Şimdi Ara

HDD yi geri kurtarılamayacak şekilde nasıl sileriz??? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
17.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • low level format
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ramerturk

    quote:

    Orjinalden alıntı: mesuthaksoy

    Hangi bios muş o afedersin?Ben öyle birşey hatırlamıyorum.Bana söyle sistemin tam adını, o biosu.Yani bu bizim bahsettiğimiz olayda karşına bilgilerin çıkmasına gram ihtimal yok.


    Eski 386 - 486 makinaların bazılarında biosda böyle bir bölüm vardı.
    Edit: Her bir track ve her bir sector için sayaç çalışıyordu.



    Bak şimdi;

    Eskiden, yani çoook eskiden;
    Intel 80387
    Intel 80287XL
    Intel 387
    Intel 387DX
    Intel 387SX
    Intel387SL
    Intel 487SX

    İşlemcili bilgisayarların bioslarında bu dediğin seçenekler vardı,doğrudur.Eskiden, low level formatı son kullanıcı atardı bu da doğrudur.Ama sonra ne oldu?Üreticiler bunu iptal edip, low level formatı kendileri atmaya başladılar.Peki neden?
    Nedeni de şu, low level format riskli bir işlemdir,hddnin tamamen kullanılamaz hale gelmesine bile sebep olabilir.O yüzden son kullanıcı bu işlemi yaparken hatalar yapıyordu,hdd çöpe gidiyordu ya da istenmeyen sonuçlara yol açılabiliyordu.Senin dediğini genişleteyim;
    eski low level formatta sector, track, cylinder ve head ayarları yapılıbiliyordu.Bad sectorleri falan onarma imkanı da vardı.

    Sonuca gelecek olursak;
    Senin o zamanlarda yapmış olduğun low level formatta karşına dosyalarının çıkması bugun yapacağın low level formatta da çıkacağını bize göstermez.
    Sen eskiden yaptığın low level formatta birşey ya da birşeyleri yanlış yapmış olabilirsin.Hadi bunu da geçtim
    DX serilerinden bu yana 10 sene geçti, teknoloji katlanarak arttı,gelişti.O zamanki low level format ile bu zamanki low level formatın aynı olmasını da bekleyemezsin.

    O yüzden sen bizi dinle; hard diski fabrika ayarlarına sıfırlamanın "low level" formattan başka bir yolu yok.
    Ha ben hddyi denize atarım, üstüne kezzap dökerim diyorsan onu bilemem.
    Saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 2 Şubat 2009; 16:39:51 >




  • Neyse peki Low Level Formatı başka bir hdd deneyeceğim ama ben şunu anlayamadım.

    Low Level Format veri silmek için yeterliyse, bu programlar neden çıkmış piyasaya. Fabrikanın çıkarmış olduğu bir programla bu işler halledilebiliyor ise neden insanlar emek harcamış, şifreleme algoritmaları oluşturmuş vs. vs...
  • Her kullanıcının bilgisayarını dostan başlatıp, komut satırında low level format atma kabiliyetinde olmasını bekleyemezsin. Bu işi windows dan yapmak isteyen kıyamet gibi kullanıc var. İkincisi LLF ile diskin tamamı gider. Programlar ile istediğin partition yada klasörü sileblirsin. O programlar sectorlerin üzerine senin belirttiğin kez "0" yazma-silme işlemi yapıyorlar. Hatırladığım kadarıyla Pentagon en kritik belgeleri için 8 kez yazma silme işlemi uyguluyor.

    LLF ise çok daha farklı. Yazma silme yapmıyor, sectorleri boşaltıyor-sıfırlıyor. Nasıl anlatayım bilemiyorum. Eskiden Commadore zamanında kafa ayarı vardı bilirmisiniz. Ekranda kasetteki manyetik tozu görebilirdiniz ayar yaparken. LLF bu manyetik izleri (toz değil elbette) Fabrikadan çıktığı gün nasılsa öyle yapıyor. Yani disk "sıfırlanıyor". Umarım anlatabilmişimdir.

    Dediğin doğru çok eskiden bios larda LLF için bölüm mevcuttu. ancak bahsettiğiniz şekilde eski datalarınızın gözükmesi, LLF işleminde hata olduğunu göstrerir. Normal seyrinde giden bir LLF sonrası Diski kurtaramazsınız.




