Şimdi Ara

Opel Combo City Plus 2007 Taşıt vergisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
21.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Opel Combo City Plus
    Trafiğe Çıkış Tarihi: 18.01.2005 (3 Yaşında)
    Motor Gücü: 1248 cm3
    Ağırlık: 1280 Kg
    Ruhsatta yazan
    Araç Cinsi: Yanları Camlı Kapalı Kasa Kamyonet
    Tipi: combo 1.3 cdti çift sıra

    2007 Yılı Motorlu Araç Vergisi Tutarı nedir.

    http://www.gib.gov.tr/fileadmin/images/mtv.html

    Buradan sorgulayabiliyoruz. Benim sormaktaki amacım, bu araçtan olanlar ne kadar vergi ödüyor. Bizden fazla alıyorlar gibi geliyor. Kamyonet olarak sorgularsak 6 aylık 177 YTL. Ama Panelvan olarak 6 aylık 262 alıyorlar. Panelvanlar arkası camsız olanlar değilmi. Ruhsatta panelvan yazmıyor. Kamyonet yazıyor. bu nedenlede trafikte hız sınırı 80 km. oradanda mağdur oluyoruz. Aslında faturasında kamyonette yazmıyor ama ruhsata kamyonet olarak işliyorlar. Fatrada Combo 1.3 cdti çift sıra otomobil yazıyor. Herkez kafasına göre işlem yapıyor ve de bize en kötüsünü yansıtıyorlar.







  • Baykep kardeş aslında çok güzel bir konuya temas etmişsin.Bende de 1.3 doblo var ve ruhsatta çift sıra koltuku camlı kamyonet yazıyor.Bilirsin hükümet bu tarz araçlara olan talep sebebiyle ruhsatlarda sanırım 2003 den itibaren böyle bir uygulamaya gitti ve tek amaç daha fazla vergi alabilmek.1.3 motora sahip diğer araçlar daha az vergi öderken biz fazla ödemek zorundayız .Ayrıca aracımız kamyonet mi,panelvan mı o da belli değil.Kamyonetse daha az vergi ödemeliyiz ve ruhsatta da kamyonet yazıyor aslında.....
    Bir ara proje falan çizdirilip bu araçlar binek yapılabiliyordu ben eski aracımı yaptırmıştım 2001 de hatta zorunlu yaptırmıştım çünkü aracın fenni muayenesini yapmamışlardı. acaba halen yapılabiliyor mu bilgisi olan var mı?
    konuyla ilgili vergi kanunu aşağıya koyuyorum gerçi ben pek bişey anlamadım okuduğumda ama neyse zaten bunları anlaşılmasın diye yazmıyorlarmı zaten....

    Başlık Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri/2
    Tarih 04/01/2005
    Sayı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-2/2005-1.


    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    Gelirler Genel Müdürlüğü

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri/2


    Konusu : Panel van tipi taşıtların tanımlanması ve vergilendirilmesi.
    Tarihi : 04/01/2005
    Sayısı : Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-2/2005-1.
    İlgili olduğu maddeler : Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Madde 2,6.



    1 - Giriş
    5035 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun(1) 21 inci maddesi ile 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun(2) 2 nci maddesi yeniden düzenlenmiştir. 5035 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde yer alan ( II ), ( III ) ve ( IV ) sayılı tarifeler değiştirilmiş ve ( II ) sayılı tarifenin 2 nci fıkrası ile panel van ve motorlu karavanlar yaşları ve motor silindir hacimlerine göre, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmuştur.

    Motorlu taşıtlar vergisi uygulamasında ( II ) sayılı tarifenin 2 nci fıkrasında yer alan panel van tipi taşıtların vergilendirilmesi ile ilgili hususlar, bu sirkünün konusunu oluşturmaktadır.

