ve içinde hiç bir şey olmayan bir klasör içine kopyalıyoruz ve burada çıkartıyoruz. (Ücretsiz zip açma programı :https://www.7-zip.org/)
Açılan klasörün içinde config isimli klasörü açıyoruz
Burada tek başına bulunan README.md 'yi not defteri ile açıyoruz. (Birlikte aç> Not Defteri)
Not defterinin içinde iki adet link var. Bunlardan biri bugfix olmayan Marlin sürümü için diğeri ise bugfix olan sürüm için. Biz bugfix linkini kopyalıyoruz.
Linki tarayıcımıza yapıştırıp enter tuşuna bastığımızda otomatik olarak indirme başlayacaktır. Bu .zip uzantılı dosyayı da indirip, önceki indirdiğimiz .zip uzantılı dosyanın bulunduğu klasöre kopyalıyoruz.
Dosyayı burada açıp içinde ki config isimli klasöre giriyoruz.
Buradan examples klasörüne giriyoruz
Göreceğiniz gibi burada neredeyse bütün 3d yazıcı markalarının ismi mevcut. Yazıcımızın markasının bulunduğu klasöre giriyoruz.
Bu klasörden de yazıcımızın modelinin ismini taşıyan klasöre giriyoruz.
Yazıcımız için kullandığımız anakartın marka ve modelinin ismini taşıyan klasöre giriyoruz.
Bu klasörde ne kadar döküman var ise kopyalıyoruz.
İlk olarak indirdiğimiz ve zip'den çıkardığımız Marlin sürümünü içeren klasöre giriyoruz ve burada tekrar Marlin isimli klasöre giriyoruz.
Kopyaladığımız dosyaları buraya yapıştırıyoruz. Bilgisayar bize "Hedefte aynı adda dosya var" uyarısı verince "dosyaları değiştir" butonuna tıklayıp işlemi sonlandırıyoruz.
Yazılımımız derlenmek üzere hazır. Artık marlin bizim hangi marka model cihaz kullandığımızı biliyor. Bu işlemin ardından yazılımınızı derleyip istediğiniz özellikleri açıp kapatabilirsiniz. Yazılımı Derleme
Önceki hazırlıkları tamamladıysanız sırada yazılımı derleme var.
Bu bölümü 3 alt başlıkta anlatacağım: 1-Yazılımı açma 2-Yazılımda eklemek ya da çıkarmak isteyeceğiniz bölümleri açma/kapatma (Yazıcı Özellikleri) 3-Yazılımı derleme
Yazılımı Açma:
Vs. Core uygulamasını açın. Marlin'e ait tüm dosya ve klasörlerin bulunduğu kök klasörü "Open Folder" butonuyla veya klasörü "Explorer" kısmına sürükleyip bırakarak açın.
Karşınıza gelecek olan ekran bu şekilde olmalıdır:
Yazıcı Özelliklerini Değiştirme :
Bu kısımda yapılacak olan işlemlerin hangi dosya içinde yapılacağını her özelliğin başında dosya_adı.uzantı şeklinde göstereceğim. Değiştirmek istediğiniz özelliği VsCode'da ilgili dosya içinde mavi_renkli_özellik_ismi aratarak bulabilirsiniz. (Kısayol: Ctrl+F) Yazılımda özelliği kapatmak için özellik satırının başına "//" yazılır. Özelliği açmak için ise "//" silinir.
!!!AŞIRI ÖNEMLİ!!! Kendi yazılımınızı derlerken, işlemin başarılı olabilmesi için yazıcınızın ana kartının tanımını yapmanız gerekiyor. Ana kartınız doğru şekilde tanımlanmaz ise, yazılım derlemede hata alabilir, yazıcınızın hasar görmesine sebep olabilirsiniz.
Bunu yapmak için Explorer 'da platformio.ini 'yi açın. Burada default_envs kısmını değiştirmeniz gerekiyor. Hangi ana kartı kullanıyorsanız onun tanımının olduğu ismi "mega2560" yazan yere yazmalısınız.
Anakartların detaylarıyla tanımlamalarının listesi aynı dökümanın altlarına doğru bulunmaktadır. Ctrl+f ile dilerseniz default_envs tanımını aratarak da bu satırlara ulaşabilirsiniz.
Örnek:
Kendi kartım Bigtreetech Skr Mini E3 V2.0 olduğu için öncelikle Ctrl+f ile "bigtreetech" olarak arama yapıyorum;
Ana kartımı doğru şekilde tanımlayan tanımı buluyorum.
default_envs tanımına btt yazdığımda doğru tanımın da olduğu tanımlar listesi açılıyor doğru olanı seçiyorum.
Sonuç olarak ana kartımın doğru şekilde tanımlanması bu şekilde olmalı:
Makine İsmi
Yazıcınızın ekranında bulunan makine ismini değiştirir. Configuration.h #define CUSTOM_MACHINE_NAME "Yazıcının ismi"
Extruder
Eğer yazıcınızda extruder değişimi yaptıysanız, step motorun hareketini hesaplayarak ayarlamanız gerekir. Yazıcının kendi menüsünden de bu ayarı yapabilirsiniz ancak yazılımın kendisinde değişiklik yapmak isterseniz eksen sıralaması şu şekilde : X, Y, Z, E0 [, E1[, E2...]] 93 yazan değer extruder değeri. Eğer küsürlü bir değer girmeniz gerekirse kesri nokta ile belirtin (95.5 gibi)
Eğer yazıcınızda BL-Touch yükseltmesi yaptıysanız ve kablosu anakart üzerinde Z-Stop slotuna takılıysa : Configuration.h #defineZ_MIN_PROBE_USES_Z_MIN_ENDSTOP_PIN Bu özellik açık olmalı kontrol edin #defineZ_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTINGtrue => false olan değeri true yapıyoruz #defineBLTOUCH kapalı olan özelliği "//" ları silerek açıyoruz.
