Şimdi Ara

ODTÜ'lü Yeni Mezun Mühendisler(Elektrik-Elektronik,Bilgisayar,Makine) Sorularınızı Cevaplıyor (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
211
Cevap
36
Favori
28.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • @ceng @ee



    Hocam Tübitak Bilgem, Tai vb. bir yerde çalışmak mı yoksa akademisyenlik mi? Mesleki ve maddi tatmin açısından karşılaştırabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheFourBarMechanism

    @plankton007

    Hocam öncelikle böyle bir konu için teşekkürler çok faydalı olacaktır.

    Kime ODTÜ Makina yazacağım dersem çok zor olduğunu okulu 6-7 senede bitirenlerin çok olduğunu, milletin saç baş döktüğünü söylüyorlar. Sizin bu konu hakkında düşünceniz nedir?

    Diğer mühendisliklere nazaran daha zor olduğu söyleniyor, tıpa göre zorluğu nasıldır?

    ODTÜ EE'de bu sene 4.sınıfa geçen bir arkadaşım da çok zor olduğunu 3K sıralamam var ve yerimde olsa Endustri ya da Uzay ve Havacılık yazacağını söyledi. Bu da gözümü korkuttu açıkçası.

    Son olarak Bilkent Makina ile kıyaslama imkanınız var mı?
    Merhabalar,
    ODTÜ Makinayı hazırlık dahil 5 senede bitirdim ve şükür saçlarım yerinde. Bahsi geçen 6-7 senede bitiren arkadaşlar dersleri iplemeyip geçmeye çalışanlar. He makina zor mu diye sorsan zor ama zorluğu derslerin yoğunluğundan.Zira 2. ve 3. sınıfta başka bir şey yapmaya pek vaktin kalmıyor ne yazık ki.Ama sen ekstra hiçbir şey yapmayıp sadece derslere gidip ödevleri yapsan bile ortalama bir notla mezun olursun. Bilkent makinaya ne yazık ki bir yorum yapamıyorum.




  • Selamlar bende şöyle bir duygu var ODTÜ İTÜ gibi üniversitlerde okumadıkça iyi bir mühendis olamayacağım duygusu? Sizce haklı bir duygu mu? Cevaplarsanız sevinirm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kamyon31

    @makine @plankton

    Hocam tercih döneminde etrafımdakiler Makine müh. bitti, İnşaat mı kaldı gibi şeyler söylüyorlar. Mezun olunca iş bulma şansımız itü tobb odtü gibi üniversitelerde ne durumda, ben piyasayı bilmediğimden soruyorum.

    Bir diğer sorumda kendini geliştirmekle alakalı, Makine müh. dilinin ingilizceden sonra almanca olduğunu düşünüyorum, sizde böyle düşünüyor musunuz? Ve son olarak itü tobb ve odtüde dil açısından kendimizi geliştirme fırsatımız var mı?
    Makina elbette bitmedi. Makina mühendisliğinin o kadar geniş bir yelpazesi var ki biri bitse öteki devam eder. (Kontrol,mekatronik,ısı, akışkan,yapısal..) Mezun olunca da iş bulma sıkıntısı çekmedim. Ankara'da kalmayı tercih ederseniz genellikle savunma sanayi şirketleri şişik maaşlarıyla sizi havada kapıyor. Ama bahsettiğim şirketlerde not ortalaması genellikle 3 ün üstü geçer not olarak görülmekte.
    Almanca artık klişe. Yani evet Almanlar mühendislik anlamında ileriler ama yüksek lisansı orada yapmayı düşünmüyorsanız benim size önerim Japonca olacaktır.
    Son olarak bahsettiğin üniversiteler zaten yeterince isim yapmış üniversiteler. Tabi ki de yeterince imkanları var ama bunları kullanmak size kalmış.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: plankton007

    Merhabalar,
    ODTÜ Makinayı hazırlık dahil 5 senede bitirdim ve şükür saçlarım yerinde. Bahsi geçen 6-7 senede bitiren arkadaşlar dersleri iplemeyip geçmeye çalışanlar. He makina zor mu diye sorsan zor ama zorluğu derslerin yoğunluğundan.Zira 2. ve 3. sınıfta başka bir şey yapmaya pek vaktin kalmıyor ne yazık ki.Ama sen ekstra hiçbir şey yapmayıp sadece derslere gidip ödevleri yapsan bile ortalama bir notla mezun olursun. Bilkent makinaya ne yazık ki bir yorum yapamıyorum.

    Alıntıları Göster
    Cevabınız için teşekkürler hocam. Anladığım kadarıyla düzenli disiplinli bir çalışma düzeni olan biri için pek bir sıkıntısı yok. Zorluğu olacak tabi o kadar ODTU Makina'dasın sonuçta.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ensvann

    @makine @plankton007



    Hocam boun itü odtü arasinda birbirlerine gore ne gibi avantajlari vardir? Hangisinin yurt disi olanaklari daha fazladir,makine muhendisliginin piyasasi nasil?(yurt icinde)

    Abim de odtu ins ten yeni mezun oldu ama insaatin piyasasi cidden kotu makinenin de böyle mi?



    Cevaplarsaniz cok sevinirim
    Ne yazık ki ilk sorunu yanıtlayacak birikime sahip değilim. Ancak 2. sorun için şöyle bir yanıt verebilirim. Daha önce bir çok kez dediğim gibi savunma sanayi şirketleri bu hızla büyümeye devam ettikçe makina daha da rahata çıkar sanıyorum. Diğer sektörlerde de maaşlar o kadar yüksek olmasa da sizi tatmin eder. Bu bağlamda diğer yorumlarda bahsettiğim gibi inşaatın bir başlangıç dezavantajı var.
  • @kenshin17 hocam bu tamamiyle sizin görüşünüze ve yöntemlerinize kalmış bir şey, ve bu sorunun cevabında yeni mezun kişiler bile ikilemde kalıyorlar. ben ikisinden de biraz bahsedeyim fakat dediğim gibi 5 sene sonunda bile bu sorduğunuz kilit soruda takılan çok kişi oluyor.
    öncelikle akademisyenlikten bahsedeyim: akademisyenlik için öncelikle en az bir doktoranızın, tercidehen doktora+yüksek lisansınızın olması gerekiyor, yani hoca olmak için kafadan bir 5-6 sene daha okumanız gerekiyor. hocaların bir kaç ana işi vardır: birincisi ve muhtemelen en önemlisi bilim dünyasına katkı yapmaktır. en öncelikli işleri araştırma yapmak, kaynak taramak, kendi alanlarındaki makaleleri yakından takip etmek, konferans vermek ve alanlarındaki akademik konferanslara katılmak, deney yapmak, sonuç toplamak, bunun raporunu yazıp yayımlamaktır. bana göre akademisyenliğin en önemli görevi ve gayesi budur, ve akademisyenliği sevip sevmeyeceğinizdeki en önemli unsur bu ana araştırma işlerini sevip sevmeyeceğinizdir. eğer detaylı raporlar yazmayı, bir çok kaynak taramayı, yeni şeyler bulmaya çalışmayı, bazen aylarca uğraşıp bir sonuç elde edememeyi göze alamıyorsanız akademisyenlik size göre değildir, ama saydıklarım size cazip geliyor ve hoşunuza gidiyorsa düşünebilirsiniz.
    "alan mühendisi"(field engineer) dediğimiz kimselere gelirsek, bu kimseler sonuç odaklı çalışmayı seven kişilerdir. sürekli aynı anda uğraşmayan, farklı projelerde çalışan, yeni teknolojilere adapte olabilen, kodlamayı seven, gerekirse yöneticilik yapmayı göze alan kişilerdir. bu iki alandan hangisinin size uyduğunu sizin kendi profilinize göre karar vermeniz gerekir.
    mesleki tatmin açısından bu tamamen size bağlıdır, ben akademisyenliğin bana uygun olmadığını düşündüğüm için alan mühendisiliğini seçtim ama bu tamamen kişiye bağlıdır, her iki alanın da sevenler ve sevmeyenleri olacaktır.


    @menectras hocam çok yanlış bir duydu değil, ama tam doğru da değil. eğer kendinizi düzgün yetiştirir, iyi bir üniversitede okumuyor iseniz üniversite harcinde kendinize bir şeyler katıp kendinizi geliştirirseniz iş bulma konusunda gayet iyi üniversite mezunları kadar rekabetçi olabilirsiniz. fakat iyi üniversitenin iş bulma ve eğitim konusunda önce olduğunu inkar etmek de saçma olur.




