Şimdi Ara

Hümanist bir global düzen ve kültürler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kafamı oldukça kurcalayan ve bir türlü içinden çıkamadığım bu durum hakkında bölümün fikri nedir diye merak ettim. Şimdi; bana göre ideal yaşam basitçe anlatmaya çalışırsam hümanist temellere dayalı ve çok uluslu değil de tümüyle insanlığı barındıran, bu insanlığı ırksal sınıflara bölmeyen bir düzen olmalı. Böyle bir düzenin şu an oluşturulmaya başlandığını farz edelim (Hatta globalleşme dediğimiz şey kısmen buna hitap ediyor ve gelişmekte olan bir süreç). Bu durumda toplulukların kültürleri ve geleneklerinin zaman içerisinde yok olacağı ve geçmişin çıkarlara göre belirlenebileceği bir ortam oluşuyor. Bunların yok olmasına izin verilmediği takdirde ise insan yapısı gereği kesinlikle bu ayrımsız düzenin varolması da mümkün olmuyor. Bu düşünceleri ele alarak en iyi çözüm yolu hakkındaki fikirleriniz nelerdir? Ve kendimle çelişip kaçırdığım noktalar var mıdır?







  • Büyük devletler asla eşit olmak istememektedirler.
    Batılı devletlerin esas amacı, diğerlerini kendine köle yapmaktır.
    Gittikleri ülkelerin doğal kaynaklarını sömürdükleri gibi, insanlarını da köle yaparlar.
    Geçmişte gemilerle zincire bağlayıp getiriyorlardı,
    Şimdi aylık 100 dolara çalıştırıyorlar.
    Egemen devletler hümanist bir dünya istemiyorlar, sorun da burada.
    küreselleşme ise aslında coğrafi keşiflerle başlayan bir süreçtir.
    Küreselleşme, bir çok bakımdan iyi bir olgu olarak gözükse de aslında ekonomi temelli bir olaydır.
    Yani diyelim bir ülkede işçiye aylık en az 1000 dolar vermek zorundasın, ama başka ülkede işçi çalıştırırsan, 100 dolar veriyorsun. Hatta fabrikaları o ülkede kurma maliyetleri de daha düşüktür.
    Aslında büyük devletler ayrımsız düzen istemiyorlar. Bu yüzden ayrımsız düzen olacağını pek sanmıyorum.




  • Bunu günümüz şartları olarak söylemedim o durumların ben de farkındayım zaten Bu iki çelişki ortadan nasıl kalkar gibi bir soru benimkisi.
  • Eğer doğru anladıysam bahsettiğiniz gibi bir düzenin olması için;

    -İnsanların milliyet ayrımından vazgeçmesi(*)
    -Sadece bir dilin var olması
    -Kültürlerin kısmen yok olması

    lazım.

    Ayrıca dünya üzerinde tek bir dinin olması ya da mutlak egemen durumda olması lazım. Diğer bir ihtimal din kavramının hiç olmaması lazım.

    ====================================

    Sonuna yıldız koyduğum ve din dünya üzerinde savaş çıkaracak en önemli sebeplerden ikisi. En önemlisi insanları bu kavramlardan vazgeçirmenin de pek mümkün olmaması.