Sensörün otomatik seviyeleme için tablanın kaç yerinden ölçüm alacağını belirlemek için aşağıda ki özelliğin sayısal değerini değiştirin. Unutmayın adet X adet şeklinde ölçü alacaktır. 4 seçerseniz 4x4 16 yerden ölçüm alacaktır. Benim tavsiyem en az 3 en fazla 5 ideal ise 4 dür. #defineGRID_MAX_POINTS_X4
Nozzle'ın tabla üzerinde ki konumunu belirlemek için bu ayarı kullanıyoruz. Eksen sıralaması : { X, Y, Z } şeklindedir. Bu ayar ayrıca yazıcınız çalışır durumdayken de ayarlardan yapılabilir.Z ekseni offset ayarı nozzle ucu ile tabla arasında ki mesafeyi ayarlar.Eğer cam tabla kullanıyorsanız ve bu ayarın ne işe yaradığını bilmiyorsanız önce cam olmayan bir tabla takıp makineniz çalışır durumdayken 0.1 mm olarak yavaş yavaş ayarlayın ve her seferinde kontrol edin.Bu videodan fikir edinebilirsiniz :https://www.youtube.com/watch?v=Sy0ZINoWPew&feature=youtu.be #defineNOZZLE_TO_PROBE_OFFSET{ 10 , 10 , 0 }
#defineZ_SAFE_HOMING Kapalı olan özelliği açıyoruz. #defineAUTO_BED_LEVELING_BILINEAR Kapalı olan bu özelliği açıyoruz. //#define MESH_BED_LEVELING Açık olan bu özelliği kapatıyoruz. //#define MIN_SOFTWARE_ENDSTOP_Z Açık olan bu özelliği kapatıyoruz.
Configuration_adv.h (BL-Touch V3 +) #defineBLTOUCH_DELAY500 Kapalı olan özelliği açıyoruz. #defineBLTOUCH_FORCE_SW_MODE Kapalı olan özelliği açıyoruz.
Yazıcıyı Duraklatma
Diyelim ki yazıcınızı baskı esnasında duraklatmak istediniz. Bu herhangi bir sebepten olabilir, modele müdahele etmeniz gerekebilir veya filament değiştirmeniz gerekebilir. Configuration_adv.h #defineADVANCED_PAUSE_FEATURE Bu özelliğin açık olduğundan emin oluyoruz.
Elektrik Kesintisi Kurtarması
Bu özellik ile istenmeyen enerji kayıplarından dolayı baskınızın yarım kalmasını önlemiş oluyorsunuz. Elektrik tekrar geldiğinde kaldığınız yerden devam edersiniz. Configuration_adv.h #definePOWER_LOSS_RECOVERY Bu özelliğin açık olduğundan emin oluyoruz. #definePLR_ENABLED_DEFAULTtrue false olan bu değeri true yapıyoruz. #definePOWER_LOSS_PIN44 Bu özelliği açıyoruz ve pin numarası kaç ise olduğu gibi bırakıyoruz #define SDCARD_READONLY Açık olan bu özelliği kapatıyoruz.
BTT Smart Filament Sensörü
Eğer yazıcınıza Bigtreetech akıllı filament sensörü taktıysanız yapmanız gerkenler Configuration.h #defineFILAMENT_RUNOUT_SENSOR Bu özelliğin açık olduğundan emin oluyoruz. #defineFILAMENT_RUNOUT_DISTANCE_MM7 Bu özelliği açıyoruz. Ve sayısal değeri 7 yazıyoruz #defineFILAMENT_MOTION_SENSOR Sensörümüz hareketi de algıladığından bu özelliği de açıyoruz. #defineADVANCED_PAUSE_FEATURE Bu özelliğin açık olduğundan emin oluyoruz. Configuration_adv.h #defineNOZZLE_PARK_FEATURE Bu özelliğin açık olduğundan emin oluyoruz.
Configuration.h #define özellik string float comment
{ , , , } Yazılımı Derleme:
Dilediğiniz özellikler üzerinde değiştirmeleri yaptıktan sonra yazılımı cihazınıza yüklenebilecek hale getirmeniz için derlemeniz gerekmektedir. Bunun için Vs. Core programının sol alt kısmında bulunan derle butonuna basın.
Eğer her şey sorunsuzca tamamlandıysa işlemin başarılı olduğunu bildiren yeşil renkli bir yazının bulunduğu ekran alacaksınız. Kırmızı renkte hata alırsanız internet üzerinde yeterince araştırma yaptığınızı düşünüyorsanız çözüm için sorunu buradan paylaşabilirsiniz.
...devam ediyor...
DH Mobil uygulaması ile devam edin.
Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin.