Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (927. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Bastien Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 8 Misafir (1 Mobil) - 8 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18.551
Cevap
203
Favori
1.865.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
81. Sırada  bugün en iyi #10
Sayfa: önceki 924925926927928
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...


(En Son Oy Tarihi: 26.4.2024)
Giriş
Mesaj
  • sonmezim S kullanıcısına yanıt
    Yetkili servis faturasında 1.3 TCE motora RN720 koymuş gözüküyor. RN17 mi olması gerekli?
  • sasuta kullanıcısına yanıt
    Motulshoptr motulun internet sitesinden bu siteye yönlendiriyor. burada stok yeterli olmayabilir aksu madeni yağ var oraya bakın ankara yetkili bayilerden İnternet satışları var.
  • runo40 R kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler.

  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    Yağ ısısının artması daha iyidir yüksek hızlarda yüksek basınç olduğu için yağ daha iyi kayganlık ve direnç gösterir motoru korur. Yağın iyi olduğunu anlamak için benzer koşullarda daha az eksilen yağ iyidir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: treyturop

    Yağ ısısının artması daha iyidir yüksek hızlarda yüksek basınç olduğu için yağ daha iyi kayganlık ve direnç gösterir motoru korur. Yağın iyi olduğunu anlamak için benzer koşullarda daha az eksilen yağ iyidir

    Makine Mühendisine işini ögretmek bari doğrusunu ögretin :D Yağ ısısının olması gerekenden daha çok artması demek yağın koruyucu özelligini yitirmeye başlaması demektir. Yağın kalitesini eksiltmesi belirlemez Viskosite değişkenligi özelligi belirler. A markasının 5w-30 yağı ilk aldıgınızda 105 dereceyi geçmezken 5.000 de 110 üstüne çıkabilir ama B firmasının aynı yağı aynı araçta ilk aldıgınızda 105 dereceyi geçmezken 10.000 km sonra 107 - 108 i geçmez ise bu onun ömür dayanımının kalitesinin daha iyi oldugunu gösterir. Lütfen sallamayın




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IVANGUARDI -- 28 Mart 2024; 0:11:58 >




  • 1.5 dci için son bakımda shell helix ultra kullandım. beklentiyi yüksek tutmuştum sanırım, bir önceki castrol gtx daha sessiz çalışıyor gibiydi. ya da bana öyle geliyor bilemiyorum. bakımdan yeni çıkmış araç hissiyatını tam alamamıştım. bir sonraki yağı castrol edge deneyeceğim bakalım fark olacak mı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: facepunchS

    1.5 dci için son bakımda shell helix ultra kullandım. beklentiyi yüksek tutmuştum sanırım, bir önceki castrol gtx daha sessiz çalışıyor gibiydi. ya da bana öyle geliyor bilemiyorum. bakımdan yeni çıkmış araç hissiyatını tam alamamıştım. bir sonraki yağı castrol edge deneyeceğim bakalım fark olacak mı.

    Ses ölçüt değildir hocam bu işte ses durumunu belirleyen yağın viskositesidir. Her iki 5w-30 yağ bile farklı viskositelerde olabilir birisi alt sınırdayken diger üst sınırda olabilir bu sesi belirleyen faktörlerden birisidir. Kaliteli yağ kullandıktan sonra 3 aşagı 5 yukarı hepsi aynı normalde bende Castrol Edge kullanıyordum motor daha sessiz çalışıyordu ilk 5-6 Bin Km'de ama kurumlanma oranı yüksek olduguna dair çok fazla söylenti var o yüzden risk alıp Castrol Edge'den devam etmek istemedim. Motul - LM - Shell ne bulursam güvenilir onu koyuyorum.





  • sonmezim S kullanıcısına yanıt

    VW, Reno gibi firmaların yağlara kendi standartlarını da eklemeleri tamamen Avrupa bakım aralıklarından kaynaklanıyor. 20-30 bin km ve 2 yıl gibi bakım aralığı veren firmalar var. Tabi bunları vermesinin sebebi de emisyon yasaları zorunluluğu. Örneğin devlet diyor ki şu kadar araç için atık yağ oranın şu kadar olacak firmalara.


    Ülkemizde bir de 10 bin km de veya yılda bir yağ değiştiriyorsanız bir de ne 0W20 ve 0W16 gibi viskositelerin önemi var ne de markalara özel standartların. Benzinli için C2 dizel için C3 standartına sahip yağlar fazlası ile yeterli bizim için.