  • Emniyette görevli bir arkadaşımın anlattığına göre, 10 defa low level format atılsa, üzerine kezzap dökülse, hatta makinalı tüfekle bile taransa, yine de veri alınabilirmiş. Çünkü diske yazıldığında mikroskobik yarıklar, vadiler oluşuyor ve bunun da tamamen silinmesi imkânsız..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: AMFİBİ

    Emniyette görevli bir arkadaşımın anlattığına göre, 10 defa low level format atılsa, üzerine kezzap dökülse, hatta makinalı tüfekle bile taransa, yine de veri alınabilirmiş. Çünkü diske yazıldığında mikroskobik yarıklar, vadiler oluşuyor ve bunun da tamamen silinmesi imkânsız..


    Hurafe
    Yani yanmış kırılmış parçalanmış hddlerden veri kurtarıldığı doğrudur ama low level formattan asla kurtulamaz :))
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mesuthaksoy


    quote:

    Orjinalden alıntı: AMFİBİ

    Emniyette görevli bir arkadaşımın anlattığına göre, 10 defa low level format atılsa, üzerine kezzap dökülse, hatta makinalı tüfekle bile taransa, yine de veri alınabilirmiş. Çünkü diske yazıldığında mikroskobik yarıklar, vadiler oluşuyor ve bunun da tamamen silinmesi imkânsız..


    Hurafe
    Yani yanmış kırılmış parçalanmış hddlerden veri kurtarıldığı doğrudur ama low level formattan asla kurtulamaz :))




    Adresini vereyim, İstanbul Emniyet Kriminal şube müdürüne de hurafe olduğunu söylersin, arkadaşlar seni aydınlatır..




  • Tamam söylerim,ver ulaşabileceğim bir mail adresi.Tüm masrafları üstleneceğim,gözlerinin önünde low level format atıcam bir diske.pcden çıkarıcam,içindeki bilgileri çıkartsınlar zaten tüm masrafları ben karşılamıştım üstüne de yeni bir pc hediye edicem emniyete.Ama yok yapamazlarsa bütün emniyet sistemlerine full erişim hakkı isterim
  • Bencede Low level formatdan sonra bilgilerin geri gelebileceğine inanıyorum, misal killdisk denen programda değişik şifreleme algoritmaları mevcut, eğer bir diskin üzerine tüm bitler için "0" yazmak yeterli olsa idi bu programdada bu değişik algoritmalara gerek duyulmazdı, muhtemelen bu algoritmalar ile önce HDD deki verilerin üzerine şifreleme ile random oluşturulan veriler yazılıyor daha sonra zero fill denen olay yapılarak verinin yazıldığı alandaki manyetik aşınma yada her ne ise mümkün olduğunca tahrip edilip üzeri siliniyor.

    Eğer yazma alanındaki manyetik alanda herhangi bir iz yada yıpranma olmasa idi zaten HDD lerimizinde belli saat ömürleri olmazdı...

    @clarion arkadaşımız benim programlar hakkındaki sözümü yanlış anlamış, ben demek istedimki eğer sadece "LOW LEVEL" format yeterli olsa idi Killdisk gibi bir program yazmanın bir anlamı olmazdı, hadi birisi uğraştı diyelim yapacağı şey "LOW LEVEL" formatı taklit etmek olurdu. HDD deki verileri geri döndürülemez bir duruma getirmek için değişik şifrelemeli algoritmalar kullanmazdı. Ayrıca bu tür pek çok program varmış, bitanesinde mesela
    3 - 7 - 11 defa tekrarlamalı low level format seçenekleri vardı. Tek sefer Low Level format yeterli oluyor ise böyle seçeneklerin konulmasının mantığı nedir o zaman onu anlayamadım.

    Aslında benim için gerekli olan bu kadar profesyonel bişey değil, sadece bir arkadaşın bilgisayarı satılacak özel fotoğraf vs. şeylerin başkalarının eline geçmesini istemiyor.

    Herkese Kolay gelsin....




  • Ben anlamıyorum.Benim şahsi düşüncelerim olsa inanmayın da ,link verdim,kaynak verdim.

    From HDGURU
    This freeware Low Level Format utility will erase, Low-Level Format and re-certify a SATA, IDE or SCSI hard disk drive with any size of up to 281 474 976 710 655 bytes. Will work with USB and FIREWIRE external drive enclosures. Low-level formatting of Flash Cards is supported too. Low Level Format Tool will clear partitions, MBR, and every bit of user data. The data cannot be recovered after using this utility. The program utilizes Ultra-DMA transfers when possible.