    2 - Panel Van Tipi Taşıtların Tanımlanması

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5035 Kanunun 21 inci maddesi ile değiştirilen 2 nci maddesinin 8 numaralı bendinde; “Panel van: Azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmından başka tek veya fazla sıralı oturma yeri bulunan, insan ve yük taşımak için imal edilmiş bulunan taşıtlardır.” şeklinde tanımlanmıştır.

    Bu tanıma göre, Motorlu Araç Tescil Belgesinde ve Motorlu Araç Trafik Belgesinde “kapalı kasalı çift sıralı kamyonet”, “yandan camlı panel van”, “panel van”, “kapalı kasalı kamyonet”, “yandan camlı kamyonet” gibi çeşitli şekillerde tanımlanan taşıtlardan, panel van tanımına uygun olanlar; azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmının bulunduğu ön sıranın arkasında tek veya fazla sıralı (çift sıra) oturma yeri bulunan insan ve yük taşımak için imal edilmiş taşıtlardır.

    Ayrıca, bu taşıtların “Motorlu Araç Tescil Belgesi” nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 şeklinde kişi sayısı belirtilmek suretiyle taşıtın çift veya daha fazla sıralı oturma yerinin olduğu belirtilmektedir.

    Buna göre, sürücü kısmının (şoför mahallinin) bulunduğu ön sıranın;

    a) Arka kısımda oturma yeri bulunmayan ve “Motorlu Araç Tescil Belgesi” ile Motorlu Araç Trafik Belgesi” nin istiap haddi bölümünde 2, 2+1 şeklinde kişi sayısı belirtilen kapalı kasalı kamyonetler (yandan camlı olanlar dahil) kamyonet,

    b) Arka kısımda oturma yeri bulunan ve “Motorlu Araç Tescil Belgesi” ile “Motorlu Araç Trafik Belgesi” nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 veya 5 şeklinde kişi sayısı belirtilen “çift sıra koltuklu”, “üç sıra koltuklu” kapalı kasalı kamyonetler (yandan camlı olanlar dahil) panel van,

    olarak vergiye tabi tutulacaktır.

    Diğer taraftan, bu hükmün uygulanmasına yönelik yeni tescil işlemleri yapılacak kapalı kasalı kamyonet tipi taşıtlarla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından il emniyet müdürlüklerine verilen talimatta “N1 sınıfı araçlardan kapalı kasa olanların ilk tescili sırasında, camlarının açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın araç tescil ve trafik belgesi, müracaat ve işlem formu ile diğer evraklardaki “araç cinsi” bölümüne aracın karayolları uygunluk belgesinin 42.1 bendinde yer alan “koltukların sayısı ve konumu” kısmında belirtilen bilgiler doğrultusunda; aracın sadece ön kısmında sürücünün oturduğu sıranın (şoför mahalli) bulunması halinde “kapalı kasa kamyonet”, sürücünün oturduğu koltuğun bulunduğu sıranın arka kısmında tek sıra koltuk var ise “araç cinsi” bölümüne kapalı kasa kamyonet yazılıp yanına veya alt tarafına parantez içinde “çift sıra koltuklu”, sürücünün oturduğu koltuğun bulunduğu sıranın arka kısmında iki sıra koltuk var ise “araç cinsi” bölümüne kapalı kasa kamyonet yazılıp yanına veya alt tarafına parantez içinde “üç sıra koltuklu” ibaresinin yazılacağı, aracın yanlarının kapalı veya camlı olması aracın sınıfını değiştirmediğinden, bu bilgilerin “araç cinsi” hanesine yazılmayacağı, açıklama yapılması gereken hususların tescil belgesinin arka yüzüne diğer bilgiler bölümüne yazılacağı” bildirilmiştir.