    Bunu nereden biliyorsun dersen Reno yetkili servislerinin birçoğu PO yağı kullanır. Yine filo araçları ve taksicilerin çoğu da PO kullanır. Bu araçların yağdan kaynaklı motor arızası yaşadığını görmedim daha. Yaşayanların hemen hemen hepsi bakım aralıklarını geçirdikleri, antifriz kullanmadıkları gibi sebeplerden olmuştur.

  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    castrol gtx 40 derecede 70 viskozite idi

    shell helix ultra 75.

    yaklaşık değerler,


    viskozite anlamında soğuk çalıştırmada aralarında fark çok az denebilir. buna rağmen ses mevzusu dediğim gibi.

  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    O söylentileri ben de biliyorum ve bence bu durum karalama kampanyasından ibaret gibi. Orijinal castrol'ün, üretici onaylı yağlarını bakım aralıkları dahilinde kullandığımız sürece sorun olacağını düşünmüyorum. koskoca renault almış yağı incelemiş test etmiş onay vermiş lisanslamış.

  • facepunchS F kullanıcısına yanıt

    İçindeki katkılar vs de etkiler ses baz alınmamalı

  • quote:

    Orijinalden alıntı: facepunchS

    O söylentileri ben de biliyorum ve bence bu durum karalama kampanyasından ibaret gibi. Orijinal castrol'ün, üretici onaylı yağlarını bakım aralıkları dahilinde kullandığımız sürece sorun olacağını düşünmüyorum. koskoca renault almış yağı incelemiş test etmiş onay vermiş lisanslamış.

    Yerli üretim yağlar'a karşı bir çekinceme oluştu ister istemez biliyorsunuz ülkemizde denetim mekanizması çok iyi işlemiyor o yüzden yurtdışı üretim yağları tercih ediyorum kendi adıma tabi abartılan boyutta sorunlar yoktur orası ayrı konu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IVANGUARDI -- 21 Nisan 2024; 20:45:30 >
  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    hocam bahsettiğiniz düz yolda olabilir ama olay şu araç atıyorum yokuş çıkmaya başladı o halde hızına ve motor basıncına göre yağ sıcaklığıda artmaya başlıyor. Yani a -b-c hangi yağı koyasanız koyun yağ sıcaklıkları benzer şekilde artar belli sıcaklıkta hiçbiri sabit kalmıyor zaten sistem buna göre yapılmış doğru mu?

  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    Soruyu ne için sordunuz bilmiyorum ama Sadece basınç pompasını ele almamanız lazım mühendislik tasarımı yapılırken yağ kanallarıda kullanılacak yağ'a göre yapılır. Örnek veriyorum Toyota Araçlarda yağ kanalları dar yapılmıştır ama siz buna uygun olmayan yağ kullanırsınız yağ pompasına ekstra yük bindirirsiniz bu durum yağ pompasının ömründen çalacaktır ve yağ pompası arızaları genelde bu yüzden ortaya çıkmaktadır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IVANGUARDI -- 26 Nisan 2024; 16:24:48 >
  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    Soruyu verdiğiniz cevabı alıntılayarak sordum. Yani yağ pompası değil çok farklı bir konuda soru sordum

  • treyturop T kullanıcısına yanıt

    Gördüm şimdi. Yağ ısısı arttıkça yağ koruma özelligini kaybeder biz yağ ısısının belli bir düzeyin üstünde artmasını istemeyiz.Bu yüzden bu yağ pompasının ilettigi miktarla alakalı bir durum değil Yağın kimyasal yapısının değişmesi ile alakalı olarak kayganlıgını ve koruyucugu özelligini yitirmesi. Bu durumda yağın kullanıldıkça yapısı bozulur


    Örnek vermek Gerekirse:


    Exge: Otoban hızı kullanımlarda dip gaz gittiginizde ilk 5.000 Km'de yağ ısısı 105 yı geçmezken 5.000 km den sonra hızlı bir şekilde Araç 7.000 Km lere geldiginde aynı koşullarda 114 leri görebilir


    Helix: Aynı araç Otoban hızı kullanımlarda dip gaz gittiginizde ilk 5.000 Km'de 105 Dereceyi geçmezken araç 7.000 Km ye geldiginde 108 lerde kalıyorsa bu Shell Helix Ultranın daha uzun ömürlü bir yağ oldugunun ve kimyasal dayanımının daha iyi oldugunu gösterir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IVANGUARDI -- 26 Nisan 2024; 19:6:14 >
  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    Demek istediğinizi anlıyorum ama yağ sıcaklıkları arasında o fark olmuyor. Kendi aracimda yağ sıcaklık göstergesi de var . Gerçek örnek olarak vereyim Antalya'dan Korkuteli yönüne giderken duzlerçami bolgesi geçildikten sonra 15- 20 km soluksuz dik bir yokuş çıkılıyor dağa tırmanma kısmı yer yer 3 seritli bir yol.

