Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI (32. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
653
Cevap
12
Favori
341.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2930313233
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tamda Q klavye ile 10 parmak yazmaya başlamıştım

    F Klavye öğrenmek için Typing pro veya hotkey gibi programlar var mı?

    Gerçektende ingilizce metinleri F klavye ile daha hızlı mı yazarız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pro_to_tip

    Tamda Q klavye ile 10 parmak yazmaya başlamıştım

    F Klavye öğrenmek için Typing pro veya hotkey gibi programlar var mı?

    Gerçektende ingilizce metinleri F klavye ile daha hızlı mı yazarız?

    Hotkey programını aşağıda ki linkten indirebilrsiniz.
    http://www.inddir.com/hotkey-10-parmak/

    Merhaba arkadaşlar, 97 yılından beri bilgisayar kullanan biri olarak yıllardır chat, forum v.s gibi yerlerin etkisi ile Q klavye de hızlı yazanlardan biriydim. Yılların verdiği alışkanlık ile harflerin yerini öğrenmiştim ancak yinede tam olarak klavye ye bakmadan yazamıyordum. Göz ucu ile olsada bakmak zorunda kalıyordum. Daha sonraları F klavye'ye merak saldım. Amacım gerçekten on parmak klavye yazmak idi.

    Daha sonra yukarıda ki program ile alıştırmalara başladım. Ve sonunda f klavye ile klavyeye bakmadan yazan birisi oldum. F klavyeyi öğrenmek daha doğrusu 10 parmak yazmayı öğrenmek, bisiklete binmek gibidir. Bisikleti nasıl denge kavramını öğrenerek alışkanlık haline getiriyorsak, bu klavyeyi de bu şekil öğrenmemiz gerekiyor, yani görsel olarak öğrenmeyeceğiz yani fiziksel bir f klavye alıp tuşların yerini tek tek aramayacağız gözümüz ile, peki nasıl yapacağız ? Klavyenin harflerini parmaklarımıza öğreteceğiz. Bu da o kadar zor bir şey değil, zaten bu öğrenme süresi en fazla 2 hafta falan sürüyor. Her parmağa düşen 3 harf oluyor genelde, böylece elimizi klavyede ortaya koyduğumuz zaman(temel tuş sırası) her bir parmak bir üst sıraya ve bir alt sıraya, birde temel sırada ki harflere basıyor olacak. Elimiz kolumuz klavye üzerinde gezmeyecek sadece parmaklarımız 2 cm aşağıya 2 cm yukarıya gitmiş olacak. Bir ara yılların verdiği q alışkanlığı ile q klavyede 10 parmağı bu şekil öğreneyim dedim ancak Türkçe harflerin saçma sapan diziliminden dolayı gerçekten q klavyenin berbat bir klavye olduğunu gördüm. F klavyede ellerimiz çok az hareket ederken, q klavyede aynı harfler için baya bir zorlanmamız gerektiğini gördüm. Bu yüzden tekrardan F ile öğrenmeye karar verdim ve de ne denli doğru karar verdiğimi şu an gayet iyi anlıyorum. Sizlere de tavsiyem eğer 10 parmak yazmayı öğrenmek istiyorsanız kesinlikle F klavye ile bunu yapın. F klavye öğrenmek için gidip yeni klavye almanıza gerekte yok, mevcut dil ayarlarınızdan klavye türünüzü F yapmanız yeterli. Zaten gidip Fiziksel F klavyede alsanız bu ayarı yapmak zorundasınız çünkü Fiziksel klavyeyi takınca öyle hemen F klavye çalışmıyor. Bu arada ortak bilgisayar kullanıyorsanız, kendinizin kullanıcı oturumunda F kullanabilir, diğer kullanıcılar Q klavye ayarında kullanmaya devam edebilirler. Sizler kendi kullanıcı adınızın varsayılan klavyesini F yapmayı unutmayın, yoksa her yazı yazacağınız alana tıklayınca tekrar tekra F klavyeyi seçmek durumunda kalabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qx5 -- 29 Ekim 2013; 2:33:51 >




  • Gerçekten çok güzel ellerinize sağlık.
  • Q klavyede 10 parmak olup sonradan F klavye ye geçenler varsa gerçekten fark hissedilir derecede oluyor mu?
  • problem klasik slim F klavye bulmakta kaç yere sordum düz F klavye bile satmıyorlar :S

    Bildiğiniz satıcılar varsa söylerseniz, insanlar nerede bulacağını bilir
  • Q klavye ingilizce için yapıldığı bir gerçek...

