Şimdi Ara

Kanallar 4K Yayına Ne Zaman Geçer? (4K Yayıncılık Ana Konu) (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
1
Favori
71.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 8K iptv'de gördüm Lan internet hızı yetmedi.btv kanalıydı yabancı bir kanal .bu arada malum katar arap spor kanalı türkiyede verdigi 4K yayın tam uhd yayını degildir.kameraları 1080p çekip transcordan 4k dönüştürüp veriyorlar.bunu ziggo sport'dan test ettim .malesef halkımız bilmiyor .ingilteredeki bt sport Ultimate hdr 4k yayını veriyor dehşet ötesi hdr tv sahipleri izliyebilir hdr tv yoksa ekran karanlık izlersiniz..

  • fredydexter kullanıcısına yanıt

    4k tv almanın mantığı yok ki o zaman

  • mu5tafa kullanıcısına yanıt

    internetten verseler de olur ama internetten de vermiyor. sanırım ellerindeki kamera 1080p. her kanal yeni ekipmanlarını 4kya güncelleyinceye kadar 4k yayın vermeyecekler. asıl önemli olan düşünce. ekipmanlar bozulabilir. ömrünü tamamlayabilir. kanal yeni ekipmanlarını ucuz olsun diye 1080p olarak yeniden satın alır.

  • sepulturgay kullanıcısına yanıt

    haklılar aslında bizim insanımız ne anlar hdden fullhdden. güzel türk dizileri de fullhdde kalıyor. uyduyu geçtim de blutv, turkcell plus, tivigo, beinconnect vs gibi ücretli platformlar da maksimum fullhd içerik veriyor. koca 65 inç 4k ekranda fullhd mi izlenir.

  • 4K yayını hikâye. Ya zaten 4K yayını n'apacaksınız? RTE'nin 7/24 propagandalarını 4K mı izleyeceksiniz? Ya da işe yaramaz dandik yerli dizileri ya da hiçbir işe yaramaz gündüz kuşağı programları 4K mı izleyeceksiniz? 4K izlemeye değer ne var cidden? He bir de bazı yorumlarda 1080p'den upscale ediliyor gerçek 4K değildir o diyenler muhtemelen haklılarlar. Bir halta yaramaz bu 4k mevzusu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Hocam bahsettiğiniz şeyleri zaten izlemiyorum ama o bahsettiğiniz şeyleri izleyen milyonlar var.

    Dünya gelişiyor, yayıncılık gelişiyor, uydular gelişiyor ama biz 1080p çöplüğünde kaldık.

    Bu pahalı 4K tv ler neden var o zaman? Kaç tane 4K film var ki dijital platformlarda? Dijitale gelen yerli filmlerin hangisi 4K geliyor?

    4K yayını gerçekten balon.

  • YOURMOVE kullanıcısına yanıt

    Çok güzel söyledin 4k balon diye. Evet gerçekten de balon. Yani uydu yayını konusunda balon. Nedenlerini az çok yazdım ama madde madde detaylandıralım.


    1) 4K izlemeye değecek bir içerik yok, yukarıda bahsettim.

    2) 4K altyapın olsa bile bu programları montajlayan ekibin sağladığı çıktı ve kaynak görüntünün gerçekten 4K olması soru işareti. Zaten 4K'ya değecek bir içerik olmadığını programları yapanlar da biliyor. Yani televizyon sektöründe uzun yıllar çalışmış bir arkadaşım anlatıyor, elemanlar full 1080p iş yapıyorlar diye. TV'de onu upscale yapıyorlarsa yapıyorlar. Görüntü 1080p, montaj 1080p diyordu. Çünkü işi maliyet-zaman boyutu da var. 4K görüntünün render'ı ile 1080p görüntünün render'ı aynı değil, render zaman alıyor. 4K render işi için daha iyi donanım lazım. Onu çekecek ekipmanlar da aynı şekilde. Ve bu ülkede ekonominin iyi olduğu zamanalrda bile yatırım yapmayıp yemeyi tercih eden yapımcılar varken kötü ekonomideki artan donanım fiyatlarına karşılık yatırım yapacaklarını düşünmek de aşırı iyimser olurdu. Bunu şu anki 5G mevzusuna benzetebilirsiniz. Ülkede 5G'nin sadece adı var kendisi yok. Çünkü Dolar arttı 5G sağlayacak donanımların fiyatları da uçtu.