    Burada dediğiniz km lerde hatta 15 bin km de bir serviste bakım yapılıyor km kaç olursa olsun Castrol edge kullansam da, Delphi yağ kullansam da, motul kullansamda , titanium lubrico gt8 kullansamda yağ sıcaklığı bir tık artıyor kesinlikle yağ 15 binde de olsa daha fazla artan sıcaklık olmadı. Araç dizel ve yüksek viteste gittigimden yağ basınç altında çalışıyor Cruise sürekli devrede olduğu için araç sürekli basınca yükleniyor koltuğa yapıştırıp yokuşta devrin düşmesini engelliyor. Ayrıca yazılımda var alt devirde torkuda fazla ve yazılım gereği basınç standart değerin üstünde oluyor bilirsiniz.

    Ama yağda hths olayı var yani yüksek sıcaklıkta daha çok koruyucu ve kaygan hale geliyor. Yani bunların limitleri var ve benim kullandığım C3 yaglar standart gereği artan sıcaklıkta daha koruyucu hale geliyor ve sizin dediğiniz 10 derece işi farkını görebilmek için belki 15 değil 25 binkmyi geçip o yağın sıcaklığını test etmem gerekiyor. Yani yağ standartlari gereği zaten aracın yağ sıcaklığının artması doğal olarak istenen birndurumki yağ daha kaygan hale gelsin ve daha da iyi korusun diye

    Yani bahsettiğiniz yüksek sıcaklık farkları arada 10 derece fark olmasi imkansız çünkü benim aracımda olmuyor. Tüm yağlarda aynı ısıya yükseliyor fark olmuyor.

    Ha sizin anlattiginizda yağ isisi artarsa o yağ özelliğini kaybediyor demek istiyorsunuz o yağ kötü demek istiyorsunuz ama alakası yok görüyorsunuzki.

    Çünkü yüksek performanslı i20 n gibi araçlara bakın onlarında yağ isisi net olarak gösterir ve performanslı suruslerde yağ sıcaklığı çok yüksek değerlere ulasir. Bu yagin yada arabanın kötü olması değil tam tersine daha yüksek sıcaklıkta hths değeri daha yüksek yağ kullandığından araç performans altında standart sıcaklıktan daha yüksek olarak yağın sıcak olmasını isterki yağ dhaa kaygan ve dhaa koruyucu hale burunsun ve araç daha rahat çalışabilsin diye. Yani yağın ısınması olması gereken bir durum belli limitleri kadarki zaten bu limitler aşıldığında araçların çoğu uyarı verirler son 20 senedir üretilen araçlar misal yani öyle 110-120 ler yağ için çok basit sıcaklıklar ve yokuş çıkarken zaten istenen sicakliklar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi treyturop -- 26 Nisan 2024; 19:33:49 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: treyturop

    Demek istediğinizi anlıyorum ama yağ sıcaklıkları arasında o fark olmuyor. Kendi aracimda yağ sıcaklık göstergesi de var . Gerçek örnek olarak vereyim Antalya'dan Korkuteli yönüne giderken duzlerçami bolgesi geçildikten sonra 15- 20 km soluksuz dik bir yokuş çıkılıyor dağa tırmanma kısmı yer yer 3 seritli bir yol.

    Burada dediğiniz km lerde hatta 15 bin km de bir serviste bakım yapılıyor km kaç olursa olsun Castrol edge kullansam da, Delphi yağ kullansam da, motul kullansamda , titanium lubrico gt8 kullansamda yağ sıcaklığı bir tık artıyor kesinlikle yağ 15 binde de olsa daha fazla artan sıcaklık olmadı. Araç dizel ve yüksek viteste gittigimden yağ basınç altında çalışıyor Cruise sürekli devrede olduğu için araç sürekli basınca yükleniyor koltuğa yapıştırıp yokuşta devrin düşmesini engelliyor. Ayrıca yazılımda var alt devirde torkuda fazla ve yazılım gereği basınç standart değerin üstünde oluyor bilirsiniz.

