Şimdi Ara

On üçüncü nesil Intel masaüstü işlemciler tanıtıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • On üçüncü nesil Intel masaüstü işlemciler tanıtıldı



    Intel’in Alder Lake ile başlayan çıkışı Raptor Lake ile devam ediyor. Çekirdek sayılarında artışa giden firma performans tarafında önemli gelişmeler yakaladı. Ön bellek kapasitelerini de arttıran Intel Raptor Lake ilk olarak hız aşırtmacılara geliyor.



    Intel Raptor Lake işlemciler neler?



    Intel Raptor Lake işlemciler Alder Lake mimarisine göre tek çekirdekte yüzde 8-15 arasında performans artışı, çok çekirdekte ise yüzde 30-40 performans artışı getiriyor. Intel verimlilik çekirdeklerini önemli ölçüde arttırarak toplam sayıyı en yüksek seviyesine getirdi. Yine ilk kez bir x86 işlemcisi 5.8GHz sınırına çıkmış oluyor.



    Ayrıca Bkz.Intel içerisinde büyük değişiklik yolda



    Ön bellek tarafında da toplamda 72MB kapasiteye çıkarak AMD’nin Ryzen 3D işlemcilerine rakip oluyor. Her zaman olduğu gibi Intel 3 farklı masaüstü işlemcisi ve grafik birimi olmayan F sürümlerini tanıttı. 125W taban enerji tüketimi olan işlemciler 253W seviyesine kadar zorlanabiliyor. 20 CPU PCIe hattı 16 PCIe 5.0 + 4 PCIe 4.0 şeklinde ayrılırken DDR5 5600 ve DDR4 3200 destekleri de mevcut. Fiyatlar her 1000 sipariş için yani son kullanıcı tarafında daha yüksek rakamlar görebiliriz.



    Intel Core i9-13900K işlemcisi 8 performans ve 16 verimlilik çekirdeği ile geliyor. Ön bellek kapasitesi 72MB. Turbo ile 5.8GHz hızlarına ulaşabiliyor. Intel Core i9-13700K işlemcisi 8+8 çekirdek iken Intel Core i9-13600K işlemcisi de 6+8 çekirdek. Yeni Intel 700 çipsetleri yanında Intel 600 çipsetleri ile de uyumlu. İşlemciler ve çipsetlerin Ekim ayında piyasada olacağı belirtildi.




    Kaynak:https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/13th-gen-core-launch.html#gs.dujz0k







  • AMD'nin Ryzen 7000 leri piyasaya sürdüğü gün

  • Valla zamaninda 2 ve 4 cekirdege yillarca bizleri mahkum edip ezen bir sirkete olumlu bakmam. Amd vesilesi ile son kullanicinin ihtiyacindan degilde sirf rekabetten oturu cekirdek sayilarini arttiran firmaya batsin gozu ile bakarim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • erniko34 E kullanıcısına yanıt
    intel batarsa amd yayılcak bu sefer. kapışsınlar iyidir.

  • Musty3535123 M kullanıcısına yanıt
    AMD kesinlikle öyle bir şey yapmaz. O yüzden Intel batsın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ram kapasitesini de artık 256 ya çıkartmaları lazım. Artık insanlar 100 sekme açık, arkada bir sürü program açık takılıyor. Hemen hemen herkes video editleme programları ile uğraşıyor. After effects gibi ram canavarları 128gb leri yutuyor.

    Oyun tarafına gelirsek, normal oyunlara 16 hadi bilemedin 32 yetebilir ama büyük haritalı strateji oyunları da ram canavarı oluyor. Eskiden bile civilization'da dev haritada, çok civ koyduğunda 64gb leri rahat yiyordu.

    Sırf 256 kullanabilmek için sunucu bilgisayarlarına geçmek gerekmemeli artık 256 üst limit gelmeli. Yine isteyen 32 takar, 64 takar.

  • Enerji tüketimi mutfaktaki fırın seviyesinde... Yakında Enerji Bakanlığı tamim yanınlar. Intel işlemcili pc'ler çalışırken odalarda 15 dakika aralıklarla dolaştırılması , kasa kapağının açık bırakılması ile ilgili...