    Şöyle bir durum var ki ona hiç girmemeyi yeğlerim; dünya üzerindeki hakim devletler bunu istemez. Küreselleşme altında böyle bir şey yapılırsa dünya Batı'nın rahat yaşaması için çalışan köle diyarı haline gelir.
  • vay kabuska vayy diyorsun ki din olmazsa herşey düzene girer. ya bakmıyor musun kuzey koreye, çin'e, küba'ya daha sayalım mı dinsiz bir düzende en tepedeki şahsın nasıl bir hakmiyet sürdüğünü. tepedekini indirip halktan birini demokrasiyle getirebiliyorsalar getirsinler nerdeee.. bugün ayırım yapanlar din sahibi mi oluyor daha dün yazdım bir mesaj da çöp kutusuna gitti konu. millet ayırımı yapanlar zaten ırkçı bir yaklaşım sergiliyor. din sahibi biri bunu yapmaz. milliyet, tek dil, kültürlerin yok olması gerekmez. tek din olması demek zaten sorunu çözer. niye, din demek zaten yeniden yaratılışı kabul anlamına gelir. herşeyin hesabının sorulacağı bir yaşamın var olacağının kabulü anlamı taşır. dinsizlik demek, sadece dünyalık yaşam demektir. o halde niye çalışıyorsun, niye yoruluyorsun, niye eziyet çekiyorsun, vs vs.. bak çine, bak koreye, kübaya, insanlar ne kadar rahat değil mi..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    vay kabuska vayy diyorsun ki din olmazsa herşey düzene girer. ya bakmıyor musun kuzey koreye, çin'e, küba'ya daha sayalım mı dinsiz bir düzende en tepedeki şahsın nasıl bir hakmiyet sürdüğünü. tepedekini indirip halktan birini oo getirebiliyorsalar getirsinler nerdeee.. bugün ayırım yapanlar din sahibi mi oluyor daha dün yazdım bir mesaj da çöp kutusuna gitti konu. millet ayırımı yapanlar zaten ırkçı bir yaklaşım sergiliyor. din sahibi biri bunu yapmaz. milliyet, tek dil, kültürlerin yok olması gerekmez. tek din olması demek zaten sorunu çözer. niye, din demek zaten yeniden yaratılışı kabul anlamına gelir. herşeyin hesabının sorulacağı bir yaşamın var olacağının kabulü anlamı taşır. dinsizlik demek, sadece dünyalık yaşam demektir. o halde niye çalışıyorsun, niye yoruluyorsun, niye eziyet çekiyorsun, vs vs.. bak çine, bak koreye, kübaya, insanlar ne kadar rahat değil mi..

    Söylemekten hoşlanmıyorum ama:

    Bir inanan olarak böyle bir şeyi savunmam. Sadece inandığım için de değil. Demek istediğim bir sürü farklı dinden insanın bir arada yaşaması mümkün değildir. AAAA dinine mensup hakimin 100 yıl sonra BBBB dinine mensup birine haksız ceza vermeyeceğinin garantisi yoktur. İnananların ve inanmayanların kendi aralarında kendilerini kayırmamaları çok uzun süre mümkün değildir......

    Yani demek istediğim ya herkes aynı dinden olacak, ya CCCC dini mutlaktan öte bir.egemenlikte olacak, ya da din kavramı hiç olmayacak böyle bir dünya için. Bu ihtimallarden sadece ikincisi teoride mümkün, pratikte çok ama çok zor. Diğerleri mümkün değil.

    Umarım anlatabilmisimdir

    Bu arada sizi tanıyor muyum yoksa dejavu mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 15 Şubat 2012; 22:16:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guybrush Threepwood
    Hatta globalleşme dediğimiz şey kısmen buna hitap ediyor ve gelişmekte olan bir süreç.

    Bu saptama doğru değil. Yaşadığımız globalleşme, küresel elitlerin(Yahudilerin) egemenliğinde diğer insanların köleliğini öngören bir dünya tiranlığıdır. "Tek dünya devleti" niteliği dışında, sizin tanımladığınız "özgür dünya devleti" ile hiç bir benzerliği yoktur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    vay kabuska vayy diyorsun ki din olmazsa herşey düzene girer. ya bakmıyor musun kuzey koreye, çin'e, küba'ya daha sayalım mı dinsiz bir düzende en tepedeki şahsın nasıl bir hakmiyet sürdüğünü. tepedekini indirip halktan birini demokrasiyle getirebiliyorsalar getirsinler nerdeee.. bugün ayırım yapanlar din sahibi mi oluyor daha dün yazdım bir mesaj da çöp kutusuna gitti konu. millet ayırımı yapanlar zaten ırkçı bir yaklaşım sergiliyor. din sahibi biri bunu yapmaz. milliyet, tek dil, kültürlerin yok olması gerekmez. tek din olması demek zaten sorunu çözer. niye, din demek zaten yeniden yaratılışı kabul anlamına gelir. herşeyin hesabının sorulacağı bir yaşamın var olacağının kabulü anlamı taşır. dinsizlik demek, sadece dünyalık yaşam demektir. o halde niye çalışıyorsun, niye yoruluyorsun, niye eziyet çekiyorsun, vs vs.. bak çine, bak koreye, kübaya, insanlar ne kadar rahat değil mi..