    3)İşin ekonomi, maliyet kısmını da geçersek bu tv yayınlarını izleyen kitlenin artık 4k ile 1080p arasındaki farkı görebileceklerini de düşünmüyorum. Olsa bile umursayacaklarını sanmıyorum. Yaş ortalamasını baz alırsak. Ayrıca herkesin evinde 4K tv yok. Olanlardan bile aradaki gösterecek ebatlarda olup olmadığı soru işareti. Yani 65" üzerin 75" üzeri tv kaç kişinin evinde var. Panel kalitesi de soru işareti. Yine ekonomiye dönüyoruz bunların da fiyatları her şeyde olduğu gibi uçtu. İhtiyacı olsa bile adam gidip 4K 65" üzeri bir TV alır mı, niyeti olsa da alabilir mi? Yaş skalasından dolayı farkı gözüyle yayının 4K mı olup olmadığını anlayabilir mi? Dıdısının dıdısı yani. Evde film açıyoruz 4K remux. Ben açıkçası iyi bir 1080p ile 4K arasında bir fark göremiyorum 65" TV'de, cidden. Belki biraz daha keskindir. Ama yok yani. Bu bahsettiğim şey de zaten digital tv yayını değil başka bir şey. Yani nereden bakarsan bak 4K TV yayını işinin balon olduğunu gösteren bir yığın birbirine paralel, birbiriyle iç içe, birbirini destekleyen bir sürü sebep saydım.


    Gelelim dijitale. 4K TV alan, bakan, ilgilenen kişilerin derdi zaten 4K TV yayınları değil. Dediğin gibi Netflix, Amazon Prime, Disney + Youtube gibi platformlardan 4K içerik tüketmek ya da torrentlerden veya Blu-ray'lerden 4K içerikler elde etmek. Veya PC donanımları cidden iyiyse ya da yeni nesil konsollara sahipse AAA Olmayan ya da eski nesildeki AAA oyunlarda 4K içerikler tüketmek, veya 4K 30 FPS içerikler tüketmek. Yani izlenebilir şeyleri geçersek burada bile oyunlarda natural 4K işi soru işareti. Ama TV yayınlarının aksine bu kitle 4K'ya değecek ve harbiden 4K olan içeriklere daha çok ulaşıyor, en azından.


    Ama tabii yatırım yapılabiliyorsa yapılsın. Altyapının geliştirilmesinden zarar gelmez. Belki birileri artık elini taşın altına koyar da 4K içerikler filan çoğalır. Buna karşı değilim. Ben sadece mevcut durumdaki bir gerçeği dile getirmek istedim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 12 Haziran 2023; 1:15:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • fiber internetin varsa 4k dan gayet güzel faydalanırsın .

  • Red_devil33 kullanıcısına yanıt

    Fiber olup olmamasının alakası yok.


    İnternet hızıyla, daha doğrusu bant genişliği ile, bir de grafik işlemcisi ile alakası var.


    4K internet yayınları nerede var? Youtube, Netflix, Amazon, vs... Youtube'u ele alalım...


    Youtube, AV1 kodlu 4K yayını ort 15-16 megabit/s'den, VP9 kodlu 4K yayını ort 25-26 megabit/s'den verir. Bunlar ortalama bit oranlarıdır. Yani videonun bazı kesimlerinde bit oranı 15'leri 25'leri aşar, bazen de altına iner.


    Dolayısıyla, iki seçenek oluşur:


    Ya, AV1 çözebilen modern bir grafik işlemcisi + minimum 24 megabit internet (4K-AV1'ler için)


    Ya da, AV1 çözmeyen standart bir grafik işlemcisi + minimum 35 megabit internet hızı gerekir (4K-VP9'lar için)


    Fiber şartı, FTTH/FTTB şartı falan yoktur, VDSL2 internet ile de olur.

  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.