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt

    Bende 64 gb 5600mhz de çalışan 2 adet DDR5 modül var.

    32gb'ı geçmesine izin vermiyor alet anlamadım gitti. Chrome'da 100 sekme açınca 32gb tüketime yakın chrome çöküyor. Sanırım uygulamalar henüz yüksek kapasiteli ram'ler için optimize değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi swat882 -- 28 Eylül 2022; 11:19:29 >
  • swat882 kullanıcısına yanıt

    Enteresan bir sorun. Bende de 4x16gb ram var(ddr4). Genelde bende de 100-150 arası sekme açıktır. Buna rağmen 30gb altında kalıyor. Ancak tabi after effects devreye girdiğinde 64 full çekiyor, 128 olsa onu da full çeker, 256 olsa onu da full çeker. Yine de hiç çökme olmuyor bende, herhalde dediğiniz gibi yüksek kapasiteli ramlere hazır değil.

  • Öyle bir anlatıyorlar ki insanın her yeni çıkan modeli alası geliyor :D

  • 13600kf mis gibi işlemci olmuş. Oyun, yayın, iş herşey yapılır. Amd aynı fiyata 6c/12t satıyor hala

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Amd yapmazmış jfjfjfjfjdj son işlemci fiyatlarını gördük. Babanın firmasıyla hayırlı isler kardeş

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Gerçekten 256GB'a ihtiyacın varsa AMD Ryzen Threadripper yıllardır var. Youtube için altı üstü birkaç video edit ediyorsan boş yapmaya gerek yok. Bu işten para kazanıyorsan birsürü çözüm var yıllardır.

    256 GB'da mı yetmiyor, 2048 GB yeterse AMD Ryzen Threadripper Pro var. O da yetmez ise AMD'yi Intel'i satın alıp istediğini yaptıracaksınhttps://www.msi.com/Motherboard/WS-WRX80/Specification



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myhotyro -- 28 Eylül 2022; 14:35:37 >
  • myhotyro M kullanıcısına yanıt

    Hocam 3 cümleden fazla okuyamıyorsunuz galiba o yüzden sonda yazdığımı buraya tekrar yazayım.


    Alıntı

    metni:
    256 kullanabilmek için sunucu bilgisayarlarına geçmek gerekmemeli artık 256 üst limit gelmeli. Yine isteyen 32 takar, 64 takar.



    TR işlemciler tek çekirdek performansında yavaş. After effects aynı zamanda günümüzdeki bir çok uygulama gibi hala çok çekirdekten ziyade tek çekirdek gücünede dayanıyor.


    Bu işten para kazanıyorum evet ama çöpe atacakta param yok. Yayınladığım animasyonlar kaç kere Metrobüslerde, metrolarda modyö tv lerde yayınlandı. Ama çeşit çeşit pc ler düzecek kadar kazandırmıyor. Söylediğim basit bir şey, 128 yerine 256 ya normal cpu ların boardlarında da çıkartsalar dedim.


    Kalkıp amd intel i satın almaya gelecek kadar boş yapmana ya da hırs yapmana ne neden oldu bilmiyorum. Hani biz 8gb zor alırken kalkıp 256 isteyen var diye gıcık oldum diyorsan bilmiyorum ama her 256 isteyen zengin olmuyor.





  • Spider_hip kullanıcısına yanıt

    Cevabınız için teşekkürler hocam.

    Sanırım DDR5 modüller ile ilgili bir güncelleme yapılması gerekiyor browserlarda.


    Yabancı forumlarda arama yaptığımda (Chrome out of memory in 64gb Ram) benzer problemler olduğunu gördüm ve birisi şunu yazmış.


    > There is nothing you can do about this -- there is no magic solution -- until the developers decide to increase the limit.There is a 16G limit per tab in Chrome and Edge.

    Kaynak


    Sanırım bu limitin yayıncı tarafından güncelleme ile artırılması gerekiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi swat882 -- 29 Eylül 2022; 0:29:33 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.