Şimdi Ara

İlk Defa Ev Alacak, Tecrübesiz Biri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
2.216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bugüne kadar hep kirada oturdum. 3 defa araba değiştirdim. Arabayı kendi başıma alıp sattım. Ama ev işi buna benzemez. Dolandırılmadan ev alabilir miyim korkusu var. Akrabalar arasında da emlakçı var ama ben kimseye muhtaç olmadan kendi başıma yapmak istiyorum. Veya varsa aracı bir kurum vs ücretiyle onlarla anlaşarak halletmek istiyorum. Arkadaşlar ev alma işinden hiç anlamıyorum. Mesala uygun fiyatlı evler görüyorum özellikle Beylikdüzü tarafından sanırım onlarda bir üçkağıt var. Bazı yerlerde de tapu oluyormuş ama dairenin tapusu mu olmuyormuş öyle bir şeyler. Hiç anlamıyorum. :) Bazende haberlerde falan çıkıyor bir evi birkaç kişiye satıyorlarmış. Yani tüm bunlar olmadan, dolandırılmadan basit şekilde ev nasıl alınır?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi notebookmania -- 4 Haziran 2022; 8:6:59 >



  • Selamlar hocam...Öncelikle ev konusunda insanlar ile fikir alışverişi yapmak onlara muhtaç oldugun anlamı çıkartmaz,sakın öyle düşünme derim..Her şey evrak değil evde görmediğin bir sorun-problem seni binlerce lira masraf yada zarar'a sokabilir o açıdan farklı insanların fikirlerini almak cok önemli.


    Kısaca ev alırken belli başlı dikkat etmen gerekenler;


    Öncelikle bölgeyi belirlemelisin.Senin için hangi bölge,daire kriterlerleri ve bütçe..Bu ü madde için kafada netleştirdikten sonra aynı bölge üzerinde piyasayı bir süre takip etmen araştırmak gerekiyor(1 hafta kadar)..


    Bölge ve fiyatlara hakim oldukdan sonra ev gezmeye başlayabilirsin.Eğer ev sahibi yada emlak danışmanı arkadaş(art niyetli olanlar) bölge ve ev konusunda tecrübenizin olmadığını fark ederse sizi yanlış yönlendirerek satabiir.O açıdan bölgeyi iyi tanımak fiyat analizi yapabilmek çok çok önemli.


    Kafanıza göre ev buldukdan sonra emlak ofisi yada sahibi ile ile görüşürken mutlaka tapu fotografı ve kimlik bilgilerini teyit ediniz.Sonrasında o binada ki komsular ile görüşerek bina'da daire de sorun var mı,sorunlu komsu varmı bunları araştırmalısınız.Her konuıda kafanıza yatarsa prosedürlere geçebilirsiniz.Eğer ki nakit alacaksanız size tavsiyem ekspertiz firması ile görüşerek sizin adınıza eve ekspertiz yapması ve tüm kontrolleri yapması olacaktır.


    En önemli hususlardan birisi bina'da iskan var mı ?? Bina yaşı ,bina'yı yapan firma gibi gibi bir çok madde sıralayabiliriz.





  • Tapu takas sistemini araştırın bir masrafı var ama para alışverişinde ve tapu devrinde güvenlidir.
    Evi gördükten sonra tapu fotokopisi isteyerek evin üstünde ipotek veya başka yükümlülük var mı tapudan bakabilirsiniz ve iskanı var mı yok mu öğrenebilirsiniz .
    Eger ev girişte veya zeminde ise dükkan tapulu veya depo olabilir bildiğim kadarıyla dükkan tapusu meskene çevrilirken sıkıntı oluyor yargı kararı var bu konuda ina dikkat edin. Hatta sığınak olması gereken yeri bile mesken diye satabiliyorlar.
    Belki tapu fotokopisini vermek için bir miktar kapora ister emlakçı.
    Daire numarası ve apartman numarasını sokak ismini alın evin tapuda da aynı bilgiler olsun.
  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Aynı konuyu araştırıyordum şu aralar.


    Ev almayı düşündüğüm bölgeyi biliyorum,uzun zamandır yaşayan tanıdıklar var olumlu yorumlar geldi onlardan.Komşuları görevliyi yönetimi hep araştırdım konuştum.Apartman,daireler gezildi.Daire içinde pek sorun görmedim.Ama ekspertiz yine gerekli mi bu durumda ?  

  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    Ekspertiz normal şartlar da gerek yok(nakit alımlar için) ancak resmi konularda şüpheniz varsa kafanızda çekingenlik korkular varsa ekspertiz yapabilirsiniz.İşin tek espirisi sizin adınıza evrakları kontrol eden firma o kadar

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler.

