Şimdi Ara

Hangi kabloyu almaliyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Disarida gunesin altinda bekleyecek bir kabloya ihtiyacim var, 50 metre ve 19 volt gerilim altinda yaklasik 2-3 amper tasiyacagim. Saf bakir alirim diye dusunuyordum ancak fiyalari utopik. 200 metrelik kablo icin 5k civari fiyat aldim.


    Soru su aslinda: CCA TTR kablolar var sunun gibi mesela:

    https://www.n11.com/urun/100-metre-1x25-mm-cca-nyaf-elektrik-kablosu-sari-33202499?magaza=naspa-elektrik-led


    Bu kablolari kullanip tecrubeleri olan var mi?


    Bunlari 16mm borlarin icerisinde, mumkunse toprak altinda goturmek istiyorum, uclarina ise lehim atacagim su ile temas etmemesi icin. Toprak altinda kalacagi icin plastik cevresi oldukca nemli olacak. Bunu kullanmam dogru mu? Bunu kullanirsam 1200-1500 bandinda cikabiliyorum isin icinden, full bakir alirsam 4500-5000 ediyor. Degmez diye dusunuyorum ben, sizin fikriniz nedir?


    Ortam: Karasal iklimde toprak zeminde, yagis vs. olacak, kisin -20 dereceye kadar dusuyor, yazin da toprak sicakligi tahmini 60-70 dereceye kadar cikiyor








  • Evvela iş nedir? Çalıştırılacak olan sistem?


    - Tesisat plastik elektrik boruları sızdırmaz biçimde uç uca eklenip kablo bu boruların içinden yürütülebilir.


    - Zaten gerilim düşümü olur. Kablo 220Volt taşır ve diğer uçta trafo ile istenen gerilime düşürülür. Bu sayede daha ince kablo ile sistem kurulabilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Kucuk su motorlari hocam, sistemde 20 su motoru (baslangic akimi 2 ampere kadar cikabiliyor bir motorun), birkac role, microcontroller (ESP32), bunlarin haricinde birkac elektronik parca var (mosfet vs.)


    Gerilimi 19-20DC ustune cikaramam hocam malesef, bunu bahceye yapacagim, cocuklar vs. olacak yani. Ileride Allah korusun kablolar eskir vs. bir kisimlari yer yuzune cikarsa tehlike olusturmak istemiyorum.


    Zaten 3x2.5mm (veya 2x2.5mm) olacak sekilde ayrica bir plastigin icinde olacak kablo su sekildeki gibi:

    Hangi kabloyu almaliyim?
  • Hesher kullanıcısına yanıt

    PPRC plastik su borusu içine konarak toprağa gömülebilir. Daha korunaklı olur, sonuçta prizlerde hep tehlike yanı başımızda... Demir boru içine de konabilir, KaçakAkımRÖlesi - -KAR kullanılarak insanların elektriğe kapılması engellenebilir.


    Yani gerilimin arttırılması önemli fayda sağlamakta. Toprak altından birşeyin ortaya çıkması pek mümkün değil. Gerekirse ayak altı olmayan yerlere gömülebilir hatta üstüne az miktar harç--beton dökülüp de toprakla kapatılabilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Hocam olabilir, peki bu sistemi once 19VDC ile deneyip sonrasinda direnc bekledigimden yuksekse 220AC ile tasimayi dusunursek bu alasim kablolar alinir mi sizce?

  • Hesher kullanıcısına yanıt

    Bahsedilen kabloları incelemek direnç değerlerini ve bilgi sahiplerinin tecrübelerini ele almak lazım.



    19V için kablolar daha kalın olacaktır, 220Va geçerken fazlasıyla yeterli oolur. AMa 220V ile sistem düşünülürse, eklipmanlar komple 220ye uygun seçilip direk iş bitirilebilir. Olmazsa, gittiği yerde trafo ile düşürülür.

