Şimdi Ara

Kaç FPS ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
8.150
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: annihilator


    quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    quote:

    Orijinalden alıntı: mhamadko

    beyler bilmeden konusmayin lutfen, sanirim arkadas oyunlardan bahsediyor, ve oyundan oyuna degisiyor, yani bazi arkadaslar 30 fps diyor, neden 30 fps de bilmiyorlar, 30 fps sadece klavye ile oynanan oyunlar icin gecerlidir, ama diger oyunlar icin ve ozellikle FPS oyunlari minimum 60 fps lazim ama 60 fps bile mukemmel oyun performansi icin yeterli degil, mukemmel oyun icin 125 fps lazim


    ha sen biliyorsun anlaşıldı. senin bahsettiğin "Hz" fps değil. insan gözü 25 ten sonrasını algılayamadığına göre kalan 100 fps yi hangi gözümüze sokacağız?


    insan gözünün 24 fps'den sonrasını "algılayamadığı" her nasılsa bu forumlarda baya benimsenmiş büyük bir yalan. ve kusura bakmayın da genelde ne konuştuğundan haberi olmayan herkes bunu gerçek sanıyor.

    araştır filan demişsin sen git araştır önce wikipedia'dan. insan gözünün fps'si normal bir şekilde ölçülemez. özel durumlarda 240 FPS'de bile görebilir insan gözü.

    30fps ile 100fps farkını ayırdedemeyen biri yoktur ve de olamaz.

    İngilizce bilenler için link:http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm

    Gelelim sorunun cevabına. Oyundan oyuna değişir. Örneğin motion blur akıcılık hissini baya bi artırır. Bu yüzden örneğin Crysis'te motion blur'u açınca FPS düşmesine rağmen akıcılık hissi artabiliyor.


    ben bunu bu forumdan öğrenmedim bir ton yere bakıp söyledim. her şeyden siz anlarsınız ya sizin her dediğiniz doğrudur. madem çok iyi biliyorsun bir zahmet bu bilginin paylaşıldığı diğer kaynaklarıda bilgilendirip interneti bu bilgi kirliliğinden kurtar.




  • uğraşıyoruz işte. bu konu her ortaya çıktığında senin gibi biri çıkıp insan gözü 24ten sonrasını göremez diyip bu KOMPLE yanlış bilgiyi yaymasa işimiz kolaylaşacak.

    baktığın bi ton yeri de çok merak ettim, geocities siteleri filan mı?

    yukarıda verdiğim linki okudun mu?http://whisper.ausgamers.com/wiki/index.php/How_many_FPS_human_eye_can_see şurayı oku bir de.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: annihilator

    uğraşıyoruz işte. bu konu her ortaya çıktığında senin gibi biri çıkıp insan gözü 24ten sonrasını göremez diyip bu KOMPLE yanlış bilgiyi yaymasa işimiz kolaylaşacak.

    baktığın bi ton yeri de çok merak ettim, geocities siteleri filan mı?

    yukarıda verdiğim linki okudun mu?http://whisper.ausgamers.com/wiki/index.php/How_many_FPS_human_eye_can_see şurayı oku bir de.


    seviyesiz konuşmaların olmasa adam gibi konuşacağız ama ben gayet doğru düzgün yazarken bu küçük gören gereksiz tavrın yüzünden midem bulanmaya başladı. aynı linki yapıştırıp duracağına google da arat bakalım 25 fps olayıyla ilgili kaç site çıkıyor. bir şeyin doğrusunu bilsen bile anlatmayı bilmiyorsan kendini dinletemiyorsan kıymeti yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 26 Ekim 2009; 16:19:44 >




  • aslında bu olay basıt bır deneyle acıga kavusturulabılır.soyle kı :
    uzun bır otoyolda ortalama 100 km hızla gıden bır aracın fotografını bellı bır dıyaframda , arac net cıkana kadar enstantane yoklaması yaparak cekerız.aracın net cıktıgı enstantane degerını not ederız.dıyelım kı 1/200sn degerınde arac hareket bulanıklıgı olmadan yakalandı.bu asamadan sonra aynı hızda gıden bır araca kafamızı cevırmeden cıplak gozle bakarız.eger gozumuzun aracı hareket bulanıklıgı olmadan net bır sekılde gordugune kanaat getırebılırsek ınsan gozu sanıyede 200 kare gorebılıyor demektır.
    tabı bu su an sadece bır teorı.aracın hızı ve makınanın hangı shutter degerınde aracı net yakalayabıldıgını pratıkte deneyıp gormek lazım.belkı 100 km hızda 1/50 snde yakalar hıc bellı olmaz.cunku bu deger araca olan uzaklıgımıza gore degısır.arac bıze ne kadar yakınsa , gorus acımızı ne kadar cok kaplıyorsa deger o kadar artar.
  • 60 fps
  • adam son sözü söledi
  • quote:

    Her oyun için fps kavramı farklı oluyor birinde daha az fps ile diğerinden daha akıcı oynanabiliyor. Bu oyun motoru, oyun kalitesine bağlı birde vsync var tabi çok yüksek fps alabilen oyunlarda bu açılırsa ekranın tazeleme hızına ayarlanıyor. Yinede kaliteli oynayış için vsync açık olmalı FPS oyunlarında ise işin içine multiplayer girerse mutlaka yüksek fps şart böylelikle karşındakini daha kolay vurabiliyorsun. COD 2'yi multiplayer oynarken consol'dan maksimum fps'yi 250'ye ayarlıyorum ve vsync'i kapatıyorum. Oyun içinde 150-200 fps arası daha iyi oynanıyor tabi ping'de iyi olmalı. Aynı şey COD 4'tede geçerli.


    Vsync'nin kırılmaları yok etmesi güzel de, karşılığında en azından pek çok oyunda, input lag'a yol açıyor. Yani görüntü sizin komutlarınıza gecikmeli tepki veriyor (yüzeysel FRAPS FPS değeriyle ilgisi yok bunun. Oradan gözlemlemeye çalışmayın).

    Bu lag monitör tazeleme hızını ne kadar arttırırsanız ve en yüksek prerendered frames'i ne kadar düşürürseniz o kadar az oluyor; ancak 75Hz ve 0 prerender'de bile, bir 60 - 3'ten çok daha az, ama gene çok belirgin lag meydana geliyor. Ki günümüzde pek çok LCD monitor 75 bile değil, en fazla 60Hz destekleyebiliyor doğal çözünürlüğündeyken (Radeon'lar için işlemcinin önceden hazırlayabileceği kare ayarını[prerender] ATiTrayTools'ta Flip Queue Size kısmından yapabilirsiniz. GeForce'lerde sürücüden veya RivaTuner'den).

    Not: Bu lag, işlemci sınırı söz konusu olduğunda veya belki başka bir sebeple de kart sınırlandığında meydana gelmeyebiliyor. Yani lag olması için sanırım, ekran kartının tam veya tama yakın yük altına girmesi gerekiyor.

    Not 2: Input Lag, vsync açmadığınız durumlarda da meydana gelebiliyor (işlemci vs. sınırı durumu gene geçerli). Ve en azından prerender - flip queue size ayarı, o durumdaki lag'i da doğrudan etkiliyor. O nedenle her zaman 1 ya da 0'da tutuyorum o ayarı (unutmadan: Radeon'un varsayılan ayarı GeForce'teki 3'ten daha düşük büyük olasılıkla. O nedenle, Radeon'da varsayılan ayarlarla daha az lag görebilirsiniz).


    Not 3: Vsync'nin olası bir diğer yan etkisi de: kare/sn, monitör tazeleme hızının altına düşecek olduğu zaman kare/sn'nin doğrudan monitör tazeleme hızının yarısına düşebilmesi tarzı durumlar. Bunu gidermek için triple buffering açmak (DirectX'te açmak için başka uygulamalar gerekebilir) çözüm oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 26 Ekim 2009; 20:31:38 >




  • dalgalanma olmazsa 30 fps idealdir(tıpkı konsollardaki gibi)
  • Konsolda 30fps olmasının sebebi ideal olduğu için falan değil; 60'a gücü yetmediği için.

    quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner

    Yine başlamış "insan gözü 25 hz'den sonrasını algılayamaz" geyikçileri. Biz Türkler böyleyiz, kafamıza yatan birşey oldu mu hemen kabul ederiz, hiç araştırma yapmayız. "Hmm TV'ler de 25 fps ve tamamen akıcı, o zaman maksimum sınır 25'tir" anlayışı ve kolaycılığı.

