Şimdi Ara

Kaç FPS ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
8.150
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • google kullanmicam cunku bende Cod2 ve Cod4 gibi fps oyunalri hergun oyniyorum ve akici goruntu ve oyun performansi icin en az 125 lazim, hatta 125 fps bile artik yeterli degil, iyi sistemi olan herkes 250 fps kullaniyor cunku 125ten daha akici goruntu veriyor, pingle iligisi yok, az once dedigim gibi hem Monitor yenileme Hz hemde mouse usb rate ile ilgilidir.

    yani sabaha kadar anlatsam ikna olmayabilirsin, ama denersen fark oldugunu kesinlikle goreceksin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    o zaman bunun başka bir adı olmalı FPS değil. bahsettiğiniz bir nevi ping


    PES serileri, NBA2K serileri vs. gibi oyunlardan bahsederken online oynanıştan değil, bildiğimiz standart "single player" oynanıştan bahsediyorum. Olay zaten tamamen oyun motoruna bağlı.

    PCLabs'taki yine eski ve ufak bir yazıyı ileteyim:

    http://www.pclabs.com.tr/2003/09/28/bir-crt-monitorde-hareketlerin-goze-yumusak-gelmesi-icin-goruntuler-kac-fpsde-gosterilmelidir/

    quote:

    Bildiğiniz gibi hareketli görüntülerde hız FPS (Frames Per Second, Saniyede Gösterilen Kare Sayısı) cinsinden ifade edilir ve özellikle de oyun oynayanların çok sık tartıştıkları bir konu da bu hızın en az ne kadar olması gerektiğidir.

    Genel olarak kabul gören fikir kabul edilebilecek en düşük hızın 30 FPS olduğudur. Bu değer ortalama değil, minimumdur. Bunun yanında, filmlerde ve çoğu TV standartlarında daha düşük hızlar kullanılır.

    Bu konunun oyun oynayanlar için hayati önemi vardır. Çoğu oyun için minimum 30 FPS ve ortalama 60 FPS hemen her oyuncuyu tatmin edebilecek değerlerdir. Ama özellikle Doom türü oyunlarda hızın sınırı olmaz, hız ne kadar fazlaysa o kadar iyidir.

    İnsan gözünün görüntüleri tam olarak nasıl algıladığı hala bütün detaylarıyla çözülememiş olsa da askeri araştırmalar için yapılan deneylerde jet pilotlarının bir 1/200 saniyeden daha az bir süre görüntülenen bir jeti sadece algılamakla kalmayıp ne tür bir jet olduğunu da anladıkları görülmüş. Bu bize göz için olmasa da algılama için bir üst limit belirlemede bir fikir verebilir.

    Bu tabi ki 200 FPS üzeri hızların tamamen işe yaramadığı anlamına gelmez. Fare ile bir hareket yaptığınızda o hareketiniz o an ekranda görüntülenen kareden bir sonraki kare ekrana gelene kadar oyuna yansımaz. Ekran kartınızın double ya da tripple buffered modda çalışması da durumu etkiler. Ekran kartları bu modlarda çalışırken belirli bir karede hesaplanan görüntüyü çalışma moduna göre sonraki iki ya da üç kare için tekrar hesaplamazlar. Bunu da hesaba katarsak algılama için üst limitimiz double buffering için 400, tripple buffering için 600 FPS`ye çıkar.

    Herkesin gözü ve algılama hızı birbirinden farklı olacağı için size yumuşak gelen bir görüntüde başka bir arkadaşınıza göre atlamalar olabilir. Ama yine de 60 FPS`nin üstündeki farkı sıradan bir insan kolay kolay farkedemeyecektir.


    Yıllardır oynadığım ve testini yaptığım yüzlerce oyun içerisinde 30 FPS'de akıcı olduğunu düşündüğüm oyun sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bahsettiğim olay "oynanabilirlik seviyesi" değildir, yanlış anlaşılmasın. Akıcılıktan kastım, o anki oyun hızı ile 999 FPS'deki hızı arasındaki farkın gözle ayırt edilemeyeceği seviyedir.

