Şimdi Ara

Opel B16DTH Motor Rölanti dalgalanıyor ama?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Zafira Tourer aracım var. 100.000 km yi yeni devirdim sayılır. Araç motoru 1.6 136hp lik Astra Insignialarda kullanılan aynı motor. Bu sene havaların soğuması ile birlikte araçta rölanti dalgalanması oluyor. Çok can sıkıcı. Daha önce böyle bir durum yoktu.



    Ancak ilginç bir veri var elimde. Gözlemlerime göre araçtaki bu durum uzun stop etmelerde olmuyor. Yani sabah 15-16 derecelik otoparkta soğuk motorda YAPMIYOR, normal çalışıyor.


    Dışarıda 3-4 saatlik bekleyen soğuk motorda da YAPMIYOR. Ya da ısınmış ve 10 dk sonra tekrar marşa bastığınızda da YAPMIYOR.


    Farkettiğim durum şu; motor suyu sıcaklığı 50-60 civarındayken dalgalanma oluyor. Yani çalıştırıp motoru ısıtıp sonra bir yere varıp, 1-1.5 saat sonra tekrar araca binip marş yaptığımda rölanti 0.8 ile 1 arasında gidip geliyor ve sabitlemek için biraz zorlanıyor. Zaten 1 dk sonra motor sıcaklığının 50 bulduğunu görebiliyorum. Bu yaklaşık 10 sn sürüyor. Ama araç bu durumdan etkileniyor gibi. Motor sesi öksürür gibi. Hır hır hır tarzında yüksek düşük bir dalga sesi. Bunun tam sebebini saptamak istiyorum. Yani bu sorunu söylediğimizde 50 tane kısımdan bahsediyorlar. Hiç soran yok "ne zaman oluyor nasıl oluyor?" Direk şurayı temizleriz burayı temizleriz, olmadı şunu değiştiririz falan gibi öneriler. Boğaz kelebeği, maf sensörü yok bilmem şu temizlenecek falan filen.


    Ve bir çok yorumda bu temizleme işlemlerinden sonra düzelmediğini eninde sonunda bir sensörün değiştiği ve sorunu çözdüklerini okuyorum. Ama o sensöre ulaşana kadar epey masraf yapılmış. Bu durum henüz bir arıza ışığı yakmıyor aracımda ama sanki yakın zamanda sorun büyüyecek gibi.


    Sorun yakıt sistemindeki bir durumdan mı kaynaklanır acaba? Ya da bir elektriksel sigorta vb. gibi bir durum mu var? Bu konuda derin bilgisi olan arkadaşların düşünce ve tavsiyeleri çok önemli...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanrevan -- 30 Kasım 2022; 16:43:13 >







  • Dün gereksiz yere bilgisayarlı dbf rejenerasyonu yaptırdım sanırım. Sanayideki bir özel servise gittim, bir de Map sensörü söktü içi kurum. Sormama rağmen "bu temizlendi ama bunun arkası da çok kirli değil midir?" yok dedi. Senin sorunun çözülür merak etme. Bu kısa yoldan para kazanma derdinde olan adamlardan nefret ediyorum. O kadar belli ki boğaz kelebeği ve egr nin dolu olduğu. İnsan bi der hocam bunu da temizleyelim veya şu gün gel. Yazık. Sanayi bitmiş.

    Arkadaşlar böyle 0.8 1.1 gibi bir arada sıkı dalgalanma boğaz kelebeği egr kirlenme tıkanması ile ilgili olabilir mi? Temizlendiğinde çözüm bulan çok okuduğuma göre.

    Dün 2 saat bekleyen aracıma bindim, ne yazık ki marş almadı ve ardından motor gücü azaltıldı uyarısı aldım. Sonra iki kez denedim yine marş almadı. Kapıyı açtım kapattım tekrar denedim çalıştı ama çok daha fazla dalgalanma oldu beklesem de düzelmedi stop ettim.

    Sabah kalktım sanayiye gitmek için hiçbir sorun yok. Marş aldı dalgalanmıyor. Zaten hiçbir zaman çekişte kalkışta sorun yoktu çok şükür. Ama bu sıcak ve tam soğuk motorda normal olması beni şaşırtıyor. Bir yere gidip sonra arabaya binmek istemiyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaanrevan -- 4 Aralık 2022; 12:3:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aracımı çok sık şehir içinde özellikle kısa mesafe olduğu için ve motor ısınmadığı için düşük devirlerde kullandım. Sanırım sorunum bununla alakalı. Bir haftadır biraz devirli kullanıyorum. Motor soğuk bile olsa 2500 devirde vites arttırıp motor ısınana kadar 2500 ü geçmeden ama 2000 in de altına düşmeden kullandım. 2 kez de boş bir güzergahta 2900 devirde 3 viteste 10.dk lık sürüşler yaptım. Bu hafta oldukça iyiydi. Arada dalgalanma olsa da uzun sürmedi ya da çok nadir dalgalanma yaşadım. Bariz bir şekilde düzelme var.


    Acaba kurum temizliği ve dbf için bu yüksek devirde sabit 2900 devir 10dk sürüşü yapmak araca zarar verir mi? Bunu haftada bir kez yapmak gerekir mi? Bazı forumlarda yüksek devrin uzun süreli sürüşlerde dbf içindeki peteklere zarar verdiğini okumuştum. Yada soğukken turbo bu dizel motorlar için nasıl bir sürüş tarzı benimsemeliyiz? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.