    İngilizce bir metin yazarken çok daha hızlı oluyorum türkçeye göre...

    Klavyeye içki dışkı olanlar için F olabilir de... Bizim gibi forumda yazı yazanlar için, başlamış bir alışkanlık öyle de gidiyor Q fena değil :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Q klavye'ye google dan bakıcak olursanız zaten yavaş yazılması için tasarlanmış olduğunu görürsünüz...
  • 2013 Belçika’da Türkiye yine Dünya Şampiyonu!

    12-19 Temmuz 2013 tarihlerinde Belçika’nın Gent şehrinde yapılan 49. Intersteno Kongresi ve Dünya Bilgisayar Klâvye Şampiyonalarında; gerek bireysel ve gerekse takım halinde yarışmada dağıtılan toplam 33 madalyanın 15′ini alan Türk Millî Takımı, Dünya Şampiyonu oldu.

    13 yaşındaki Şuhut Afyonkarahisar Kurtuluş Ortaokulu öğrencisi İlyas PAMUKÇU 0-16 yaş kategorisinde, 30 dakikalık Dünya Bilgisayar Klâvye Şampiyonası’nda dakikada net 101 sözcük yazarak Dünya Şampiyonu olmuş, aynı kategoride Ümraniye 75. Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Kerem YAPRAK ise, dakikada net 83 sözcük yazarak Dünya Üçüncüsü olmuştur.
    2013-gent2

    Emrah Kuyumcu (solda) ve Recep Ertaş (sağda)

    30 dakikalık Hatasız Sürat Şampiyonası tecrübeliler kategorisinde, Emrah KUYUMCU dakikada net 133 sözcükle Dünya İkincisi, aynı kategoride Recep ERTAŞ, dakikada net 132 sözcükle Dünya Üçüncüsü; Celal AŞKIN ise 131 sözcükle dünya dördüncüsü oldular.

    Türk Milli Takımı’na uzun bir aradan sonra yeniden katılan TBMM Parlamento Stenografi grubumuz da, Yunus ÖZDEMİR başkanlığında toplamda dört yarışçı ile stenografi yarışlarına katılarak, Türkiye’yi stenografi yarışlarında da başarıyla temsil etmiştir.

    Belçika’da yapılan Dünyanın En Büyük Klavye ve Stenografi Yarışlarında kazandığımız 4 Madalyanın yanı sıra; 8 Nisan – 5 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenenen Dünya İnternet Klavye Şampiyonasında kazanmış olduğumuz toplam 11 Madalya da, Belçika’daki ödül töreninde dağıtılarak toplam 15 Madalyayı ülkemize kazandırmıştır.
    (bkz: 2013 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası sonuçları)

    Kongrenin gerçekleştiği hafta boyunca; Dünya Şampiyonalarının yanında Klavye, Stenografi, Bilgi İşlem ve İletişim teknolojileri ve eğitimlerinin geliştirilmesi ile ilgili birçok konferans, sunum ve toplantılar da yapılmış olup, tüm dünyadan gençlerin de bir araya gelerek bilgi paylaşımları ve sosyal katılımları sağlanmıştır. Bu çerçevede grubumuzla ilgili bir diğer gelişme olarak; deneyimli yarışçılarımızdan Emrah KUYUMCU, 2013-2015 dönemi için Intersteno Yönetim Kurulu (Board) Danışmanı ve Gençlik Temsilciliği görevine seçilmiştir.

    Intersteno Belçika Grubunun çok başarılı bir organizasyon ile gerçekleştirdiği 49. Intersteno Kongresinin bir sonraki yerinin belirlenmesi (50. Intersteno Kongresi), Intersteno Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek olup, bir sonraki Konsey Toplantılarının (2014) da Çin’de yapılmasına karar verilmiştir.

    Kongre kapsamında İntersteno-Türk Grubumuzun fotoğraflarını ve ayrıca Intersteno Fotoğraf Albümü ile Kongre Videosunu da aşağıda sizlere sunuyoruz.

    Saygılarımızla,
    alıntıdır. İntersteno-Türk



    ayrıntılı bilgi için tekrar :http://www.interstenoturk.com/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cLck'

    Q klavyede 10 parmak olup sonradan F klavye ye geçenler varsa gerçekten fark hissedilir derecede oluyor mu?