  • caissabasgan C kullanıcısına yanıt
    Merhaba Odtü Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisiyim. Yurt dışında çalışmak veya akademik çalışma yapmak için iki bölümün de çok avantajlı olduğunu düşünüyorum. Buna kimse net bir cevap veremez, iki bölümün de çalışma alanları arasında akademik yönü daha açık alanlar var. Ben de okula girmeden önce bilgisayar ve elektronik arasında çok düşündüm. Aslında okuldan önce çoğu şeyden habersiz olup, yüzeysel değerlendirmeler yapıyoruz, okuduğun bölümün konseptlerini, yaklaşımlarını, çalışma alanlarını görünce ufkun açılıyor. Yurtdışında bir çok üniversitede bu bölümler electrical engineering and computer science adı altında tek bir bölümde birleşik durumda oluyor ve öğrencilere ilgi alanlarına göre alt programlar seçiyor. Aslında Türkiye'de bilgisayar mühendisliği denilen bölüm yazılım ağırlıklı software engineering dir. Bilgisayar mühendisleri bilgisayarın hardware kısmından yani işlemci mimarisinden, ram in fiziksel yapısından, üretim teknolojilerinden, lojik devrelerden, bir bilgisayar sisteminin çalışması için gerekli düşük düzeydeki devre yapılarından haberdar olamıyorlar. Bu işlerle elektrik elektronik mühendisliğinin bilgisayar alanına yönelmiş kişiler uğraşıyor. Aynı şekilde elektrik elektronik mühendislerinin bilgisayar tarafına yönelenler de web programlama, object oriented programlama, veri yapıları gibi daha üst katmanlardaki şeylerle uğraşmaz. Ayrıca elektrik elektronik mühendisliği çok geniş alanlara sahip bir bölümdür. Telekom, mikrodalga-anten, kontrol, robotik, elektronik, güç sistemleri, güç elektroniği, biyomedikal çok değişik alanlara sahiptir. Burada şu karar önemli: yazılım ağırlıklı, daha üst seviyelerde kod yazmak mı istiyorsun yoksa daha çok lojik devreler, mikroişlemciler, FPGA gibi alt seviye hatta bazen transistör seviyesinde donanım işleri mi yapmak istiyorsun? Birincisini yapmak istiyorsan bilgisayar mühendisliğini seçmelisin bunun için sadece bir dizüstü bilgisayar ve internet sana yeterli olacaktır, ikinci belirttiğim işler içinse elektrik elektronik mühendisliği okuyup computer ağırlıklı dersler alman gerekli. Ben ikinci yoldayım ve eğer bunlar hoşuna gidiyorsa odtü elektrik elektronik bu konuda tam sana göre bir yer. Bilgisayar ve elektroniği karşılaştırdığın için böyle anlattım, yoksa bu anlattığım şeyler elektrik elektronik mühendisliğinin çok küçük bir kısmı. Tüm alanlarıhttp://eee.metu.edu.tr/tr/research-areas buradan görebilirsin. Umarım faydalı olur, daha detaylı soruların varsa sorabilirsin.




  • Hocam hayrına bir tane de fizikçi bulun

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • plankton007 P kullanıcısına yanıt
    @Makine @plankton007



    Peki yurt disi isteyen mezunlar genelde nereleri istiyorlar?

    Ortalama da yuksek olmasi gerekiyo sanirim.



