Şimdi Ara

MOTOR BEYGİRİ (HP) NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir aracın motor beygirini neye göre ölçüp biçim hesaplıyorlar? Mesela bir aracın 58 hp olduğunu hesaplamak hangi parçaların hangi parçalarla formül hesaplaması var detaylıca anlatabilir misiniz?



  • Şurayı biraz oku anlarsın, anlayamaz isen temel fizik derslerini tekrar etmen lazım. Güç, iş, enerji vs nedir bunların birimleri nedir Watt nedir, HP beygir nedir, Newton ne birimidir vs vs iyice öğrenmelisin.


    Beygir gücü hesaplamasında karmaşık değil, zor olan motor verimini arttırmaktır. Formüllere göre 1.6 lt motordan 30 beygir elde edeceğini hesaplarsın. Sonradan yaptığın iyileştirmeler ile örneğin daha yüksek enjektör basıncı, daha homojen ateşlemenin sağlanması, daha hafif motor üretimi derken örneğin motorun gücü 200 beygire kadar çıkar. Bu iyileştirmeler günümüzde bilgisayar modellemeleri ile her ne kadar anlaşılması kolaylaşsa bile örneğin enjektör basıncını %10 arttırdığında bunun motora ne kadar yük bindirmesinden tut, ne kadar güç elde edeceğine kadar similü edilebiliyor fakat nihayetinde bu motorun gücünü dinanometre yardımı ile ölçüyorsun. Motoru üretiyor dinanometreye bağlıyorsun ve test süreci başlıyor.


    O yüzden motor yapmak zorlu bir süreç, yapıyorsun sonra üretiyor dinamometreye alıyor, değerlerini ölçüyorsun eksik taraflarını tespit edip iyileştirip tekrar üretiyor tekrar deniyorsun şeklinde süreç devam ediyor. Kilowatt, Beygir vs bunlar birim artık hangisini kullanıyorsan birbirine çevirirsin en sonunda.



    www.aytugacar.com
    Aytuğ Acar Motor Güç ve Verimi
    https://www.aytugacar.com/Makaleler/Motor-Guc-ve-Verimi/12




  • Motor dinamoya bağlanır. Dinamo da bir yüke bağlıdır. Yükün gücü sabittir. Mesela 100 watt'lık ampullerden 10 tanesinin paralel bağlanması gibi düşün. Totalde elimizdeki yük 1000 watt yani 1 kW yapar. Motor çalışınca eğer bu lambalar tam güçte ışık verebiliyorsa bu motorun en aşağı 1kw güçte olduğunu gösterir. Peki 1 beygir ile 1 kW eşit mi ? Hayır değil. 1 beygir = 1.34 kW yapar. Gerisi matematik hesabı.
  • Tork un hesaplanması daha kolay ama evet beygiri kafada canlandırmak zor olabiliyor.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Dalgınlıkla ters yazılmış herhalde. Doğrusu 1 KW = 1,34 HP olacak.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim üstad. Evet tam tersini yazmışım
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Rica ederim. Saygılar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.