    Bu kişiden kişiye değişiyor. Mesela abimle aynı ekrana baktığımızda o Crysis'i 27-35 FPS arasında oynarken ona gayet akıcı ve kesilme yokmuş gibi geliyor ancak ben oyundaki o yumuşak animasyonlardan eser kalmadığı düşüncesinde oluyorum. Bir Crysis'de 30 ile 40 FPS arasını çok rahat görebilirsiniz aslında.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • ben zaten ping derken mecazi olarak söyledim ping gibi demek istedim. açıkcası bana pek mantıklı gelmiyor. bilim adamları neden 25 fps den sonrasını algılayamayacağımızı söylüyor? aslında zaman bulursam ufak bir animasyonla saniyede 30 kare ve saniyede 125 kare gösterim hızına sahip 2 animasyon hazırlayabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 26 Ekim 2009; 2:05:00 >
  • 1-5 oynanmaz kare kare ilerler
    10-15 aşırı yavaş olur oynanmaz yine
    20 yavaş olur, çok zorda olsa oynarsın ağır çekimde
    25-30 normale döner ama yavaşlık farkedilir düzeyde
    30-45 akıcı olur oynanabilir seviye
    55-75 mause daha hızlı olur ve hassaslaşır
    85++ yine daha akıcı hızlı ve hassas bir kontrol

    yinede bunlar oyundan oyuna değişir,bazı oyunlarda 30fps sınırı vardır mesela
    bazısında nekadar çok olursa okadar iyi,multiplayer oyunlarda özellikle
  • FPS oyunlarında minimum değer 60fps bence. Çoğu FPS oyuncusu da benimle aynı fikirde olacaktır muhtemelen.
    Counter Strike'ı online olarak oynadığımızda FPS'yi 100e sabitliyoruz, FPS ne kadar yüksekse oyun o kadar hızlı işliyor, silahların geri tepmesi düşüyor.

    Aynı şey CS : Source veya COD serisi için de geçerli.

    CS : Source oyuncuları en ideal oynayışı yakalamak için 250 300fps oynuyorlar detaydan kısıp.
    Evet yanlış okumadınız 250fps.

    COD oyuncuları da ideali yakalamak için 150 civarı istiyordu sanırım.
  • Fps oyunlarında 60+ şart diğer oyun türlerinde 30+ deneyimler sabit şaşmaz.
  • gene mi bu konu yaw
  • quote:

    Orijinalden alıntı: musAKka

    Evelden (2007 yılında) yapmış olduğum ufak bir açıklamayı tekrardan ileteyim:


    30 FPS genel olarak minimum oynanabilir kabul edilen değerdir ama yeterli değildir. Oyundaki akıcılık kabul edilir seviyede olur, o kadar. İnsan gözünün 25 üstünü görememesi doğrudur ancak oyunlarda bu durum biraz daha farklı.

    FPS (Frame Per Second), 1 saniyede görüntülenen kare sayısı olarak bilinse de, oyunlarda olay tamamen oyunda kullanılan motor ile bağlantılıdır.

    Ör #1: NFS serilerinde "genelde" 35 FPS'nin üstündeki değerler için fark hissedilemez.

    Ör #2: PES serilerinde genelde 60 FPS sabitlenir ve akıcı oynanır. Ancak FPS 55'e düştüğü anda akıcılık kaybolur.

    Ör #3: Ancak Call of Duty 2'de 1 ile 85 FPS arasındaki her değerin farkını gözle rahatlıkla anlayabilirsin. Fraps'i açarsın, köşede 50 yazar, ancak yeteri kadar akıcı olmayan bir oyun oynamaya devam edersin. Ancak 85 üzerindeki değerlerin "Görünüş" açısından farkı yoktur, ama oynanış açısından farkı vardır. Çünkü M1 silahını alıp seri ateş etmendeki hız birebir FPS ile bağlantılıdır. Çok seri ateş edilmesi için 125 üstü FPS gereklidir.

    Her oyun için fps kavramı farklı oluyor birinde daha az fps ile diğerinden daha akıcı oynanabiliyor. Bu oyun motoru, oyun kalitesine bağlı birde vsync var tabi çok yüksek fps alabilen oyunlarda bu açılırsa ekranın tazeleme hızına ayarlanıyor. Yinede kaliteli oynayış için vsync açık olmalı FPS oyunlarında ise işin içine multiplayer girerse mutlaka yüksek fps şart böylelikle karşındakini daha kolay vurabiliyorsun. COD 2'yi multiplayer oynarken consol'dan maksimum fps'yi 250'ye ayarlıyorum ve vsync'i kapatıyorum. Oyun içinde 150-200 fps arası daha iyi oynanıyor tabi ping'de iyi olmalı. Aynı şey COD 4'tede geçerli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 26 Ekim 2009; 10:36:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    ben zaten ping derken mecazi olarak söyledim ping gibi demek istedim. açıkcası bana pek mantıklı gelmiyor. bilim adamları neden 25 fps den sonrasını algılayamayacağımızı söylüyor? aslında zaman bulursam ufak bir animasyonla saniyede 30 kare ve saniyede 125 kare gösterim hızına sahip 2 animasyon hazırlayabilirim.


