Şimdi Ara

Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu
    2023 yılı küresel yarı iletken endüstrisi için harika bir yıl olarak nitelendirilemese de, Intel Corporation'ın dünyanın en büyük çip şirketi olarak tacı Samsung'dan geri alması küçük de olsa bir zafere işaret ediyor.



    Gartner tarafından açıklanan verilere göre 2023 yılında Intel'in geliri 48.7 milyar dolar ile Samsung'un 39.9 milyar dolarlık gelirinden önemli ölçüde daha yüksek olarak gerçekleşecek.



    Intel sesiz ama güçlü bir büyüme geçiriyor



    Gartner'ın raporu, ürünleri genellikle fason üretim veya kendi makineleri aracılığıyla üretilen çip tasarımcılarının gelirlerini kapsıyor. İşlemciler ve GPU'lar için çip endüstrisinin aksine, bellek çipleri Intel dışında birkaç firma tarafından üretiliyor ve rapor hepsinden elde edilen geliri kapsıyor. Tayvanlı firma, müşterilerine satmak ve rekabet etmek için kendi ürünlerini tasarlamadığından burada TSMC hariç tutuluyor.



    Bununla birlikte, öncü işlemci yongası yeteneklerini sürdürmenin ve her türlü yongayı üretmenin karmaşıklığı, Intel'in 2022'de bellek işinden uzaklaşmasına neden olmuştu. Mevcut CEO'sunun göreve gelmesinden hemen önce açıklanan bu karar, küresel bellek gelirleri sektöründeki katliamın küresel sıralamayı değiştirmesi nedeniyle tam zamanında alınmış gibi görünüyor.



    Ayrıca Bkz.Güney Kore'den 470 milyar dolarlık devasa çip yatırımı: Dünyanın en büyük yarı iletken hub'ı kurulacak



    Gartner'a göre Samsung, geçen yıl %37,5'lik yıllık gelir düşüşünün ardından şu anda gelir açısından en büyük ikinci yarı iletken şirket konumunda. Buna karşılık, araştırma firması Intel'in gelirinin yarı yarıya ya da %16 oranında düştüğünü söylüyor. 48,7 milyar dolar ve 39,9 milyar dolar kazanan Intel ve Samsung'un ardından Qualcomm en büyük üçüncü yarı iletken şirket oldu. Firamanın geliri 29 milyar dolar ile 2023'ün en popüler şirketi Nvidia’nın rakamlarından yaklaşık 5 milyar dolar daha yüksekti.



    Intel, bellek işinden kurtulduğu için şanslı



    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu
    Nvidia için ise 2023 yılı oldukça özeldi. Firma ilk kez Gartner'ın en büyük beş yarı iletken şirketi arasında yer aldı. Nvidia’nın grafik işlemcileri dünyanın en gelişmişleri arasında yer alıyor ve CPU tasarlamadığı veya üretmediği için GPU'ları etrafında inşa edilen tüm ekosistemlere odaklanabilmenin avantajını yaşıyor. Yapay zeka etkisiyle firmanın 1 trilyon dolar değere ulaştığını da belirtelim.



    2023 yılı genel olarak bellek işiyle uğraşanlara büyük darbe vurdu. Dediğimiz gibi Samsung, yüzde 37 gelir kaybı yaşadı. Benzer şekilde ancak biraz daha hafif olarak SK hynix ve Micron da düşüş gördü. Intel’in bellek işinin çoğunu SK hynix'e sattığını da unutmamak gerek.



    Intel'e gelince, işlemci pazarlarında TSMC ile rekabet etmek zorunda. Bellek çipleri üretmekten kurtulması, Intel CEO'su Patrick Gelsinger ve meslektaşlarının büyüdüğü pazardan önemli ölçüde farklı olan bir çip pazarında özgürce faaliyet göstermesine olanak tanıyor. Artık Tayvanlı TSMC endüstriyel ölçekte x86 çipleri üretebiliyor ve GPU'ların küresel bilgi işlem gereksinimlerindeki rolü de arttı.




