Şimdi Ara

Gigabyte z97x gaming 5 almak bir hatamıydı? İşlemci sıcaklık ve voltaj dengesizliği?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
1.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar sistemimi yeni upgrade yaptım. işlemci ekran kartı ve anakart olarak. anakartı gigabyte z97x-gaming5 olarak tercih ettim. aslında ben msi kullanıcıyım gigabyte aldığıma da bin pişman oldum. hergün farklı birşey karşıma çıkartıyor.

    öncelikle ilk seferde açılmama sorunu yaşıyorum ve bu sorunu bir türlü çözemedim.

    ikincisini bugün keşfettim. CPUID ile sisteme baktığımda işlemci voltajı ile sıcaklığının sürekli oynadığını görüyorum. 2 gün önce böyle birşey yoktu sanırım olsa farkederdim muhakkak. aşağıdaki video da sorunu görebilirsiniz. cmos ile bios u resetledim fakat sorun aynen devam ediyor. sizde de bu şekilde mi?

    http://youtu.be/PIec52UjOOU







  • gigabyte z97x-gaming5 hep msi gaming 5 ile karşılaştırılır ;
    bazı yönlerden de msi modelinden üstün duruyor ve çokça tercih edilen bir anakart modeli.
    bios güncelleme deneyebilirsiniz ,ilk seferde açılmama problemi power ile ilgili de olabilir yada sorunlu anakart ise
    garantiye yollayabilirsiniz.
    O modelde genel bir sorun yok bildiğim kadarıyla ; video'ya bakınca vdrop oluyor gibi bir durum var. ama sizin anakarta özgü olabilir o sorunlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobi -- 9 Mart 2015; 17:48:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sailor86

    arkadaşlar sistemimi yeni upgrade yaptım. işlemci ekran kartı ve anakart olarak. anakartı gigabyte z97x-gaming5 olarak tercih ettim. aslında ben msi kullanıcıyım gigabyte aldığıma da bin pişman oldum. hergün farklı birşey karşıma çıkartıyor.

    öncelikle ilk seferde açılmama sorunu yaşıyorum ve bu sorunu bir türlü çözemedim.

    ikincisini bugün keşfettim. CPUID ile sisteme baktığımda işlemci voltajı ile sıcaklığının sürekli oynadığını görüyorum. 2 gün önce böyle birşey yoktu sanırım olsa farkederdim muhakkak. aşağıdaki video da sorunu görebilirsiniz. cmos ile bios u resetledim fakat sorun aynen devam ediyor. sizde de bu şekilde mi?

    http://youtu.be/PIec52UjOOU

    bu durum voltaj dalgalanmasi sizinde dediginiz gibi bu olay bir sorun degil anakarttan anakarta farklilik gosterebiliyor ama birsey dikkatimi cekti degerler cok hizli bir sekilde degisiklik gosteriyor tavsiyem bios'u en guncel surume yukseltmeniz ama bunu yapmadan once ayarlari default hale getirin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Herşey bir yana işlemci sıcaklığı yarım saniyede 5 derece oynuyor. Buna anlam veremiyorum. Ayrıca bazen anakart üzerindeki max. min. sıcaklık değerleri -125'C veya +150'C gösteriyor.
    Şu anda beta hariç son bios sürümü olan F5 mevcut. Aynı versiyonu yüklemem bir fayda sağlarmı? Yoksa beta sürümümü yükleyeyim.
  • sailor86 S kullanıcısına yanıt
    gigabyte ın @bios programı işini görür ; dual bios olması lazım amma dikkat et yinede.
    sonrasında mevcut durum üzerinden konuşulabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cobi -- 9 Mart 2015; 18:47:31 >
  • Ben o programa güvenmiyorum. Bende böyle gözüküyor.
    aidata ile bakınız birde.