    Ama yağda hths olayı var yani yüksek sıcaklıkta daha çok koruyucu ve kaygan hale geliyor. Yani bunların limitleri var ve benim kullandığım C3 yaglar standart gereği artan sıcaklıkta daha koruyucu hale geliyor ve sizin dediğiniz 10 derece işi farkını görebilmek için belki 15 değil 25 binkmyi geçip o yağın sıcaklığını test etmem gerekiyor. Yani yağ standartlari gereği zaten aracın yağ sıcaklığının artması doğal olarak istenen birndurumki yağ daha kaygan hale gelsin ve daha da iyi korusun diye

    Yani bahsettiğiniz yüksek sıcaklık farkları arada 10 derece fark olmasi imkansız çünkü benim aracımda olmuyor. Tüm yağlarda aynı ısıya yükseliyor fark olmuyor.

    Ha sizin anlattiginizda yağ isisi artarsa o yağ özelliğini kaybediyor demek istiyorsunuz o yağ kötü demek istiyorsunuz ama alakası yok görüyorsunuzki.

    Çünkü yüksek performanslı i20 n gibi araçlara bakın onlarında yağ isisi net olarak gösterir ve performanslı suruslerde yağ sıcaklığı çok yüksek değerlere ulasir. Bu yagin yada arabanın kötü olması değil tam tersine daha yüksek sıcaklıkta hths değeri daha yüksek yağ kullandığından araç performans altında standart sıcaklıktan daha yüksek olarak yağın sıcak olmasını isterki yağ dhaa kaygan ve dhaa koruyucu hale burunsun ve araç daha rahat çalışabilsin diye. Yani yağın ısınması olması gereken bir durum belli limitleri kadarki zaten bu limitler aşıldığında araçların çoğu uyarı verirler son 20 senedir üretilen araçlar misal yani öyle 110-120 ler yağ için çok basit sıcaklıklar ve yokuş çıkarken zaten istenen sicakliklar

    HTHS ile bildiginiz herşey yanlış öncelikle bunu söyleyim bilgileri nereden ögrendiyseniz yanlış ve yetersiz. Dizel Turbo araçların yağı çok fazla ısınmaz benzinli araçlara göre her motor aynı değil bende 1.5 Tsi 150 HP Cupra var Kalitesiz bir yağ ile rahatlıkla 10.000 görmeden arada 10 derecelik farkları görebiliyorum bu durumu tek bir araca indirgeyemezssiniz. 110-112 Üstü yağ sıcaklıgı istenilen birşey değildir.





  • IVANGUARDI kullanıcısına yanıt

    https://otopark.com/2016/06/07/motor-yaglari-hakkinda-merak-edilenler/#:~:text=High%20Tempature%20High%20Shear%20yani,düşük%20yakıt%20tüketimi%20anlamına%20gelir.


    Malesef sizin bilgileriniz tamamen yanlış görüyorsunuzki. Sizin 10 derecelik farkları görmenizin sebebi farklı güzergahlarda araç kullanmanızdan ileri gelebilir veya sahte yağ bile almış olabilirsiniz. Eğer öyle olmasa ben aracımda bahsettiğiniz farklı sıcaklıkları görmüş olurdum ben şahsen görmediğimi söyledim hatta size hyundai i20N örneği vermeme rağmen tek bir araca indirgeyemezsiniz dediniz. Yani kendin çal kendin oyna gibi bir durumdasınız farkındamısınız

    Ayrıca sizin aracınızın çalıştığı basınç dizele göre farklı olabilir motor yapısıda farklı olabilir siz maksimum 110 derece görürsünüz misal tdi motor 115 görür vs vs Bunları zaten uzun yolda anca karşılaştırabilirsiniz aynı güzegahta denemenizi öneririm. En azından yanlış ve yetersiz diyip kendinizlede çelişmemiş olursunuz





  • treyturop T kullanıcısına yanıt
    Hocam yağın fazla ısınması istenen bir durum değildir. Yağ ısındıkça , metal üzerindeki oluşturduğu film tabakası zayıflar. Soğukkende akışkanlığı düşüktür. Tam tersi istenen sabit yağ sıcaklığıdır. Bu arada bende Antalya dayım. Shell konusunda arkadaşa katılıyorum. Shell de başından sonuna aynı performansı alabiliyorken, 1000 km de aynı 10000 km de aynı. Castrol de bunu göremiyorsunuz. Zaten şöyle basit bir örnek vereyim. Ben 10000 de bir değişim yaparım. Astra j 1.6 cdti da triger seti değiştiği için castrol pro 5w30 dolduruldu. 7500 km de yağı değiştim, shell dolduruncamaracın yağ gibi aktığını hissediyorsunuz. Ama Shell le 10 bin deki değişimde bile fark hissedemiyorsunuz.
  • 
Sayfa: önceki 924925926927928
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.