    Hazırlanacak iki animasyondan 30 kare ve 125 kare arasında hiçbir fark görülmeyebilir. Aynı şekilde izlediğimiz filmlerin de kare oranları belli. Ancak burada bahsedilen sabit bir görüntü değil, kişiye göre değişen interaktif bir hareketlilik içeren ve buna bağlı bir motoru olan yazılımlar, yani oyunlar. Sol üst köşede 55 FPS yazarken siz takılma hissediyorsanız bu tamamen oyun motoruna bağlıdır. FPS sabit 55 bile gözükse, işin iç yüzünde öyle olmayabiliyor, bu da oyunun motorunda oluşan latency türünden bir gecikme sebebiyle yaşanıyor. O yüzden "30 FPS her zaman iyidir" gibi bir genelleme yanlış olur.




  • Yine başlamış "insan gözü 25 hz'den sonrasını algılayamaz" geyikçileri. Biz Türkler böyleyiz, kafamıza yatan birşey oldu mu hemen kabul ederiz, hiç araştırma yapmayız. "Hmm TV'ler de 25 fps ve tamamen akıcı, o zaman maksimum sınır 25'tir" anlayışı ve kolaycılığı.

    Hayır efendim öyle değil. Akıcılığı belirleyen pek çok unsur vardır. Mesela Crysis'te smoothing ve blurring gibi teknikler vardır ve bu sayede 30 fps göze son derece akıcı görünebilir. TV'lerde de bu tür bir smoothing kullanılır, görüntüyü dondurursanız bulanık bir görüntüyle karşılaşırsınız.

    İşin aslı bu tür bulanıklaştırma tekniklerinin olmadığı durumlarda 30 fps göze son derece kesik kesik görünür ve piyasadaki oyunların %95'i zaten bu tekniği kullanmaz. Yılda 50 tane oyun birisi dinleyin siz, fps'niz ne kadar yüksekse o kadar akıcı olur oyun. Göz öyle bir varlık ki yeterince maruz kaldığında 60 fps ile 65 fps'yi birbirinden ayırabilir. Ben 60 fps limitli LCD'mde 60 ile 55 arasındaki farkı hemen anlayabiliyorum mesela, insan üstü bir tarafım olduğu da söylenemez.

    Bir de insanları saçmalamaya iten işin konsol boyutu var tabi. Bugün bizim yüksek düzey ekran kartlarında 60 fps sınırında oynadığımız çoğu oyunu konsolda 30 fps ile oynuyor millet. Youtube'da ne bileyim Street Fighter IV ya da X-Men Origins gibi grafikleri zorlayıcı olmayan oyunların bile videolarına baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Onlara 30 fps ideal gibi görünebilir, ama hardcore bir PC oyuncusu bir oyunda 60 fps almadan ideal fps ulaştığını iddia edemeyeceğini bilir.

    İşin özeti insan gözü 30 fps'nin üstünü çok rahat algılar, hatta bir kere 60 fps'ye alıştığınızda 30 fps size oynanmaz gelir. Şahsen benim için ve pek çok oyuncu için durum böyle. Ha 30 fps size yetiyordur ona kimse birşey diyemez. Ama lütfen insan gözü 25 fps'den sonrasını göremez gibi garabetlerle insanları yanlış bilgilendirmeyin.

    Şimdi arada canı sıkılınca oyun oynayan bazı arkadaşlar cahil yorumlarına devam edebilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yerroner -- 26 Ekim 2009; 10:20:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: musAKka


    quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    ben zaten ping derken mecazi olarak söyledim ping gibi demek istedim. açıkcası bana pek mantıklı gelmiyor. bilim adamları neden 25 fps den sonrasını algılayamayacağımızı söylüyor? aslında zaman bulursam ufak bir animasyonla saniyede 30 kare ve saniyede 125 kare gösterim hızına sahip 2 animasyon hazırlayabilirim.


