Normalde daha önceleri şu maddeden ceza kesiyorlardı;
Ceza Kodu: 30/1-b
Ceza Tanımı: Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak,
Buradaki "görüşü engelleme" kısmı polisler tarafından "yorumlama" ile filme evrilip öyle ceza kesiliyordu. Ancak ilgili maddenin alakası yok. Buradaki "görüşü engelleme" ifadesi, atıyorum aracın içine bir merdiven koydunuz taşıyorsunuz ve sağ aynayı engelliyor, ön cama bir şey koydunuz, görüşünüzü engelliyor, polis böyle bir tablo görürse ceza yazmaya hakkı var. Ancak film için bu maddeden işlem yapmaya hakkı yok.
Bununla ilgili birkaç dava olup "emsal" teşkil edince Emniyet de aslında bu "keyfi" uygulamadan vazgeçti.
Ve cam filmi ile ilgili çok güzel bir yönetmelik hazırlanıyordu, sonra ondan da vazgeçtiler galiba, daha da güncellenmedi. O yönetmelik taslağında, izin verilecek cam filmi tonu, koyuluğu, şusu busu her şeyi yazıyordu. Ve yan camlar ve arka camlarla birlikte hepsine yapılabiliyordu. Sadece sürücünün tam karşısında yer alan yani ön camda hiç bir şekilde olmamasına dair madde de vardı.
Ancak bu yönetmelik bir türlü çıkamadı. Hatta maddeleri hazırdı, bununla ilgili yatırım yapıp dükkan açan işletmeler oldu, Bakanlık bunlara yetki verecekti, aşağıda ilgili maddeleri görebilirsiniz:
"Cam filmi montajı
Cam filmi montajı yapıldıktan sonra, uygunluğu onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuru/kuruluş tarafından kontrol edilir ve Ek V/D’de belirtilen rapor ( Montaj Uygunluk Raporu) düzenlenir. Bu ekin 3.2 maddesine göre işlem yapılır.
Bir cam filmi tipindeki cam filmlerinin ilgili bir araç tipine seri olarak montajını yapılabileceği yönünde (örneğin, A tipi cam filminin X tipi araçlara seri olarak montajı yapılabilir) onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından izin verilmesi durumunda, firmaya izin yazısı verilir. İzin yazısı alan firma tarafından her bir araç içi Ek V/E’deki belge ( Seri Montaj Uygunluk Raporu) düzenlenir. Montaj yapacak her bir firma için ayrı ayrı değerlendirme yapılır ve izin yazısı verilir. Firma değerlendirmesinde, Ek XV’in 1.17 maddesi hükmü uygulanır.
CAM FİLMİ İLE İLGİLİ ŞARTLAR
1.1- Bir cam filmi tipi için imalatçı veya ithalatçısı tarafından bu Ek kapsamında AİTM onayı alınmalıdır. Cam filmimin araca montajının onayı hususunda Ek VI (Montaj) hükümleri geçerlidir.
1.2- Uygulama araç içinden yapılan filmleri kapsar. 1.3 dışındaki maddeler reklam amaçlı araç dışından yapılan folyo uygulamalarını kapsamaz.
1.3- Araç ön emniyet camına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamaz.
1.4- Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.
1.5- Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm olmalıdır.(+2 µm ölçüm toleransı uygulanır)
1.6- Cam filmlerinde PVC malzeme kullanılamaz.
1.7- Kaplamada kullanılan yapıştırıcı malzeme akrilik esaslı olmalıdır.
1.8- Cam filmleri UV koruması en az %98 olmalıdır.
1.9- Cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzüne yapılmalıdır.
1.10- Araç sürücüsünün 180º ön görüş alanı içerisinde sağ ve solunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmi ile birlikte ışık geçirgenliği en az % 70 olmalıdır.
1.11- Araç sürücüsünün arka görüş alanı içerisinde kalan emniyet camlarında uygulanacak cam filmlerinin ışık geçirgenliği en az %20 olmalı ve film uygulandığında mutlaka arcın sağ ve solunda arka görüş sistemi bulunmalıdır.