    WARNING: After running this free low level format tool, the whole disk surface will be fully erased.
    Therefore, data restoration will be impossible after using this utility!


    Diyor ki
    low level format partisyonları,MBR (master boot record)yi, ve kullanıcı dosyalarının her "bit" (bite) ini siler.
    Datalar formattan sonra geri alınamaz(recovery edilemez).

    UYARI:Bu formatı kullandıktan sonra diskteki tüm veriler silinir.Disk yüzeyi tamamen silinir.
    Bununla birlikte bu uygulamadan sonra dataları geti getirmek "İMKANSIZ" olacaktır.

    KAYNAK: İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

    Düşük Seviye Biçimlendirme (Low Level Format, LLF)

    Düşük Seviye Biçimlendirme sabit diskteki önemli sorunların yerinin belirlenmesi ve çözülmesi için önemli bir yöntemdir. Daha çok, doğru biçimleme operasyonu olarak bilinir; çünkü verilerin diskte depo edildiği yerlerde fiziksel bir biçim yaratır. LLF işlemi ilk başlatıldığında, diskin yüzeyindeki bütün işlemler durdurulur ve boşaltılır. Eğer LLF işlemi diskte veri varken yapıldıysa bütün veriler tamamıyla silinir. LLF genel tanım itibariyle bir fabrika biçimidir. Sabit diski ilk alındığı durumuna döndüren bir biçimlendirme şeklidir. İşletim sistemine ait bir biçimlendirme değildir. Buna “Zero Fill” de denir ve diskte yazılmış olan bütün verilerin silinmesi anlamına gelir. Sabit diski tamamen manyetik olarak biçimlendirir ve içeriğini tamamen sıfırlar. Asla bilgiler geri gelemez. Öte yandan, normal biçimlendirme işleminde, sabit diskin sadece "Fat" adı verilen bölümündeki bilgiler silinir, bilgiler aslında sabit diskte durur. Sadece adresleri silindiğinden görünmez ve kullanılamazlar; ama geri kurtarılabilirler.

    LLF çok güvenli bir biçimlendirme yöntemi değildir, birtakım riskleri vardır. Sabit diskin yüzeyinde olan Bad Sector (Bozuk Kesim)’ler ve ulaşılamayan bölgeler sabit diskte de kullanılır. Bozuk "boot" kayıtlarında ya da virüslü kayıtlarda, düzeltmeleri yapabilmek icin "FDISK /MBR" komutu kullanılır. Eğer sabit diske LLF atılması gerekiyorsa, fabrika çıkışlı sürücü kontrol edilmeli ya da yarar sağlaması açısından üreticinin İnternet sitesinden gerekli olabilecek dokümanlar indirilmelidir.

    Sabit diskte LLF yöntemi 1980'lerde yayılmaya başladı. İlk sabit diskler büyüklük itibariyle "floppy" disklere çok yakındı; fakat LLF işletim sistemlerinin yerine genelde "BIOS" dan yapılırdı. 1990' ların başlarına gelindiğinde ise, sabit disklerde LLF, RRL kodlarınının kullanımı, her bir sektör için ayrı numaralandırma, sabit diskin gücünü arttırmak için disk yüzeyine "track" kodlaması gibi yeni teknolojilerle kompleks bir hale geldi. Bunun yanında bazı üreticiler LLF araçları da sağlamaktadır. Bu araçlar, üreticilerin (IBM, Seagate, Samsung...) İnternet sitelerinden indirilebilir.

    LLF yönteminde kabaca tarif etmek gerekirse sabit diskin yüzeyi adeta kazınır, gerek veriler gerekse manyetik alanlar tamamıyla silinir; fakat bu durumdan sonra sabit disk kendisini yeniden kurmaya başladığı zaman en ufak bir hatada sabit disk kullanılmaz hale gelebilir. Ayrıca LLF yöntemi birkaç defadan fazla uygulanırsa sabit diskte kalıcı sorunlara sebep olabilir; çünkü LLF yöntemi sabit diski sıfırlamak için kullanılır ve bu sıfırlamada sabit diskin manyetik özellikleri de birtakım değişikliklere uğrar. Her sıfırlama sabit diskin manyetik gücünü zayıflatabilir bu nedenle çok sık yapılmaması gerekmektedir. Sonuç olarak, bir sabit disk sorunu ile karşılaşıldığı zaman LLF, en son başvurulacak yol olmalıdır.