    Kaynak:https://wccftech.com/intel-quietly-becomes-worlds-biggest-chip-company-in-2023-says-gartner/







  • 2016'da üye olup ta ilk mesajını apar topar bana yanıt vermeye ayırman çok güzel olmuş. Hayırlısı...




    Benim yanıt olarak attığım mesaj 13600K ile 7700X'i karşılaştırıyor güç tüketimi açısından. Ben de yanıt verirken elbette bu iki işlemciyi karşılaştıracaktım. Bu ikisini karşılaştırmayacaktım da neyi karşılaştıracaktım adama yanıt verirken? bu 1.




    Şu anda amazon globalde tüketici dostu intelimiz 14 çekirdekli 13600K'yı 279 dolara satarken, AMD'nin 7700X'i tam 358 dolara satılıyor. İntel'in 14 çekirdekli ve rakibine göre (ki rakip bile değil oyun dahil her alanda tokatlıyor) 21% daha fazla total güç üreten işlemciyi 279 dolara satması, AMD'nin ise bu sırada 7700X için 358 dolar istemesi intel'in suçu mu da biz bu iki işlemciyi karşılaştıramayacağız. bu 2.




    Benim hangi iki işlemciyi karşılaştırıp hangilerini karşılaştıramayacağıma sen mi karar veriyorsun. bu 3.




    Sen hayatında PC olayından anlayıp da işlemci toplam güç karşılaştırması yaparken Cinebench yerine özünde Apple'ın mobil ARM işlemcilerini diğer firmaların ARM mimarisi kullanan mobil işlemcileri ile karşılaştırmak üzere tasarlanmış ve bu amaçla kullanılan Geekbench adlı testi kullanan ve bu işten gerçekten anlayan birini gördün mü? bu da 4.




    Bunları geçelim de şu güzelliğe bakar mısın hocam: 358 dolarlık Ryzen 7700X işlemcisini çok çekirdek skorunda, çekirdek sayısında, oyunda tokat manyağı yapan, boşta veya düşük yüzdeli yani sıradan kullanıcının çoğu zaman içinde olduğu durumda rakibinden daha az enerji harcayan ve tüketici dostu intelimizin sadece 279 dolara sattığı efsaneler efsanesi 13600K işlemcisine hayran kalmamak mümkün mü?




    Resmen 10nm ile 5nm tokatlamakla kalmamış bir de bedavadan az pahalıya veriyor intel.




    Bu ikisi aynı sınıf bile değil üstelik. Birisi i5, diğeri R7. Buna rağmen intel tokatlamaya doymamış resmen. Of of of of of içim daraldı yine.




    Acayip bir firma bu intel hocam. Hele bir de bu sene 2nm'ye/3nm'ye indiklerinde neler göreceğiz korkarak bekliyorum. Bu noktada çok sağlam bir AMDci olarak geceleri uykularım kaçmıyor, kabuslar içinde uyanmıyorum desem yalan olur.

  • quote:

    Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu


    Nanometre olarak da hep en büyüğü :)

  • Sektörün öncüsü olmasının ve bilibirliğinin ekmeğini yiyor, gerek hazır kasa gerek laptop olsun çoğu markanın amdli modelini bulamıyorsunuz, özellikle bir laptop almak istediğinde intel rakipsiz.
    Ama bunun da sonu gelecek görünüyor, Microsoft Windows u arm tabanlı ürünlere de stabil bir şekilde getirmek istiyor, önce qualcomm sonra da diğer arm üreticilerinden doygunluğa ulaşmış mobil pazar sonrası Apple m serisi ile mücadele eden ciddi ürünleri göreceğimiz kesin. celaron, i3 ve i5 için tehlike çanları çalıyor, bu serilerin kaderi Microsofta bağlı durumda