1.12- Araçlara takılacak cam filmlerinin yeterlilik değerlendirilmesini yaptırmak üzere cam filmi imalatçıları/ithalatçıları onay kuruluşuna veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluşa bu Yönetmelikte belirlenen kriterler çerçevesinde müracaat eder.
1.13- Aşağıdaki özellikler bakımından farklılık göstermeyen cam filmleri aynı tip kabul edilir.
a) Filmin markası,
b) Filmin kalınlığı ( 1-29 µm, 30-39 µm, 40-50 µm, 51-80 µm veya 80 µm altında diğer kalınlıklar)
c) Filmin kimyasal bileşenleri,
ç) Işık geçirgenlik oranı ( %20-%69, %70-%100)
1.14- Film kaplanmış camlar BM/AEK Regülasyonu 43 şartlarını aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurularak sağlamalıdır:
a) Numuneler üzerinde BM/AEK Regülasyonu 43 Ek 4 ila Ek 8’de tarif edilen deneylere ilaveten Ek 9’daki deneyler de yapılır. Her cam tipi (lamine/toklaştırılmış) için ayrıca deneyler tekrarlanmalıdır.
b) Deneylerin yapılacağı camlar BM/AEK Regülasyonu 43’ göre onaylı olmalıdır.
c) Parçalanma deneyi sonrasında cam filmi uygulanmış camın parçalanma şartları aranmalı ancak dağılması beklenmemelidir.
ç) Cam filmi uygulanmış cam numuneleri üzerinde işaretleme bu Yönetmeliğe göre aranır.
d) BM/AEK Regülasyonu 43’e göre onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluştan alınmış test raporu bulunan cam filmi tipleri 2 yılda bir ara kontrole tabi bulunur.
e) Uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar onay kuruluşu veya onay kuruluşunun görevlendirdiği kuruluş tarafından belirlenir.
1.15- Uygunluk değerlendirilmesinden geçen cam filmi için onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından rapor düzenlenir ve cam filminin üzerinde aşağıda yer alan şartlara göre işaretleme yapılır. İşaretlemede kullanılacak karakterlerin yüksekliği en az 3 mm olmalıdır. Bu işaretlemede en az aşağıdaki hususlara yer verilir.
a) Cam filminin markası,
b) İmalatçının tip işareti,
c) Rapor Onay Numarası,
ç) Uygulama yapılan her camda en az bir adet bulunacak şekilde onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından verilmiş güvenlik etiketi,
d) Filmin ışık geçirgenliği.
1.16- Ürünleri yeterli bulunan cam filmi imalatçıları/ithalatçıları dosyası, bayi listesi ve ürü listesi ile birlikte onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından saklanır.
1.17- Sadece TS 13347’ye göre Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi almış ve cam filmi imalatçıları/ithalatçıları ile sözleşmesi bulunan firmalar cam filmi montajı yapabilir. Bu firmalar, bu Yönetmeliğin 1.1 maddesi ve alt maddelerinin hükümlerine uymak zorundadır. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl boyunca TS 12047’ye göre Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan yetkili servisler de cam filmi montajı yapabilir.
1.18- Araç camlarına film takılması sonrası onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından imalatçı ve cam filmi imalatçıları/ithalatçıları verilecek olan güvenlik etiketi onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluşun web sitesi üzerinden izlenebilir.
1.19- Ek V/D ( Montaj Uygunluk Raporu) veya ek V/E ( Seri Montaj Uygunluk Raporu)’de belirtilen montaj uygunluk raporu araçta muhafaza edilir."
Ancak bunu bir türlü resmileştirmediler.
Cam filmine dair bu durumda tam bir madde yok şu anda. Bu yüzden şu sıralar cam filmi ile ilgili bir ceza yerseniz maddesine bakın. İptal etme şansı var mahkeme ile. Zaten bu yüzden de cam filmine çok saçma sapan bir şey olmadığı sürece müdahale de etmiyorlar.
30-1/b yerseniz iptal edilebilir. Unutmayın.