    Hazırlanacak iki animasyondan 30 kare ve 125 kare arasında hiçbir fark görülmeyebilir. Aynı şekilde izlediğimiz filmlerin de kare oranları belli. Ancak burada bahsedilen sabit bir görüntü değil, kişiye göre değişen interaktif bir hareketlilik içeren ve buna bağlı bir motoru olan yazılımlar, yani oyunlar. Sol üst köşede 55 FPS yazarken siz takılma hissediyorsanız bu tamamen oyun motoruna bağlıdır. FPS sabit 55 bile gözükse, işin iç yüzünde öyle olmayabiliyor, bu da oyunun motorunda oluşan latency türünden bir gecikme sebebiyle yaşanıyor. O yüzden "30 FPS her zaman iyidir" gibi bir genelleme yanlış olur.


    bende ping derken aynen bunu kastetmiştim

    bu arada Hz ve fps farklı şeyler şunu hala anlamadınız biz fps den söz ediyoruz Hz den değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner

    Yine başlamış "insan gözü 25 hz'den sonrasını algılayamaz" geyikçileri. Biz Türkler böyleyiz, kafamıza yatan birşey oldu mu hemen kabul ederiz, hiç araştırma yapmayız. "Hmm TV'ler de 25 fps ve tamamen akıcı, o zaman maksimum sınır 25'tir" anlayışı ve kolaycılığı.

    Hayır efendim öyle değil. Akıcılığı belirleyen pek çok unsur vardır. Mesela Crysis'te smoothing ve blurring gibi teknikler vardır ve bu sayede 30 fps göze son derece akıcı görünebilir. TV'lerde de bu tür bir smoothing kullanılır, görüntüyü dondurursanız bulanık bir görüntüyle karşılaşırsınız.

    İşin aslı bu tür bulanıklaştırma tekniklerinin olmadığı durumlarda 30 fps göze son derece kesik kesik görünür ve piyasadaki oyunların %95'i zaten bu tekniği kullanmaz. Yılda 50 tane oyun birisi dinleyin siz, fps'niz ne kadar yüksekse o kadar akıcı olur oyun. Göz öyle bir varlık ki yeterince maruz kaldığında 60 fps ile 65 fps'yi birbirinden ayırabilir. Ben 60 fps limitli LCD'mde 60 ile 55 arasındaki farkı hemen anlayabiliyorum mesela, insan üstü bir tarafım olduğu da söylenemez.

    Bir de insanları saçmalamaya iten işin konsol boyutu var tabi. Bugün bizim yüksek düzey ekran kartlarında 60 fps sınırında oynadığımız çoğu oyunu konsolda 30 fps ile oynuyor millet. Youtube'da ne bileyim Street Fighter IV ya da X-Men Origins gibi grafikleri zorlayıcı olmayan oyunların bile videolarına baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Onlara 30 fps ideal gibi görünebilir, ama hardcore bir PC oyuncusu bir oyunda 60 fps almadan ideal fps ulaştığını iddia edemeyeceğini bilir.

    İşin özeti insan gözü 30 fps'nin üstünü çok rahat algılar, hatta bir kere 60 fps'ye alıştığınızda 30 fps size oynanmaz gelir. Şahsen benim için ve pek çok oyuncu için durum böyle. Ha 30 fps size yetiyordur ona kimse birşey diyemez. Ama lütfen insan gözü 25 fps'den sonrasını göremez gibi garabetlerle insanları yanlış bilgilendirmeyin.

    Şimdi arada canı sıkılınca oyun oynayan bazı arkadaşlar cahil yorumlarına devam edebilirler.

    Ortaya atılmış bir şehir efsanesi (25 veya 30 fps'den sonrasını göz algılamaz) öylece devam ediyor son derece yanlış. Çünkü film seyretmiyorsun 3D ortamında oyun oynuyorsun. Sık oyun oynayanlar 30 fps ile 60 fps farkını çok iyi bilirler. O kadarıda değil 30 ve 40 fps arası bile rahatlıkla görülebiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 26 Ekim 2009; 10:44:29 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    bende ping derken aynen bunu kastetmiştim

    bu arada Hz ve fps farklı şeyler şunu hala anlamadınız biz fps den söz ediyoruz Hz den değil.


    Yaw aradan hala mıncıkla tutup çekiyorsunuz; orada ikisi aynı anlamda zaten. HZ yazan yerleri FPS olarak oku madem.

    Aradaki farkı biliyoruz biz de.
  • Hertz (sembol Hz), frekans (sıklık) birimidir. İsmini Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz'den alır.


    Herthz ; saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır.
    1 Hz = 1 s-1

    Bu birim herhangi bir periyodik olaya uyarlanabilir. Elektromanyetik dalgaların salınımları, bilgisayar parçaları arasındaki veri akımı ile RAM ve işlemci gibi parçaların hızları MHz (106 Hz) veya GHz (109 Hz) olarak ifade edilir.