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Serdengeçti00 S kullanıcısına yanıt
    Intel, deyim yerindeyse pazarı ürünleriyle bombalıyor, en ücra köşeye bile ulaşabilecek kapasite ve ağa sahip. AMD’nin böyle bir gücü, üretim(ürettirme) kapasitesi yok. Güncel node’larda rekabet yüksek olduğundan yeteri kadar bant açamıyor, bir nevi bulunduğu nokta doğal sınırlarıyla yalıtılmış(coğrafi kader diyoruz ya onun gibi). Yapabileceğinin aşağı yukarı en iyisini yapıyor zaten. Microsoft ve Windows’a gelince, Windows 11 Intel 12. nesil işlemciler için çıkarılmış bir işletim sistemi. Daha sonra bu adla çıkar mıydı, çıkmaz mıydı veya yeni sundukları özellikler Windows 10 çatısı altında sunulur muydu bilemem, fakat 12. nesil işlemcilerin çalışabilmesi için Allah’ın işine bak sen 2 hafta önce windows 11 çıkıyor. Microsoft+Intel+IBM bunlar birbirlerini baltalamayacak şirketler. Qualcomm’lar bu pazarın kenarında ayaklarını suya daldırabilir belki ama o kadar, Chromebook içine girer vs. Intel birkaç seneye kadar kendini epey toparlayacak zaten, var olan bir amd zor tutunuyor, ben öyle bir gelecek öngörmüyorum.





  • alakasi yok

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

    hocam yapma allah aşkına 10nm 13600k gibi bir işlemci, 5nm am5 7700x işlemciyi tokat manyağı yapıyor. am5 platformunda stabilite, optimizasyon, geç açılma sorununu daha çözememiş amd'yi övme.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi komoL -- 18 Ocak 2024; 18:11:31 >
  • komoL kullanıcısına yanıt
    Amd yi övmedim aslında. Litografiye dikkat çekmek istedim. Bahsettiğin işlemcilerin tdp si arasında neredeyse 150W fark var, Intel verimli değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Burada hala 2 katı güç harcayan intelin takozlarını övenleri görüyorum.

  • Aman yavaş gel gürültü etme, bir duyan olmasın

    Sakın konuşma, hiç belli etme, gören uyanmasın

  • işlemci yanıyor algısına rağmen bunu başarması şako mu?Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu  bravo

  • .V. . kullanıcısına yanıt
    Haklısınız Microsoftun henüz intelin ayağına bastığını görmedik ama gelecek teknoloji chipletlerden yana özellikle pilli cihazlarda.
    Windowsun rakipsiz olduğunun farkındayım ama chromebooklar nasıl bir anda çıkıp abd eğitim sektöründe başat olduğuysa yapay zeka devrinde de beklenmedik sürprizler olabilir
    İntelle işbirliği Microsoftu olası risklere karşı daha açık hale getiriyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    13600k 14 çekirdek 7700x 8 çekirdek arada %40 fark var nasıl olurda bu iki işlemciyi karşı karşıya getirip %21'i savundun ve ekstra güç harcarken yaptın bunu.

    Geekbench te tek çekirdekte 7700x daha iyi çoklu çekirdekte de aynılar. Cinebench skoru ile bu varsayımda bulunmak heleki ekstra güç harcarken mantık dışı ve saçmalıktan başka birşey değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaanoz.crl K kullanıcısına yanıt

    8 cekirdek 16 izlek bir islemcinin 14 cekirdek 20 izlek islemciyi gecmesi ya da yarısması biraz sıkıntı vermis sanırım...

  • Kaanoz.crl K kullanıcısına yanıt

    2016'da üye olup ta ilk mesajını apar topar bana yanıt vermeye ayırman çok güzel olmuş. Hayırlısı...




    Benim yanıt olarak attığım mesaj 13600K ile 7700X'i karşılaştırıyor güç tüketimi açısından. Ben de yanıt verirken elbette bu iki işlemciyi karşılaştıracaktım. Bu ikisini karşılaştırmayacaktım da neyi karşılaştıracaktım adama yanıt verirken? bu 1.