    He... He....Japonya,G.Korede çok dindar oldukları için demokratik değil miydi.Mesela Japonlar dinsiz oldukları için tsunami sonrası yağma vb. olaylar yaşamadılar dimi..Ayrıca Kübanın şuanki durumu uzun zamandır ambargoya mağruz kalmasıyla alakalıdır.Çin ve K.Korenin durumu ise tamamiyle Batının siyasi politikası yüzünden bu haldedir.Mademki senin mantıktan gidicez.Şu sözde şeriatı uygulayan S.Arabistan vb. asalak arap ülkelerinin aşırı din yüzünden nasıl tek kişiye bağlı bir dikta yönetiminin olduğundanda keşke örnek verseydin.Demekki senin mantığa göre ne dinsiz olmak nede dinci olmak iyi yönetim getirmiyormuş..Demişsinki din sahibi birisi millet ayrımı yapmaz diye.Sorarım sana.Acaba dindar müslümanlardan kaçı yahudileri seviyor.Yahudi bir bebeği getirsem acaba kaçı ona düşman gözüyle bakmıyor.Ayrıca dünyadaki savaşların,insanlara birbirine nefretin en temel ögesi her zaman din olmuştur.Savaşların çoğu din yüzünden çıkmıştır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nürnberger

    quote:

    Orijinalden alıntı: Guybrush Threepwood
    Hatta globalleşme dediğimiz şey kısmen buna hitap ediyor ve gelişmekte olan bir süreç.

    Bu saptama doğru değil. Yaşadığımız globalleşme, küresel elitlerin(Yahudilerin) egemenliğinde diğer insanların köleliğini öngören bir dünya tiranlığıdır. "Tek dünya devleti" niteliği dışında, sizin tanımladığınız "özgür dünya devleti" ile hiç bir benzerliği yoktur.


    Kısmen yazmamın sebebi bu zaten. Sen Yahudi dersin başkası başka bir şey der sonuçta globalleşme adı altında başka işler yürütülüyor. Bu yüzden de cümlede de kısmen diye belirttim zaten.

    Ayrıca hala istediğim türde bir cevap alamadım. Benim sorduğum şey şu, hem ayrımsız bir hümanist düzen hem de kültürlerin zarar görmemesi mümkün olabilir mi? Olamazsa en akılcı yol sizce nedir? Bu soruları günümüz dünyasına uyarlamanızı istemiyorum; insan doğasını ele alarak bunun hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek istiyorum sadece.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guybrush Threepwood -- 15 Şubat 2012; 23:29:51 >




  • Kaynakların giderek tükendiği, nüfusun 7 milyara dayandığı bir dünyada hümanizm sadece hoş bir ütopyadır Guybrush Threepwood. Yine de pes edilmeyip onun uğruna çalışılması gerekir.
  • Humanist ve komunist: Asla yanyana olamaz.
  • Hümanizm sadece kapitalist veya bilmem neis diyeceğiniz kişilerin veya zümrelerin insanlara dayattığı olması için uğraşmaları ve boşa enerjilerini, zamanlarını ve paralarını harcattığı bir kavramdır.

    Gereksizdir ve ihtiyaç yoktur.

    Hümanizm'e neden ihtiyaç yoktur ?
    Hümanizm aslında eşitlik yanlısı gibi gözüken bir düzendir. Ancak eşitlikten çok uzaktır.

    Örneğin,
    Emekli ikramiyenizi aldınız ki yaşınız 65 ( bu devirde emekli olabildiniz var sayalım ) sizin paranızı çaldılar, yani emekli olduğunuzda hak ettiğiniz tüm tazminat çalındı. Çalanı buldunuz ve dedi ki ben parayı karılarla yedim arkadaş. Şimdi hangi kanun üzerine yargılanırsa yargılansın hukuk bu kişiye işlediği suçun yani hırsızlık fiilinin cezası olan hapis kararını verecek.

    Batı ve hümanist yaklaştık olaya, tüm birikimimizi adam bir gecede yedi, paşalar gibi hapishane ye attık. Birde ceza verdik ki bu ceza da ona ödül oldu. Yemek verdik yatacak yer verdik vs. Peki hümanizm bu parası çalınan kişinin mağduriyetini gideriyor mu ? Yani diyelim 50 veya 100 bin tl sini geri veriyor mu ? veya olası olay sonrasında aynı fiillerin işlenmesinin önünü kapatıyor mu ?

    Oysa desek, beğenmediniz din ve şeriate göre bu adamın elini keselim, ha diyecekler ki gene giden parayı geri getirir mi ? Ben de derim 3 tanesinin elini kessen 4. sü hırsızlık yapmaya cesaret edebilir mi.