  • Şunu da eklemek istiyorum,süper yorum yapmış bir arkadaş

    Windows quick or full formats are high-level formats. They make no alteration to your data whatsoever, and is what recovery tools will get back for you.
    A low-level format is not done by users any more. It's done at the factory to lay down the track and sector boundaries and all that kind of stuff.
    A mid-level format is also known as a zeroing, or zero fill. No-one can recover useful data off your drive after that.
    No matter what people say to the contrary, it has NEVER been done. Doesn't matter how many wipes you do, and doesn't matter how much time or money you have, electron microscopes, whatever - it can't be done.
    Once data is overwritten, it is gone for good.
  • Burada yazanların hepsi sadece genel bir açıklama, yani yapılan işlemin bir teknik anlatımı vs. yok.

    This freeware Low Level Format utility will erase, Low-Level Format and re-certify a SATA, IDE or SCSI hard disk drive with any size of up to 281 474 976 710 655 bytes. Will work with USB and FIREWIRE external drive enclosures. Low-level formatting of Flash Cards is supported too. Low Level Format Tool will clear partitions, MBR, and every bit of user data. The data cannot be recovered after using this utility. The program utilizes Ultra-DMA transfers when possible.

    WARNING: After running this free low level format tool, the whole disk surface will be fully erased.
    ???? "HOW" ????

    Therefore, data restoration will be impossible after using this utility!
    Hangi seviye için "İleri", "Profesyonel", "Arge", "Üretim Teknolojisi Seviyesi" vs. vs.

    Yukarıdaki makalelerin hiç birinde teknik bir anlatım, ve her bitte yapılan işlemlere ilişkin, öncesi ve sonrası yeterli bir açıklama yok. Daha çok son kullanıcı bilgilendirmesi gibi görülüyor.




  • mesuthaksoy son noktayı koymuş...
    sözün bittiği yer............
  • Low-level formatting is the process of outlining the positions of the tracks and sectors on the hard disk, and writing the control structures that define where the tracks and sectors are. This is often called a "true" formatting operation, because it really creates the physical format that defines where the data is stored on the disk. The first time that a low-level format ("LLF") is performed on a hard disk, the disk's platters start out empty. That's the last time the platters will be empty for the life of the drive. If an LLF is done on a disk with data on it already, the data is permanently erased (save heroic data recovery measures which are sometimes possible).

    http://www.pcguide.com/ref/hdd/geom/formatLow-c.html




  • arkadaşım maxblast'ı kullan disk raw formatına dönüyor...
  • LOW LEVEL format atarak hard diskin hucrelerini en bastan yapilandiricaksin bu adlari vardida unuttum hatta birazdaha professionel bi kullaniciysan hdd nin limitini bile artira bilirsin low level in amaclarindan biriside odur bknz:google

     HDD yi geri kurtarılamayacak şekilde nasıl sileriz???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fox-mete -- 3 Şubat 2009; 1:03:05 >
  • low level formatı bad sektör için kullanmıştım onda işe yaradı. zaten maxblastı kullanmamın amacı da bad sektördü. ama şükür bitti gitti...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ramerturk

    Low-level formatting is the process of outlining the positions of the tracks and sectors on the hard disk, and writing the control structures that define where the tracks and sectors are. This is often called a "true" formatting operation, because it really creates the physical format that defines where the data is stored on the disk. The first time that a low-level format ("LLF") is performed on a hard disk, the disk's platters start out empty. That's the last time the platters will be empty for the life of the drive. If an LLF is done on a disk with data on it already, the data is permanently erased (save heroic data recovery measures which are sometimes possible).

    http://www.pcguide.com/ref/hdd/geom/formatLow-c.html


    Sen ingilizce biliyor musun?
    O bold olan cümleyi çevirir misin bize lütfen?
    Yani sen onu söyle ben de
    If an LLF is done on a disk with data on it already, the data is permanently erased
    bunun anlamını söyleyeceğim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesuthaksoy -- 3 Şubat 2009; 0:58:59 >




  • Her ikisinide gayet anlaşılır zaten...
  • Valla ben anlayamadım senin cümleni.Lütfen bilgilendirir misin?
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.