Şimdi Ara

Türkiye’de üretilen elektrikli otomobillerin ÖTV’si iade edilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
3.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye’de üretilen elektrikli otomobillerin ÖTV’si iade edilecek

    Toplam 32 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Dün gündeme gelen yurt dışı çıkış harcı zammı ve IMEI’si klonlanmış telefonun kapanması tekliflerinin detayları belli olurken, elektrikli otomobillere vergi desteği maddesi de yasa teklifi içerisinde bulunuyor.

    Yerli üretim elektrikli otomobillere destek

    Elektrikli otomobillerden yüzde 3 ile 15 arasında ÖTV alınıyor. Motor gücü 85 kW’ın altında olan otomobillerden yüzde 3, 25-120 kW arasında motor gücüne sahip otomobillerden yüzde 7, 120 kW’ın üzerinde olanlardan ise yüzde 15 ÖTV alınıyor.

    Torba yasa ile birlikte, Ar-Ge çalışmaları ve üretimi Türkiye’de yapılan elektrikli otomobillerin ÖTV’si üreticiye iade edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu araçlardan alınan ÖTV’yi üçer aylık dönemlerde şirkete ödeyecek ya da vergi borçlarından düşecek. Bu vergi desteği 31 Aralık 2035'e kadar sürecek.

    Henüz Türkiye'de üretimi yapılan elektrikli otomobil modeli bulunmuyor. Bir dönem Fluence Z.E, Bursa'daki Renault fabrikasında üretiliyordu. Araç yeteri kadar ilgi görmeyince üretimi durduruldu. Fiat, Bursa'daki fabrikasında elektrikli Doblo üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapmaya başladı ve birkaç adet prototip üretimi gerçekleştirdi. 
     
    Toyota ve Panasonic, Türkiye'de elektrikli otomobillerin bataryasını üretmek ve Ar-Ge çalışmaları yapmak için Rekabet Kurumu'ndan izin aldı. Toyota, yeni çıkaracağı modellerin yanı sıra Mazda ve Subaru'nun bazı modellerinde de yerli bataryalar kullanılacak. Türkiye'de ÖTV teşviği kapsamına girecek modellerin üretimi, bu markalardan gelecek gibi görünüyor. Türkiye'nin üreteceği yerli otomobil ise 2022 yılında yollarda olacak.

    IMEI klonlama işlemi bitirilecek

    Yeni torba yasaya göre IMEI’si klonlanmış telefon ve diğer cihazlar, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce IMEI’si kopyalanan cihazlara bir defaya mahsus af uygulanacak. Vatandaşlar 1 yıl içerisinde 250 lira ceza ödemeleri halinde cihazlarını kullanmaya devam edecek. Bu yöntemle kaydedilen telefonlar, sadece başvuru yapılan telefon numarası ile kullanılabilecek.

    Yasa yürürlüğe girdikten sonra IMEI’si kopyalandığı tespit edilen cihazlar ise hiçbir şekilde kaydedilemeyecek. Böylece IMEI kopyalama işlemi tamamen ortadan kalkacak. 

    IMEI’si kayıtlı olup, 7 yıl boyunca şebekeye bağlanmayan cihazların IMEI’si kaydı düşürülecek. IMEI kaydı düşen cihazların sahipleri, başvuru yapmaları halinde bu cihazların IMEI’si tekrar aktif edilecek.

    Türkiye’de üretilen elektrikli otomobillerin ÖTV’si iade edilecek

    Yılda yüzbinlerce IMEI numarası kopyalanıyor. Yeni yasa ile birlikte bu durumun önüne geçilecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra IMEI’si kopyalanan hiçbir telefon kullanılmayacak. Pasaport kaydı ücretine de zam yapılmış ve başkasının pasaportuna kayıt işleminin önüne geçilmişti. Bu iki değişiklik ile birlikte vatandaşın Türkiye içerisinde ithalatçı veya distribütör tarafından satışı gerçekleştirilen telefonlara yönelmesi, aynı zamanda vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

    Yurt dışı çıkış harcına yüzde 233 zam

    Yurt dışı çıkış harcı 15 TL’den 50 TL’ye çıkıyor. Ayrıca torba yasa ile birlikte Cumhurbaşkanı’na bu miktarı üç katına kadar arttırma yetkisi veriliyor. Şu an yürürlükte olan kanuna göre Cumurbaşkanı, yurt dışı çıkış harcını sıfırlayabiliyor fakat arttırmaya yetkili değildi.

    Torba yasa ile birlikte 50 TL’ye çıkarılan yurt dışı çıkış harcının 15 TL’lik bölümü TOKİ’ye aktarılacak. Kalan bölüm genel bütçeye eklenecek. Önceki kanuna göre harcın tamamı TOKİ’ye aktarılıyordu.









  • Peki bu kapsama giren otomobil marka ve modellerinin bir listesini paylaşabilir misiniz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bende halka iade olacak zannettim. Şirketlere gidecek...

  • üreticiye niye iade ediyorlar, halka iade etseler ya. para yine bizden cıkıyor, ne anladık bu yüzden

  • Ötv avantajından faydalanabilmesi için şirketin sadece Türkiyede üretim yapması yeterli değilmiş ayrıca arge side Türkiyede yapılması gerekmiş. Sanırım yerli otomobil için çıkarmışlar bunu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • imei kopyalanan cihazlar nasıl belirlenir? bu zamana kadar bir işlem yapılıyor muydu?