    Evet. Ben senelerce q klavye kullandiktan sonra f klavyeye gectim. İyi ki gecmisim. Basta biraz zorlanirsin ama alisinca farki anlarsin :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saruhan -- 24 Kasım 2013; 18:02:42 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BoBaFeTT
    Bildiğiniz satıcılar varsa söylerseniz, insanlar nerede bulacağını bilir

    Evet hala ısrarla soruyorum, çünkü biran önce alışıp F'ye geçmek istiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BoBaFeTT

    quote:

    Orijinalden alıntı: BoBaFeTT
    Bildiğiniz satıcılar varsa söylerseniz, insanlar nerede bulacağını bilir

    Evet hala ısrarla soruyorum, çünkü biran önce alışıp F'ye geçmek istiyorum.


    Klavye almana gerek yok, kendi kullandığın klavye ile devam edebilirsin, ben şuan laptop'ın Q klavyesini F klavye düzeni ile kullanıyorum. Amaç 10 parmak yazmak olduğu için klavyeye bakmaya gerek yok zaten. Bilgisayarın dil ayarlarından klavye seçeneklerine F klavyeyi eklemen ve bu klavyeye geçiş yapman yeterli. F klavye almış olsanda yine bu ayarı yapmak zorundasın çünkü F klavyeyi bağladığında bilgisayar onu Q klavye olarak algılar. Aşağıdaki program ile alıştırmalara başlarsın, 10-15 ders sonunda tüm harflerin yerlerini parmakların öğrenmiş olacak zaten. Daha öncede yazdım, 10 parmak yazmak bisiklete binmek gibidir, unutulmayan bir alışkanlık gibi öğrenilir yani harfleri görsel olarak beyin değil, parmakların öğrenecek alıştırmalar ile. Her parmağın sorumlu olduğu üç harf olur. Üst sıra orta yani temel sıra birde alt sıra. Ellerin klavyeden hiç kalkmaz sadece parmakların bir yukarı bir aşağı iner, hepsi bu.

    http://www.inddir.com/hotkey-10-parmak/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qx5 -- 25 Kasım 2013; 2:05:08 >




  • hayden yarışa.

    Q klavye 10 parmak kullananlar sonucu ekleyinde görelim.

    http://10fastfingers.com/typing-test/turkish
  • işte dakikadaki kelime sayım. Ortalama 65 kelime yapabiliyorum şimdilik.
    F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI
  • Hadi hayırlı olsun.


    Başbakan Erdoğan’dan F Klavye Talimatı

    10 Aralık 2013 Salı 06:05

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan “F klavye” konulu genelge resmi Gazete’de yayımlandı.

    Genelgede, “Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Günümüzde birçok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur” denildi.

    “BU GÜNDEN İTİBAREN ALINAN TÜM KLAVYELER F KLAVYE OLACAK”

    Türkiye’de tüm kamu kurum ve kuruluşlarının 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye geçişin sağlanacağının belirtildiği Başbakan Erdoğan, “Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 “Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni” standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır. Bu çerçevede; Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

    F klavyenin yaygınlaşması için kamu kurum ve kuruluşlarındaki personellerin eğitime alınması talimatınıda verildiği genelgede şu ifadeler aktarıldı; “Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacakwww.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacaktır. Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır. Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.”

    Kaynak: İHA




  • Devlet F Klavyeyi Neden Destekliyor?
    Bilgisayarda Türkçe'yi hızlı yazmaya en uygun harf dizimi olan F klavye kamuda zorunla hale getiriliyor.
    Devlet F Klavyeyi Neden Destekliyor?
    11 Aralık 2013 Çarşamba 23:41

    Türkçe yazıma en uygun klavye olan F klavyenin Türkiye'de yaygınlaşması için uzun süredir çalışmalar yapılıyordu. Başbakanlık, çalışmalara noktayı koydu. Buna göre kamu kurum ve kuruluşları 2017 yılına kadar tamamen F klavyeye geçmiş olacak.


    Q KLAVYE HİÇBİR DİLE UYGUN DEĞ�İL

    Dünyada en yaygın kullanıma sahip olan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan Qwerty (Q klavye) Türkçe'ye uygun olmadığı gibi İngilizce'ye de uygun değil.

