Şimdi Ara

Komünizm ve Faşizm Nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
6.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Başlıktada belirttiğim gibi bu kavramlar nedir bu ideoloji kullananlar kimlerdir kısaca genel bilgi ?



  • Komunizm , sosyal eşitliğin bazı aydinlar tarafindan ekonomik eşitlige donusturulmesi ile ortaya çikti.Temelinde sosyal siniflara duyulqn ofke vardir ve bunu olabildigine aza indirger.
    Fasizm , bir milletin her ferdine değer veren , sosyal siniflari ise kabul edip halkin bir dayanisma icerisinde birliktelik ile uretimi artirmasini destekleyen , kapitalin milliywtci versiyonudur.En azindan nazilerde oyle idi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • “Faşist” demek bir devrin İtalyan milliyetçisi demektir. İtalyanca “facio” kelimesinden doğan bu sıfat, Musolini”nin İtalyan milliyetçi partisi mensuplarına alem olmuş, İtalyan milliyetçiliğine de “faşizm” denmişti. Milliyetçiliğin milletleri sardığı sırada hepsi ayrı ayrı adlar almış; Almanlar “nazi” (Nasyonal Sosyalist”ten kısaltma), İspanyollar “falanjist”, Belçikalılar “reksist”, Romenler “gardist” kelimesini kullanmıştı. Bu disiplinli ve komünist düşmanı milliyetçilik ilk önce İtalya”da çıktığı için hepsine birden “faşizm” demek âdet olmuştu.

    Faşizm ve komünizm aşağı yukarı aynı yıllarda İtalya ve Rusya”da iktidara geldiğinden komünistler, kendi düşmanlarına, bütün milliyetçilere ve giderek komünist olmayan herkese faşist demeye başlamışlardı.

    Basit ve iptidâî komünist zihniyeti beş on kelimenin tutsağı hâline geldiği ve çapraşık meseleleri kavrayamayıp onları yavanlaştırdığı için dünyayı komünist ve faşistlerden mürekkep iki grup hâlinde görüyordu."




  • bir komünist düzen vardır.
    Bir kapitalist düzen vardır.
    bunlar ekonomik ve sosyal düzenlerdir.
    Bir dönem komünizm-kapitalizm yarışı vardı.
    Komünizm artık yok.
    artık Kapitalist düzenler yarışıyor.
    Kimin kapitalizm anlayışı daha iyi gibi bir yarış var.
    Biraz bunları okuman lazım.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • faşizmin bir de beyaz ırkı üstün gören bir türü vardır , işte onu destekliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 9 Mart 2014; 19:41:31 >
  • Proleter nedir
    Günümüzde işçi ve köylüler için kullanilan proleterya , alet edavatı olmayan bunun neticesinde emeğini çok az değerlere satan kesime denmektedir.

    Komunist sistemde emeğini burjuvaya satan proleterya , emeğini hak ettiği değerden devlete verecek , burjuvanin emegini sömürmesine son verecektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komünizm= ütopya
    faşizm yada kapitalizm =doğa kanunu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komünizm bütün maddi zenginligin esit paylasilmasina dayali, sinirsiz mülkiyet sahibi olma özgürlügü veren ama paylasma zorunlulugu olan bir ütopyadir.

    Genellikle Leninist partiler, Sovyetler, Küba, Varsova Pakti, Çin vb ülkeler, insanlar ve gruplar kamoyu tarafindan "Komünist" olarak anilir ama bu yanlistir. Bu sayilan gruplar "Leninist"dir ve komünizme tek parti rejimi ve devrimle geçilecegine inanirlar ve belli doktrinler uygularlar ama kendileri komünizme yaklasamamistir bile. Simdiye kadar reel dünyada insanoglu bir "komünizm" örnegi kurmamistir ve kuramamistir.

    Bilinen tek komünizm örnegi Thomas More'in Utopya isimli bilimkurgu eserinde vardir ve bu düzen gercek olmamistir. Komünizmi bosverin hocam komünizmden ziyade dünya düzeninde yön veren iki felsefe vardir ki zaten komünizm bunlardan birisinden türemistir.
    1.Kapitalizm(Sermaye,Yöneten)2.Sosyalizm(Kas Gücü, Üreten).