     Gigabyte z97x gaming 5 almak bir hatamıydı? İşlemci sıcaklık ve voltaj dengesizliği?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evil.Morty -- 9 Mart 2015; 18:48:33 >
  • Pc büroda arkada?lar. yaryn tavsiyelerini deneyip geri dönü? yaparym.
  • yok arkadaşlar bios u aynı versiyonu ile güncelledim değişen birşey yok. tek seferde açılmama sorunu işe işlemci sıcaklık ve voltajının horon etme sorunu devam ediyor

    edit: aidata da aynısı görünüyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sailor86 -- 10 Mart 2015; 13:21:13 >
  • Beta biosu denediniz mi?
  • İlk açılma sorunu bios update ile düzelebilir.Kontrol etmelisiniz.

    Voltaj değişimi ise cpu güç gerektiren uygulamalarda tam yük,güç gerektirmeyen uygulamalarda az çalışıyordur.Nasıl arabayla sürekli 5. Viteste gitmiyorsunuz,aynı onun gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • voltaj azalıp yükselmesi enerji tasarrufu ile alakalı bir durum olabilir o konuda windows 8 sabıkalı bana göre. sisteminizde windows 8 mi yüklü ? son çare birde windows 7 yükleyerek denermisiniz ? anakart biosundan frekansı ve voltajı sabitleyin birde öyle deneyin. bende aynı sorunları windows 8 /8.1'de yaşıyorum ama windows 7'de yaşamıyorum. bu sorun bazen uefi'den de kaynaklanabiliyor (açılmama olayı) uefi ve hızlı başlat olayı henüz yeterince oturmamış bir sistem bu yüzden her donanımda tam uyum sağlamıyor. güç seçeneklerini performans moduna alıp anakarttada dediğim ayarları yapıp deneyin. belki sizin sorununuz farklıdır belkide ben yanılıyorumdur.
  • Merhabalar,

    Forumda bu sorunla ilgili konu açan ilk kişi benim hocam

    Öncelikle iyi haberler vereceğim. Anakartınız sağlam. Hiçbir sorunu yok taş gibi. 2013 yazında bu sorunla uğraştım ben de. Forumda çözüm bulamamıştık. Daha sonra kendim birçok deneme yanılma ile bazı saptamalarda bulundum. Unutmadan FX 6300 ile Gigabyte 990XA-UD3 3. Revizyon kullanıyorum. Bahsettiğiniz sorunların hepsini aynen ben de yaşadım. Ek olarak keşke MSI alsaydım pişmanlığı bende de var.

    Öncelikle sizde görünen Beta BIOS bizde de çıktı ve sorunumu kökünden çözen de o oldu. İlk işiniz o BIOS ile denemek olsun. BIOS'unuzu Q Flash ile atın. @BIOS falan kullanmayın bence. İkinci olarak Windows üzerinden anakarta müdahale eden(okuma yapanlardan bahsetmiyorum, değerlerle oynama imkanı sağlayan) yazılımlar da bu frekans dalgalanmasına sebebiyet verebiliyor. Bende AMD OverDrive çakışma yapmıştı. Üçüncü ve son olarak da baz çarpanı ile turbo çarpanını(turbo boost açık olacak şekilde tabiki) aynı değere getirince yeniden açılıp kapanma sorunum çözülmüştü(biosda ayarları ilk uyguladığınızda köklü değişiklerde 1 kereye mahsus olmak koşuluyla otomatik aç-kapa olayı devam ediyor). BIOS güncellemek sorunu çözmezse saydığım diğer koşullara göz atın. Yine sonuç alamazsanız anakartta Auto olan değerler yerine elle donanımlarınızın fabrika değerlerini girin. Ayrıca BIOS'dan yüksek işlem performansı modu gibi modlar varsa(bizde var) açın. Dediğim şeyleri uygulayıp biraz da ayarları kontrol ederseniz sorununuzun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Aklıma gelen kaçırdığım bir şey olursa yine yazarım. Konu üzerinden gelişmeleri aktarmaya devam edin hocam.

