Şimdi Ara

Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Merhaba üstat, güzel bilgiler ve farklı bir bakış açısı sunmuşsunuz; zamana yayılan bir hesaplama ile nominal tüketim değerlerinin pek de öyle olmadığını gösteriyorsunuz.


    Aslında bir işlemcinin güç tüketimi benim için de önemli veya belirleyici kriterler arasında değil, ancak bu durum oyun ve multimedia uygulamalarında da geçerli midir?


    Örneğin 3D v-cache işlemciler karşısında; zira v-cache veri erişim hızını artırarak uygulama yükleme ve çalıştırma süreçlerini hızlandırmaya yönelik bir teknoloji.


    Sonuçta bana göre, kıyasladığınız işlemciler render için alınacak işlemciler değiller.



    Daha doğrusu, şahsen render için sistem kuracak olsam AMD ve Intel tarafındaki Threadripper ve Xeon gibi pro seviye ürünlere yönelirdim...


    Tabiî, profesyoneller için işin içine yıllık çalıştırma maliyetleri falan da giriyordur muhtemelen...




    Bu arada, biraz konu dışı fakat bir amatör olarak pro seviyedeki farkları görmek de ilginç geliyor, intel'in Xeon serisi için bahsettiği en son Sierra Forest gelince


    tablo değişecektir herhalde, firmalar arası her türlü rekabet yine kullanıcının faydasına :



    Hızlıca bir kıyaslama şöyle oluyor:



    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu




    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi olduwww.cpubenchmark.net
    Intel Xeon W-3175X @ 3.10GHz vs AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX vs AMD EPYC 7702 vs AMD Ryzen 9 7950X vs Intel Core i9-14900KF [cpubenchmark.net] by PassMark Software
    https://www.cpubenchmark.net/compare/3420vs3837vs3719vs5031vs5684/Intel-Xeon-W-3175X-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-PRO-3995WX-vs-AMD-EPYC-7702-vs-AMD-Ryzen-9-7950X-vs-Intel-i9-14900KF

    Bu da tüm segmentlerdeki işlmeciler arası bir tablo:




    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi olduwww.cpubenchmark.net
    PassMark Intel vs AMD CPU Benchmarks - High End
    https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html


    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu




  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

    Sen AMD savundun Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu 


    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • starmaster kullanıcısına yanıt

    Kahkaha attım Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu 

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Aslında kimse umursamıyor bence, bakma sen buralarda yazılan 350watt 500watt tarzı şeyler yakın olunan işlemci firmasını kollamak için yazılıyor çoğu zaman.



    Yahu kim neden işlemci firmasını kollasın? :)


    Intel mimarilerinin iyi olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda aynı mimariyle 10nm yerine 3nm işlemci üretseler de peak power 350W yerine 100W'a düşse güzel olmaz mıydı? Cevabınız evetse savunduğunuz argüman yanlış bu durumda. Çünkü eleştirilen nokta zaten nodeların hala 10nm'de kalmış olması.

  • komoL kullanıcısına yanıt
    Forumda genel olarak okuduğunu saptırma eğilimi var. Yoruma bakarsanız zaten kimseyi övmediğim gibi, AMD bile dememişim :) Öncelikle bunu bir açıklığa kavuşturalım.

    Konuya dönecek olursak Intel 10nm litografisinde değil mi dostum? Apple, Qualcomm falan hangi node'da üretim yapıyor? Özetle 10nm günümüz için büyük kalıyor diyorum, AMD falan demiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 19 Ocak 2024; 14:01:35 >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Çok sağolun hocam gayet açıklayıcı oldu emeğinize sağlık. Okuduklarıma dair onlarca soru sorulabilirim de herkesin işi gücü var sonuçta ama vaktiniz olursa aralarından şunu gerçekten çok merak ettim, işlem kapasitesini artırmak için mevcut zar alanına onlarca çekirdek yerine daha fazla dekoder içeren cpu birimleri neden tasarlanmıyor, frekansta bahsettiğiniz her şeyin bir verimlilik noktası var bir cpu çekirdeğine 10-12 dekoder koymanın getirdiği karmaşıklık yerine ikinci bir 6-8 dekoderli cpu çekirdeği koymak daha sorunsuz çalışan mühendislik örneğimi oluyor acaba. Bir de ister istemez aklıma şu geldi, devasa cpu çekirdekleri tasarladık diyelim , o çekirdek üretimde kusurlu çıkarsa hayda onu kapatıp 13900 değil de 13700 yaptık biraz silikon israfı olacak ama neyse, ancak bir kaç tane böyle kusurlu çekirdek çıkarsa can yakar hale gelecek yavaş yavaş çip çöp olur. Ama şimdi kullanılan tasarımda 4 adet e core sorunlu çıksa sorun değil 13700, 13600 yaparsın geçersin gibi gibi, bununda etkisi varır sanırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 19 Ocak 2024; 14:46:31 >