    Hayır efendim öyle değil. Akıcılığı belirleyen pek çok unsur vardır. Mesela Crysis'te smoothing ve blurring gibi teknikler vardır ve bu sayede 30 fps göze son derece akıcı görünebilir. TV'lerde de bu tür bir smoothing kullanılır, görüntüyü dondurursanız bulanık bir görüntüyle karşılaşırsınız.

    İşin aslı bu tür bulanıklaştırma tekniklerinin olmadığı durumlarda 30 fps göze son derece kesik kesik görünür ve piyasadaki oyunların %95'i zaten bu tekniği kullanmaz. Yılda 50 tane oyun birisi dinleyin siz, fps'niz ne kadar yüksekse o kadar akıcı olur oyun. Göz öyle bir varlık ki yeterince maruz kaldığında 60 fps ile 65 fps'yi birbirinden ayırabilir. Ben 60 fps limitli LCD'mde 60 ile 55 arasındaki farkı hemen anlayabiliyorum mesela, insan üstü bir tarafım olduğu da söylenemez.

    Bir de insanları saçmalamaya iten işin konsol boyutu var tabi. Bugün bizim yüksek düzey ekran kartlarında 60 fps sınırında oynadığımız çoğu oyunu konsolda 30 fps ile oynuyor millet. Youtube'da ne bileyim Street Fighter IV ya da X-Men Origins gibi grafikleri zorlayıcı olmayan oyunların bile videolarına baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Onlara 30 fps ideal gibi görünebilir, ama hardcore bir PC oyuncusu bir oyunda 60 fps almadan ideal fps ulaştığını iddia edemeyeceğini bilir.

    İşin özeti insan gözü 30 fps'nin üstünü çok rahat algılar, hatta bir kere 60 fps'ye alıştığınızda 30 fps size oynanmaz gelir. Şahsen benim için ve pek çok oyuncu için durum böyle. Ha 30 fps size yetiyordur ona kimse birşey diyemez. Ama lütfen insan gözü 25 fps'den sonrasını göremez gibi garabetlerle insanları yanlış bilgilendirmeyin.

    Şimdi arada canı sıkılınca oyun oynayan bazı arkadaşlar cahil yorumlarına devam edebilirler.

    +999

    Her zaman derim, 30fps bir video ile 60fps bir video arasındaki farkı bile direk olarak anlıyorum. Zaten "algılamak" demek her bir kareyi tek tek algılamak değil; 60fps'nin o akıcılık yani "smooth" görüntüsü algılıyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiesTorN -- 26 Ekim 2009; 21:28:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: FreeMan_14

    dalgalanma olmazsa 30 fps idealdir(tıpkı konsollardaki gibi)


    Bu zamana kadar PSP'lerde maksimum 30 FPS'lerde oynadık. Son çıkan Gran Turismo 60 FPS gibi inanılmaz bir performans sundu oyunculara. İşte o zaman 30 FPS ile 60 FPS arasındaki akıcılık farkını çok daha iyi anlamış olduk. Sonuçta PSP de bir el konsoludur, bu yüzden bu örneği verme gereği duydum.
  • Bazen 30-40 fps arasında bile farkı hissedersin ama bana sorulacak olsa 40 dan aşağıya demem
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    quote:

    Orijinalden alıntı: annihilator

    uğraşıyoruz işte. bu konu her ortaya çıktığında senin gibi biri çıkıp insan gözü 24ten sonrasını göremez diyip bu KOMPLE yanlış bilgiyi yaymasa işimiz kolaylaşacak.

    baktığın bi ton yeri de çok merak ettim, geocities siteleri filan mı?

    yukarıda verdiğim linki okudun mu?http://whisper.ausgamers.com/wiki/index.php/How_many_FPS_human_eye_can_see şurayı oku bir de.


    seviyesiz konuşmaların olmasa adam gibi konuşacağız ama ben gayet doğru düzgün yazarken bu küçük gören gereksiz tavrın yüzünden midem bulanmaya başladı. aynı linki yapıştırıp duracağına google da arat bakalım 25 fps olayıyla ilgili kaç site çıkıyor. bir şeyin doğrusunu bilsen bile anlatmayı bilmiyorsan kendini dinletemiyorsan kıymeti yok.


    yahu adam link verip durmuş, anca oturduğun yerden muhalefet yapıyorsun, madem kesinlikle karşı geliyorsun, biraz da sen bilgi paylaş, makale linki ver.