    Peki bu yeni yasa hakkında ne düşünüyorsunuz ? Tapu masrafının düşük gösterilmesinin önüne geçmeye çalışıyorlar ama pek sanmıyorum çözüm olmayacaktır ? Şu zamana kadar yaptırımla karşılaşanlar gözlemlediniz mi ? Çünkü ev alım satanların hemen hemen hepsi böyle yapıyor.

  • bende şu iskan olayını pek bilmiyorum. Mesala 4 katlı apartman var. Daire bakıyorsun uygun ama belediyeden satışlı gibi bir şey yazıyorlar. Yani sadece arsanın tapusu mu var. Dairenin yok. Arsadan 4de 1 pay almış gibi mi görülüyor. Bunları aldığımızda ilerde ne gibi sorunlar yaşarız.

  • İskan yapı kullanım belgesidir o olmadan aldığınız elektrik bile sanayi tarifesimden fatura edilir.
    Kat mülkiyetli değil de kat irtifakı olursa arsa tapulu sayılır binanın arsasında hakkınız olur sadece.
    Zaten müteahhit yapı ruhsatını aldığı anda kat irtifakı kurulur ve müteahhit yapı ruhsatına ve projeye göre inşaatı tamamlarsa kendi başvurusu sonrası iskanı alır ve kat mülkiyetine geçer. Ama gerekli şartlar sağlanırsa harcını yatırmak şartı ile kat maliki de kat irtifakindan kat mülkiyetine geçer.
    Firmadan veya müteahhit den alacaksanız iskan(yapı kullanma izin belgesi ) isteyin.
    Orneği =https://vergidosyasi.files.wordpress.com/2019/11/yapi-kullanma-c4b0zc4b0n-belgesc4b0.jpg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nejatb -- 4 Haziran 2022; 14:26:42 >




  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    Üstadım ben kendi bölgemde faydasını görmedim(ben yabancı ağırlıklı çalısıyorum).Ancak illaki faydası olmuştur ancak;Attıkları taş ürküttükleri kurbağaya değmiyor maalesef.Yaptırım şikayet harici görmedim diyebilirim.Aslına bakarsanız devlet zaten bunu biliyor sadece göz yumuyor.Evin satış bedeli 3 milyon rayiç bedeli 500 bin tapuda 500 gösteriliyor.Bunun gerçek olmadığını herkes biliyor ancak çark bir şekilde dönsün diye öyle olmak zorunda.Eğer ki inşaat maaliyetlerini düşürmezlerde bu fiyatlar düşecek gibi durmuyor maalesef.

  • Merhaba mavi renkli tapuda "dubleks betonarme ev ve arsası" yazıyorsa buranın iskanı yoktur arsa tapuludur diyebilir miyiz?


    imar planı olan vs. bir müstakil ev almak istiyorum kredi ile ancak banka kabul eder mi bilemiyorum. banka çalışanları da bilgisiz maalesef


    @Antalya.Gayrimenkul Hocam aynı soru sizin içinde geçerli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyaqçocuk -- 12 Haziran 2022; 1:5:23 >
  • Manyaqçocuk M kullanıcısına yanıt

    Üstadım tapu güncelliğini en iyi belediye bilir(iskan konusunda) onlar ile detayları görüşmeniz gerekiyor.Kredi konusunda banka açıklamayı yapmış onların sözünün üzerine açıklama yapmak beni aşan konular maalesef

  • Önce birkaç komşuyla görüş özellikle alt ve üst kat ile. Sonra mahallenin bakkalına, berberine muhiti sor. Evin de bodrum katını görme şansın varsa kolonlarda çatlak ya da rutubet var mı ona bak. Evin konumu da önemli en yakın metro-otobüs durağı nerede mesela bunları da göz önüne al.
  • İşin uzmanı değilim ama geçen sene ev aldık. Hata yaptık. Kendimce yorumlarım;


    Yukarıda arkadaş yazmış, bodrum katına bak nem rutubet var mı, kolonlara bak, mümkünse çatı katına çıkıp oralara da bak inşaat demirleri orada gözükebiliyor bazen kalınlıklarına bak. Pis su giderlerine bak doğru döşenmiş mi eğimi iyi mi tıkanma vs var mı komşulara sor.