  • Söylediklerinize büyük oranda katılıyorum. Ancak Intel'in şu an 10nm olan işlemcisi 3nm olarak gelseydi, 350W tdp'yi zorlamazdı bence. Bir anda rakiplerinden atıyorum 2 kat daha hızlı olmasından ziyade, performansın zamana yayılarak kademeli olarak arttırılması daha olası bir senaryo. Böylece taşın suyunu sıkmış olurlardı, yıllarca ekmeğini yerlerdi. O sırada da Intel serin çalışırken güç arttırmak zorunda kalan AMD işlemcileri çok ısınırdı. Keza eskiden AMD işlemcileri yüksek sıcaklıklarıyla ünlüydü, şu anda da Intel için benzer şeyler söyleniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 19 Ocak 2024; 23:36:28 >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Est. üstat, teşekkürler iyiyim, siz de her zamanki gibi formdasınız, ayrıntılı cevaplarınız için teşekkür ederim. Sayenizde güncel işlemcilerden ve arka planda yaşananlardan haber alıyoruz, forumda olmanızdan memnunum.


    Çok seslilik, farklı görüşler ve yaklaşımlar olmazsa olmaz, ki bu arada insanlardaki Intel hegemonyası, marka algısı ve propaganda gücü rakipsizdir. AMD tarafının sesi daha az çıkıyor aslında; stabilite, performans, ısınma vs. gibi büyük


    oranda geçmişte kalan sorunlar sıcak tutulabiliyor. :) Amd son dönemde atılım östermiş olsa bile halen eskiden kalma olumsuz yargıları kırabilmiş değil...



    Bu arada herhangi bir markayı sevip sevmemem söz konusu değil, daha önce de değinmiştim o anki güncel sunduğu teknolojilere göre değerlendiriyorum.


    Hali hazırda xeon tabanlı iş istasyonuyla işlerimi yapıyorum. Evde de AMD ve Intel tabanlı bilgisayarlarımız bulunuyor. Rekabet firmalar arasında olmalı, kullanıcılar arasında değil.


    Biz paramızın karşılığını en iyi veren ve işimizi göreni tercih etmeliyiz.


    Yapay zekâ konusunda da sazanlık yaptım, ama artık tarzınızı öğrendim bir daha olmaz. Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu 


    Sevgiler, saygılar.





  • starmaster kullanıcısına yanıt
    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu
  • huso kullanıcısına yanıt

    Ne alaka ben burda mantık çerçevesinde hangisinin daha iyi bir işlemci olduğunu savundum burda görünen AMD nin daha iyi olduğu idi siz beni anlayamamışsınız.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Ben bunları satıyorum dostum test te yapıyorum. Neyin iyi neyin kötü olduğunuda iyi bilirim. 2016 da üye oldum teknolojiyi takip ettiğimden evet mesaj yazmak İSTEDİĞİM zaman gerçekleşen bir olay bu seni neden ilgilendirdi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

    Hocam merhaba. Biliyorsun, dün bir konuya bir mesaj atmıştım. Sonra o mesajı daha da örneklendirerek açarak başka bir yerde yazmak üzere sildim.



    O ara sen de bana selam yollamışsın konuda. Ben yorumumu sildikten sonra senin selamını almaya yönelik yanıt yazmak içi geri döndüğüm de senin de mesajını (haklı olarak) sildiğini fark ettim. Bu sebeple orada yanıt yazamadım.



    Kusura kalma lütfen.



    Ben forumu fazla okuyup yazıp ilgilenemiyorum. Ona rağmen ara ara işlemci bölümü altında bana yönelik güzel yorumlarına denk geliyorum. Teşekkür ederim. Eline klavyene sağlık.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam, 20A Arrow Lake ve 18A Lunar Lake fena geliyor diyorlar. 14. Nesili zorlama olduğu için beğenmedim ama 15 ve 16. Nesil çok iyi olacak gibi görünüyor. Intel üretim işini de büyüteceğe benziyor, 14A (1.4 nm) - 14A-E gibi şeyler paylaşılıyor, ileride TSMC'ye karşı bile büyük rakip olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 23 Mart 2024; 11:29:17 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.