    Q klavyenin mucidi Christopher Latham Shles, daktiloda yazarken harfler birbirine yapışmasın diye Q klavye dizinini icat etmişti. Fransızlar A klavye kullanırken, Türkiye, Letonya, Litvanya kendi klavyelerini oluşturan nadir ülkeler arasında yer alıyor. İhsan Sıtkı Yener başkanlığındaki bir grup bilimadamı Türkçe'ye en uygun F klavyeyi 1955 yılında oluşturdular. 1974'ten sonra F klavye daktilolarda zorunlu hale geldi. Ancak bilgisayarlar yaygınlaşırken devletin zamanında önlem almaması nedeniyle Q klavye bütün işyerlerini adeta istila etti.

    NEDEN Mİ F KLAVYE

    Klavye için çalışmalar yapılırken, 30 bin Türkçe sözcük seçildi. Bunlarda a harfi 26 bin 323, e harfi 16 bin 308, k harfi 13 bin 542, i harfi 13 bin 384, m harfi 11 bin 263, l harfi 10 bin 496, t harfi 9 bin 669 kez geçmekteydi. Bunlara göre söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş.

    J'NİN TAM ORTADA NE İŞİ VAR

    Q klavyede en çok kullanılan harfer klavyenin en ücra köşelerinde. Örnek olarak Türkçe'de en az kullanılan harf olan J harfi, Q klavyede en uygun yerde. F klavyede ise bu harfin yerinde Türkçe'de en fazla kullanılan ünsüz K harfi bulunuyor.

    YÜZDE 11 DAHA HIZLI YAZILIYOR

    Klavyede sol el yüzde 49, sağ el yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş. Yapılan simülasyonlara göre F'de yazı yazmak Q'dakinden yüzde 11 daha kısa sürüyor. İngilizce metinler için de F'de daha hızlı yazılıyor.




  • Q klavyeyi 10 parmak olarak kullanıyorum F klayyeyi de bi denemek lazım daha güzel olabilir enteresan
  • İki klavyeyi de çok iyi kullanmak ne gibi avantaj sağlar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DT Swiss kullanıcısına yanıt
    Bir dil bir insan iki dil iki insan gibi birşey.
  • F klavyeyi iPhoneda kullanmaya çalışıyorum şimdilik
    Tuşlara bakarak yazmak çok zor geliyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akinci

    1995-2000 yılları arası bol bol dos kullandım f klavyem ile.
    Autoexec.bat ta şu komutun olması yeterlidir.
    keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys /id:440 (uyduruk Q Türkçe klavyede 440 yerine 179 vardır.)

    Windows ta iken DOS'a çıkmakta zaten problem yoktur, windowstaki klavye ayarı geçerlidir.
    2 yıl kadar kablosuz klavye kullanmıştım. Fakat uyduruk Q idi. (Piyasada kablosuzf F yoktu) Bende üzerine bantla harfleri yapıştırıp Fye çevirdim.
    Problem Dosta değil Biosta olabilir. Y ve N tuşlarının F klavyede D ve Z olduğunu bilmek yeter.
    Her ihtimal karşı klavyeni alt veya üstünde müsait bir yere 2-3 cm alanında ufak bir uyduruk Q etiketi yapıştırmıştım.Yalan olmasın kırk yılda bir lazım oluyordu.

    Etiket şu şekildeydi

    “1234567890*-,
    é!’^+%&/()=?_;
    QWERTYUIOPĞÜ
    ASDFGHJKLŞİ
    (>)<ZXCVBNMÖÇ.(:)

    1.satır normal 2. Satır shift le. 8-9 punto olarak bir kağıda bastırın ve klavyenizin bir yerine yapıştırın.




    Sonuçta kırk yılda bir olsada Q klavyeye işin düşüyor mu? düşüyorsa bitti fe klavye öğren sonra q klavyenin harflerini bastır klavyenin bi kenarına yapıştır. Sonuçta her şekilde işin q klavyeye düştükten sonra fe ile uğraşmak mantıksız.

    Bu yapılacaktıysa geçmişte yapılacaktı bu tarihten sonra boş iş. Herkes Q klavyeye alışmış, tüm yazılımlar Q klavyeye göre çıkıyor, cihazlar Q klavye, kim gidip fe klavyeli bir bilgisayar alırki?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 2930313233
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.