    Suçun belirli durumlarda af edilebilir olması ile bana topla tüfekle taşla gelene benimde ekmeğimi paylaşmamı kimse ne beklesin ne hayal etsin. Devir öyle bir devir olmuş ki, etrafımızdakilerden açıkta kalan yerlerimizi kollamak için ahtapot gibi 8 tane kolumuzun olması lazım...

    Darwin e göre ortak atadan geliyoruz ve sonuçta canlıların hayvan sınıfında yer alıyorsak, neden human yani insanların ortaya attığı bir kavramı düşlüyoruz ki ?
    Darwin e göre ortak ata ve yaşamaya ve soyu devam ettrirmek için gerekli olan 2 fenomenin ikisi de humanizm e aykırı...

    E nereden bakarsan insan doğasına ve imtahanın kendisine fıtri olarak uyuşmayan bir durumun gerekliliğini savunmak, dünyayı analamakta kullanmamız gereken aklımızın üreteceği düşüncelerle pek paralellik göstermeyecektir...




  • Israrla günümüz dünyasını değil; bir varlık olarak insanı ele alın dememe rağmen hala günümüz dünyası şöyle, sistem böyle diye yorumlar yapılıyor. Bir de X Files , gerekli gereksiz olduğu da değil konu. Tek bir kişi benim istediğim soruya bir cevap vermiş ve o da hümanizm ile komunizm beraber olmaz demiş. Benim sorduğum ikisi bir arada olamazsa en düzgün düzen sizce nasıl olmalıdır?
  • Aslında hümanizm ile ilgili yazdıklarımın arasında cevaplar gizli.

    Dünya üzerindeki bütün insanların aynı şeyi düşünme veya aynı şartlarda yaşamını sürdürmesi gibi bir düşünce zaten söz konusu olamaz. bunu sağlamak için insanları robotize etmek gerekir ki, bunu düşüncelerini ortaya koymayan, düşünmeyen değil hatta fiziksel özelliklerine kadar aynı şartları sağlamanız gerekir.

    Örneğin, bir insanın işitme yetisi diğerinin görme yetisi diğerlerine göre daha gelişmiş olsun. Bir gruba liderlik etmek gerektiğinde hangisi bu gruba liderlik edecek ve meşru anlamda bu olayı doğru göstermek için gerekçelerimiz ne olacak.

    Bir insanın bir dağa ( tepe bir yola ) tırmanırken harcadığı efor ile diğerininki de aynı olmadığı sürece insanları yaptıkları eylemlere göre aynı katmanın içerisinde olmalarını beklemek hayalperestlik olur.

    Yani soru aslında burada yani sizin sorduğunuz soru nasıl olurdan ziyade olur mu olmaz mı şeklinde olmalıydı bence.

    Bir diğer taraftan örnek vermek gerekirse, örneğin adalet olgunu öne çıkardığımız İslamiyet te bile hükümler aynı şartlarda aslında şartların aynı olduğunu zannettiğimiz durumlarda bile farklı kişiler için farklı şeyler uygulanır.

    Peygamber Efendimiz, oruç tutmak ile ilgili bir meselede sorulan soruya, eğer bedenen zayıf bir adamın ( burada tarif çelimsiz kuru ve zayıf şeklinde yapılıyor ) orucunu unuttuğunu ve yediğini düşünüyorsanız ses etmeyiniz bırakın yesin, bu ona Allah'ın bir ikramıdır der. Ancak bir adam görürseniz ve bu adam güçlü kuvvetli biri ise, bu adam unutup orucunu yer ise ona hemen oruçlu olduğunu hatırlatınız der.

    Görüldüğü gibi bizim çok basite indirdiğimiz bir çok meselede bile farklılıklardan doğan farklı uygulamalar söz konusu olmuş. Dolayısı ile yaradılıştan dolayı farklılıkların oluştuğu bir dünyayı bizim düzene sokmak gibi bir düşüncemiz biraz zor olurdu.

    Bu durumu aslında yine yukarıdaki yazımda fıtri olmadığını belirtmiştim. Eğer Allah dünyayı eşitlikler üzerine yaratmış olsaydı bu kez Kuran da bahsedilen imtahan, ceza ve ödül söylemlerinin tutarsız olduğundan haddimiz olmadan bahsederdik.

    Gerekirse meseleyi biraz daha derinleştiririz.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.