  • Ülkede bi düzen olduğu sürece teknoloji sittin sene düzelmez. Normal eski bir telefon kullanıyorum devire göre Galaxy J2. İşimi falan görüyor ama ben artık yeni telefon almak istiyorum arkadaş. Yeni telefonlara bakıyorum 6000 7000 lira ya. Biz yeni teknoloji hiçbir şey alamayacak miyiz? Yeni çıkan arabalar 300k Yeni çıkan ekran kartı 10k düzgün bi pc sistemi toplamak 10 bin lira, yeni çıkan televizyonlar 5k dan başlıyor bu ne yahu? Yeni teknolojik hiçbir şey alamaz olduk ne olacak bu halimiz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tık tuzağında Shift Delete i geçtiniz helâl olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz mantıklı düşünün halka iade diye bir şey mi olur? Halka iade edeceğine direk kaldırır. Burda amaç firmaya teşvik ve firma insiyatifine kalarak ötv kadar indirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • %15 Elektrik zamlarini da iade edecekler mi ? Pek bir anlami kalmiyor da :) ...

  • Holk kullanıcısına yanıt
    Şirkete iade edilmesi demek şirketin de fiyatı düşürebilmesine imkan sağlamak oluyor sanırım. Bu yüzden yine fiyat avantajı sağlayacaktır. Ama maalesef şu anda bu şartlara uyan bir araç yok. Burası da ayrı bir ironi. Yerli araba İçin %15 fiyat avantajı sağlayacak sanırım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Halkın yararına birşey olmaz zaten. ÖTV nın üreticiye iade olması satışı etkilemez bence, vatandaş açısından ne farkedecek

  • Gen otomotiv var, ne zaman satışa çıkacak bilmiyorum. Onun için uygun olabilir. Yalnız vitesini merak ettim, bi ileri bi geri vardı sadece, akülü oyuncak araba gibi ??

  • Bizim xiaomiler ne olacak birisi açıklasin çöp mu oldu cihaz ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tasarıdaki şartları sağlayanlara iade yerine en başta almasalar "bir şey almak isteyen vatandaşa" doğrudan faydası olurdu. Şimdi biz ötv yi alalım ama üreticiye daha sonra iade edelim, üretici isterse daha sonra iade alacağı tutarı satış fiyatından düşsün gibi saçma bir fikri anlayamıyorum.



    Üretici iade alacağı tutarı satışa yansıtmazsa durum şöyle olacak...: Üretici sattığı her araç için devlete borç vermiş gibi olacak, borç verip alması gibi olacak.. Bugün 10 lira verip niye yarın 10 lirayı geri alıyor, hiç vermesin. Hiç vermez ise müşteri yani tüketen vatandaş daha kolay ulaşabilir ve kendisine bu ücretler yansıtılmaz.





    İmei kopyalanması ise sürekli yeni İmei kopyalayarak çözülebilir, ama onun da devlet tarafından çözümü var, çok caydırıcı ve can acıtan şekilde kopyalanan İmei'yi kullanmakta ısrar eden hat sahibini uygun gerekçeler ile yargılayabilirler.





  • Devlet gelecek seçimde de kaybetmek için elinden geleni yapıyor resmen...

  • Devletten herhangi bir şekilde iade almanız yıllar sürer, araba eskir satarsınız ama o para size zaten gelmez. Kaldı ki devletin bazı kurumlarının para ödeyemedikleri duyumları çoktan gelmeye başladı. Ülkenin kefen parasına yani ihtiyat akçesine muhtaç olan bir hükümet size para iade eder mi, oldukça komik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redeemertr -- 9 Temmuz 2019; 16:50:51 >
  • Yüzde yüz elektrikle çalışan arabaları beş baba yiğit yapacaktı. 2022' de mi ne çıkacak.

    Birkaç hafta önce bir konu açmıştım. Demiştim ki yerli üretimde ötv kaldırılabilir. Hemen birkaç kişi uluslar arası ticaret kanununa aykırı falan demişti. Devlet onu yapamazmış. Şimdi elektrikli araba Türkiye' de üretilirse ötv alınmaması torba yasaya girmiş. Ee hani uluslar arası ticaret kanununa göre bu yasaktı. Elektrikli araba uluslar arası piyasayaya girmiyor mu? Biri beni aydınlatsın

    Açtığım konu da burada:https://forum.donanimhaber.com/turk-e-zarari-olmayan-ulkelerin-arabalarini-almak--138650000#138650000




  • S ha. Üreticiye niye iade ediliyor lan? Ödeyen biz değil miyiz?

    Şu ülkede vatandaşa faydalı tek bir kanun, uygulama çıkarın be.
  • KaZAaRa kullanıcısına yanıt
    Kullanılan IMEIler genellikle çok eski telefonlar. Hatta USB modem IMEIleri bile kopyalanıyor. Operatörlerin tespit etmesi çok kolay olur. USB modem IMEIsi sesli görüşme yapıyorsa klondur. Tuşlu telefonlar 3G, 4G bağlantı kuruyorsa klondur.

    Bunlar dışında IMEI yanında bir de MEID oluyor. Emin değilim ancak operatör bu kodu okuyorsa IMEI ve MEID uyumsuzluğunu tespit edebilir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.