    Buna göre, trafik tescil kuruluşlarınca yeni tescil işlemleri yapılacak olan (panel van tipi) kapalı kasa kamyonetler (yan taraflarının camlı veya kapalı olduğuna bakılmaksızın) için verilecek olan Motorlu Araç Tescil Belgesinin ve Motorlu Araç Trafik Belgesinin “araç cinsi bölümüne” “kapalı kasa kamyonet” ifadesinin yanına veya alt tarafına parantez içinde “çift sıra koltuklu”, “üç sıra koltuklu” şeklinde bilgiler yazılacaktır. Ayrıca, aracın yanlarının kapalı veya camlı olması aracın sınıfını değiştirmediğinden, bu bilgiler, aracın tescil belgesinin arka yüzüne diğer bilgiler bölümüne yazılacaktır.

    3 - Panel Van Tipi Taşıtların Vergilendirilmesi

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde tanımı yapılan panel van tipi taşıtlar; 5035 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile değiştirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde yer alan ( II ) sayılı tarifenin 2 nci fıkrası gereğince panel van olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacaktır.

    Duyurulur.



    (1) 02/01/2004 tarihli ve 25334 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
    (2) 23/02/1963 tarihli ve 11342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.



    Osman ARIOĞLU
    Bakan a.
    Gelirler Genel Müdürü



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadırgalı -- 9 Ocak 2007; 20:55:51 >




  • panelvan olarak geçerse ruhsata arkadaki camlar koltuk ve yolcu yüzünden aracını bağlarlar

    hususi oto olarak geçerse motor hacmine göre vergi ödersın 1.9 motorlularda çok fazla vergi demek ayrıca hususi olarak geçerse ötv de ekleniyor sanırsam fiyata buda fazldan para ödemen gerektiyi anlamına geliyor

    kamyonet oalrak işletilerek hem vergi az ödüyorsun hem ötv den kurtuluyorsun yani kötü bişey deyil ama ben hususi istiyorum dersen bunu almadan önce belirtmen gerek
  • Peki 2005 model aracımı proje tadilatı ile hususi otomobil sınıfına çevirsem ÖTV farkı ödermiyim. Hususi otomobile çevirince vergi düşüyor. (1300 motor olduğundan) Vize süreside artıyor.
  • bende onu merak ediyorum bir bilgim yok oluyorsa bende yaptırabilirim
  • muhtemelen ötv alınacaktır araçtan bundan kaçarınız yok yani olsa zaten hususi diye satarlardı size



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Platinium -- 10 Ocak 2007; 11:24:13 >
  • Bizi yolunacak kaz gibi gören zihniyete
  • Yukardaki sirkülerin özetini söyleyeyim.

    Bu konuda oluşan tereddütler sonucu maliye bir sirküler yayınlamış buna göre;

    1-Arka sırada cam olup olmaması hiç önemli değil. Önemli olan koltuk sırası.)

    2-Sadece şöför sırasında koltuk var ise bunların hepsi kamyonet.(Tek sıra koltuk 1+1 yada 2+1)

    3-Sürücü sırasının arkasında koltuk sırası varsa bunlarda Panelvan olarak vergiye tabi olacaklar (1+3, 1+4 yada 5 kişilik olanlar)

    4-Bu tarihten sonra Ruhsatlarda Koltuk sıra sayısı belirtilecek.

    Tabi tüm bunlar 3500 kg altındaki ticariler için geçerli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ramerturk -- 14 Ocak 2007; 1:26:20 >
  • Mesele anlaşılmıştır. Bir sorum daha var. Araç tadilat projeleri çizen Makina Mühendisi arkadaşım var. 3 yıl sonunda araç tadilat projesi yaptırarak otomobile çevirirsen ÖTV farkı ödemezsin. 3 yıldan önce yaptırırsan ödersin demişti. Doğruluk derecesi nedir acaba? 1300 motor hacmi olanlar otomobil sınıfında oldukça avantajlı. Zaten 3 yıl sonunda ruhsat doluyor (Şimdi her yıl vize yaptırıyoruz, otomobiller 2 yılda bir) Ruhsat yenileme işlemleri sırasında yapılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.