    Yalıtım olarak geçen kış ödenen kalorifer faturalarına bak. Ne kadar harcanmış. Komşulara sor evi kaç derecede ısıtmışlar kaç para fatura ödemişler. Yani evin ısınıp ısınmadığı mantolamadan anlaşılmıyor ödenen faturaya bakacaksın. Ayrıca bazı mahallelerde hava daha soğuk oluyor yükseklikten ve rüzgardan dolayı bunu bile gözlemlemek gerekebilir.


    Özellikle evin yapım yılı doğru söylenmiyor. Google earth uygulamasını indirip geriye dönük uydu görüntülerine bakarak evin ne zaman yapıldığını az çok görebilirsin.


    Ev bakarken çekinme. Özellikle evde o an kiracı varsa kiracılar oflayıp pufluyor. Önemseme. Sonuçta o kadar para vereceksin iyice bakmak lazım. Biz acele ettik düzgünce bakmadık şimdi pişmanız. Yani eve girip kombiye, musluk markasına bakma onları her zaman değiştirebilirsin ama ya değiştiremediğin şeyler...





  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Hocam öncelikle teşekkür ederim cevap için.


    Evin iskanı var %100 belgesi elimde şu an. Ancak tapu mavi renkli ve nitelik olarak söylediğim şekilde yazıyor.


    Kat irtifakı veya mülkiyetli tapular ise kırmızı renkli ve bu bölümlere sahip tapular. Bu evde ise arsa tapusu var ve irtifak vs. bölümleri tapusunda hiç yok. Ev tek parselde tek bir kişi adına kayıtlı (hisseli değil)


    Banka personeli bilmiyoruz kredi çıkmayabilir dedi. En kötü boşuna 2 bin lira expertiz ödemiş olursunuz dedi.


    Bende zaten böyle evlere kredi peşinen çıkmıyor ise hiç 2 bin lira vermeyeyim uğraşındayım  


    Yoksa evin olduğu yerde 1/1000 imar planı var iskanı var. Belediyenin imar sorgulamasında ruhsat ve iskan var gözüküyor.


    Eksik bir durum söz konusu değil ama bankalar maalesef ki buna bakmıyor anladığım kadarıyla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyaqçocuk -- 12 Haziran 2022; 11:52:30 >




  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler.


    Zaten bilmemesi imkansız idi.Ama işte göz yumuyor yazdığınız gibi.Çark yine dönecek ama el altından dönecek sıradan vatandaşlardan kimse 3 milyonluk evin vergisini bir anda ödeyemez.Ama zaten satan kişinin kim olduğunu nereden bilecekler bunun için ilan girerken TC kimlik no şart olması lazım, anca böyle takibe başlarlar.Şu anda şart mı ilan açarken bilmiyorum tabi.Ama geçmişe yönelik takip çok zor olur bu yüzden diye düşünüyorum.


    Normal vergi oranları olsa yine maalesef vergi kaçıranlar olur tabi ama ödemek isteyenler öder yani.

  • Manyaqçocuk M kullanıcısına yanıt

    yok hocam banka işin o kısmına bakmıyor maalersef.İşin o kısmına bankanın beraber çalıştıkları eksper firmaları bakıyor.Onların hazırladıkları raporlar gerçek ve resmi olduğu için güvenebilirsiniz.Ancak değerleme konusunda rakam tam olarak tutmayabilir bilginiz olsn.Belediye ile görüştükten sonra sıkıntı olacağını düşünmüyorum ancak yinede o bina da komsular ile tanışmanızda fayda görüyorum.

  • eyoruk E kullanıcısına yanıt

    Bende o düşüncedeyim.Aslında herkes neyin ne olduğunu biliyor ancak sizin de dediğiniz gibi çarkın dönmesi için bazı insanların bazı şeyleri görmesin istiyorlar o kadar..İsteseler bir kaç hamle ile tüm her şeyi resmiyete dökerler ama ne şişi ne kebabı yakmak istemedikleri için böyle bir yola başvuruyorlar.

  • Merhabalar, hem dükkan hem de konut tapusu olan bir konut satın almak istersem sonradan sorun yaşamamak adına nasıl bir süreç yürütmeliyim.. önceden iki ayrı dükkanmış burası, sonradan dükkanın biri konuta döndürülmüş.. Derdim, aldıktan sonra bir sorun yaşamamak.. usulsüz bir durumun içinde yer almamak.. Teşekkürler

  • Hocam mecbur kalmadıkça iseniz şu zamanda özellikle ikinci el ev almanızı önermem. Fiyatlar ciddi düşebilir diye dusünüyorum
  • Nacizane görüşüm seçim beklenebilir,bunca zaman beklenmiş zaten 1milyondan aşşa ev yok,yinede siz bilirsiniz
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.