    Şu anda amazon globalde tüketici dostu intelimiz 14 çekirdekli 13600K'yı 279 dolara satarken, AMD'nin 7700X'i tam 358 dolara satılıyor. İntel'in 14 çekirdekli ve rakibine göre (ki rakip bile değil oyun dahil her alanda tokatlıyor) 21% daha fazla total güç üreten işlemciyi 279 dolara satması, AMD'nin ise bu sırada 7700X için 358 dolar istemesi intel'in suçu mu da biz bu iki işlemciyi karşılaştıramayacağız. bu 2.




    Benim hangi iki işlemciyi karşılaştırıp hangilerini karşılaştıramayacağıma sen mi karar veriyorsun. bu 3.




    Sen hayatında PC olayından anlayıp da işlemci toplam güç karşılaştırması yaparken Cinebench yerine özünde Apple'ın mobil ARM işlemcilerini diğer firmaların ARM mimarisi kullanan mobil işlemcileri ile karşılaştırmak üzere tasarlanmış ve bu amaçla kullanılan Geekbench adlı testi kullanan ve bu işten gerçekten anlayan birini gördün mü? bu da 4.




    Bunları geçelim de şu güzelliğe bakar mısın hocam: 358 dolarlık Ryzen 7700X işlemcisini çok çekirdek skorunda, çekirdek sayısında, oyunda tokat manyağı yapan, boşta veya düşük yüzdeli yani sıradan kullanıcının çoğu zaman içinde olduğu durumda rakibinden daha az enerji harcayan ve tüketici dostu intelimizin sadece 279 dolara sattığı efsaneler efsanesi 13600K işlemcisine hayran kalmamak mümkün mü?




    Resmen 10nm ile 5nm tokatlamakla kalmamış bir de bedavadan az pahalıya veriyor intel.




    Bu ikisi aynı sınıf bile değil üstelik. Birisi i5, diğeri R7. Buna rağmen intel tokatlamaya doymamış resmen. Of of of of of içim daraldı yine.




    Acayip bir firma bu intel hocam. Hele bir de bu sene 2nm'ye/3nm'ye indiklerinde neler göreceğiz korkarak bekliyorum. Bu noktada çok sağlam bir AMDci olarak geceleri uykularım kaçmıyor, kabuslar içinde uyanmıyorum desem yalan olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 18 Ocak 2024; 21:2:48 >




  • İntel de güzel memleketim gibi. Bütün dünya kıskanıyor bu ikiliyi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İşlemciden ziyade elektrikli soba almak isteyen biri için güzel sözler :)

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Hocam biliyorsan bu arm risc, x86 cisc olayını değerlendirirmisin. ikisini birbiriyle karşılaştırmaktan söz etmiyorum isteyen gider araştırır, yazınca kalıp cümleli anlatımlar çıkıyor fakat günün sonunda daha basit yapıyla x86 ile aynı hızı veya hesaplama kapasitesini yakalayabilen bir mimari varsa x86 var olma sebebi sadece endüstri standartı olması, yaygın kabul görmüş olması dışında bir sebebi varmıdır. x86'nın üstünlük kurabileceği bir avantajı var mı. Birde kod çözme birimlerinden söz ediyordunuz amd'de galiba bu daha az, intelin ve amd'nin mimari yapısndan ve avantajlarından bahsedermisin?

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Bu bence tartışmaya açık. Benchmark paylaşıyorsunuz ve ortalama tüketim veriyorsunuz. Gerçekten benchmarkta ortalama enerji mi tükettiğini düşünüyorsunuz? Intellerin 200W üzeri tüketimleri bence korkunç.

    Kaldı ki ben amd savunmadım, model de belirtmedim. Intel genel olarak daha verimsiz. Fiziki olarak 5nm ve 10nm nin verimlilik anlamında kapisabilmesi çok zor zaten. Bu kadar savunacak bir şey yok.

    Ayrıca nanometre olarak da gerçekten büyük, yanlış birşey söylemedim. Benim fikrim bile değil, gerçekler böyle. Neden bu kadar açıklamaya ihtiyaç duydunuz onu da anlamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 19 Ocak 2024; 0:25:14 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.