  • Hesher kullanıcısına yanıt

    dış ortamda antigron kablo kullanılır. etrafa zarar gelmemesi içinçelik bir boru içinde geçirmen yeterlidir. sulama için düşünüyorsan, 220 v 1 fazlı su pompası daha iyi olur. güvenli olmasını istiyorsan, yağmur oluğunun dibine topraklama çubuğu gömerek, topraklama koruması sağlayabilirsin.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Hocam 220 volt zaten calisir da, bu kablo ile ilgili bilgi bulamadim. Tamamen aluminyum olsa zaten beklentimi karsiliyor bu hesaba gore:

    https://www.omnicalculator.com/physics/wire-resistance



    Ancak kullanmis biri varsa, gercekten buradaki teorik hesap gibi mi oluyor onu sormak istiyordum.


    Trafo ve 220VAC sorun, bu sistem topragin altindan gidecek ve nem cok yuksek, trafo gibi bir tik pahali ekipmanlari oraya koymak istemiyorum guvenlik sorunun yaninda (7912 entegresiyle direkt 12VDC alacagim zaten ciktida)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 19 Temmuz 2023; 19:26:1 >
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Hocam etrafa zarar derken nasil bir zarar akliniza geliyor?


    Bir de laptop sarj aleti kullanacagim DC tasirken. Bu isolated mi? Yani topraklama acisindan sorun cikmasin DC kisminda bilginiz var mi?

  • Hesher kullanıcısına yanıt

    Trafoyu çıkışta toprak üstüne koyabilirsin, laptop şarz aleti gücü karşılıyorsa zaten oraya da konabilir ya da başka trafo da konabilir. Laptop şarz aleti de içinde trafo barındıran bir sistem. Trafo ile 220 ek maliyet değil tam tersi ucuzluk. ANcak yükü iyi hesaplamak lazım ufak trafolar yolda bırakmasın. 220 bu tereddütleri ortadan kaldırmakta.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Yani evet haklisiniz direkt laptop sarj aletini oraya koymak 0 maliyet, trafo ise 200-300 bandinda pahali degil cok da. Ancak 1 senede o nemde curur gibi geliyor o trafo. Ama bu sefer de 2. bir trafo kablonun diger ucunda gerekecek microcontroller icin (microcontroller ve motorlar arasinda 50 metre var her halukarda). Yani mantiksiz degil, belki kaliteli bir kutu alinip yapilabilir.



    Ancak 220VAC en buyuk tereddutum; yarin cocugun biri ben burda kazi yapmak istiyorum diyerek topragi kazip borunun icindeki kabloyu aciga cikarir, sonra eliyle dokunur bir can gider. Bu riski almak istemiyorum, 1 sene sonra kablolarin orda oldugunu bilmeyebilir misafirlerim vs.


    Kablonun direncini olcecegim elime ulastiginda, onu paylasirim buradan baskasinin isine yarar ise diye

  • Hesher kullanıcısına yanıt

    Trafo her il ilçe merkezlerinde bulunuyor ve çürümüyor. Projeyi tam anlatyırsanız ona göre konuşulur,i ufak bir kroki.


    Hayati tehlikeye karşı sonuna karşı önlem alın. Bunun için kaçak akım rölesi, demir boru içine döşemek, üstüne beton dökmek, derine gömmek gibi. AKlınıza yatmazzsa da yapmayın.

  • Hesher kullanıcısına yanıt

    daha önce çalıştığım bir fabrikada yaşandı. bir işçi kazma ile toprağa kazarken bir kabloya denk geldi. kablo mekanik darbelere karşı zırhlı bir katmanla korunmasına rağmen, kazma akım taşıyan iletkenlere kadar geldi bahçeler sıklıkla toprakla uğraşmayı gerektirir. bu yüzden çelik boru içinden çekmeni öneriyorum. ama düşük gerilimde kararlıysan, gerilim 24 volttan aşağı olmamalı. kullanacağın yerde, dc-dc düşürücülerle 12 volta düşürebilirsin. nemden endişeleniyorsan, epoksi dolgulu trafolar var. havuzlarda bile kullanılıyor.



    Hangi kabloyu almaliyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 19 Temmuz 2023; 23:49:21 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.