    Cevap icin teşekkürler bu arada

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Keremqw kullanıcısına yanıt
    Bu soruları sormakta çok haklısın, çünkü elektrik elektronik mühendisinin yaptığı işler genellikle son kullanıcıya daha uzak işler oluyor ve kolaylıkla tahmin edilebilir şeyler olmuyor. Elektrik elektronik mühendisliği başlı başına devasa bir alan ve dediğin gibi bu farklı alanlarda da çok farklı işler var. Ben çok kabaca bir sınıflandırmayla bir kaç cümleyle yapılan işleri tanıtacak olursam:
    1-Mikrodalga-Anten
    Bu alan elektromanyetik dalgaların havada yayılmasıyla uğraşır. Radarlar, antenler, kablosuz iletişim kanallarının havaya çıkış ve tutma işlemleri, sistemlerin hesaplamalı elektromanyetik analizleri ile uğraşır.
    2-Kontrol-Robotik
    Bu alanda kontrol teorisini temel alan işler yapılır. Robotların, droneların, uçakların vs. elektronik kontrolcü ünitelerini, geribesleme(feedback) sistemlerini tasarlar, geliştirir. Burada robotların ve sistemlerin üzerinde yapılacak sinyal işleme, görüntü işleme,yapay zeka, derin öğrenme gibi konulara da kayan bir potansiyel iş havuzu var.
    3-Telekom
    Haberleşme sistemlerinin tasarımını yapar. Havaya çıkacak sinyallerin nasıl çıkacağı, ne kadar zaman aralığıyla hangi türde çıkacağı gibi işleri, modulasyon, demodulasyon, filtreleme, tanımlama işlemlerini yapar. Çok fazla olasılıksal işlerle uğraşır(neden uğraştığı bayağı derin bir konu). Dijital sinyal işleme bu alanda son dönemlerde çok öne çıkan bir konudur.
    4-Güç Sistemleri
    Evlerimizde kullandığımız elektriğin iletilmesi ve evlere dağıtılması ile ilgilenir. Çok büyük volt ve amperlerin akışını planlar, gerçekleştirir. Evimizde kullandığımız 220V elektriğin barajlardan bize ulaşmasını sağlayan işlerle uğraşır.
    5-Güç Elektroniği
    Elektrik makineleri, güç dönüştürücüleri, yenilebilir enerji teknolojileri ile uğraşır. Güç dönüştürücüleri belirli bir volttaki bir AC veya DC sinyali başka bir volttaki AC veya DC forma dönüştüren sistemlerdir. Bilgisayarlarımız için kullandığımız güç adaptörleri bir AC - DC dönüştürücüdür mesela. Bu alan sadece düşük volt ve akımdaki elektrikle değil barajlarda üretilen elektrik gibi çok büyük volt ve amper değerleri de uğraşır. Endüstride çok yaygın bir iş havuzu vardır.
    6-Elektronik
    Bu alan Türkiye'de malesef çok fazla iş sahası bulamamaktadır. Düşük metrajlarda çip üretimi, MEMS cihazlar sensörler, optoelektronik sistemler, kızılötesi kameralar gibi yüksek maliyet ve teknoloji gerektiren işler yaparlar. Çok atomik düzeyde işler olduğundan yoğun fizik bilgisi gerektirir.
    7-Bilgisayar
    Lojik devreler, mikroişlemciler, FPGA, bilgisayar ağları, sayısal tasarım işleri ile uğraşır. Bilgisayar mühendislerinden daha alt seviyede devre yapıları ile uğraşmaları yönünden ayrılır.

    İkinci soru için şunu söyleyebilirim: Lisans seviyesinde elektronik haberleşme mühendisliği ve otomasyon(kontrol) mühendisliği temelde benzer dersleri alırlar, eğitim boyunca ayrıldıkları dersler olmasına rağmen mezuniyet sonrası aynı işi yaptıkları bir çok durum oluyor. Lisans eğitiminde genelde her okulda hemen hemen her alandan dersler bulunuyor. Esasında isminden de belli olduğu üzere farkı var. Elektronik haberleşme daha çok telekom, mikrodalga, antene yönelikken otomasyoncu daha çok kontrol, robotik alanlarına yönelir. Ancak birbirlerinin yaptığı işleri de yapamazlar diye bir şey yok. Zaten mühendislik hayatın boyunca okulda öğrenmediğin çok problemle ve konu ile karşılaşıyor ve yeni şeyler öğreniyorsun.




  • odtü kimya mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz? sonrasında iş sıkıntısı yaşanır mı vb, söyleyebilecek bir şeyleriniz var mı konuda
  • parçalıbulutluhava P kullanıcısına yanıt
    Detaylı cevabınız için çok teşekkürler :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Makine mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliğinden hangisini tercih etmeliyim?İki bölümü de akdeniz üniversitesinde okuyacağım.Hangisini seçmek daha avantajlı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • - ODTÜ'den mezun olduktan sonra eğer 3 üzerinde bir ortalamanız varsa iş bulmak çok kolay, 3 ün altında olması durumunda da iş beğenmemezlik yapmazsanız hemen bulabilirsiniz.
    - Mezun olmadan bulunmakta, zira stajların bir noktada amacıda o. Ayrıca ASELSAN ve TAI gibi firmalarda da aday mühendislik yapabilir, okul bittiğinde ise hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. İşin özü Odtü @ee @ceng te iş problemi olmadığını ifade edebilrim, eğer kötü bir notunuz yoksa.
    - Maaşlar içinde duyduğum kadarıyla tatmin edici değerler.
    **Naçizane, ODTü gibi bir üniversiteye gelmek istiyorsanız, paradan çok "nasıl olur da bu ülkeye faydalı olurum?"un peşine düşülmeli, çünkü bu kalitede eğitimi Türkiye de veren üniversitenin sayıca az olduğunu düşünüyorum.
  • kenshin17 kullanıcısına yanıt
    quote:



    -Şahsen her biri çok önemli yere sahip, ama şahsi tavsiyem firmalarda(Tubitak, Aselsan, Taı vs.) çalışacaksanız ARGE bölümlerinde çalışmanız; bu sayede teknik manada kendinizi geliştirebilir en azında körelmezsiniz.
    -Akademide ders ve makale yazma dışında farklı bir soluk getirmek istiyorsanız "sanayi"de mutlaka ayağınız olması gerekmekte. Böylece fikirlerinizi somutlaştırma ve pazarlama noktasında iyi bir fırsat yakalamış olursunuz.
    --İdealist iseniz akademide bulunup sanayi ortaklığıyla Türkiye de olmayan teknolojiyi getirebilir; hatta yeni çığırlar açabilirsiniz.

    -Para konusunda endişe etmeyin bence, her iki durumda da maddi anlamda tatmin olunacak rakamlar mevcut

    NOT: Bu konuda tecrübem yok fakat tecrübe sahiplerinden duyduğum kadarıyla aktarmak istedim. Ayrıca akademiiçin not ortalamanız yüksek/iyi olmalı




  • Merhaba,benim sorum şu olacaktı;
    Sıralamam ODTÜ CENG e yetmezken İTÜ CENG e yetiyor.Ben ne kadar matematik ve fiziğe yakın olsamda bilgisayar mühendisliği bana hep daha yakın gelmiştir ve istediğim bölüm de odur.Lakin ODTÜ Makine ve İTÜ CENG arasında kararsız kaldım.ODTÜ ye gitmeyi küçüklüğümden beridir istiyorum ve iyi kötü yapabileceğim bir bölüm olan makine mühendisliği var.Ama diğer yanda da asıl istediğim bölüm olan bilgisayar bölümü var.Sizce hangi bölümü tercih etmeliyim.ODTÜ nün daha çok tanındık olması İTÜ ye göre ağır basıyor ve niyeyse İTÜ beni o konuda korkutuyor.Sizin de ODTÜ lü değilde dışarıdan bir gözlemci gibi yorum yapmanız benim için çok önemli.Çok sağolun şimdiden.

    Ek soru:Makine bölümünde bilgisayara yakın bir uzmanlık alanında çalışabilir miyim?




  • anil1992 A kullanıcısına yanıt
    -Kesinlikle inşaat tesisatıyla uğraşmak gibi bir durum yok.

    -Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin alanı çok geniş. çok kabaca örneklemek gerekiyorsa; size deniliyor ki, bana sıcak ortamda çalışabilen, işlem hızı şöyle olan, hata payı yüzbinde bir olan, şu durumlarda veriminde kayıp olmayan bir radar yap. Yarı iletkenler, entegre devreler, kontrol, robotik, güç anten, bilgisayar gibi bir çok uzmanlaşabilecek alan mevcut.


    **Üniversitelerin hazırlamış olduğu sitelere bakmaınızı tavsiye ederim, bu sayede daha derin ve kapsamlı bilgi elde edebilirsiniz.
    ODTÜ EE:https://eee.metu.edu.tr/tr/ee-lisans




  • Ben hepinize sorayım, bu sene tercih yapacak olsanız mevcut ekonomik durum ortadayken tıp mı seçerdiniz mühendislik mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • odtü kurum içi yatay geçiş nasıl oluyor mühendislikten mühendisliğe.Sadece okul ortalaması ile oluyor mu ? ÖSYS puanı hiç işin içine girmeden?
    Bazı yerlerde yok 40 puan altında olmalı vs diyor ama kılavuzu 20 kere okudum öyle bir şey yazmıyor kafam karıştı.
    Kurum içi genel geçişte bahsediyorum , özel geçişten değil teşekkürler
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.