    Sanayi Devriminden sonra dünyadaki siniflar dengesi sürekli hareket halindedir ve degiskendir. Sig bir bicimde su komunist su sagci demek dar zihniyete sebep olur.

    Çok partili liberal bir ülkedede uygulanan sosyal politikalar ve hizmetlerde sosyalizme girer.Leninist bir cumhuriyetin uyguladigi devlet ve ekonomik atilimlarda liberalizme girer.Kitap okuyun hocam öyle sormakla veya baskalarindan ögrenmekle olmaz.Arastirin, kendiniz sorgulayin

    Fasizm ise 2.Dünya Savasi'nda asiri milliyetci askeri diktatorluk düzenini savunan ideoloji.
    Günümüzde hiçbir rejim fasizm ile alakasi olmamasina ragmen genel olarak kamoyunda fasist=diktatorluk olarak algilanir ve modern diktatorluklere Nazi rejimine benzememesine ragmen fasist denir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi King Tiger96 -- 9 Mart 2014; 23:36:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • King Tiger96 kullanıcısına yanıt
    hangi kitabı öneriyorsunuz ?
  • Fasizmde sanılanın aksine muhalefet olabilir ancak bu muhalefet herkes gibi milliyetçi olmalı.Faşizm aslında ddogaya uygun bir yönetimdir ancak lider kişi bu gücü kontrol etmesini bilmezse sonucu yıkıcı olabilir.kominizm ise herkesin bildiği gibi bir utopyadir.benim kominizmde merak etdigim neden insanlar kolay meslekler yerine(mesela kasiyerlik ) zor meslekler (mesela sanayi işçisi) olmak istesin ?eğer eşit ücret dagitilirsa insanlar zor meslekleri yapmak istemez.ücret eşit olmassa bu sefer kominizm olmaz.insanların bunu gönüllülük ile yapmaz.bu yüzden kominizm bir utapya.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: plastik cerrah

    Komünizm= ütopya
    faşizm yada kapitalizm =doğa kanunu

    Doğa kanunlarını arıyorsan Klasik anarşizme katılıyor olman lazım ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Anarsizm

    quote:

    Orijinalden alıntı: plastik cerrah

    Komünizm= ütopya
    faşizm yada kapitalizm =doğa kanunu

    Doğa kanunlarını arıyorsan Klasik anarşizme katılıyor olman lazım ?

    kısmen evet.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: plastik cerrah

    quote:

    Orijinalden alıntı: Anarsizm

    quote:

    Orijinalden alıntı: plastik cerrah

    Komünizm= ütopya
    faşizm yada kapitalizm =doğa kanunu

    Doğa kanunlarını arıyorsan Klasik anarşizme katılıyor olman lazım ?

    kısmen evet.

  • Komünizmin anarşizm gibi gerçekleşmesi çok zor ütopyalardan biridir.sovyetler denilen başarısız örnek komünizmi değil marksist tipi sosyalizmi,leninizmi ve stalinizmi yansıtır.

    Faşizm ise sağın en uç noktalarından biridir.kapitalizmi de sağa koyarız ama bu ondan apayrı birşey.Faşizmin ve nazizmin temel taşları korporatizm,nasyonel sosyalizm,antimarksizm ve kollektivizmdir.

    Faşizm ve sosyalizmin ortak yanları despot,devletçi bir anlayışa sahip olur totalier bir yapıda olmasıdır.