    "bir şeyin doğrusunu bilsen bile anlatmayı bilmiyorsan kendini dinletemiyorsan kıymeti yok." demişsin, e tamam sen doğru diyorsun diyelim, hadi ikna etsene bizi o zaman. anca " olm hiç biriniz bilmiyonuz 25 fpsden fazlasını göremiyo göz tamam mı?!?! çok sığsın senle tartışmaya bile girmiycem!!!111oneone" tarzı cevaplar veriyorsun.

    ha ama eğer dersen ki, "ben bir oyunda 30 fps ile 60 fps arasında hiçbir fark görmüyorum" diye, o zaman üstüne gelmem tabi, allah adamın gözlerini böyle yaratmış yazık derim..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: darbelux

    Bazen 30-40 fps arasında bile farkı hissedersin ama bana sorulacak olsa 40 dan aşağıya demem

    cod 4 de 40 ile 60 çok fark ediyor
  • Yahu anlamıyorum ki şu tartışmanın mantığını. Bi taraf diyor ki "arkadaşım 30 FPS'den sonrasını algılayamazsın."

    Diğer taraf diyor ki ben algılıyorum, sen algılıyamıyorsan problem sende. Fakat 30 FPS diye tutturan ve saçmalayan hâla inatla savunuyor. Anlıyoruz işte kardeşim ne irdeliyorsun hala?
  • 60 ve üzeri akıcı 30-60 arası oynanabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tolga*

    Yahu anlamıyorum ki şu tartışmanın mantığını. Bi taraf diyor ki "arkadaşım 30 FPS'den sonrasını algılayamazsın."

    Diğer taraf diyor ki ben algılıyorum, sen algılıyamıyorsan problem sende. Fakat 30 FPS diye tutturan ve saçmalayan hâla inatla savunuyor. Anlıyoruz işte kardeşim ne irdeliyorsun hala?

    Dimi ya... Algılıyorum diyorsam algılıyorum, bunun ötesi mi var? Benim kendi gördüğüm farka başkasının "göremiyorsun" demesi ne haddine... Ki burdaki çoğu kişi de algılıyor zaten.
  • Araba yarışı oyunlarında yeni başladığımız oyunda 150 km hız yapan arabalarda oynarken belli bir zorluğu oluyor...
    Oyunun sonlarına gelip 320 km hız yapan arabalarla oynadıktan sonra;
    Tekrar oyunun başına dönüp 150 km hız yapan arabalarla oynamak çok çok kolay oluyor...

    Bu durumla FPS arasında ilişki kurulabilir mi bilmem... Ancak 320 km hız ile 15 tane yarış yaptıktan sonra; 150 km hız artık çok yavaş, çok ağır gözükmeye başlıyor...
  • Mantık olarak doğru. Gerek hızda, gerekse FPS'de, yükseğini gördükten sonra, düşük olanın gerçekten düşük olduğunu daha net anlayabiliyor, artık hep yüksek olanı aramaya başlıyorsunuz.
  • Ülkemizdeki genç kuşağın göz hassasiyeti istatistiksel olarak ciddi oranda şu durumlara bağlıdır;

    50$-150$ arası grafik kartı olanlar ve konsol sahipleri 20-30 arası kareyle gözleri duyarlıdır.

    150$-300$ arası bütçeyle kart almış olanlar 30-70 arası duyarlıdır.

    300$ üstünde kartı olanlar ise 70 e kadar normal, üstüne ise aşırı duyarlıdır.

    Ayrıca bu hassasiyetler bazı bünyelerde kartın 2. el değerine göre de değişebilir.

    Bu durumda olmayanların, zihnine ket vurmayanların gözleri tüm aralıklara duyarlıdır.
  • Çok basit bir örnek vericem bunu herkes deneyemese de tahmin yiritebilir.

    Açın youtube u 300km/s hızla ilerleyen bir araç videosu izleyin içinden ama.

    Sonra binin arabanıza(arabası olanlar tabii :)) 150km/s yapın bakalım video da 300 mü yoksa gerçekte 150 mi daha hızlı görün bakın.

    Bende bir fps oyuncusuyum 60 dan aşağısında rahat edemiyorum.

    Hatta 24 yeterli gibi konuşan arkadaşlar cod2 kursun pc sine de oyun için fps açsın konsoldan, fps 60 dan aşağı düşünce uyarı veriyor oyun neden acaba?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.