Şimdi Ara

OSMANLI'NIN YAPTIĞI EN KOLAY SAVAŞ ( Osmanlı Tarihi )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Osmanlı Devleti, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş bir devlettir bu zamana kadar topmalda 192 savaş yapmış bunların 26 sı yenilgiyle sonuçlanmıs 11 savasta bir netice alınamamış ve 155 savas ise zafer olarak tarıhe geçmiştir.
    Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi şanlı zaferlerle doludur . Ancak öyle bir savaş var ki Osmanlı devletinin tek kılıç darbesi olmadan kazanılmıştır bilinmeyen Şebeş savaşı
    Osmanlı İmparatorluğu bu savaştan galip ayrılmıştır ancak savaşın nasıl olduğu konusunda Osmanlı ve Almanya kaynaklarında birbirinden farklı bilgiler anlatılmıştır. Bu yüzden Şebeş Muharebesi halen tarihçiler arasında tartışılmaktadır.
    önce osmanlı kaynaklarını inceleyelim
    OSMANLI KAYNAKLARI
    1787 yılında Kırım’ı Rusların elinden geri almak isteyen Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu’na (Rusya Çarlığı 18. yüzyılda Rus İmparatorluğu adını aldı) savaş ilan eder. Ancak beklenmedik şekilde Belgrad‘ın intikamını almak isteyen Avusturyalılar’ın savaş ilanı ile karşılaşırlar. I. Abdülhamid bu durum karşısında öncelikle Avusturya’ya gereken cevabın verilmesini ardından Rusya ile savaşılmasını emreder. Bunun üzerine I. Abdülhamid, Osmanlı ordularını Sofya‘dan harekete geçirir. Bu sırada 100.000 kişilik toplama bir Avusturya ordusu ile Lazarathane denilen mevkide karşılaşırlar ve çatışma başlar. İmparator II. Joseph ordularını Muhadiye Boğazı‘na kadar çeker. 3 gün süren ve Muhadiye Boğazı’nda geçen savaşta Avusturya ordusu büyük bir bozguna uğratılır.(Muhadiye Muharebesi) Ancak II. Joseph tekrardan kaçar ve Şebeş bölgesine gider.
    Karanşebeş bölgesinde 80.000 kişilik ordu ile mevzilenen Avusturya, Eflak’ta bulunan 30.000 Avusturya askerinin getirilmesini emreder fakat mevsim şartlarından dolayı askerler gönderilemez. Osmanlı askerlerinin gece saldırısı yapacağı söylentileri üzerine Avusturya askerleri Şebeş kasabasının içlerine doğru kaçmaya başlarlar ve burada kapana kısılırlar. Osmanlı askerleri kasabayı ele geçirdikten sonra ateşe verir ve yangından kaçabilenleri kılıçtan geçirir. Böylece Karanşebeş (Şebeş) Muharebesi’ni kazanırlar. Savaş sonrasında I. Abdulhamid Han’a gazi ünvanı verilir.
    ALMANCA KAYNAKLARA GÖRE İSE
    Osmanlı ile Avusturya arasındaki savaş 1788 yılının 17 Eylül akşamında gerçekleşir. Aslında Osmanlı arasında demek doğru değil çünkü Avusturya askerleri kendi aralarında birbirine girip savaşı sonuçlandırdılar.
    Yaklaşık olarak 100.000 kişilik Avusturya ordusu Osmanlı ile savaşmak için Karánsebes kasabası yakınlarında kamp kurar. Askerlerin bir kısmı Osmanlı askeri aramak için nehrin karşısına geçer, ancak herhangi bir Türk askerine rastlamazlar. Bu sırada bir çingene konvoyuna denk gelirler. Çingeneler askerlere içki fıçısını satmayı önerirler.
    Teklif askerlerin başını döndürür. Osmanlı askerlerini aramak için çıktıkları yol adeta bir partiye dönüşür.
    Ekibin geri dönmemesinden şüphelenen Avusturya ordusu, askerlerinden bir kısmını da bu ekibi aramak için yollar. Bu piyade ekibi, içki partisindeki askerleri görünce, geri dönüp bilgi vermek yerine aleme katılmak isterler.
    Fakat içki fıçılarıyla adeta kendilerinden geçen ilk asker ekibi 'Hussarlar' gelen ikinci askeri ekibe fıçıları vermek istemezler ve içki fıçılarının etrafını sararak fıçıları korumaya çalışırlar.
    Tartışmada çıkan çatışma sırasında bazı piyadeler, Hussarlar’ı korkutmak için “Turciiii Turciiii” diye bağırırlar. Hussarlar gerçektende Türklerin geldiğini düşünüp kaçmaya başlarlar ancak bu olayın bir korkutma taktiği olduğunu anlamayan ve bilmeyen bir takım piyadelerde kaçmaya başlarlar.
    Avusturya ordusu İtalyanlar, Slavlar, Avusturyalılar ve çeşitli azınlık gruplardan oluşmaktaydı ki bu nedenle aralarında iletişim sorunu oluyordu. Askerler birbirini anlayamayınca işler iyice karıştı. Askerlerin kaçıştığını gören Avusturyalı subaylar Almanca durun anlamında “Halt Halt” diye bağırırlar ancak işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alır çünkü Almanca bilmeyen askerler bunu “Allah Allah” olarak anlamıştır.
    Süvarilerin kampa doğru dörtnala geldiğini gören bir birlik kumandanı, Osmanlı akıncılarının saldırısına uğradıklarını zannedip, topçulara ateş emri verir.
    bu sırada, çatışma sesini duyan askerler ne olduğunu anlayamadan kaçmaya başlar. Askerler gördükleri her gölgeyi Türkler zannedip vurmaya başlarlar. Ancak öldürdükleri kendi askerleridir.
    Çıkan bu kargaşanın sonucunda Avusturya ordusu kendi kendini yok eder, Avusturya İmparatoru ve başkomutan Arsidük II. Joseph atını küçük bir çaya sürerken attan düşüp sakatlanır.
    Olanlardan haberi olmayan Osmanlı ordusu İki gün sonra olay yerine ulaşır. 10.000 kadar ölü ve yaralıyla karşılaşır ve Karanşebeş şehrini rahatça ele geçirir. Bu savaşta en tuhaf savaşlardan birisi olarak anılmaya mahkum olarak tarihteki yerini alır.


    OSMANLI'NIN YAPTIĞI EN KOLAY SAVAŞ ( Osmanlı Tarihi )


    https://www.youtube.com/watch?v=pxR6tceGvMs&feature=youtu.be







  • Bence Kanuni'nin Macaristan Seferi idi. Sadece 3 saat sürdü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-ED4010EAB

    Bence Kanuni'nin Macaristan Seferi idi. Sadece 3 saat sürdü.
    Alman kaynaklarını göz önüne alırsak hiç kılıç sallamadan alınan savaş daha kolay olur ama osmanlı kaynaklarına bakacak olursak dediğiniz doğru.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.