    Anakarttan konu açılmışken Speedfan ile fan değerlerine müdahale edebiliyor musunuz, ve biosda fana hükmünüz benim anakarttaki gibi kayıtlı profilleri seçmekle mi sınırlı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Öncelikle aynı anakartı kullandığımı belirterek söze başlamak istiyorum.
    Anakartların çoğu auto voltajda işlemcilere fazla voltaj verir. Bu anakartta da o olay var.
    1)Öncelikle voltajı el ile ayarlamanız gerekir. İntel'in kendi sitesinde ürünleri için önerdiği voltaj aralığını deneyiniz el ile giriniz voltajı.
    2)Gelelim ilk önce açılmama sorununa.Bazı anakartlar bazı ramlerle problem çıkartır. Deneyip yanılma yönetimi ile ram hızlarını autoda bırakıp( XMP açmadan) kullanayı deneyin. Kesinlikle XMP i önermiyorum . Çünkü intel işlemcilerde işlemcinin 5-6 derece daha sıcak çalışmasına sebep oluyor.
    XMP değerlerini manual olarak kendiniz verin. Sizin ilk önce ekran gelmeme olayı bundandır. Hangi ramleri kullanıyorunuz?
    3) Beta biosunu kullanmanızı önermem. Denem sürümü olduğu için stabilite sağlayamazsınız.F5 sürümünü kullanınız.
    4) Gelelim voltaj olayına: İşlemcinin voltaj dalgalanması normaldir. AMD de Cool and quiet , intel de ise speed step özellliği vardır.Biostan açıp ,kapatılabilir. Nedir bu özellik:
    Bu özellik enerji tasarrufu yapmak için işlemcinin frekans ve voltaj değerleri ile sürekli oynamasıdır. Bazı kalitesi anakartlarda bu throttling yapmaktadır. Yani anlık takılmalar olarak değerlendirebilirsiniz.mili saniyelerle ölçülür ve bunu hissesdersiniz. Örneğin firefox açık ike mouse un orta tuşuna basıp otomatik kaydırma yaptığınızda anlık takılmalara yol açar. Bu frekansla sürekli oynamasındandır.
    Gigabyte ın bu modelinde digital vrm kullanır. Msi 'da gaming 5 de ise analog hybrid faz kullanır. Analog faz işlemciye sürekli aynı voltajı veremez. Dalgalanma olur.Mesela 1.25 ayarlarsınız 1.30 a kadar verir. Gigabyte digital tasarım olduğu için ne ayarlarsanız onu verir.
    4) Ramleri dual olarak aynı marka ve model olarak kulanmanızda fayda vardır. Farklı marka ramler sorun oluşturabilir.
    Sizin sorununuz ramlerden kaynaklanıyor büyük ihtimalle.




  • arkadaşlar ancak fırsat bulabildim cevap yazabilmek için. cevaplarınız için teşekkürler. format ata ata harddisk eskidi artık. söylediklerinizi anlayabildiğim kadarıyla yapmaya çalıştım fakat olumlu sonuç alamadım. çünkü anlayamadım

    tek seferde açılmama sorununu çözdüm. sadece dvd okuyucunun sata bağlantısını kestim pc artık tek seferde açılabiliyor. donanımsal arızaymış herhalde. çok şükür kurtuldum bundan

    şimdi tek sıkıntım işlemciyi 4.4 ghz de sabit voltajda tutmak. overclock olayından hiç anlamıyorum aslında. bios da nereye hangi değerleri girip, hangi ayarları devre dışı bırakmam gerekiyor?

    birde bu CPUID de işlemcinin Powers kısmındaki watt değerleri sürekli hareketli. galiba derecede bunla ilişkili aynı şekilde onlarda saniyede 4-5 derece değişiyor. normal mi bu değerler?

    edit: fan devirleri bile değişken. imzamdaki eski sistemimde herşey sabitti ne güzel. aslında benim isteğim 4.4 te bütün değerlerin sabit kalması. pc ye yük binince yükselsin kardeşim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sailor86 -- 11 Mart 2015; 17:49:51 >




  • sailor86 S kullanıcısına yanıt
    2 anakartida cok arastirdim msi da cop gigabyte da keske udh5 black alsaydn yada udh3 ben asus progamer aldm bugun. Bakalim ne cikicak kurunca sistemi.s

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.