    Frame Per Second(fps) ; Saniyede ekrana verilen kare sayısı.

    beyler hz ile fps yi birbirine karıştırmayalım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi genelkurmay89 -- 26 Ekim 2009; 10:50:36 >
  • minimum 60 olması idealdir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    quote:

    Orijinalden alıntı: mhamadko

    beyler bilmeden konusmayin lutfen, sanirim arkadas oyunlardan bahsediyor, ve oyundan oyuna degisiyor, yani bazi arkadaslar 30 fps diyor, neden 30 fps de bilmiyorlar, 30 fps sadece klavye ile oynanan oyunlar icin gecerlidir, ama diger oyunlar icin ve ozellikle FPS oyunlari minimum 60 fps lazim ama 60 fps bile mukemmel oyun performansi icin yeterli degil, mukemmel oyun icin 125 fps lazim


    ha sen biliyorsun anlaşıldı. senin bahsettiğin "Hz" fps değil. insan gözü 25 ten sonrasını algılayamadığına göre kalan 100 fps yi hangi gözümüze sokacağız?


    insan gözünün 24 fps'den sonrasını "algılayamadığı" her nasılsa bu forumlarda baya benimsenmiş büyük bir yalan. ve kusura bakmayın da genelde ne konuştuğundan haberi olmayan herkes bunu gerçek sanıyor.

    araştır filan demişsin sen git araştır önce wikipedia'dan. insan gözünün fps'si normal bir şekilde ölçülemez. özel durumlarda 240 FPS'de bile görebilir insan gözü.

    30fps ile 100fps farkını ayırdedemeyen biri yoktur ve de olamaz.

    İngilizce bilenler için link:http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm

    Gelelim sorunun cevabına. Oyundan oyuna değişir. Örneğin motion blur akıcılık hissini baya bi artırır. Bu yüzden örneğin Crysis'te motion blur'u açınca FPS düşmesine rağmen akıcılık hissi artabiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie


    quote:

    Orijinalden alıntı: musAKka


    quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    ben zaten ping derken mecazi olarak söyledim ping gibi demek istedim. açıkcası bana pek mantıklı gelmiyor. bilim adamları neden 25 fps den sonrasını algılayamayacağımızı söylüyor? aslında zaman bulursam ufak bir animasyonla saniyede 30 kare ve saniyede 125 kare gösterim hızına sahip 2 animasyon hazırlayabilirim.


    Hazırlanacak iki animasyondan 30 kare ve 125 kare arasında hiçbir fark görülmeyebilir. Aynı şekilde izlediğimiz filmlerin de kare oranları belli. Ancak burada bahsedilen sabit bir görüntü değil, kişiye göre değişen interaktif bir hareketlilik içeren ve buna bağlı bir motoru olan yazılımlar, yani oyunlar. Sol üst köşede 55 FPS yazarken siz takılma hissediyorsanız bu tamamen oyun motoruna bağlıdır. FPS sabit 55 bile gözükse, işin iç yüzünde öyle olmayabiliyor, bu da oyunun motorunda oluşan latency türünden bir gecikme sebebiyle yaşanıyor. O yüzden "30 FPS her zaman iyidir" gibi bir genelleme yanlış olur.


    bende ping derken aynen bunu kastetmiştim

    bu arada Hz ve fps farklı şeyler şunu hala anlamadınız biz fps den söz ediyoruz Hz den değil.


    kardeşim "Hz" diye bi "kavram" yok. Hz sadece bir ölçü birimi ve periyodik olarak gerçekleşen her şeyin frekansını belirtir. ben FPS'mi Hz cinsinden ifade edebilirim ki per second olduğu için gayet doğru olur. Monitör refresh rate'i de Hz olarak ifade edilir, FPS de. 40 FPS demek, 40 Hz'lik bir kare yenileme hızı demektir.




  • Bu bağlamda ikisi de birbirinin yerine kullanılabilir. Çok farklı şeyler değil. 60 HZ'lik bir monitörde oyun 40 fps'de çalışıyordur ya da 40 HZ'dir Frame per second oranı. Çürütülen tezlerini unutup o ufacık kısma takılıyorlar.
  • aynen öyle, frame yenileme hızı 40hz olur, refresh rate 60hz olur.
  • 25 fps yeter biraz züğürt tesellisi oluyor
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.