    Faşizm ve sosyalizm işçi ve emekçi vurgusu yapar ve eşitlikçi bir anlayışa sahiptir

    Faşizm de sosyalizm de yayılmacıdır.Fakat faşizm emparyalist olmak zorunda değilken marksist sosyalistler olmak zorundadır

    Faşizm ve sosyalizm de kollektisttir.bireysellikçi değillerdir

    Faşizm ve sosyalizm yok olmaya yüz tutmuştur.artık dünya liberallerin elinde

    Faşizmde de sosyalizmde de sermaye ve kaynaklar tek yerde toplanmıştır.Fakat sosyalizm bariz bir biçimde daha tek elden yönetirken faşizm de ise korporasyonlar sistemi vasıtasıyla bu konuda biraz daha esnektir

    Faşizm de sosyalizm de militaristtir

    Bazı farkları:

    Sosyalizmde komünizm ütopyasına ulaşmak için araç olarak görülür ve ideal yönetim şekli bu değildir.Faşizm de ise milli değerler ve devletçilik anlayışı esastır.Irkının çıkarı için çalışmak vardır

    Sosyalizm enternasyonal faşizm nasyonaldir

    Sosyalizm hümanist faşizm ırkçıdır(mussolini italyasında milliyetçidir.ırkçı değil)

    Sosyalizm sekülerken faşizm öyle olmak zorunda değildir

    Sosyalizm sınıfları tümden reddeder faşizm ise sınıfların varlığını kabul eder ama sınıfların kaynaşmasını ön görerek sınıflar arası çatışmaya son verir

    Sosyalizmde özel mülkiyet ve serbest piyasa yoktur faşizmde ise özel mülkiyet vardır ama serbest piyasa yoktur

    Sosyalizmde şirket denen bir şey yokken faşizmde şirketler devletin tekelindedir ve lonca sistemi vardır

    Sosyalizmde şirketler ve burjuzavi olmadığı için zaten temsil heyetleri yoktur fakat faşizm de şirketleri temsilen bir yapı vardır.sadece son sözü devlet söyler.şirketlerin veto hakkı yoktur

    Sosyalizmde proletarya diktatörlüğü vardır faşizmde ise küçük burjuva diktatörlüğü vardır.kapitalizm ise başlı başına burjuva iktidarıdır

    Sosyalizm rusyada ve asya ülkelerinde yaşamış.faşizm ise batı avrupada ve güney avrupada yaşamıştır

    Sosyalizmde her şey halk içindir(her ne kadar sapmalar olsada) faşizmde ise her şey devlet içindir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harahetta -- 21 Nisan 2015; 0:37:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alfe28

    Fasizmde sanılanın aksine muhalefet olabilir ancak bu muhalefet herkes gibi milliyetçi olmalı.Faşizm aslında ddogaya uygun bir yönetimdir ancak lider kişi bu gücü kontrol etmesini bilmezse sonucu yıkıcı olabilir.kominizm ise herkesin bildiği gibi bir utopyadir.benim kominizmde merak etdigim neden insanlar kolay meslekler yerine(mesela kasiyerlik ) zor meslekler (mesela sanayi işçisi) olmak istesin ?eğer eşit ücret dagitilirsa insanlar zor meslekleri yapmak istemez.ücret eşit olmassa bu sefer kominizm olmaz.insanların bunu gönüllülük ile yapmaz.bu yüzden kominizm bir utapya.

    komünizmde de(marksist sosyalist düzen) muhalefet sistemi vardır.ama tabi ki marksist olmak zorunda

    komünizm de emekçi ve işçi kavramları sadece kas gücü ile yapılan işler değil zihin isteyen işleri de kapsar.her işin kendine göre zorluğu vardır.insanlar eğilim ve isteklerine göre o işleri yapmaya başlar.oldu ki bir iş grubunda ihtiyacından fazla işçi birikti.gene eğilime göre başka mesleklere yönlendirilir olur biter

    tabi o dönemin insanlarının beklentilerini tam anlamıyla karşılayamayabilir.sonuçta robot değil değişken duygulu hırs saçan bir yaratıktır insan.her düzen bir fedakarlık ister.bir şey elde etmek istiyorsan başka bir şeyi gözden çıkaracaksın.bu hayatın her alanında böyle olmakla birlikte komünizmde de kişisel hırsından feragat edeceksin

    kapitalizmde de az para aldığı taktirde pis işleri yapan bir sürü insan var.kasiyerliğin ve sanayi işçisinin maaşları da birbirinden çok farklı değil.o zaman neden isyan etmiyorlar bu duruma ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: harahetta

    quote:

    Orijinalden alıntı: alfe28

    Fasizmde sanılanın aksine muhalefet olabilir ancak bu muhalefet herkes gibi milliyetçi olmalı.Faşizm aslında ddogaya uygun bir yönetimdir ancak lider kişi bu gücü kontrol etmesini bilmezse sonucu yıkıcı olabilir.kominizm ise herkesin bildiği gibi bir utopyadir.benim kominizmde merak etdigim neden insanlar kolay meslekler yerine(mesela kasiyerlik ) zor meslekler (mesela sanayi işçisi) olmak istesin ?eğer eşit ücret dagitilirsa insanlar zor meslekleri yapmak istemez.ücret eşit olmassa bu sefer kominizm olmaz.insanların bunu gönüllülük ile yapmaz.bu yüzden kominizm bir utapya.

    komünizmde de(marksist sosyalist düzen) muhalefet sistemi vardır.ama tabi ki marksist olmak zorunda

    komünizm de emekçi ve işçi kavramları sadece kas gücü ile yapılan işler değil zihin isteyen işleri de kapsar.her işin kendine göre zorluğu vardır.insanlar eğilim ve isteklerine göre o işleri yapmaya başlar.oldu ki bir iş grubunda ihtiyacından fazla işçi birikti.gene eğilime göre başka mesleklere yönlendirilir olur biter

    tabi o dönemin insanlarının beklentilerini tam anlamıyla karşılayamayabilir.sonuçta robot değil değişken duygulu hırs saçan bir yaratıktır insan.her düzen bir fedakarlık ister.bir şey elde etmek istiyorsan başka bir şeyi gözden çıkaracaksın.bu hayatın her alanında böyle olmakla birlikte komünizmde de kişisel hırsından feragat edeceksin

    kapitalizmde de az para aldığı taktirde pis işleri yapan bir sürü insan var.kasiyerliğin ve sanayi işçisinin maaşları da birbirinden çok farklı değil.o zaman neden isyan etmiyorlar bu duruma ?


    Kapitalzim zaten sınıf farklılıklarını uok etmeye çalışmıyor ki o yüzden az paraya pis işleri yapan insanların olması normal.ama kominizm fedakarlığa dayalı olduğu için bence sonsuza kadar ütopya olarak kalacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Faşizm ve komünizm bir bakıma bugün yaşanılan modernliğe alternatif olan modernliklerdir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rondo311

    Komünizm,hiç kimseyi toplumsal ürünleri mülk edinme gücünden yoksun kılmaz;Komünizm sadece insanı böyle bir mülk edinme yoluyla başkalarının emeğini boyunduruk altına alma gücünden yoksun kılar.Karl marx

    Komünizmde mutlak paylaşım esastır.Sınırsız mülkiyet hakkın vardır fakat paylaşmak koşuluyla.

    Sosyalizmde üretim araçları devletin

    Komünizmde herkesindir

    Yani hak yeme kavramı gerçek komünizmde yoktur.kapitalizmde ise gırla vardır
  • kapitalizmde bunların aynısı.dışa verdiği mesaj farklı amaç aynı.oda devlet zorbalığı.
  • şirinleri muhtemelen izlemişsindir. işte şirinler köyü komünizm örneğidir. şirinler köyünde para kullanılmaz,şirinlerin sahip olduğu evler,tarlalar falan bir şirine değil tüm şirinlere aittir.her şirinin farklı özellikleri vardır. ve kişisel yetenekleri doğrultusunda çalışırlar.şirinler köyünde herkes eşittir.gargamel ise kapitalizmdir.garamel'in amacı onları yakalayarak altına çevirmek ya da onları satarak para kazanmaktır.

    komünizm tam anlamıyla hiçbir ülkede uygulanamamıştır. bir yerden sonra liderlerin güç hırsı yüzünden diktatörlüğe dönüşmüştür(mesela k.kore).
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.